AMD Roadmap 2001-re

Az Intelhez hasonlóan az AMD is nyilvánosságra hozta a közeljövőre szóló terveit, melyekről a Tom's Hardware oldalán találunk egy részletes, angol nyelvű beszámolót. Lássuk, miket tartogat számunkra a következő egy-másfél év:

Hirdetés

Low-end: a cég sikereit megalapozó K6 processzorcsalád lassan átadja helyét a Duronoknak, és 2001 közepére teljesen eltűnik a kínálatból.

Mainstream: 2001 elején új magot kap az Athlon (Palomino), amellyel nagyobb működési frekvencia és - ami talán fontosabb is - jelentős fogyasztáscsökkenés érhető el. Az ígéretek szerint a Palomino teljesítményfelvétele 10-20W lesz, ami a hősugárzó TBird-ökhöz képest valóban radikális lépés. A Comdex-en be is mutattak egy 1.5 GHz-en futó darabot, amely azonban csak valamikor a harmadik negyedévben fog megjelenni, a Duron utódjául szánt Morgan-nel együtt.

High-end: a Palomino szerverekbe szánt változatát, a nagyobb L2 cache-sel bíró Mustang-ot törölték a programból, az AMD szerint a várhatóan gyér kereslet miatt (a P3 Xeon-nak tehát még jó darabig nem lesz közvetlen vetélytársa). Helyette a 64-bites Hammer-családra koncentrálnak, ami a cég szerint méltó ellenfele lesz az Intel IA-64 sorozatának.

A távolabbi jövő: az Intelhez hasonlóan az AMD tervei között is szerepel a 0.13 mikronos technológiára való átállás. Az így készülő Morgan és Palomino-utódok (Appaloosa ill. Thoroughbred) megjelenésekor azonban már 2002-t fogunk írni.

  • Kapcsolódó cégek:
  • AMD

Azóta történt

Hirdetés