APEH-közlemény a sulinetes adóbevallásról

Az APEH honlapján megjelent állásfoglalás egyértelművé tette, hogy a Sulinet Expressz keretében vásárolt eszközök után járó adókedvezményt a munkáltatók is figyelembe vehetik dolgozójuk adóbevallásának elkészítésekor, tehát emiatt nem kell az adózóknak a bonyolult procedúrát felvállalniuk.

Érdeklődésünkre az APEH azt a tájékoztatást adta, hogy a munkavállalónak az adókedvezményre jogosító számla eredeti példányát be kell mutatnia a munkahelyén, ahol erről egy másolatot készítenek, így az eredeti számlapéldányt a munkavállaló visszakap(hat)ja. Ez azért is fontos, mert garanciális problémák esetén a számlát be kell mutatni az értékesítőnél, illetve a szerviznek. 

A közlemény idevonatkozó része a következőképpen került megfogalmazásra:

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 12. §-ában foglaltak alapján, az egyéb feltételek fennállása esetén a magánszemély bevallást helyettesítő munkáltatói vagy ezzel egyenértékű elszámolást kérhet akkor is, ha az e törvényben foglalt következő adókedvezményeket kívánja érvényesíteni. A munkáltató által a 2003. évi személyi jövedelemadó megállapításánál figyelembe vehető adókedvezmények:

 …

– oktatásban résztvevők egyes eszközbeszerzési kiadásainak (számítógép, számítástechnikai eszközök) kedvezménye (Sulinet),

 …

A részletes tájékoztató az APEH internetes oldalán megtalálható.

Előzmények

Hirdetés