Előkerült az 1024 magos Epiphany-V gyorsító a Hot Chips rendezvényen

Az Adapteva új gyorsítójáról számos új részlet derült ki, és ez alapján jó helyre került a DARPA pénze.

Az Adapteva (mely szintén képviseltette magát az idei Hot Chips rendezvényen) még az előző év októberében leplezte le az Epiphany-V nevű gyorsítót, amely a DARPA által is támogatott vállalat első komolyabb fejlesztésének tekinthető, hiszen a korábbi generációs fejlesztésekkel ellentétben ezt már igen versenyképes gyártástechnológiához tervezték, nevezetesen a TSMC 16 nm-es node-ját használják.


[+]

Maga az Epiphany-V majdnem kész, a szállítását biztosan meg tudják kezdeni még az idén, a szoftveres oldal viszont igényel még némi finomhangolást. Ugyanakkor a vállalat a legyártott BGA tokozású processzorokat már mutogatta, és az tényleges hardver meglétéről a fenti kép is tanúskodik.

A korábban közölt adatokat most nem ismételjük meg újból, kizárólag a rendezvényen elhangzott friss adatokra koncentrálunk. Eszerint az Epiphany-V alap utasításarchitektúrája 48 instrukciót tartalmaz, de a rendszert úgy tervezték meg, hogy kiegészíthető legyen, és már bele is van tervezve pár egyedi utasításkészlet a gépi tanuláshoz, a kriptográfiához, illetve a kommunikációs feladatokhoz.

A lapkán belüli 1024 darab RISC processzormaghoz, illetve az Adapteva jelölésrendszerét használva node-hoz összesen 64 MB SRAM kapcsolódik. Ez a tároló persze fel van osztva, így node-onként négy darab 16 kB-os lokális memóriabankkal kell számolni. Természetesen mindegyik node látja a teljes memóriát. Ehhez hozzájön 1024 darab programozható I/O is, amelyek négy csoportban vannak elrendezve.

A 117 mm²-es lapkáról a cég elárulta, hogy téglalap alakú, mivel a logikai vázlat csalóka lehet, abból azt gondolhatnák az érdeklődők, hogy négyzethez hasonlít. A vállalat szerint ezt szándékosan tervezték így, ugyanis a téglalap alakú forma a kör alakú wafereken kevesebb hibás lapkát fog eredményezni a gyártás során.

A végtermék lebegőpontos számítási teljesítménye szimpla pontosság mellett 2 TFLOPS lesz, ami dupla pontosság esetén 1 TFLOPS-ra csökken. Ugyanakkor ehhez a teljesítményhez mindössze nagyjából 10 wattos tipikus fogyasztás társul, ami kiemelkedő hatékonyságot jelent, míg üresjáratban 10 mW-tal is elvan. A rendszert C/C++ (GCC 7.2), OpenCL, OpenMP, OpenSHMEM, MPI, Erlang és Python nyelveken és API-kon keresztül lehet programozni.

Az Epiphany-V többedmagával is használható. Összesen 128 pont-pont kapcsolatot biztosító I/O link található egy lapkában, így akár olyan konfiguráció is létrehozható, amely akár egymilliárd magot tartalmaz, nagyjából 1 PB-nyi memóriával.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés