Asus blog: az UEFI boot beállítása

Az Asus UEFI-vel rendelkező alaplapjai a specifikációknak megfelelően képesek a klasszikus módhoz mérten az operációs rendszerek (Windows 7, 8 és 8.1) gyorsabb indítására, illetve SSD-k esetében a RAID mód melletti TRIM parancs kiadására is. Az általános UEFI specifikációk egy boot managert is leírnak, mely mindezt lehetővé teszi. Telepítéskor a Windows erre egy külön, néhány 100 MB-os partíciót is létrehoz, de csak abban az esetben, ha már a telepítést is a megfelelő UEFI beállítások mellett végezzük el. A telepítő ilyenkor GPT partíciót hoz létre az operációs rendszernek, a korábban alkalmazott MBR helyett, mely többek között az adott meghajtó maximális kapacitást is jelentősen kitolja.


[+]

Az operációs rendszer telepítésének indítása előtt a Boot -> Secure Boot menüpont alatt válasszuk a “Windows UEFI” opciót, mely gyakorlatilag a Secure Boot opciót engedélyezi. Ezzel a rendszer indulásakor csak azok a driverek töltődnek majd be, melyek megfelelő aláírással rendelkeznek.


[+]

Ezt követően a boot opciók alatt válasszuk ki az "UEFI" előjellel ellátott optikai meghajtót vagy pendrive-ot, ami a telepítőt tartalmazza. A telepítési procedúra végeztével ugyanitt válasszuk ki a Windows Boot Manager opciót, és máris élvezhetjük az operációs rendszer gyorsabb indulását.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Előzmények