Hirdetés

2012. május 31., csütörtök

Útvonal

Fórumok  »  Alaplapok, chipsetek, memóriák  »  Socket AM3 / AM3+ (kiemelt téma)

(#1) Oliverda

Oliverda
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

A Socket AM3 az AM2/AM2+ foglalatokkal ellentétben már csak 938 tűs.
Az AM3 foglalattal szerelt alaplapokban ezért sem használhatóak a korábbi AM2 és AM2+ tokozású processzorok! Azok a hűtők amelyek AM2 és AM2+ foglalathoz készültek, használhatóak maradnak AM3-hoz is.

A fekete AM3+ foglalathoz használhatóak az AM2, AM2+ és AM3 foglalatokhoz készült hűtők is, mivel a felfogatás teljesen megegyzezik.

Az AM3+ foglalatos alaplapokban működik az összes sima AM3 tokozású Phenom II, Athlon II és Sempron processzor is. Néhány korábbi AM3 foglalatos MSI és ASUS alaplapban működni fognak az AM3+ tokozású AMD FX processzorok is. További pontosabb információk kicsit lejjebb.

A mai napon (2008-12-23) bejelentették az első ECS A790GXM-AD Socket AM3 foglalattal rendelkező alaplapot.

Röviden az AM3 újításai

DDR3-1333 memória támogatása
Thermal Sense Interface (TSI) technológián alapuló CPU hőmérséklet monitorozás
Serial VIDs
PCIE-VR control(?)

A jövőben várható újítások

HyperTransport 3.1 (6.4 GT/s)
DDR3-1600 memória támogatása
A következő teljesen új Bulldozer architektúrájú AMD processzorok támogatása

A topik célja

Az AM3 és AM3+ foglalattal rendelkező alaplapokkal és ezekhez kapcsolódó chipkészletekkel kapcsolatos problémák és hírek megvitatása, vásárlási tanácsadás.

A Socket AM3 topik sikeresen ismertette az AMD ezen foglalattal szerelt alaplapjainak tulajdonságait, illetve meg lehetett beszélni az egyes alaplapgyártók termékei közti különbségeket (melyik milyen és miért ajánlott vagy miért nem ajánlott). Hamarosan viszont megjelenik a AMD AM3+ foglalattal rendelkező platformja is. Ezért kicsit összefoglalnánk, hogy mi is a különbség az AM3 ás az AM3+ foglalattal rendelkező alaplapok közt. Tekintve hogy a témáról elég sok hír látott már napvilágot, így most csak ezeket szedjük csokorba.

Mi a különbség a Socket AM3 és az AM3+ között? (by Asrock)

Néhány alaplapgyártó a meglévő AM3-as foglalattal rendelkező alaplapjához is készít bios támogatást:

Fél tucat Asus alaplap kezeli az AMD új generációs CPU-ját

Tíz Socket AM3-as MSI alaplap támogatja a Bulldozert

Vannak gyártók akik inkább a meglévő AM3 lapjaikat készítik fel az AMD új processzorának fogadására:

A Gigabyte felkészült a Bulldozerre

Asrock 8xx -es chipkészlettel szerelt AM3+ foglalatos alaplapjai. forr: 1; 2;

És még egy nagyon fontos hír:

Hivatalosan csak a Socket AM3+ támogatja az AMD új CPU-it

Újra lesz SLI az AMD alaplapokon

[ Szerkesztve ]

"Minden negyedik-ötödik magyar fiatal funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből. Az arány a felnőttek körében sem jobb."

(#2) band1103 válasza Oliverda (#1) üzenetére

band1103
(őstag)
LOGOUT blog

"...Vásárlási tanácsadás...."
És te melyik AM3-as lapot ajánlod? Bocs ziccer volt :DDD :DDD
A 880G-ről már hallottam de ez a 800-as chipset miben lesz több mint a 750-es?
"...(TSI)..."
Akkor most már vége lehet annak az időszaknak mikor nincs olyan diagnosztikai progi ami rendesen tudná mérni a CPU hőjét, és nem lesznek ilyen -13C fokos hőmérséklet adatok?

[ Szerkesztve ]

"A bölény királyul néz ki: tisztára mint egy rasta tehén !" # A tudás hatalom. Oszd meg és uralkodj! # * Have a Nice Die!* ...powered by vérpistike... #

(#3) Oliverda válasza band1103 (#2) üzenetére

Oliverda
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Az ECS-t. :) A 880G-t érintő hír topikjában szerintem benne van a kérdésre a válasz.

"Minden negyedik-ötödik magyar fiatal funkcionális analfabéta – derült ki a nemzetközi felmérésekből. Az arány a felnőttek körében sem jobb."

(#4) ádikácska

ádikácska
(fanatikus tag)
LOGOUT blog

szerintem és maradok az Intelnél :))

"Én egy időben kézilabdáztam és mellette órákat CoD-oztam, ezek szerint én Dobókocka voltam?" by szab0729 // "És milyen egy ilyen PH!-találkozó? Valaki bemond egy konfigot, a többiek meg AAAHH, UUHHH?''- by unknown

(#5) CHIPman

CHIPman
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Hali. Lehet, hogy hülye kérdés, de ha eddig csak az az egy deszka viszi az Am3-as procikat, akkor ennél a deszkánál mit jelent az AM3 CPU ready?

Új, minőségi pótakku bármilyen telefonba! http://bit.ly/H7YSUN

(#6) daa-raa válasza CHIPman (#5) üzenetére

daa-raa
(MODERÁTOR)

Nem írta senki, hogy csak ez viszi. Annyiban különbözik a többi AM3 ready AM2+ laptól, hogy ebbe DDR3 RAM-ok mennek, míg az AM2+-okba DDR2.

Si vis pacem, para bellum.

(#7) band1103 válasza CHIPman (#5) üzenetére

band1103
(őstag)
LOGOUT blog

A kérdés nem hülye. Azt jelenti hogy a lap AM2+-os de tudja fogadni és kompromisszumokkal kezelni is az AM3-as procikat is.

"A bölény királyul néz ki: tisztára mint egy rasta tehén !" # A tudás hatalom. Oszd meg és uralkodj! # * Have a Nice Die!* ...powered by vérpistike... #

(#8) Tibord válasza CHIPman (#5) üzenetére

Tibord
(senior tag)
LOGOUT blog

Az általad említett lap is képes kezelni az AM3-as procikat (csakúgy mint más gyártók most már igen széleskörű kínálata akár M2N lapoknál is), Viszont ez nem azt jelenti hogy a CPU foglalat AM3-as lenne.

Tehát ez az első lap ami AM3-as foglalattal rendelkezik. Ebbe már nem lehet beleerőszakolni az AM2-es CPU-kat

mod: Hely de sokan itt vagyunk :)

[ Szerkesztve ]

Emlékszem a tavalyi nyárra. Egy szerda délután volt.

(#9) band1103 válasza Tibord (#8) üzenetére

band1103
(őstag)
LOGOUT blog

Mit tesz a karácsony! Nem? :DDD
"...beleerőszakolni..." ? O dehogynem. Erőszakolni még lehet de nincs értelme. Az erőszak csak fizikai erő kérdése :DDD

[ Szerkesztve ]

(#10) Tibord válasza band1103 (#9) üzenetére

Tibord
(senior tag)
LOGOUT blog

Teljesen igazad van :R

Nem is tudom miért írtam hiszen Pl.: a csocsó-ba is átmegy a golyó a műanyag bábukon csak kellő erővel kell meglőni. :)

Emlékszem a tavalyi nyárra. Egy szerda délután volt.

(#11) daa-raa válasza band1103 (#9) üzenetére

daa-raa
(MODERÁTOR)

Tudni kéne mire való az a két láb, amit kihagytak. Ha NC, akkor lehet henteskedni.

(#12) band1103 válasza daa-raa (#11) üzenetére

band1103
(őstag)
LOGOUT blog

Jaja, emlékszem hogy már beszeletünk róla de teljesen biztosan senki nem tudta hogy mi az a 2 láb.

(#13) Oliverda válasza ádikácska (#4) üzenetére

Oliverda
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Szerinted most sírva fakadunk? :D

daa-raa
: Úgy tudom hogy a 45nm-es AM3-as Phenom procik már C3 steppingesek lesznek az AM2+-os C2-vel ellentétben.

[ Szerkesztve ]

(#14) ádikácska válasza Oliverda (#13) üzenetére

ádikácska
(fanatikus tag)
LOGOUT blog

remélem nem :Y :N :DDD

"Én egy időben kézilabdáztam és mellette órákat CoD-oztam, ezek szerint én Dobókocka voltam?" by szab0729 // "És milyen egy ilyen PH!-találkozó? Valaki bemond egy konfigot, a többiek meg AAAHH, UUHHH?''- by unknown

(#15) CallaoW válasza ádikácska (#14) üzenetére

CallaoW
(lelkes újonc)

Sok volt a rum a diós bejglidben testvérem?Menj szépen máshova flamezni.

Nekem egyedül annyi fenntartásom van,hogy a memória foglalatváltás miatt nagyobb befektetést kell eszközölni,ami az árérzékeny hazai piacon lassítja az elterjedését.Amúgy teljesen korrekt cucc.Bár majd a többi gyártó AM3-as lapjának piacra dobásánál derül ki milyen is az ECS.

(#16) daa-raa válasza Oliverda (#13) üzenetére

daa-raa
(MODERÁTOR)

A lábkiosztás attól még nem fog változni.

CallaoW: Nem vagy kényszerítve semmire, az AM3 procik mennek majd AM2+ lapokban.

(#17) Oliverda válasza daa-raa (#16) üzenetére

Oliverda
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Tudom, csak az a kérdés hogy az C2 steppinges procikban milyen "állapotban" van a DDR3-as vezérlő.

(#18) daa-raa válasza Oliverda (#17) üzenetére

daa-raa
(MODERÁTOR)

Ha egyszer csak AM2+ tokokba kerülnek, akkor nem mindegy?

(#19) Oliverda válasza daa-raa (#18) üzenetére

Oliverda
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Onnan indult ki az egész hogy a két plusz láb levágásával esetleg menne-e majd a két szóbanforgó proci AM3-as lapokban.

(#20) daa-raa válasza Oliverda (#19) üzenetére

daa-raa
(MODERÁTOR)

Ja igen, az már érdekessé teheti a dolgot. Le lehet majd ezzel tesztelni a C2 DDR3 vezérlőjét... De tényleg nem ártana tudni mire szolgál az a két láb.

(#21) Oliverda válasza daa-raa (#20) üzenetére

Oliverda
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Nincs valahol pinout AM2/AM2+ -hoz?

Megvan

[ Szerkesztve ]

(#22) ádikácska válasza CallaoW (#15) üzenetére

ádikácska
(fanatikus tag)
LOGOUT blog

ki flamelt most rajtad kívül okoska??? :W

(#23) daa-raa válasza Oliverda (#21) üzenetére

daa-raa
(MODERÁTOR)

Ez nem AM2, hanem az eredeti S940... Számold össze rajta a HT linkeket, de elég a Revision History-t megnézni, mikor is lett kiadva. AM2-höz a mai napig nem adta ki az AMD.

[ Szerkesztve ]

(#24) Oliverda válasza daa-raa (#23) üzenetére

Oliverda
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Időközben rájöttem. Esetleg ez.

(#25) daa-raa válasza Oliverda (#24) üzenetére

daa-raa
(MODERÁTOR)

Egy darab ábra sincs benne, hogy mi hol helyezkedik el.

Egyébként ez lenne: AM2 Processor Functional Data Sheet AMD document number 31117. Csak ez a mai napig nem publikus. Ha ismersz valaki belsőst, akkor beszerezheted tőle, engem érdekelne...

[ Szerkesztve ]

(#26) daa-raa

daa-raa
(MODERÁTOR)

Lehet regelni kellene?

(#27) CallaoW válasza ádikácska (#22) üzenetére

CallaoW
(lelkes újonc)

Talán nem kellene mindjárt az első Hsz-ek között emlegetni az Intelt.....Azonkívül érdemben nem sikerült még hozzászolnod egy szakmai forumhoz.

daa-raa:Köszönöm az infót,valószinűg kicsit bekevert a Denebek(P2) "lapcsaládba való besorolása" Viszont ez esetben gyorsaságban nagyságrendbeli különbség kell,hogy legyen mondjuk Am2+ és Am3-as lapban ugyanolyan processzor mellett,hogy érdemes legyen zsebbe nyúlni.

[ Szerkesztve ]

(#28) Oliverda válasza daa-raa (#25) üzenetére

Oliverda
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Sajnos nem ismerek ilyet.

Itt a foglalat az AMD ref. lapjáról.

Furcsa, mert ez +1 lyukat tartalmaz és nem kettővel kevesebbet, tehát 941 pines.

"AM3 SOCKET has one MORE pin reserved for future purpose.
The coming AM3 CPU won't utilize that pin so it can plug into the AM2/AM2+ board.

But that extra pin will be utilized some days later I believe, so if that's the case, the future AM3 CPU may not be able to plug into a board with AM2 SOCKET.

So, the true AM3 socketed board should have 941 pins. That's what I wanted to talk about."

Elképzelhető hogy a végleges verziónál betömik még azt a két lyukat és socket 939 lesz. :)

[ Szerkesztve ]

(#29) daa-raa válasza Oliverda (#28) üzenetére

daa-raa
(MODERÁTOR)

Ez valami régebbi verzió lehet. Én ilyesmit láttam eddig:

A két aláírás fel van cserélve!

Egyébként meg ebbe az AM3-ba belemegy a sima AM2 proci, szóval nem túl esélyes. Lehet csak a kezdeti tesztek idelyén használták ezt. (Esetleg már az Agena-kban is benne van a DDR3 vezérlő... Az AM2 procikban viszont nincs, szóval azokat nem lenne előnyös belerakni.) Bár az ECS lapon is ilyen foglalat van. Valami nincs itt rendben.

(#30) Oliverda válasza daa-raa (#29) üzenetére

Oliverda
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Oké, ilyet én is láttam de ugyebár ezek nem foglalatok. Ebből szűrtük le hogy elvileg majd milyen lesz az AM3-as foglalat.

Hát ha valóban olyan lesz a végleges foglalat is mint amit linkeltem akkor a n00b-okat semmi sem fogja megakadályozni abban hogy belenyomják az AM2-es procijukat AM3-as lapokba és nagyot nézzenek hogy nem működik, vagy isten ne adja még elfüstöljön a lap vagy a proci is. Az Agena elvileg képes DDR3-800-at kezelni.

"Bár az ECS lapon is ilyen foglalat van. Valami nincs itt rendben."

Ezt melyik fotón sikerült kibogarászni?

(#31) HERR Z válasza Oliverda (#30) üzenetére

HERR Z
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

a ph-s hírbe lévő kép értelmes progival nagyítva is mutatja hogy az a foglalat van rajta mint a ref lapon

(#32) csibor

csibor
(őstag)

Mintha úgy olvastam volna ezek a procik már ddr2,és a dd3 egyaránt tudják kezelni.Ha ez igaz akkor megint lehetnek olyan alaplapok amin mindkettő ram foglalat megtalálható?

1+2 szobás lakás Balatonalmádiban eladó!3 emeleti a gimnáziummal szemben.

(#33) band1103 válasza csibor (#32) üzenetére

band1103
(őstag)
LOGOUT blog

Gyakorlatilag talán megvalósítható de ki tudja. A gyártók útjai kifürkészhetetlenek.

[ Szerkesztve ]

(#34) csibor válasza band1103 (#33) üzenetére

csibor
(őstag)

Talán bízhatok az asrock-ban. :)

1+2 szobás lakás Balatonalmádiban eladó!3 emeleti a gimnáziummal szemben.

(#35) bartucc válasza csibor (#34) üzenetére

bartucc
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Jaja, ők megoldják okosba:D
De személyes vélemény, nem OFF:
2 magosba intel jobbnak tűnik, de 4 magosba már az am3 jobb lesz sokkal, mert core i7 drága, sokat eszik és nem annnyival jobb mint amennyivel drágább...

"A világnak több szerény zsenire van szüksége. Olyan kevesen maradtunk." (Oscar Levant)

(#36) band1103 válasza bartucc (#35) üzenetére

band1103
(őstag)
LOGOUT blog

Nagyából ok de pontosítanám hogy az intelnek vannak gyorsabb prociai is a 2 magosak között mint a leggyorsabb AMD X2. Mert a "jobb" vagy "rosszabb" szubjektív kifejezések és nem azt jelentik amit kellene. Azt pedig jelenleg csak remélni lehet hogy a felsorolt okok miatt jobb lesz az AM3 az core i7-nél. Majd meglátjuk mi lesz a vége de én biztos az AMD-nek szurkolok. :C

[ Szerkesztve ]

(#37) bartucc válasza band1103 (#36) üzenetére

bartucc
(PH! addikt)
LOGOUT blog

Igazad van:) :R
Teljesítményben jobb, tuningolhatóbb, de a belépő szint, lásd konfigom, amd:), kétmagosba olcsóbb. Nekem az tűnik hogy megint visszaél az intel e "fölényé"vel, és drágán adja a "nem is annyira jó" (ár/érték) procikat, kb Netbrust vs. A64 :C
Drukkolok neki, hajrá:D

"A világnak több szerény zsenire van szüksége. Olyan kevesen maradtunk." (Oscar Levant)

(#38) band1103

band1103
(őstag)
LOGOUT blog

Már volt az AM2+-os topikban is de végre magyar hír az asrock válaszáról: M3A790GXH-128M
Ezzel együtt 2 alaplap AM3-as. Micsoda sebesség, tépi a hajamat a szél :DDD

Mi az a foglalat a zöld és a kék PCI-E között? Az a sideport? Ezek szerint akár bővíthető is a sideport?

[ Szerkesztve ]

(#39) MatyeeAM2

MatyeeAM2
(fanatikus tag)

El tudnék képzelni AM3as lapot 4650igp vel :DD 256mb sideport Gamer edition :D

AMD&Hardstyle 4 ever! Tudok 1 jó viccet! Mond! Nokia! :D :D

(#40) daa-raa válasza band1103 (#38) üzenetére

daa-raa
(MODERÁTOR)

Rá van írva bazi nagy betűkkel: SLI/XFIRE Switch Card. Old school primitív megoldás.

(#41) Thrawn válasza band1103 (#38) üzenetére

Thrawn
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Kétkártyás rendszer esetén a zöld és kék foglalatokat felhasználva a Selector Card segítségével 16-4 vagy 8-8 sáv osztható szét.

Different songs for different moods.

(#42) band1103 válasza Thrawn (#41) üzenetére

band1103
(őstag)
LOGOUT blog

:B :B :R

(#43) leviske válasza Oliverda (#1) üzenetére

leviske
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Az MCP 85-ösök mikor jönnek? :F Mert eddig abban a hitben voltam, hogy az MCP82-esek hamarabb jönnek. :F

"És robbanó tartály mögött vihorászni tűzharc közepén szerintem még a Nők lapja horoszkópja szerint sem jelent jót." /by MAZUR [GS'10J]

(#44) Oliverda válasza leviske (#43) üzenetére

Oliverda
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Jó kérdés... szerintem kb. egyszerre, majd márciusban. Valamikor januárban kezdik el gyártani a chipeket.

[ Szerkesztve ]

(#45) Oliverda válasza daa-raa (#29) üzenetére

Oliverda
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Megvan a megoldás. Ami egyébként így utólag belegondolva nem túl bonyolult. A két általam pirossal bekarikázott rész egy-egy ponttal feljebb helyezkedik el mint az AM2 esetében.

forrás

(#46) daa-raa válasza Oliverda (#45) üzenetére

daa-raa
(MODERÁTOR)

Na baszki, csak a foglalat gyártójánál nem jutott eszembe keresni... :B

(#47) Oliverda válasza daa-raa (#46) üzenetére

Oliverda
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Na igen. Ahogy nézem ráadásul nem éppen tegnap került fel...

Egy kis pletyka szintű hírek az RD890/SB800-ról.

RD890/SB800 - Hydra Engine + independant clocks per core?

(#48) Honda_Fire

Honda_Fire
(kvázi-tag)

Kemény :) Hát kicsit fejlődünk, de abban sok embernek igaza van ha tényleges váltásról beszélünk akkor az pénzes lesz plána DDR3 miatt. Mert nemvéletlen van az ott :)
Meg DDR2 vel biztos nem lesz az igazi AM3...

Családi okok miatt késhetek püvel, vagy üzlettel bármivel, elnézést előre is mindenkitől, telefon megvan adva ha gond lenne.

(#49) Gyuri27 válasza band1103 (#38) üzenetére

Gyuri27
(PH! nagyúr)

Azért az asrocktól elvártam volna 2 slot ddr2-t. :K
De szerintem ami késik nem múlik.

Honda_Fire: ja 800-s cl5-s kigmaxal biztos nem lesz az igazi. De ha megnézed ezt [link] láthatod ddr3-nak 1333-n viszonylag alacson időzitésen van értelme. Az árról akkor még nem is beszéltem.

[ Szerkesztve ]

diablohungary.hu - tiszta erőből diablo :)

(#50) band1103 válasza Gyuri27 (#49) üzenetére

band1103
(őstag)
LOGOUT blog

Én meg azt hogy egy alaplapon legyen 2 különböző foglalat. Egy AM2+ és egy AM3-as is, persze a hozzátartozó ddr slotokka :P l :)) :)) :))
De azért ne légy szomorú :) ! Annyira sokan szeretnék azt amit te is hogy majd Tibi bácsi mindent elintéz :DDD !
Boldog új évet mindenkinek!

[ Szerkesztve ]

(#51) Gyuri27 válasza band1103 (#50) üzenetére

Gyuri27
(PH! nagyúr)

Buék. Igazándiból mindezt matx méretben szeretném. :B

(#52) AMD X2 válasza band1103 (#50) üzenetére

AMD X2
(őstag)

Sziasztok !! BUÉK !
Én meg még a 939-es foglalatot is javasolnám legyen rajta !!
Persze akkor nem tudnának annyi bőrt lenyúzni rólunk a gyátók.
:B :B

Ne vedd túl komolyan az életet, úgyse kerülsz ki belõle élve!--"Nem lehetsz mindig Te a király... Elég, ha Te vagy az ÁSZ!"

(#53) daa-raa válasza Gyuri27 (#49) üzenetére

daa-raa
(MODERÁTOR)

Én ebből a tesztből max azt látom, hogy C2D mellett totál mindegy milyen RAM van a gépben.

(#54) Gyuri27 válasza daa-raa (#53) üzenetére

Gyuri27
(PH! nagyúr)

Én meg azt látom "egyforma" környezetben a ddr3 elönye (ahol van) nem sok.
Az meg hogy amd mellé nem tudtak akkor ddr3-t párositani nem a ph baja.

(#55) daa-raa válasza Gyuri27 (#54) üzenetére

daa-raa
(MODERÁTOR)

Azt tudod, hogy most leírtad ugyan azt amit én? :U

A memória sebessége továbbra sem befolyásolja szinte semmiben sem egy rendszer teljesítményét.

(#56) Gyuri27 válasza daa-raa (#55) üzenetére

Gyuri27
(PH! nagyúr)

Te kihangsúlyoztad a c2d. Én arra ki sem tértem. Mert halál mindegy szvsz (jelen esetben). :U

(#57) daa-raa válasza Gyuri27 (#56) üzenetére

daa-raa
(MODERÁTOR)

Mert szegény teszt C2D-vel zajlott. Lehet C2Q-val vagy Xeon-nal némileg máshogy alakulna. Akkor lehetne általánosan kijelenteni, hogy egyforma környezetben, ha adott teszt többféle környezetet is vizsgált volna.

(#58) DraXoN válasza Oliverda (#28) üzenetére

DraXoN
(fanatikus tag)
LOGOUT blog

Az nem lehet, az oka a +1 lábnak a sarokban, hogy elvileg a majdani bulldozer utód csak AM3-ban megy majd és az a plusz láb akkor kap szerepet, hogy ne menjen régebbi AM2 és AM2+ lapokban? (az megint más kérdés, hogy a mostanában bejelentett alaplapokhoz melyik gyártó ad majd ki pár év múlva bios frissítést... és melyik hagyja a vásárlóit úgy vert helyzetben mint anno az AM2+ os CPU-k megjelenésénél...)

The human head cannot turn 360 degrees.; Google helyett: http://www.bluu.hu/ ; http://gabu4.mybrute.com/ ; Eladó, vihető holmijaim: http://gabu.aninet.eu/category/bazar/

(#59) Oliverda válasza DraXoN (#58) üzenetére

Oliverda
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Igen, de pont ez is benne volt abban amire válaszoltál:

"But that extra pin will be utilized some days later I believe, so if that's the case, the future AM3 CPU may not be able to plug into a board with AM2 SOCKET."

Az ASUS és a Gigabyte elég sok modellhez kiadta a megfelelő BIOS-t.

(#60) Bon3ss válasza Oliverda (#59) üzenetére

Bon3ss
(MODERÁTOR)

És az MSI termékpalettáján található alaplapok nagyrésze is AM3 ready.

"A békéltető abban a reményben eteti a krokodilt, hogy őt eszi meg utoljára."

(#61) Oliverda válasza Bon3ss (#60) üzenetére

Oliverda
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Szerintem ő most arra gondolt hogy a majdani várhatóan AM3-as tokozású Bulldozer procikat hány első körben megjelent AM3-as lap foga majd támogatni BIOS frissítéssel. Mint anno az első AM2-esek a Phenom-okat. [link]

[ Szerkesztve ]

(#62) gyiku válasza Bon3ss (#60) üzenetére

gyiku
(PH! kedvence)

jw 790gx is am3 ready [link]

(#63) Bon3ss válasza Oliverda (#61) üzenetére

Bon3ss
(MODERÁTOR)

Jogos, második olvasatra nekem is ez jutott eszembe.

"A békéltető abban a reményben eteti a krokodilt, hogy őt eszi meg utoljára."

(#64) DraXoN válasza Oliverda (#59) üzenetére

DraXoN
(fanatikus tag)
LOGOUT blog

Tényleg.. hát ... csak a szemem nem szúrta ki... :D

egyébként valóban az AM2 és AM2+ hoz hasonló frissítési dologra gondoltam.. azaz sok gyártó jó pár még kezdeti megjelenésű termékéhez nem adott ki eleinte (nem tudom azóta adott-e ki) bios-t amivel kezelte az alaplap a "friss" AM2+ phenomokat is...

The human head cannot turn 360 degrees.; Google helyett: http://www.bluu.hu/ ; http://gabu4.mybrute.com/ ; Eladó, vihető holmijaim: http://gabu.aninet.eu/category/bazar/

(#65) Oliverda

Oliverda
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Hátha így egyszerűbb lesz megéreni: [link]

(#66) dezz válasza Oliverda (#65) üzenetére

dezz
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Épp akartam is javasolni. :) (Először én sem értettem, hogy a karikás képen mit kell nézni, már a sarkon kívül, ami egyelőre nem számít.)

Esetleg még a procik alá oda lehetne írni a tájákozatlanabbak kedvéért, melyik melyik. Sőt, a memória-támogatásokat is oda lehetne írni, a foglalatokhoz is és a procikhoz is, úgy lenne a tuti. :)

[ Szerkesztve ]

(#67) band1103 válasza Oliverda (#65) üzenetére

band1103
(őstag)
LOGOUT blog

A linkelt kép azt mutatná hogy "fentebb csúszotak" a dolgok de lehet hogy a kép készítője valamit félrenézett mert semmi sem "csúszott fentebb" csak a jobboldalt 3 tüskehely van szabadon a bal oldalt csak 2 és a 3-as helynek a legalsó helye teljesen 1 szintben van a jobb oldali 2-es hely legalsó helyével.
Jobb értés kedvéért: [link]
Tehát helyesen lett bekarikázva a 1-1 tüske csak a felső vonalas rajz a tévedés.

[ Szerkesztve ]

(#68) daa-raa válasza band1103 (#67) üzenetére

daa-raa
(MODERÁTOR)

A processzoron pont azért lett "hosszabb" a két hiány, hogy mind a két féle foglalatba berakhasd az AM3 procikat. Ugyanis az a két sziget tényleg fentebb került. És pont ezzel akadályozza meg az AMD, hogy AM2(+) procit rakj AM3 lapba.

(#69) Oliverda válasza band1103 (#67) üzenetére

Oliverda
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Én csináltam, és az úgy van/lesz a valóságabn is ahogy ott van.

(#70) band1103 válasza daa-raa (#68) üzenetére

band1103
(őstag)
LOGOUT blog

Az általam átszerkesztett képpel szerettem volna jelezni hogy azok a bizonyos szigetek nem fentebb kerültek hanem csupán a 2-es szigetből 3-asat csináltak. Tehát ahol a foglalaton luk volt, ott most már nincs, de nem azért mert fentebb tolták a 2-es szigetet hanem mert "betömtek" egy lukat és így 3-as szigetet csináltak belőle. Ahogy mondtad így akadályozták meg az Am2+ kompatibilitását az AM3-ba.

Oliverda: Biztos voltam benne :R de a rajz alatt foto van nem? Lábkiosztás. Számold össze hogy az egyik megváltozott sziget az hány tüskének adhatna helyet a AM2-őn és hánynak adhatna az AM3-on!

[ Szerkesztve ]

(#71) Oliverda válasza band1103 (#70) üzenetére

Oliverda
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

3-3 tüskének. A 2 sziget pedig 1-1 lyukkal feljebb került. Ennyi történt.

[ Szerkesztve ]

(#72) band1103 válasza band1103 (#70) üzenetére

band1103
(őstag)
LOGOUT blog

Vagy azt akarjátok végre megértetni velem :B hogy a foglalaton nem 3-asá fog alakulni a sziget hanem marad 2-esnek? Csak mert akkor ha a foglalaton fentebb tolják a szigetet akkor a sziget alatt fog keletkezni egy lyuk, és az AM3-as cpu-nak nem lesz olyan tüskéje ami a keletkezett új lyukba menne. Mondhatni kihasználatlan lenne de ez nem okozna problémát.

[ Szerkesztve ]

(#73) Oliverda válasza band1103 (#72) üzenetére

Oliverda
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Igen, azt.

"Csak mert akkor ha a foglalaton fentebb tolják a szigetet akkor a sziget alatt fog keletkezni egy lyuk, és az AM3-as cpu-nak nem lesz olyan tüskéje ami a keletkezett új lyukba menne."

Ha lenne akkor nem menne bele az AM2-be. Majd a második generációs AM3-as processzoroknak már lesz ott is lábuk nyugi.

(#74) band1103 válasza Oliverda (#73) üzenetére

band1103
(őstag)
LOGOUT blog

:B Oké, így már értem! :R

(#75) dqdb válasza band1103 (#74) üzenetére

dqdb
(őstag)

Pedig már Paintben nekiálltam lerajzolni oldalról a 2 láb 3 helyre problémakört :D

A hiányzó lábak "szép" elhelyezkedése, valamint az AM2+ és AM3 közötti minimális különbség miatt erre a lépésre már az AM2 bevezetésekor tudatosan készülhettek.

**** COMMODORE 64 BASIC V2 **** 64K RAM SYSTEM    38911 BASIC BYTES FREE

(#76) band1103 válasza dqdb (#75) üzenetére

band1103
(őstag)
LOGOUT blog

Jól van naaa :DDD ! Engem az zavart meg hogy nem tudtam azt hogy majd jönnek ki olyan AM3-asok is amik nem lesznek beletehetőek az AM2+-os lapokba.

[ Szerkesztve ]

(#77) dqdb válasza dqdb (#75) üzenetére

dqdb
(őstag)

Ha már nekiálltam, akkor befejeztem az ábrát.

Oldalról látszik az összes kombináció. Bár mint az látható, ugyanolyan jó lenne, ha az AM3 foglalatban nem arrébb csúszna a dupla "lábhiány", hanem triplává nőne, és kicsit egyértelműbb lenne az egész: elég lenne rápillantani az alaplapra.

[ Szerkesztve ]

(#78) band1103 válasza dqdb (#77) üzenetére

band1103
(őstag)
LOGOUT blog

Hiányzik a AM3 foglalatba újabb AM3-as felálás ;] ;] De azért :R

[ Szerkesztve ]

(#79) gyiku válasza dqdb (#77) üzenetére

gyiku
(PH! kedvence)

ja, a masodik kepen nem hianyzik 1 sarga lab? :U

(#80) dqdb válasza band1103 (#78) üzenetére

dqdb
(őstag)

Tessék. Szigorúan az egyetlen különbségre fókuszáltam:

Remélem most már nincsen hiányérzeted, és minden világos :D

[ Szerkesztve ]

(#81) dqdb válasza gyiku (#79) üzenetére

dqdb
(őstag)

Nem, ha megnézed Oliverda képét, akkor ott látni lehet, hogy AM2-nél 2 pin, AM3-nál pedig 3 pin hiányzik.

(#82) Oliverda válasza dqdb (#80) üzenetére

Oliverda
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Ezt most én nem értem. Az AM3 kompatibilis lesz bármilyen AM3-as procival a tervek szerint. Tehát az idén és a jövőre megjelenő modellekkel is.

(#83) dqdb válasza dqdb (#80) üzenetére

dqdb
(őstag)

Oliverda: nem véletlenül nem értetted ...

Elsőre sikerült ennél a "bonyolult" képnél elszúrni a feliratokat. Íme helyesen:

[ Szerkesztve ]

(#84) band1103 válasza dqdb (#83) üzenetére

band1103
(őstag)
LOGOUT blog

mod.: A legelső ábra sokkal érthetőbb volt :R csak hiányos volt.

[ Szerkesztve ]

(#85) dqdb válasza band1103 (#84) üzenetére

dqdb
(őstag)

Igen, úgy tényleg érthetőbb lett volna, ha az eredeti ábrát egészítem ki még két esettel (leendő AM3 CPU a plusz lábbal - AM2 foglalat, leendő AM3 CPU - AM3 foglalat), valamint a foglalat bal alsó sarkában megjelenő plusz egy lábat is rárajzolom a képre, de így humorosabb magyarázat született. Majd valamikor este átrajzolom azt a képet, és beküldöm ide.

(#86) R1200GS

R1200GS
(fanatikus tag)

Sziasztok!

Am2+ lapom van,phenom 9600 procival. Rendeltem egy Noctua NH-U12P hűtőt. Ha minden jól megy és érdemes lesz, akkor a nyár végén lecserélem a gépet. Ezt a hűtőt rá lehet szerintetek rakni egy am3 lapra anélkül, hogy felfogatást kellene cserélni?

(#87) Oliverda válasza R1200GS (#86) üzenetére

Oliverda
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Rá. Lásd első hozzászólás.

(#88) R1200GS válasza Oliverda (#87) üzenetére

R1200GS
(fanatikus tag)

Kösz.

(#89) Oliverda

Oliverda
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

ASUS M4 Series Motherboards with Exclusive 8-Phase Power Design Provides Stability and Performance to Unleash Maximum CPU Potentials

M4A79T Deluxe (790FX+SB750)

(#90) daa-raa válasza Oliverda (#89) üzenetére

daa-raa
(MODERÁTOR)

Látom már be kell hozni AMD vonalra is ezt a hatvanhétezer fázis baromságot...

Viszont a jelek szerint Asus-éknál az M4 szériában a T jelenti az AM3-at.

(#91) Thrawn válasza daa-raa (#90) üzenetére

Thrawn
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

A DDR3-as lapok tuti AM3 foglalatosak, de nem tudtam rájönni, hogy a többi micsoda. Lehet AM2, de lehet AM3 is (mondjuk valószínűleg előbbbi)
Amin még megakadt a szemem, az az nVidia 980 SLI chipset. (talán elírás, és 780a akar lenni).

[ Szerkesztve ]

(#92) daa-raa válasza Thrawn (#91) üzenetére

daa-raa
(MODERÁTOR)

Az M4A79 Deluxe már szerepelt nemrégiben egy hírben. [link] Esetleg nem ismered a hír íróját? ;]

(#93) Thrawn válasza daa-raa (#92) üzenetére

Thrawn
(PH! nagyúr)
LOGOUT blog

Ezt majd kérdezd meg 16:19-kor :)

A mostani sajtóanyagban is csak annyi van, hogy támogatják az AM3 tokozású procikat, de csak kettőre tudom biztosan kijelenteni, hogy AM3 foglalatosak. A többi valószínűleg AM2-es, viszont az, hogy DDR2 memóriákat fogadnak, még nem jelenti azt, hogy nem lehetnének AM3-asok.
Továbbá a 8+2 fázis sincs rajta mindegyik lapon, mint ahogyan azt a sajtóanyag állítja, ez a linkelt hírből is kiderül.

(#94) dqdb válasza Oliverda (#89) üzenetére

dqdb
(őstag)

Úgy nézem, hogy az M4A79T Deluxe-on a slotok elhelyezését illetően szemléletet váltottak. Eddig a "fő" PCIe x16 slot mellé egy PCIe x1-et raktak be használhatatlan módon, most már 2 PCI slot egyike jutott erre a sorsra.

[ Szerkesztve ]

(#95) Oliverda válasza daa-raa (#90) üzenetére

Oliverda
(HÁZIGAZDA)
LOGOUT blog

Az előd M3A79-T és M3A-MVP Deluxe esetében is felmerült a gyanú hogy ez valójában nem 8+2 fázis csak 4+1 és minden fázis 2 tekercset kapott. [link]

dqdb: Én nem emlkészek PCI-E 1x slotra.

[ Szerkesztve ]

(#96) dqdb válasza Oliverda (#95) üzenetére

dqdb
(őstag)

Eddig ATX lapoknál az PCIe x16 slot mellé közvetlenül általában egy PCIe x1 slotot szoktak rakni, így akinek duplaslotos VGA-ja van, annak a PCIe x1 elveszik. Itt meg ránéztem a képre, és a "jé, PCI slot került oda" megállapítást tettem, azaz egy duplaslotos VGA-nál ezen az alaplapon a 2 PCI-ból csak az egyik használható ki ezen a lapon.

Az értetlenkedésed meg jogos, mert nem tudtam, hogy már az M3A32-MVP-nél és M3A79-T Deluxe-nál is így nézett ki a slotok elosztása, azt hittem, hogy ez újdonság :D

(#97) gfefe

gfefe
(őstag)

Valaki megmondaná, hogy AM3 foglalatos lapok mikor jelennek meg boltban hivatalosan és mellé am3 as phenom2 es procik (buldózer). thx előre is :R

DOWNLOAD ██████████████ 105%

(#98) leviske válasza gfefe (#97) üzenetére

leviske
(PH! kedvence)
LOGOUT blog

Bulldozer??? :F A Phenom II-k Deneb magra épülnek és az AM3-as változatai Februárban jönnek (mint ahogy írtam a másik topikban), a Bulldozer pedig 2010 végén/2011 elején jön. :K

"És robbanó tartály mögött vihorászni tűzharc közepén szerintem még a Nők lapja horoszkópja szerint sem jelent jót." /by MAZUR [GS'10J]

(#99) gfefe válasza leviske (#98) üzenetére

gfefe
(őstag)

megkavarodtam kicsit akkor :DDD

és előreláthatólag mit lehet várni mind az új phenomtól és az új am3 tól? vmi linket dobjatok már nekem.... thx

DOWNLOAD ██████████████ 105%

(#100) band1103 válasza gfefe (#99) üzenetére

band1103
(őstag)
LOGOUT blog

Hát hogy jók lesznek! :DDD

Útvonal

Fórumok  »  Alaplapok, chipsetek, memóriák  »  Socket AM3 / AM3+ (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2012 PROHARDVER Informatikai Kft.