Hirdetés

Bill Gates - milliárdok egészségügyi projektekre

A Microsoft szó, de még inkább a Bill Gates név kapcsán mindannyiunknak azonnal a legváratlanabb fogalmak jutnak az eszünkbe. Mi tagadás, legtöbbször ezek a gondolatok nem éppen hízelgőek rájuk nézve. Éppen ezért meglepő talán a Heise német internetes oldalon megjelent hír, miszerint Bill Gates évek óta jótékonykodik, igaz, ezt a tevékenységet nem a média reflektorfényében végzi.

A Bill & Melinda Gates Foundation, azaz a Gates házaspár nevét viselő alapítvány négy évvel ezelőtt 6,2 milliárd amerikai dollárt kapott Bill Gatestől. Talán nem csodálkozhatunk azon, hogy a szervezet befolyása ma már az UNICEF-fel és a WHO Világegészségügyi szervezettel vetekszik. Az alapítvány eddig 3,2 milliárd dollárt folyósított olyan projektekbe, amelyek a harmadik világ népességének egészségügyi állapotán akarnak segíteni. A pénz segít abban is, hogy olyan klinikai gyógyszereket tesztelhessenek, amelyekre nagy szükség van, de nem származna a piacra dobásukból nagy haszon. Bill Gates leginkább az AIDS-betegeken szeretne segíteni, eddig az AIDS-kutatásokat a a Microsoft társalapítója több száz millió dollárral támogatta.

Richard T. Mahoney, az Arizonai Állami Egyetem professzora szerint később Bill Gatesre nem mint "számítástechnikai és szoftver-gurura", hanem sokkal inkább egészségügyi projektek elindítójára fognak emlékezni. A jó példa persze ragadós. Michael Dell, a Dell vezetője például Janet Mountaint, a Michael and Susan Dell Foundation elnökét máris Seattle-be küldte, hogy tapasztalatokat szerezhessen a Gates-alapítvány működéséről.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés