Csendestársak

Hirdetés

A nemrég megjelent Maxtor DiamondMax Plus D740X szériának van egy érthetetlenül nem túl nagy dobra vert újítása is: szállítják folyadékcsapágyas motorokkal is. Nem mindegyiket, léteznek hagyományos golyóscsapággyal szerelt változatok is, és a turpisságra csupán a típuskódból lehet rájönni. A 6L0x0Jx formátumúak a hagyományos, a 6L0x0Lx széria pedig az új, folyadékcsapágyas motort használják.

Az eredmény, mint a kizárólag folyadékcsapágyas mocival szerelt Seagate Barracuda ATA IV esetében is, tisztán hallható, vagy méginkább nem hallható, mert szinte nulla a hangkibocsátásuk.

A Maxtor a Seagate egységhez hasonló paraméterekkel rendelkezik: 40 GB-os tányérokat forgat (1 vagy 2 darabot mérettől függően), 7200-as fordulatszámon pörög, és 2 MB cache-sel van ellátva. A Maxtor meghajtói már az új stárnak számító ATA133 csatolóval érkeznek, míg a Seagate tulajoknak be kell érni a továbbra is bőségesen elegendő és kihasználatlan ATA100-zal.

A meghajtók 20, 40, 60 és 80 GB kapacitásban érkeznek, 3 év garanciával. Itthon Seagate már biztosan kapható, a Maxtort hozzáférhetősége nem egyértelmű, mert árlistákon nem látni a J és L széria közti megkülönböztetést, és (sajnos) valószínűleg egyelőre csak az olcsóbb, hagyományos modellek érkeznek.

A StorageReview tesztje szerint a D740X nagyon jól szerepel, letaszítva szinte minden IDE-s ellenfelet, míg a Barracuda ATA IV az erős középmezőnyben végez. A Seagate tulajdonosok viszont a két csendestárs közül a méginkább csendesebbikkel vigasztalódhatnak.

  • Kapcsolódó cégek:
  • SAP

Azóta történt

Hirdetés