Komoly gondok vannak a 2010-es Macbook Pro termékekkel

A Mac OS X 10.7.2-es verziójú Lion operációs rendszer megjelenésének nagyon sokan örültek, hiszen az új szoftver értékes újításokat vezet be, de egy csoport számára a lelkesedés hamar alábbhagyott. Az Apple új operációs rendszerének megjelenése után csak néhány panasz érkezett állandó stabilitási gondokról a 2010-es Macbook Pro termékek esetében, melyek rendszerint komolyabb grafikai terhelés mellett, illetve főleg a mobil masina alvó módból való felébresztésekor jöttek elő. Azóta a panaszok elképesztő mértékben megszaporodtak, így a vállalat kénytelen volt kivizsgálni az esetet.

A felhasználók elsősorban a 15 hüvelykes Macbook Pro 2010-es modellekre panaszkodnak, de elvétve lehet olvasni hasonló gondokról a 17 hüvelykes verziónál, valamint a 2010-es iMac-ek és a Mac Minik esetében is. A fagyással küzdő termékekre egységesen jellemző, hogy a felhasználó áttért a Mac OS X 10.7.2-es verziójú Lion operációs rendszerre, és a hardver tekintetében NVIDIA GeForce GT 330M GPU-t használ. Az Apple a hibát elismerte a 15 hüvelykes megoldások esetében, és ki is adtak egy javítást, mely az alábbi oldalon érhető el. A vállalat szerint az érintett termékeket 2010 áprilisa és 2011 februárja között gyártották, vagyis lényegében a 2010-es 15 colos Macbook Pro modellekről van szó.

A hivatalos hibajavítást számos felhasználónak megoldotta a gondot, de sajnos messze nem mindenkinek. Azt persze többen elismerik, hogy a fagyás ritkábban jelentkezik, de nem lehet teljesen hibátlan működésről beszélni. Érdekes azonban, hogy sokan visszatértek a Mac OS X 10.6 Snow Leopard operációs rendszerhez, és a hibák eltűntek. Ebből sokan arra következtettek, hogy a gond szoftveres eredetű, így páran kipróbálták a terméket Windows operációs rendszer alól is, ahol viszont a stabilitási gondok újra visszatértek. A probléma tehát komolynak tűnik.

Mivel az Apple javítása nem jelent mindenkinek megoldást, így a kutatás továbbra is zajlik. Ha valakinek a Mac OS X 10.6 Snow Leopard visszatelepítése nem megoldás, akkor telepítse az GfxCardStatus nevű programot, mely megengedi, hogy az Intel processzorban található IGP legyen állandóan aktív megszüntetve ezzel a GeForce GT 330M GPU automatikus aktiválását. Ezzel a módszerrel komoly mértékben nő a rendszer stabilitása. Ha szükség van a dedikált GPU használatára, akkor az SmcFanControl nevű programot érdemes elővenni, mellyel a termék hűtési teljesítményét érdemes maximálisra állítani, így a lehető legalacsonyabb hőmérsékletek érhetőek el. A visszajelzések szerint ez nagyon sokat segíthet, de a problémát nem szünteti meg. Végül egy harmadik javaslat is létezik, mely akkor lehet hasznos, ha a termék csak az alvó módból való felébresztésekor fagy le. Ilyenkor érdemes kitörölni a "com.apple.PowerManagement.plist." állományt, mely a "/Macintosh HD/Library/Preferences/SystemConfiguration/" könyvtárban található. Újraindítás után a rendszer ezt újrakonfigurálja, ami segíthet.


A korábbról ismert probléma a GeForce chipekkel, és a javítás.

Az eset egyébként kísértetiesen hasonlít a korábbról ismert hibás NVIDIA chipek esetére, amikor is a panaszok teljesen megegyezőek voltak, ahogy azt a fentebb beágyazott videó is mutatja. Eredetileg úgy tudtuk, hogy a GeForce GT 330M GPU nem tartozik az érintett hardverek közé, de a szaporodó panaszok mellett kétségek merülhetnek fel. Az Apple egyelőre nem reagált a szoftveres javítás utáni panaszokra, így ha a fenti bejegyzésben taglalt nem hivatalos javaslatok egyike sem válik be, vagy a megoldás nem megfelelő, akkor csak várni lehet, illetve természetesen ajánljuk a garanciális javítás kezdeményezését.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Apple

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés