Az Intel szállítja a 64 bites Pentium 4-et

Hirdetés

Az Intel megkezdte 64 bites kiterjesztéssel rendelkező Prescott-magos Pentium 4 processzorainak szállítását. Az eseményt az Intel hivatalosan nem jelentette be, akkor derült rá fény – írja az EE Times –, amikor az eredeti terméktervben nem szereplő 64 bites szerverek bukkantak fel az IBM kínálatában.

Az IBM legtöbb eServer xSeries rendszere a 32 és 64 bites kódokat egyaránt futtatni tudó Xeonokra épül. Az aktivált EM64T-vel szállított Prescottokat az Intel asztali gépekbe szánta, most azonban módosított elképzelésein, így jelenhetnek meg szerverekben – elsőként az IBM BladeCentereiben. A döntés hátterében az AMD Opteron, majd Athlon 64 processzorainak a hibrid rendszerek piacán elért sikerei állnak, amelyre az Intel nagy késéssel reagált az AMD64-klón EM64T technológia bevezetésével a Xeon, illetve most a Pentium 4 platformokon.

Az Intel elnöke, Paul Otellini májusban még azt nyilatkozta, hogy addig nem jelennek meg 64 bites Prescottok, amíg a Microsoft ki nem bocsátja 64 bites operációs rendszereit. A Windows Server 2003 és a Windows XP megfelelő változataira azonban az aktuális információk szerint 2005 első félévéig kell várni. Az Intel a 64 bites Prescottokkal kapcsolatban kijelentette ugyanakkor, hogy azok egyelőre csak OEM-termékként, szerverekben való használatra lesznek elérhetők, kiskereskedelmi forgalomban nem lesznek kaphatók.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés