Az SLI-re hajazhat az új CrossFire

Hirdetés

Jelentős változások elé nézhet a kanadai ATI Technologies tavalyi év során útjára indított kétkártyás, CrossFire fantázianevű technológiája, melynek lényege – az NVIDIA másfél éve debütált SLI-jéhez hasonlóan – a háromdimenziós megjelenítési sebesség felgyorsítása két grafikus processzor, azaz jellemzően két videokártya bevonásával, összekapcsolásával. Az ATI megoldása a Radeon X1300 és Radeon X1600-as modellektől eltekintve mindeddig két különböző felépítésű kártyát igényelt, melyek egy kvázi hierarchikus rendszerben működtek együtt mesterként (master) és szolgaként (slave).


Xilinx áramkör (jobbra lent) az X850 XT CrossFire Edition-on: a GPU-ba költözik

A DailyTech értesülése szerint ez az eddig kötelező hierarchia hamarosan a múlté lehet, az ATI kiszivárgott ütemterve szerint ugyanis a 80 nm-es gyártási eljárással készülő, egyelőre ismeretlen paraméterekkel rendelkező RV570 és RV560 típusjelzésű GPU-k már beépítve tartalmazzák a CrossFire üzemmódhoz szükséges áramköri részleteket, így az új GPU-kra épülő kártyákat már nem különbözteti meg a gyártó az alapján, hogy tartalmaz-e olyan külső áramkört, ami a képek összeillesztéséért felelős.


Az NVIDIA SLI-hídja: megtetszett az ATI-nak?

Az új rendszer mindemellett elhagyja majd a külső összekötő kábelt is, ám a kártyák között továbbra is szükségeltetik egy speciális összekötő kapocs, amit az ATI a hírek szerint legfőbb konkurensének megoldása alapján egy nyomtatott áramköri híd képében képzel el. Amennyiben ez az eljárás az ATI későbbi GPU-inál általánossá válik, a kanadaiak CrossFire rendszere a jövőben az SLI-hez kísértetiesen hasonló jegyeket hordozhat magán.

Az ATI-tól kiszivárgott feljegyzésekben megemlítik továbbá, hogy az átalakított CrossFire rendszer segítségével megnyílhat az út a több, új generációs GPU-t tartalmazó Radeon kártyák előtt; ilyen megoldások eddig szinte csak és kizárólag az NVIDIA technológiájával láttak napvilágot, egyelőre mérsékelt sikerrel.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ATi

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés