Az IBM gyárat épít az AMD-nek?

Hétvégén érdekes pletykák kaptak szárnyra, melyek az AMD és az IBM kapcsolatát feszegetik. Ezek szerint az IBM áttelepíti fejlett félvezető technológiákkal foglalkozó központját (Advanced Semiconductor Technology Center - ASTC) a New York állambeli East Fishkill-be, egy félvezetőgyárba, ahol az AMD következő generációs processzorai fognak készülni.

Az üzlet részletei, a határidők nem ismertek, s egyik cég sem kommentálta a híreket, ezért sajnos csak nem hivatalos források tudják részben kielégíteni kíváncsiságunkat. Lássuk, ezekkel mire jutunk!

Tehát a hírek szerint az IBM East Fishkill-ben egy új gyárat épít, melyben 300 mm-es szilíciumostyákon, 100 nm alatti csíkszélességű technológiával készítenek proesszorokat. Állítólag amint a gyár termelni kezd, az IBM átengedi azt az AMD-nek, mely ott gyártja majd következő generációs processzorait.

A hírt részben alátámasztja az a korábbi megállapodás, melyben a két cég a 65, illetve 45 nm-es gyártástechnológia közös fejlesztésére szerződött, 300 mm-es wafereken. A megállapodás szerint az AMD és az IBM is használhatja saját gyáraiban, illetve chipgyártó partnereinél a közös fejlesztések eredményét. Az AMD és az IBM is fejlett SOI technológiájú processzorokat készít, s januárban már felreppent a hír, miszerint az IBM chipeket fog gyártani az AMD-nek. Mi több, azt is tudjuk, hogy az AMD a 300 mm-es szilíciumszeleteken megvalósított 65 nm-es technikát 2005 második felében kívánja bevezetni. Ehhez gyártópartnert keresett -- elképzelhető, hogy már meg is találta...

Az AMD jelenleg nehéz pénzügyi helyzetben van, hiszen az elmúlt negyedévben 715 millió dolláros forgalom mellett nettó 146 millió dolláros vesztesége volt. A hírek szerint 800 millió dollár pénztartaléka van még a cégnek. Mindebből kiolvasható, hogy a cég most nem engedhet meg magának egy új "Fab"-ot. Az AMD vezetője, Hector Ruiz állítása szerint a cég már idén nyereséget termelhet. Ezt sokan kétlik ugyan, de elképzelhető, így akár 2005-ben meg is vehet egy gyárat az IBM-től. Másik lehetőség, hogy ha a dolgok az AMD számára rosszul alakulnak, akkor végül az IBM veszi meg a céget. Ez utóbbi lehetőség egyelőre a fantasztikum birodalmába tartozik, de még ez is valóra válhat.

Tény, hogy az AMD számára jó lehetőség együttműködni egy olyan kitűnő félvezető fejlesztő és megoldásszállító céggel, mint az IBM. Az AMD számos problémába ütközött a Hammer kódnevű (Opteron, Athlon 64), SOI technológián alapuló processzorok fejlesztése közben, így számára logikus lépés volt az IBM-hez fordulni, hisz ők a technológia fejlesztői. Sőt, ezek után nem csak az logikus, hogy hasonló technológiák fejlesztését rendeli meg a IBM-től, hanem akár a következő generációs processzorok (talán a K9) gyártását is. Mit profitálna ebből az IBM? Talán pénzt, talán az AMD-t...

Egyelőre azonban csak az tény, hogy az AMD és az IBM együttműködik technológiai téren. A többi még spekuláció.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD
  • IBM

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés