Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Hydra SR

    addikt

    válasz Monya78 #2519 üzenetére

    A vaku extrém rövid ideig világít. Ha az a fő fényforrás akkor az olyan, mintha kb. 1/4000-en fotóznál. A vakuszinkron idő azért kell, mert a redőnyzár relatíve lassú. 2 redőny van ugyebár a gépben, az első nyit, a második zár. A záridő úgy jön ki, hogy az első elindulása után mennyivel később indul a második. Csakhogy ha nagyon rövid a záridő akkor megeshet, hogy az első még nem nyitott ki teljesen, mikor a második már csukódik, így csak egy csík fut végig a szenzor előtt. Ez a záridő éppen a vakuszinkron idő, illetve biztos van egy kis rátartás is. Vagyis ennél rövidebb idő alatt egyetlen pillanat sem lesz amikor a teljes szenzor fedetlen. Ha ebbe belevillantasz akkor ahol valamelyik redőny takarja a szenzort, oda nem jut fény. A képen csak a nyitott csík lesz világos, a többi fekete lesz, illetve hát a természetes fény eljut oda is de az kevesebb, ha a vaku a fő fény. Folyamatos megvilágításnál (pl. természetes fény) nincs ilyen gond, hiszen a redőnyök által határolt nyitott csík végigfut a képen és ezzel a bejövő fény is végigfut. Olyan ez, mint egy nagyon gyors fénymásoló: azon is végigmegy a fénycsík, csak az folyamatosan világít. Ha csak egy pillanatra villanna fel, akkor csak azt a részt tudná lemásolni ahol épp a lámpa van.

    Vannak trükkök amiket külső vakukban alkalmaznak: stroboszkóp-módban a vaku nem villan, hanem nagyon magas frekvencián vibrál. Olyan gyorsan villog, hogy az elérhető leggyorsabb záridőhöz képest az már folyamatos megvilágításnak számít. Így lehet például deríteni rövidebb záridővel is. Nagyon gyors mozgást nem lehet vele kimerevíteni, hiszen a záridő alatt mondjuk többszázszor is felvillan a vaku (csak mondtam egy számot, nem biztos, hogy ez a nagyságrend) és ha ez alatt pár pixelt megtesz a mozgó téma akkor szellemképes lesz.

    De a lényeg: vakuval lehet csak igazán jól kimerevíteni a gyors mozgást, jobban, mint rövid záridővel. Akár egy hosszú záridőbe is belevillanthatsz, ha nincs jelentős külső fényforrás. Ballisztikai vizsgálatoknál, fegyverek lövedékeit is így vizsgálják röptükben. Sötétkamra, hangkioldós vakuvezérlés, viszonylag hosszú záridő. Fegyver elsül, hangra villan a vaku, a késleltetést lehet kalibrálni, hogy melyik pozícióban akarják elkapni a lövedéket és voilá, éles képet lehet kapni egy mesterlövész puskából kilőtt lövedékről. Ehhez persze brutál teljesítményű és még az extrémnél is extrémebb rövid ideig világító vaku kell, de nekik van olyan.
    A vaku helyett nagyon rövid záridő másik hátránya, hogy a redőnyök lefutása alatt a téma elmozdulhat. Torzulhat. Ha egy tökéletesen függőleges csík gyors vízszintes mozgást végez és rövid záridővel fotózod, ferde lesz a képen. De láttam már helikopter propelleréről készült képet amin görbe volt a rotorlapát. Ott ugye azért is volt görbe, mert a lapát egyes részei nem azonos sebességgel haladtak, a végei gyorsabban mozognak. Sima oldalra mozgásnál csak ferde lenne.

    Egyébként a vakus topicban nem véletlenül kerestem a minap automata vakut: én is extrém rövid, 1/4000-nél is sokkal kisebb villanást szeretnék elérni és hallottam egy módszerről amivel ez megvalósítható. Az automata vaku úgy működik, hogy elkezd villanni, és a beépített szenzora figyeli, hogy mikor kapott szerinte elég fényt a téma. Ha elérte a szintet, leállítja a villanást. A villanás azonban nem ideális, végtelen felfutási meredekségű, hanem van egy kis emelkedése. Vagyis a vaku már egy kicsit világít, mire a szenzor észreveszi. És itt jön a trükk: fel lehet turbózni a szenzor érzékenységét azáltal, hogy a villanó fényét egy optikai szállal közvetlenül visszavezetjük az érzékelő felületre. Így a maximális teljesítmény elérése előtt leállítjuk, tehát sokkal rövidebb ideig fog világítani. Persze kisebb teljesítménnyel, ezért jó erős vaku kell és olyan közel kell helyezni a témához, amennyire csak lehet, valamint nem tudjuk annyira behúzni a blendét és talán az ISO100 sem lesz elég. Állítólag akár 1/50000 körüli villanási idő is elérhető. Nekem nem kell ilyen kicsi de az 1/4000 túl hosszúnak bizonyult néha a becsapódó vízcseppek fotózásánál. A bemozdult fénycsíkok hosszából ítélve olyan 1/10000-1/20000 már elég lesz. Majd linkelem ide is az eredményt, ha sikerült a kísérlet.

    A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.

Új hozzászólás Aktív témák