Fél tucat Asus alaplap kezeli az AMD új generációs CPU-ját

Hirdetés

Az Asus bejelentette, hogy a jelenlegi termékskálájából már fél tucat alaplap kezeli az AMD nyáron érkező, Bulldozer architektúrára épülő processzorait. A felhasználónak mindössze egy BIOS frissítésre van szüksége, ami az érintett termékekhez már elérhető: Crosshair IV Extreme, Crosshair IV Formula, M4A89TD PRO/USB3, M4A89TD PRO, M4A89GTD PRO/USB3, M4A89GTD PRO. Fontos megjegyezni, hogy ez a BIOS még béta állapotban van, és a későbbiekben további frissítés várható.

A hírek szerint az AMD Socket AM3+ foglalathoz kötött specifikációi megkövetelik az úgynevezett Fast-SVID funkciót, és magasabb áramerősséget kell majd elviselniük az alaplapoknak. Ehhez nagyon magas feszültséget kezelő transzformer szükséges, de a nem hivatalos adatok szerint azok a gyártók, akik az extrém tuninghoz tervezték a régebbi alaplapokat és túlteljesítették a Socket AM3 igényeit, megfelelhetnek az új foglalat által támasztott követelményeknek. Valószínűleg ez történt az Asus esetében is, és talán más gyártó is csatlakozhat az egyelőre egyszereplős listához.

Az AMD-től kiszivárgott adatok szerint azonban a Socket AM3-as foglalat mellett a hibátlan működés nem garantálható, így a felelősség az esetleges stabilitással kapcsolatos problémákért az alaplap gyártóját terheli, vagyis a támogatást érdemes meggondolni. Az egyik lehetséges probléma az új processzorok hőmérsékletének monitorozása, ami a sideband Temperature Sensor Interface (SB-TSI) alkalmazásával valósul meg, ám erre a Socket AM3-as termékeket nem készítették fel. A hírek szerint ez a gond áthidalható, ám konkrétummal még senki sem állt elő.

Az Asus az olcsóbb alaplapok esetében is készül a Zambezi kódnéven futó processzorokra, így az M5A88-V EVO, az M5A88-M EVO, az M5A88-M, az M5A87, az M5A78L, az M5A78L LE, az M5A78L-M/USB3, az M5A78L-M PLUS, az M5A78L-M LE és az M5A78L-M LX esetében érkezik a frissített modell, mely már a fekete színben pompázó Socket AM3+ foglalatot használja. Ezek a termékek az elkövetkező hetekben kerülnek az üzletekbe változatlan árazás mellett.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés