Brutális PCI Express 4.0-s SSD-vel készül a Gigabyte

Az Aorus Gen4 AIC elsődlegesen az érkező, harmadik generációs Ryzen Threadrippereket célozhatja majd, hiszen 16 PCI Express sávot kér magának.

A PCI Express 4.0-t támogató első alaplapok megjelenésével az ezt kihasználó SSD-k is szállingóznak a piacra, de a Gigabyte egy igen extrém modellt is bevet, amely x16-os PCI Express 4.0-s csatolóba illeszthető be. Persze utóbbi nem követelmény, de ha nincs meg a 16 sáv, akkor az akár 15 GB/s-os adatátviteli teljesítménynek is búcsút lehet inteni, vagyis ez a fejlesztés nem igazán az aktuális X570-es alaplapokhoz való, hanem az AMD érkező, harmadik generációs Ryzen Threadripper modelljeit célozza, amelyekben már lesz elég PCI Express 4.0-s sáv ahhoz, hogy egy ilyen SSD mellett más hardver is kényelmesen elférjen.


[+]

Maga az Aorus Gen4 AIC egyébként négy darab, M.2 2280-as, 2 TB-os kapacitású SSD-ből áll, amelyek Phison PS5016-E16-os vezérlővel dolgoznak, és egyenként négy PCI Express 4.0-s sávot igényelnek. Ezeket RAID 0-ban összekötve jön ki a 8 TB-os tárhely, illetve a már említett 15 GB/s-os adatátviteli tempó, amelyhez véletlenszerű olvasás és írás mellett rendre 430 000 és 440 000 IOPS tartozik.

Ezt a fejlesztést már erősebben is kell hűteni, így a Gigabyte a rézből készült borda mellé egy kisebb légkavarót is elhelyezett. Ennek a hűtési teljesítményét az Aorus Storage Manager szoftverből lehet majd befolyásolni.

Sajnos a termék áráról még nincs adat, a képességeket figyelembe véve valószínűleg jobb is így, elvégre biztos nem lesz olcsó mulatság.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés