Acer blog interjú: élet a tableten innen, a PC-n túl

PROHARDVER!: 44 990 forintos árcédulával indít a hazai piacon a tegnap bejelentett Iconia B1 tablet. Ezen az áron sokan hajlamosak lesznek megfontolni, hogy inkább egy ilyen olcsó 7”-es tabletbe ruháznak be egy komolyabb, drágább, mondjuk 10”-es méretűvel szemben. Biztos, hogy ez jó megoldás?
Acer: Igazán izgalmas technológiai időket élünk jelenleg és új eszközök robbanásszerű terjedésének vagyunk tanúi, melyek megváltoztatják a számítástechnika arculatát. A felhasználóknak nagyobb választási lehetősége van, mint valaha. Minden a felhasználó preferenciáján és a felhasználás módján múlik – na és persze a pénztárcán! Például az adatfeldolgozás egyszerűbb egy 10”-es vagy nagyobb tableten, ugyanakkor a könyvolvasás az eszköz méretéből kifolyólag kényelmesebbnek tűnhet a 7” tableten, mint egy 10”-on, de újságot olvasni viszont jobb egy nagyobb masinán. Vagy ugyanerre a sémára építve: videókat is meg lehet nézni egy 7”-es kijelzőn, de filmek ennél nagyobb kijelzőn nyújtanak élvezetet.
Nincs olyan, hogy egy bizonyos méretű eszköz mindenkinek jó lenne, és a különböző felhasználóknak eltérő preferenciáik vannak. Hiszünk abban, hogy az Iconia B1 jó választás a kezdő tabletezők számára, vagy olyanoknak, akik egy kisebb, második eszközt keresnek; vagy éppenséggel családoknak, akik gyermekeiknek is szeretnék megadni a tabletek előnyeit anélkül, hogy félniük kellene, hogy a „nagyobbik” tablet elveszik vagy megsérül.

PH!: Az, hogy immár választhatunk netbookok, tabletek, notebookok és már Ultrabookok között is, egyre nagyobb versenyhelyzetet teremt az ökoszisztémában. Az Acer mire számít a piac fejlődésével kapcsolatban? Lesznek újabb lehetőségek vagy akár a kannibalizmus veszélye is fennáll?
Acer: Az összes felsorolt eszköz különbözik árkategóriában és alap funkcionalitás tekintetében. Nem feltétlenül vannak egymással közvetlen versenyben minden tekintetben, de néha kiegészítik egymást. Az Ultrabookok olyan felhasználók számára készültek, akiknek adat készítésre és adat fogyasztásra is szükségük van; ez azt jelenti, hogy egy notebook erejét/termelékenységét ötvözik az okostelefon/tablet kényelmével. A tableteket elsősorban „médiafogyasztásra” tervezték.

PH!: Az Acer szándékában áll visszanyerni piaci részesedést agresszív árazás révén, főleg a tablet és Ultrabook szegmensben?
Acer: Az Acer célja az, hogy megalapozza jelenlétét az Ultrabook és tablet szegmensben azáltal, hogy számos új konfigurációt hoz a piacra és így nagyobb választékot, több előnyt kínál a felhasználóknak. Az Acer továbbra is piacvezető szeretne lenni, azonban tudatában van annak is, hogy ezt a célt csak akkor érheti el, ha a felhasználói élményben is vezetővé válik. A múltban nagyon erősek voltunk a 399 - 699 eurós szegmensben. Azonban most, hogy nagyobb hangsúlyt fektettünk az érintős touch&type eszközökre, bővítjük portfóliónkat, így abban a belépő szintű Iconia B1-től egészen a prémium Ultrabookokig (mint például az Aspire S7) szinte minden kapható. Az árpozícionálás egy rendkívül fontos témakör, melyet mindig a piac állapotához és a trendekhez kell igazítani, de a vállalat stratégiája nem alapulhat kizárólag rajta.

PH!: Az Acer PC-re épülő alap üzleti modellje megszűnik a növekvő tablet piac miatt?
Acer: A személyi számítógépek nem szűnnek meg és nem is gondoljuk, hogy ez a közeljövőben bekövetkezhet. Az igaz, hogy az innovációk hiánya következményekkel járt a PC piacra nézve, helyet adva az olyan eszközöknek, mint a tabletek és az okostelefonok. Azonban azt is tévedés lenne kijelenteni, hogy a PC-k ideje lejárt. Jelenleg egyfajta szegmentálódásnak/specializálódásnak vagyunk tanúi, a párhuzamos használat és a többféle operációs rendszer számos új eszközt vagy termékvonalat hívott életre, melyek a fogyasztók egyéni szükségleteit elégítik ki. Egy innovációs ugrást élünk meg jelenleg: például az Ultrabookok hihetetlenül könnyűek, és pár másodperc alatt képesek betölteni az operációs rendszert. Ez is egy forradalmi változás a felhasználói élmény tekintetében, és ezek a sajátos típusú innovációk miatt fog a piac növekedni. Ugyanakkor látjuk a hatalmas keresletet a tabletek iránt, és szeretnénk a felhasználóknak választékot kínálni.

PH!: Térjünk rá egy kicsit konkrétan a B1-re. Az 512MB RAM nem túl kevés a többfeladatú működéshez?
Acer: Az Iconia B1 kezdő tabletezők vagy olyan családok számára készült, akik egy második tabletet szerettek volna gyermekeik számára, hogy felfedezzék az alap funkciókat. A haladó, minden multimédiás igényt kielégítő funkciókhoz, valamint a többfeladatú használathoz inkább az Iconia Tab A700 tabletet ajánljuk.


[+]

PH!: A B1-en jelenleg Android 4.1 JellyBean fut. Lesz Android 4.2 upgrade lehetőség?
Acer: Ebben a pillanatban nem tervezünk Android 4.2 upgradet, az alap hardver specifikációt érintő bizonytalanságok miatt. Biztosak akarunk lenni abban, hogy vásárlóinknak a legjobb élményt kínáljuk.

PH!: A versenytársak belépő szinten 1,2 - 2 megapixeles kamerát kínálnak. Az Acer B1-ben miért csak 0,3 megapixeles szenzor dolgozik?
Acer: Annak érdekében, hogy egy ilyen eszközt eljuttassunk a kezdő tabletezőkhöz, vagy azokhoz a családokhoz, akik egy második tabletet szerettek volna gyermekeik számára, áldozatokat kellett hoznunk, hogy képesek legyünk ezt az árszintet ajánlani, és hozzá megfelelő teljesítmény is párosítani. Hiszünk abban, hogy a megcélzott felhasználói kör és mód számára a 0,3 MP kamera elégséges lesz.

PH!: Egyelőre nincs 3G-s verziója ennek a 7” tabletnek, de tervben van egy ilyen képességgel felruházott kiadás?
Acer: Hasonlóan a kamerás kérdéskörhöz, itt is az előállítási költségek a korlátozó tényezők. Ez tehát azt jelenti, hogy az Acer Iconia B1-nek nem lesz 3G-s verziója, de bármikor használhatja a telefon internet megosztás funkcióját.

PH!: A Google Play elérhető lesz az Iconia B1-en?
Acer: Igen és a többi Google Mobile szolgáltatás is.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Acer

Azóta történt

Előzmények