Emelkedik az AMD piaci részesedése

A Mercury Research jelentése szerint az AMD apró lépésekben növeli részesedését a CPU piacon, míg az Intel veszített pár százalékot az első negyedév folyamán.

A hírek szerint 2003 első negyedévében az Intel a processzorpiac 81,7%-át, az AMD 16,6%-át, az olyan kisebb cégek, mint a VIA, illetve a Transmeta 1,7%-át tudhatták magukénak. Ez az AMD számára nem tűnik jó eredménynek, ha a tavalyi első negyedévvel vetjük össze. Ekkor ugyanis az Intel 80,8%-ot, az AMD 18,2%-ot, a többiek pedig 1%-ot modhattak maguknak a tortából. Vagyis egy év leforgása alatt a cég 1,6%-os piacvesztést volt kénytelen elkönyvelni.

Ha azonban sorban nézzük a negyedéves eredményeket, akkor a helyzet reménykeltő az AMD-nek, ugyanis az előző negyedévhez képest 2,8%-os részesedés-növekedést ért el. Természetesen az Intel ugyanekkora szelettől esett el. Ráadásul a fenti adatokban a Microsoft XBOX-ok processzorai is beleszámítanak. Ha ezeket nem számítanánk, az állás 80,9%, illetve 17,3% lenne. A jelentés az arányokon túl nem szól az eladott chipek számának emelkedéséről, illetve csökkenéséről.

Összességében kimondható, hogy mindkét nagy chipgyártó jól teljesített, és valószínűleg az év hátralevő részében sem lesz nagyobb változás. Az AMD-nek jelenlegi raktárkészlete nagyjából 4 heti forgalom kielégítésére elegendő, ami nagyon jó hír a cégnek, s megalapozhatja a további terjeszkedést a desktop processzorok piacán, sőt a cég megindulhat a nyereségesség felé is. Tavaly ugyanis az AMD óriási low-end processzor raktárkészlettel rendelkezett, majd az év közepétől a PC eladások drámai csökkenésével kellett szembenézniük. A cégnek így olyan intézkedéseket kellett hoznia, mellyel túladhatnak az olcsó processzorokon. Ez persze veszteséggel, s piacvesztéssel járt. Most úgy tűnik, hogy az AMD túljutott ezen a hullámvölgyön, bár a piaci részesedés növelése, és a magas átlagos eladási ár (ASP) egymás ellen dolgozó tényezők (így a piacszerzés többnyire a nyereségesség rovására történhet csak...).

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés