865PE tuning: reagált az Intel

Az elmúlt hetekben olyan neves alaplapgyártók, mint az Asus, az Abit, az Albatron, a Chaintech, az EPoX, az ECS és a Soltek sorra jelentettek meg új BIOS-okat i865PE chipsetes alaplapjaikhoz. Az új BIOS aktiválja az i875P chipsetben hivatalosan is jelenlevő PAT (Performance Acceleration Technology) funkciót. Mindenki sejtette, hogy az Intel hamarosan lépni fog az ügyben.

Nos, az előre látott reakcióra nem kellett sokat várni! Az alaplapgyártók bölcsek voltak, mikor az i865PE teljesítménynövelését nem PAT néven emlegették, hanem saját nevet kreáltak hozzá. Így az Intel ebbe nem tudott belekötni, helyette a hivatalos reagálás a következőkre világít rá:

  • Az Intel mindenkit óvva int attól, hogy aktivált PAT-tal rendelkező i865PE chipsetes alaplapot vegyen
  • Az Intel megállapítja, hogy az i865PE PAT aktiválása overclockingnak minősül
  • A cég nem támogatja a felpörgetést, így azok a rendszerépítők és felhasználók, akik felpörgetéssel foglalkoznak, elveszítik az Intel garanciáját. Így minden meghibásodás felelőssége a rendszerépítőt, illetve a felhasználót terheli.
  • Az Intel állítása szerint az i875P chipsetet a PAT technológiával együtt nagyon szigorú tesztelésnek vetették alá, mely megbízható platformot eredményez széles hőmérsékleti tartományban. Ez a szigorú tesztelés az i865PE esetében nem terjed ki a PAT funkcióra, így nem garantálható annak hibátlan működése.
  • Amennyiben az i865PE-ben aktiválják a PAT funkciót, úgy a chipsetnek akár 50%-kal nagyobb mennyiségű adatot, illetve elektromos jelet kell feldolgoznia, mint amekkora forgalomra tervezték.

Nos, az Intel állításai természetesen rendelkeznek igazságtartalommal, de ne feledjünk el két dolgot! Az egyik az, hogy az Intelnek valamilyen módon el kell adnia az i865PE-nél drágább i875 chipsetet is. Ennek némileg keresztbe tesz, ha olcsóbb chipsetjei teremtenek házon belüli konkurenciát. A másik fontos dolog, hogy egy magára valamit is adó alaplapgyártó – s a fenti listában bizony ilyenek vannak – rendesen leteszteli termékeit, mielőtt a nagyközönségnek bemutatja ezeket. Ez vonatkozik az új BIOS verziókra is. Ezek után mindenki egyéni belátására és vérmérsékletére bízzuk a döntést.

  • Kapcsolódó cégek:
  • Intel

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés