Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • And

    veterán

    válasz ludsimon #9050 üzenetére

    Annyira azért nem bonyolult az elméleti alapja egy paraboloidnak / grid-nek, hogy ne lehessen két változóból (hullámhossz és nyílás) viszonylag egyszerűen kiszámítani a nyereséghatárt: [link]. Úgyhogy az a 30dBi (@2,4GHz) teljesen kizárt, egy ilyen átmérőjű tükörrel elérhető nyereség az 5GHz-es sávban is 26dBi, 2.4 gigán pedig 21dBi körüli érték lehet a gyakorlatban. Én 50cm-rel számoltam, a 60 centis grid-em ennél kicsit impozánsabb méretű.
    "Meg szerintem egy ilyen prímtükrös cantennás megoldásnak meg iszonyat kicsi lenne a nyílásszöge."
    A nyílásszög egyértelműen nem lehet nagy, hiszen a nagy nyereség forrása a kis térszögben történő működés, vagyis az erős nyalábolás. Ahogy a nyereség növekszik, a nyílásszögnek egyre kisebbnek kell lennie, máshogy nem megy.
    "200+ kapcsolatot lát ezzel a cuccal."
    Én a helyében eldönteném, mit akarok. Vagyis: mitől 'jó' egy antenna? Ha a nyereséget vesszük alapul, akkor korántsem attól, hogy hány hálózatot lát. A sok elérhető AP-nek nyilván az is feltétele, hogy sokan legyenek a közelben, ez a csóka meg az ablakából rálát jónéhány húszemeletes toronyházra.. Viszont ha nagytávú összeköttetés a cél, akkor kifejezetten előnyös a szűk nyílás, hiszen én jó esetben csak egyetlen ellenállomást szeretnék venni, de azt minél nagyobb jelszinttel. Úgyhogy szerintem nem feltétlenül az a királyság, ha egy rakás hálót látok, mert minek? A saját linkünk mellett ezek csak 'zavaró tényezők' ;). Mellesleg azzal is javíthatott volna a vételen, ha nem az erkély sarkában telepíti azt az antennát, hanem a tömbház külső fali síkján kívül.

Új hozzászólás Aktív témák