ASRock M.2-es bővítőkártya, immár PCI Express 4.0-val

A tajvani multi legújabb, HEDT platformokhoz szánt ketyeréje négy darab NVMe SSD-nek tud teljes sávszélességgel szolgálni.

Hirdetés

Az ASRock nem bírta már jó szemmel nézni, hogy sokak kifogynak az alaplapi M.2-es foglalatokból, így elkészítette számukra a Hyper Quad M.2 bővítőkártyát, ami a x16-os PCI Express 4.0 interfészének hála négy darab M Key 2242/2260/2280/22110-es NVMe meghajtónak tud biztosítnai x4-es sávszélességet Intel X299, illetve AMD X399 platformokon, akár bootolható RAID konfigurációban is.


[+]

A vezetékezés optimalizálásának érdekében az SSD-k 45 fokos szögben döntve kerülnek behelyezésre, és a tárolók vezérlőit egy 50 mm-es légkavaróval hűtik, de ez persze nem minden; az alumínium takarólemezre a gyárban négy, 110 mm-es hővezető padot applikáltak fel, így a borítás tulajdonképpen hűtőbordaként is funkcionál – igaz, akkor már "feldobhatták" volna némi lamellázással a fémet, mert hőtermelésből lesz rendesen.

[+]

A ventilátor forgási sebessége a nyomtatott áramköri lapon található kapcsolónak köszönhetően szabályozható, de alternatívaként használhatjuk a gyártó Quad M.2 Card Utility nevezetű segédprogramocskáját is, ami a lemezek monitorozására szintúgy kínál megoldást. Igény esetén négy ilyen Hyper kártyát lehetséges működésre bírni egyetlen géppel, csak a NYÁK-on terpeszkedő kis switcheket kell meghatározott állásba rakni.


[+]

Az eszköz megfelelő energiaellátásához egy hattűs PCI Express tápcsatlakozóra lesz szükségünk, és egy lemezaktivitást jelző LED-nek szintén szorítottak helyet. A leendő árcédulán szereplő összeg egyelőre még kérdéses.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés