Audience segédprocesszor a mozgásérzékelésre

Hirdetés

Az Audience eddig főleg hangprocesszorairól híresült el, hiszen több mint 160 mobil eszközben a cég speciális lapkája dolgozik a hangok feldolgozásán. Erre a területre a vállalat továbbra is koncentrál, hiszen a saját tervezésű, nagyon alacsony fogyasztású DSP-vel továbbra is az egyik legjobb alternatívát képzik az ultramobil eszközökben. Az Audience azonban most más területre evez. A mozgásérzékelés a mobil megoldások egyik nagy problémája, hiszen a processzormagokat ugyan bármikor be lehet fogni a gyorsulásmérőn, a giroszkópon és az iránytűn keresztül beérkező adatok feldolgozására, de ilyenkor a viszonylag nagy lesz a fogyasztás. Persze páran ezt a gondot nem tekintik valósnak, hiszen nagyjából 100 mW-ról beszélünk, de a legkisebb eszközöknél ezek is csökkentik az üzemidőt.

Az MQ100-as lapka lényegében egy segédprocesszor a mozgásérzékelésre kihegyezve és a fentebb részletezett feladatokban leveszi a terhet a processzormagokról. A rendszer alapján ugyanaz a DSP képzi, mint a hangprocesszoroknál. Ennek köszönhetően a fogyasztása maximum 5 mW, de átlagos terhelés mellett 1 mW-tal is beéri. Az 5 mW-os maximum egyébként még a konkurens megoldások jellemző 10-20 mW-jánál is kisebb, miközben a funkcionalitás megegyező. Erre persze lehetett számítani, hiszen az Audience nem véletlenül van jelen, több mint 160 mobil eszközben.

Az MQ100-as lapka nagyon apró is, tehát alig kell neki helyet hagyni a platformdizájn kialakításánál. Az Audience a mozgásérzékelésre szánt segédprocesszorát a második negyedévtől kezdődően szállítja az érdeklődők számára. Végtermékekbe leghamarabb az év vége felé kerülhet.

Előzmények

Hirdetés