CES 2024: asztali PC-kbe is jönnek a CAMM2 memóriák az SK Hynix szerint

A szabvány felépítését figyelembe véve ugyanakkor ennek nem sok értelme van.

Az ITSub nevű YouTube csatorna az idei CES-en, az SK Hynix standjánál kiderítette, hogy az új CAMM2 memóriaszabvány nem csak a notebookokat célozza. Sőt, az asztali szintű implementációk már úton vannak, noha pontos részleteket a cég nem közölt.

Rögtön megjegyzendő, hogy a CAMM2 memóriaspecifikációt a JEDEC elsődlegesen olyan formában szabványosította, hogy a vékonyabb notebookok esetében megmaradjon a rendszermemória bővítése, vagyis ne kelljen a vásárláskor előre meghatározott memóriakapacitást bevállalni pusztán a váz vékonyságáért. Ennek mobil szinten nagyon is van értelme, de az asztali piacot tekintve a CAMM2 felépítése nem tűnik optimálisnak.

Egy asztali rendszernél alapvetően nem számít a vékonyság. Nem igazán merül fel a hordozhatóság igényként, így a klasszikus SO-DIMM vagy DIMM memóriák hasznosabbak. A CAMM2 az alaplap egységnyi területére levetítve akár hátrányos is lehet, emiatt is furcsa, hogy a piac ebben lát rációt, de konkrétan a JEDEC is megemlítette az előző hónap elején, hogy a szabvány alkalmazható asztali szinten.

Abban nem vagyunk biztosak, hogy általánosan nagy rajongás lesz a CAMM2 iránt a hagyományos, nem hordozható gépeknél, de pár fecske mindenképpen feltűnhet.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés