- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Így nézz tévét 2025-ben: új ajánlások, régi szabályok
- NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?
- Hobby elektronika
- Vezetékes FÜLhallgatók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen processzort vegyek?
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Milyen egeret válasszak?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
-
PROHARDVER!
Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel
Új hozzászólás Aktív témák
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
fekete.puma #105021 üzenetére
Megnéztem ezeket, az első kettő a disk encryption, vagy legalább a /home encryption hiányát veti fel. Nos ez jogos lehet, már ha zavar az ilyesmi, én inkább nem hagyom ellopni a dekkemet. Az encryptionnek mindig van egy olyan hátránya, hogy CPU erőforrást használ... Amúgy cserébe amit a Debian nem tud, a SteamOS egy Immutable disztró.
A 3. link meg egy általános AMD sebezhetőséget ír le, az nem kifejezetten SteamOS problémája.
-
válasz
Petya XT #104328 üzenetére
Ezek a mai FSTAB-ok tényleg nem raknak már be különböző opciókat, anno volt amelyikban a default opció volt, de egyes disztrók a discard-ot is berakták. Szerintem egyelőre ne variálj azok az Intenso SSD-n, az a biztos!
No de hogyan tűnt fel neked, hogy nem megy a TRIM?
Még régen ilyenre szerkesztettem az FSTAB-ot, de ma már rá se nézek: ez épp egy 2016-ban telepített Mint Rosa Cinnamon disztró, de mindben ugyanez az FSTAB volt
ubyegon@ubymint-rosa ~ $ cat /etc/fstab
# /etc/fstab: static file system information.
#
# Use 'blkid' to print the universally unique identifier for a
# device; this may be used with UUID= as a more robust way to name devices
# that works even if disks are added and removed. See fstab(5).
#
# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
# / was on /dev/sda1 during installation
UUID=94b359d7-74f2-4adf-ae6e-77dfc652d5cd / ext4 discard,noatime,errors=remount-ro 0 1
# swap was on /dev/sdb7 during installation
UUID=efb3da91-6ce9-4955-b6e4-1ef0cf1fe220 none swap sw 0 0
UUID=929741bd-5267-468e-bac2-673258cf3a99 /media/TORRENTEK ext4 noatime,nosuid,nodev,nofail 0 2
UUID=0b26696b-8d0d-4432-8595-9f2d49145952 /media/Data noatime,nosuid,nodev,nofail 0 2
#tmpfs to .cache
tmpfs /home/ubyegon/.cache tmpfs noatime,nodev,nosuid,size=400M 0 0
# Modification for SSD
tmpfs /tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
#tmpfs /var/log tmpfs defaults,noatime,mode=0755 0 0
#tmpfs /var/spool tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
tmpfs /var/tmp tmpfs defaults,noatime,mode=1777 0 0
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #104163 üzenetére
Bár furcsállom hogy jogosultság baja van, a Ventoy gyárilag exfatot csinál magának.
Mivel nem csak az adott mappához kell hozzáférnie, hanem az egész elérési út mappáihoz kell az olvasás (belépési?) jog. Márpedig a /home mappa elég jól körbe van bástyázva, egy másik felhasználónak (pl. az emby-nek) tuti nincs joga olvasni a másik felhasználó mappáját.
-
cigam
titán
válasz
Imi1981 #104155 üzenetére
Pedig elég egyértelműen írja mi a baja. Az emby nem tudja olvasni az adott könyvtárat, mert nincs rá jogosultsága.
Derítsd ki kinek a nevében milyen jogosultságokkal fut az emby, és annak a felhasználónak is adj olvsás jogot.
Pl. nem szerencsés a /home könyvtárad alá csatolni, mert akkor ahhoz csak Te férsz hozzá. Praktikusan a /media vagy /mnt könyvtár alá kel felcsatolni, és minimum olyan jogot adni a könyvtárnak (csatolásnak), hogy bárki (így az emby is)olvashassa. -
válasz
fekete.puma #104028 üzenetére
Miután nyíltan lehülyéztél felveszem a kesztyűt de nem a vita miatt, az már nem érdekel hnem a felvilágosítás végett.
A fórumtárs mindenáron egy GUI szoftverrel akart nyitni és az már valóban nem megy fel az öreg rendszerre.
Viszont maga a Conky, az a mai napig a gyári repoból tölthető, ha te át is siklottál felette, bekopizom ide a parancsot, nem kell se ppa se külső deb se makeizé se semmi.sudo apt get install conky-all
És működik.Felhívnám a figyelmedet hogy a cli parancsok nagy része kortalan.
Van egy olyan sanda gyanúm hogy egy grep, egy ls, egy cd, fdisk, és még kismillió,
nos ezek kor, és disztrófüggetlenek.
A parancsértelmező környezet az már nem, az lehet bash meg anyámtyúkja de mindegyik ugyanúgy fog reagálni egy cd home parancsra .
Ezt amit ide bekopiztam ez ugyanígy működött 2000-ben, ugyanígy fog működni 2035-ben és mindegy milyen disztrón. És asszem a conky cli is.tibi@aeroubuntu:~$ cd /home/tibi
tibi@aeroubuntu:~$ ls
1f3240ea-75d3-423b-8881-212c66051f6b.jpeg
alkalmazhato-inverterek-listaja-EON-20240625.pdf
Asztal
bin
bootinfoscript
'Camera uploads'
channels.conf
Cloud
conky
Dokumentumok
Downloads
ePSXe
ePSXe64Ubuntu.sh
key-mapper
'MEGAsync Downloads'
'Melodic Techno & Progressive House, EBM, Hard Techno Mix 2025 - VOL 63-H9azn3v2zAE.mp4'
Music
Night_pirate_ship_planets.jpg
Pictures
prefix32
Public
snap
Videos
'VirtualBox VMs'
ZMCT103C_EN_10038745.pdf
tibi@aeroubuntu:~$
Uby mit szólsz már nem felejtem el mire való az ls parancs, 7 év után fejből megy
-
vasen
csendes tag
válasz
Necronom #104010 üzenetére
Sziasztok!
Bár rendszeresen olvaslak itt benneteket (sok hasznosat tanultam), de mivel tudásom kb. így is minimális, ...hát nem az én segítségemre volt szüksége senkinek.
Mivel úgy látom még nem oldódott meg a dolog, kicsit beleugatok, hátha tudok valamit hozzátenni.
Kerestem régebben egy nekem nagyjából megfelelő conky configot. Némi utánaolvasással és AI segítséggel kicsit átfaragtam olyanra, amit szerettem volna.
A végét most letöröltem, így elvileg azt tudja, amit szeretnél.
A boot utáni automatikus indítást én úgy oldottam meg, hogy a config fájlt betettem a saját könyvtáramba (Ahogy Tibi is, csak nálam .conkyrc a neve). Viszont én indítóban a Tibi által már írt paranccsal csináltam egy új bejegyzést.conky -c /home/felhasználóneved/.conkyrc
(Nem tudom, hogy ez ubuntun hogy működik, nálam Endeavour van fenn Mateval.)
Ez pedig a config fájl.
Nem tudom nálad mi lesz az eredmény, de egy próbát talán megér. -
válasz
Necronom #104004 üzenetére
Sajnos elkéstél, én már sose leszek 60 mert már elhagytam
Terminál,sudo apt install conky-all
Ha megvan, ki is próbálhatod,conky
a /etc/conky alá rögtön települ egy kész configfájl is, ez egy rendszermonitor és információs panel.
Kilépni belőle az eddig is megnyitott terminálba ctrl-c.
Szedd le innen az általam moddolt configfájlt,
[link]
Tedd be a saját mappádba, /home/felhasználóneved.
Próba terminálba,conky -c /home/felhasználóneved/conkyrc
Meg kéne jelennie az órának a jobb felső sarokban.
Ha ez jól működik,
csinálsz a saját /home/felhasználóneved alatt egy új szövegfájlt, a tartalma:#!/bin/bash
#conky ora a jobb felso sarokba
conky -c /home/felhesználóneved/conkyrc
Elmeneted ezt fájlt olyan néven amilyen néven akarod, pl. ajandek_tibitol.sh
Futtathatóvá teszed, megadod neki az engedélyt bár ez lehet nem is kell és ezt a fájlt valahogyan a rendszerrel együtt indulóvá teszed.
Nem tudom ez nálad hogy működik, KDE alatt csak be kell tenni az Automatikusan induló alkalmazások közé.
Reboot és működnie kell. -
válasz
mcwolf79 #103966 üzenetére
Kivételesen egész jó választ adott a google AI, ha nálad valamiért nem jelenne meg, bemásolom, gondolom neked a 3. utáni rész kell. Ha BTRFS-t használsz, gondolom ismered az EXT4-től eltérő mount opciókat. Talán ez a leírás kicsit emészthetőbb,
(mindenképp nézz rá googléra, mert a bemásolt szöveg nem elég tagolt, így nagyon nem egyszerű értelmezni)
AI-alapú áttekintésTo automount a Btrfs filesystem on Linux, you need to add an entry to the /etc/fstab file. This file specifies which filesystems should be mounted at boot and with what options. First, you'll need to identify the Btrfs partition and its UUID, create a mount point, and then add the appropriate entry to /etc/fstab.
Here's a step-by-step guide:
1. Identify the Btrfs partition and its UUID: Open a terminal and run the command sudo blkid to list all block devices and their attributes, including UUIDs and file system types. Locate the Btrfs partition you want to automount and note its UUID.
2. Create a mount point: Choose a directory where you want the Btrfs filesystem to be mounted. A common location is within /mnt or /media, or even in your user's home directory.
For example, to create a mount point in /mnt, you can use: sudo mkdir /mnt/mybtrfs.3. Edit the /etc/fstab file: Open the /etc/fstab file with a text editor (e.g., sudo nano /etc/fstab). Add a new line at the end of the file with the following format:
Kód:
UUID=xxxxxxxx-xxxx-xxxx-xxxx-xxxxxxxxxxxx /mnt/mybtrfs btrfs defaults,noatime 0 2
Replace xxxxxxxx-xxxx-xxxx-xxxx-xxxxxxxxxxxx with the actual UUID of your Btrfs partition. Replace /mnt/mybtrfs with the mount point you created. btrfs specifies the filesystem type. defaults is a common option, which provides default mount options. noatime disables updating access times, which can improve performance. 0 2 specifies the dump frequency and filesystem check order. Save the changes and test: Save the /etc/fstab file. You can try mounting the filesystem manually to ensure it works: sudo mount -a or sudo mount /mnt/mybtrfs. If everything works, the Btrfs filesystem will be automatically mounted on system boot.Important Considerations: Mount Options: You can customize the mount options in /etc/fstab to suit your needs. For example, space_cache and autodefrag can be helpful for Btrfs.
Subvolumes: If your Btrfs filesystem uses subvolumes, you may need to specify the subvolume using the subvol=/@ option in fstab. User Mounts: To allow a user to mount the filesystem, you may need to add the user option in fstab. Error Handling: If you encounter issues, ensure the UUID is correct and that the filesystem is properly formatted as Btrfs.
Example with Subvolumes: If you have a subvolume named @home in your Btrfs filesystem, the fstab entry might look like this:
Kód:
UUID=xxxxxxxx-xxxx-xxxx-xxxx-xxxxxxxxxxxx /home btrfs defaults,noatime,subvol=@home 0 2
-
urandom0
senior tag
válasz
Necronom #103887 üzenetére
a kezzel azt jelenti h nem tud rola az oprenszer?
Tulajdonképpen igen. Én a "kézzel" telepítést arra értem, amikor letöltesz egy telepítőfájlt a netről, és azzal telepíted fel. Csak ugye ez esetben nem kerül be a program az apt adatbázisába, így az nem is fogja tudni eltávolítani.
Valószínűleg valami ilyesmi parancsokat adtál ki:
cd
git clone --depth=1 https://github.com/RetroPie/RetroPie-Setup.git
cd RetroPie-Setup
chmod +x retropie_setup.sh
sudo ./retropie_setup.shEz letölti a Retropie-t a Github oldaláról, és berakja a fájlait a /opt/retropie és a $home alá. Sajnos uninstall scriptet nem látok hozzá, ezért mondtam, hogy más megoldást nem látok, mint hogy törlöd az /opt aló, a /home alól és a parancsikonok közül.
-
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #103723 üzenetére
Ez úgy hágnám meg, hogy a /home mappát kimásolom egy ext4-es partícióra ló nincs szamár is alapon "önök kérték, mi teljesítjük"... voila !!! ..... mert a régi / partíciót úgy sem fogod akarni megtartani a új telepítésnél. Tehát utólag alkotod meg azt amit eleve kellett volna akarnod elkövetni.
-
csixy
addikt
válasz
tordaitibi #103719 üzenetére
Célszerű lett volna a régi home mappát már telepítés közben /home megadni a valami más partícinálás során. Most az fstabban UUID szerint beírod ahogy szoktad. Pl. így:
UUID=izé-bizé-blabla-bla /home ext4 defaults 0 2
a kikommentelt megjegyzés csak arról tájékoztat. hogy a telepítés során melyik volt az a partíció .... nincs jelentősége. -
válasz
tordaitibi #103734 üzenetére
Azért azt már az elején többen leírtuk, hogy 0% esélye van egy Mint 22 működésének, ha rátukmálod az Ubuntu 18.04 /home-ját. Új telepítésű Ubuntu 18.04-re működhetne, de mint mondtam, az ezeréves fura programjaid attól még nem kerülnek fel, max a configjaik.
Azokat külön felrakni meg igen óvatosan kéne, ügyelve, hogy a régi configok maradjanak meg.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #103734 üzenetére
Szerintem ezt mondtam már én is párszor, ennek így nincs sok értelme. Főleg egymástól ennyire távoli rendszereknél, mint a 18-as Ubuntu meg a friss Mint.
Egyébként nekem nem jött át, hogy konkrétan át akarod ömleszteni a régi home-ot az új helyére, én abban a hitben voltam, hogy onnan ki akarsz másolni ezt-azt az újba.
No meg ugye Ext fájlrendszereknél jogosultság kezelés is van, így kicserélni a /home-ot rendszerek között az nem triviális.
-
válasz
CPT.Pirk #103731 üzenetére
Na.
Mindenen túlvagyok, öszeszedtem az eszem még megmaradt részét meg a Guglit meg amiket itt írtatok.Nem megy, meghal a Mint bármelyik módszerrel.
fstabos bind, fstabos home csatolás, és végén a szerinem legkorrektebb módszer,
fogtam másik rendszer alól gyalultam a Mint /home/tibi egész tartalmát és belemásoltam az Ubuntu 18.04 /home/tibi tartalmát.
12GB hamar megvolt.Az eredmény minden esetben ez:
Innen ha beírom a jelszót, mazsolázik majd ugyanide visszadob.
A fájlok a helyükön vannak, kilépve ebből a képernyőből konzolra majd elnavigálva a /home, dir és ott van minden vagyis valami máson hasal el.Azt el tudom esetleg képzelni hogy ha most gyalulom a 18.04 Ubit, majd egy friss telepítés, 18.04, vagy max. 1 verzióval feljebb és akkor működhet ez a régi home dolog.
Minden más esetben, komolyabb verzióugrás netán másik disztribúció, szerintem értelmetlen a home-t mentegetni meg újra próbálni felhasználni.Ezt már nincs kedvem végigvinni, úgyhogy ez csak tippelés.
-
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #103728 üzenetére
Közkívánatodra. „Ez a Mint éppen olyan jó, éppen azt teszi, amit kell…"
tordaitibi
Rimuru és a többiek már megírták, pontosan hol akadtál el? Plusz én elvesztettem a fonalat, mert szó volt már a másik partíció /home mappájáról, meg hogy már készítettél egy külön /home partíciót is ... -
válasz
tordaitibi #103719 üzenetére
Atyaég! Nekem elég kínai, amiket írsz, de az EFI mappa megadása kéne, hogy működjön, nyilván duplakatt és elfogadás, de amikor a végrahajtás gombra kattintasz, akkor ott egy kisablak felugrik és ha nem jó, akkor vissza kell menned és addig próbálkozni, amíg nem lesz OK. Nagyon rég csináltam már, de mindig működött.
Ami még megdöbbentőbb nekem, hogy miért nem ugyanekkor, az install particionáló részében jelölöd neki a /home particiót? A felülírásra írtam is, hogy teljesen nem fogja engedni felülírni.
Mindjárt le is csekkolom ezt a külön EFI-be boot erőltetést...bár mondjuk ez Debian lesz, de működnie kéne mindenütt.
Megint olyan érzésem van, hogy amit pár kattintással el lehetne intézni, azt jól megbonyolítod.
Ha a rendszer nem azt csinálja, amit szeretnél, az mindig user error. Sajnálom, hogy megint ez kell mondjam, de ez van!
cigam kolléga mindjárt be is egerészik ide egy ezzel kapcsolatos szarkasztikus megjegyzést.
#/boot/efi was on /dev/sda1 during installation
Ez egyébként csak tájékoztat is téged, hogy a telepítés során a boot/efi az sda1-en volt. És ennek nem örülsz, ha jól sejtem.
Az a Mappa FSTAB-ba csatolás még nekem se ismerős túlzottan, ill sose próbáltam.
Egyébként ez a meglévő másik EFI installkor történő kijelölése nem sokban különbözik az itt leírtaktól.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #103725 üzenetére
Pedig érdemes kipróbálni, nem bonyolultabb a szimbolikus link mint egy parancsikon Windows alatt. Jellemzően a GUI-n is szokott lenni olyan, hogy "Link létrehozása" vagy hasonló, de egyszerűen csak az ln -s ... parancsot futtatják. Itt egy egyszerű példa fejből:
Tegyük fel, hogy a /mnt alá van csatolva a partíció, amit a /home alól szeretnél elérni, mintha oda lenne csatolva. Erre csinálsz egy szimbolikus linket ezzel:
ln -s /mnt/adatok /home/felhasználód/adatok
És készen is vagy. Teljesen transzparens, olyan mintha oda lenne csatolva, de közben a linket bármikor törölheted.
-
Rimuru
veterán
válasz
tordaitibi #103725 üzenetére
Nem olvastam az elozmenyeket de a konkret kerdesre egy fstab-os pelda:
```
UUID=1234-ABCD /media/tibi/aero_ubi/ ... # felcsatolod a particiot
/media/tibi/aero_ubi/home/tibi/ /home/tibi none bind 0 0 # ha mar fel van csatolva akkor siman csak egy bind mount ahogy CPT irta
``` -
válasz
CPT.Pirk #103724 üzenetére
Oké, ez meghaladja a képességeimet, már a megértése is.
hogyan tudom ide,
/home/ (ez most a Linuxmint home)
felmountolni indulásnál ezt:
/media/tibi/aero_ubi/home/tibi/Honnan tudja hogy ez az, mikor partíció alapján kéne azonosítani?
Meg tudom csinálni ha segítetek hogy a
/media/tibi/aero_ubi/home/tibi/ tartalmát rámásolom egy partícióra, de ezt sem tudom hogyan kell mert a guis fájlkezelők elhasalnak, nem mindent visznek át, a dd meg a rsync meg cp nekem cli-be kínaiul van.
Azt a partíciót akkor már tudnám fstabba csatolni csak most meg a másolásnál akadok el. -
-
válasz
cigam #103656 üzenetére
És tényleg. Igazad van. És meg is értettem mert ezen egyszer átestem már.
Valamikor becsatoltam így a teljes háttérpartíciómat, már beugrott, amikor szenvedtem a snap videoletöltővel hogy nem lát ki a home alól a külső lemezekre.
És akkor csináltam ez fstabba, csak kimaradt a "ADAT_1TB" hogy ebbe a könyvtárba csatolja.#/media/tibi/aero_data/ /home/tibi/ADAT_1TB/ none bind,nofail 0 0
Reboot után fantasztikus volt, minden meghalt mivel az egész home az nem az eredeti hanem az adat partíció tartalma volt.
Minden alkalmazás sikítozott hogy nem tud futni mert hiányzik neki mindene.
Hiába a tudás az tudásNagy vagy.
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #103655 üzenetére
Nem kel törölni semmit.
Amikor nem sikerült felcsatolni az fstabban, akkor ott lesz az amit eredetileg létrehozott telepítéskor a fájlrendszerbe.
Amikor sikerül az fstabbal felcsatolni, megjelenik a felcsatolt partíció tartalma. Attól még fájlrendszerben ott marad /home mappa, és annak tartalma, csak nem férsz hozzá, mert a csatolás "elfedi", kitakarja ami ott van.
Képzeld el úgy, mintha a /home egy (varázs) ajtó lenne. Ha nem sikerül felcsatolni, akkor egy új üres szobába jutsz(ezt hozta létre telepítéskor), ha sikerült felcsatolni, akkor pedig a már berendezett, belakott szobádba jutsz. -
válasz
cigam #103653 üzenetére
De akkor az eredeti home alól mindent törölni kell nem?
Akkor mellécsatolja, nem?
Lesz 2 bin,2 Letöltések, 2 darab .config stb.
Vagy nem jól okoskodok?
Itt az fstabom.
Ebbe a / az a / és azon belül a home.
Ha én a /home mappába még becsatolom az sdc5 alatti homet, vagyis a tartalmát, akkor..?# <file system> <mount point> <type> <options> <dump> <pass>
UUID=9a3fafb4-59de-4b39-a129-051f365cab30 / ext4 errors=remount-ro 0 1
UUID=30b00271-26f3-4b5d-a97b-9897ed48c5ca swap sw defaults 0 0
UUID=448883198883091E /media/tibi/aero_data auto nosuid,nodev,nofail,x-gvfs-show 0 0
UUID=E6CE3F6ECE3F35E1 /media/tibi/aero_mndns auto nosuid,nodev,nofail,x-gvfs-show 0 0
#/media/tibi/aero_data/ /home/tibi/ADAT_1TB/ none bind,nofail 0 0
-
cigam
titán
válasz
tordaitibi #103650 üzenetére
Hogyhogyhogy? Fstabba beírod, hogy azaz xy lemez vz partícióját csatolja fel a /home alá. pl.
/dev/sdc3 /home ext4 defaults 0 2
Mondjuk érdekes lenne kipróbálni, hogy mappát is tud csatolni, vagy csak partíciót. tehát pl. a
/dev/sdc3/home /home ext4 defaults 0 2
érvényes-e. -
-
cigam
titán
válasz
ubyegon2 #103646 üzenetére
Ne ferdíts!
Egy létező partíció mappájában van a /homeMondjuk azt valóban nehéz lenne lekódolni a telepítő partícionálójában, de akinek ez kell az megoldja utólag, a telepítés után. 1 felhasználós rendszerben ez még nem is lenne gond, de több felhasználó esetén már fontos lenne, hogy az új rendszeren is ugyanabban a sorrendben hozza létre a felhasználókat, máskülönben Gézuka mappáját Gizike fogja megkapni.
-
csixy
addikt
válasz
ubyegon2 #103643 üzenetére
Én emiatt használok egy külön partíciót a képeknek, egyéb adatoknak, videóknak, dokumentumoknak, zenéknek , ezt a partíciót a /mnt, vagy a /home alá mountolom ( az egyik esetben saját tulajdonba kell venni) és a /home/user hasonló mappái helyett ezeket softlinkelem. És ekkkor a sok szecska .izébizé fájlok -mappák nincsenek berakva az új rendszerbe. A /home/user/desktop mappát nem szabad softlinkelni, mert akkor a greeter nem fog beengedni a rendszerbe.
-
válasz
tordaitibi #103638 üzenetére
Ha nincs az Ubuntudnak csinálva külön /home partició, akkor azt tényleg nehézkes lesz megadni a Mint telepítésekor!
Ilyenkor lenne a takarékosabb módszer, hogy a Home-ból a .config mappát másolod át és ezzel írod felül a telepített rendszert. De ha ezt megnézed és a saját .config mappáddal összehasonlítod, meglátod, mennyire nem lehet ezeket ebben az esetben lecserélni. De akár az egész Home-mal is felülírhatod.
Ja most látom pár válaszból, hogy utólag akarsz kreálni egy Ubuntu /home particiót! Olyant mondjuk lehet, de szerintem nézz rá az Ubuntu Home mappájára és erre...
Plusz ha a configja fenn is lenne az új Minten az Ubuntura telepített programoknak, attól még maguk a programok nem lesznek sehol!
Gui alól is lehetne egyszerű egér drag&droppal, vagy az nem teljes értékű itt?
Ha a Nemot rendszergazda módban használod, akár felül is írhatod a Home mappát, de nem fog mindent átmásolni, ha jól emlékszem, amikor elmentettem ezeket, akkor sem engedwett mindent másolni, egy futó rendszer alatt is lesz pár ilyen file. -
csixy
addikt
válasz
/dev/sdx/home -ként írod be , vagy valahogy még bele kell keverni az UUID-et az sdx helyett. Vagy (egy kisérletet megér) utólag a futó renszeren (brrrrr de futkos a hideg a hátamon) soft linkeled azt a másik /home mappát a /home helyett.
-
growler
őstag
válasz
A GParted Copy, Paste opcióival - de a Paste csak akkor aktív,
ha a célpartíció ugyanakkora vagy nagyobb mint a forrás
partíció.
(Kétségeim vannak hogy az Ubuntus /home jó lesz-e a Mintnek!). -
válasz
Warton #103628 üzenetére
Azok a telepített Snap csomagjaid.
A Snap konténerek a /var/lib/snapd/snaps könyvtárban vannak. Ezek be vannak csomagolva, olyan mint egy ISO file, ezek konténerek, a tartalmuk nem módosul az appok futása során és nem is módosítható, még ha akarnád sem.
(de persze igen én már hekkeltem snapet de ez most nem tartozik ide)
A bootnál minden egyes snap, azaz snap-app fel lesz montolva egy virtuális lemez-szerűségbe. Ezek helye a /snap.
A snap appok beállításai, munkakönyvtárai a szokásos helyeken vannak, /home, /home/config , /home/snap stb.A módszer előnye hogy maga a snap (ez a hivatalos neve egy bármilyen snap csomagnak) támadhatatlan, átírhatatlan, vírustoleráns, user babrálhatatlan.
Amiket látsz azok a virtuális partíciók, pl. nézd meg nálam ezt grafikusan, van egy vagon mini partíció csatolva, ezek mindegyike egy-egy snap.
A végén látszanak a normál partíciók kékkel, előtte ami piros az mind egy mini virtuális merevlemez, illetve inkább partíciónak nevezném. -
válasz
tordaitibi #103604 üzenetére
Én most elmentem a 7éve nyúzott Ubuntu /home-t.
Uccu nek legújabb Mint. És megadom neki a homet telepítésnél.
Nem lesz ebből irdatlan katyvasz?Ez mindenképpen katyvaz lesz, ezért nincs sok értelme a /home-ot külön particióra tenni, az max akkor ér valamit, ha ugyanazon kiadást telepíted fel újra és csatolod hozzá a meglévő /home-ot. Linux Mint-nek meg teljesen más config fájljai vannak, az úgy nem lesz OK. Soha nem alkalmaztam még külön /home-ot épp ezért. Az adat/letöltések külön partició az nyilván rendben van, azt csak csatolom az új disztróhoz.
Ezeket a régebbi configokat is csak azért mentettem el, hogy hátha valami hasznos infóra szükségem lehet belőlük, de egy újabb kiadást nem írtam felül még egyszer sem. Egyes programoknál működne, másoknál meg nem, így aztán bakfitty!
Egyébként meg...
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #103604 üzenetére
Jobb tiszta lappal kezdeni, ha már mindent újra kellett rakni. Ugye a lényeg a .config alatt van, annak tartalmát nem keverném össze a régi és az új rendszer között.
Az egész külön /home mappának csak akkor látom az értelmét, ha egyébként a oda tárolod le a cuccaidat, nem külön meghajtóra.
-
válasz
ubyegon2 #103601 üzenetére
Ez is megoldás viszont ha már itt.
Én most elmentem a 7éve nyúzott Ubuntu /home-t.
Uccu nek legújabb Mint. És megadom neki a homet telepítésnél.
Nem lesz ebből irdatlan katyvasz? hisz a felét, ha nem az eglszet nem is tudja majd semmire használni.Én a teljes /-t mentegetem, illetve megteszi ezt automatikusan naponta a Timeshift. 35GB szabad hely bőven van a másodlemezen, oda menteget. Én meg arról ha eszembe jut, kb 2 havonta
elmenetegetem a külső 2 terásra ami puha szivacságyon pihen egy atombiztos szekrény polcán
és csak kizárólag ünnepnepokon van elővéve, erre van szinkronizálva az összes létező minden ami a gépeimen, telefonon van.
Os, adat, minden.Csinált már valaki itt ilyen újratelepítést úgy hogy a home a régi volt? Eredmény?
Tényleg kíváncsi vagyok, nekem elképzelhetetlen hogy flottul működne.
Nem a home adat része! Az oké, hanem a beállítások, config, local, az alkalmazások adatai. -
válasz
tordaitibi #103596 üzenetére
Én is mindig csinálok gépcsere/SSD csere esetén a meglévő főrendszerem /home config fáljokról mentést...aztán fogalmam sem szokott lenni, ezek hol is rejtőznek. Minap amikor beraktam ezeréves Sata Intel 520 SSD-t a Zbookba, az egyik régi Linux Mint /home-jában találtam vagy 6 ilyen régebbi Linux Mint config mentést. Megörültem neki nagyon, mert innen derült ki, hogy soha nem volt még ilyenekre szükségem. HDD-ken is vannak mindenféle mentések utóbbi 15 évből, nagy megnyugvás ez.
A manó csípje meg, mialatt írtam, Ördi felpattant a kanapéra és már cuppant volna a töltőkábelre, dehát ugye most esélye sem volt! Majdnem lefotóztam, de itt már menekülőre fogta...
Egyszer hagyom itt félpercre a notit, tuti ugyanaz lesz a kábel sorsa, mint az előző Dell Latitude-nál...
-
válasz
Nekton #103591 üzenetére
Csak azt nem tudom, hogy a Mint honnan fogja tudni, hogy a második EFI-be kell telepítődnie?
Itt leírtam a választ erre is, bár egyszerre nyilván sok volt...
Gparted-del egy üres 512MB helyre jobbgombos menüben csinálsz egy Új partició-t, aminél a filesystem FAT32 lesz, ezt elfogadod, megcsinálja,
Itt az alsó sor, amit most csináltam második EFI-nek, nyilván az EFI System Partition megnevezés majd akkor jelenik meg, ha a telepítés megtörtént.
Ezt követően az új EFI partición jobbgombos menüben bepipálod a Flags/Jelölőket, ezzel kész is.A Jelölők ablaka így néz ki:
Nem tudom, mindenki így csinálja-e, de nálam a felső EFI particiót a rendszer csinálta, nem én, szóval biztosan jó.Sajnos UEFI témában teljesen kuka vagyok...
Amikor a telepítéskor a particionáló részhez érsz, kijelölöd a / particiót, elfogadod, utána kijelölöd duplakattintással az elkészült Új particiót EFI particiónak, elfogadod és az install már ide fogja tenni a Linux Mint bootrecordjait és nem a Win EFI-jébe.
A /home és a swap partició szabadon választott, a helyedben egyiket se csinálnám meg. (az már szóba került, hogy a rendszer csinál swapfile-t automatikusan)
A magaddal vitt pendrive nem azért jó, mert azzal rendbehozhatod a GRUB-ot, hanem ha bármi gond lenne, bebootolsz live-ban és tudod használni teljesértékű rendszerként, nyilván kikapcsoláskor semmi nem lesz elmentve, de ha valamit menteni akarnál, a Gmail-be el tudod menteni piszkozatként.
-
fekete.puma
tag
válasz
Nekton #103585 üzenetére
A /home partíciót azért teszi külön mert ha majd újrarakja a rendszert annak a tartalma így meghagyható.
A rendszer rak oda rejtett fájlokat amik bekavarhatnak, szóval van aki inkább a tiszta telepítést preferálja.
Vannak még programok amik igénylik a SWAP meglétét RAM mérettől függetlenül , ha a rendszer nem csinálna meg és az elején te sem fogod, utána már nem is valószínű, hogy megoldod kezdőként.
Működik amit akartál, megtudtad csinálni? -
Nekton
aktív tag
válasz
fekete.puma #103521 üzenetére
Köszönöm srácok!
A linkelt videóban minek csinál egy /home partíciót külön a root mellé? Ez mire jó?
És a kérdésem továbbra is (kövezzetek meg, de nem értem jól):
Csináljak külön EFI partíciót a különböző OS-eknek?És akkor most kell SWAP, vagy nem? Nem tud SWAP fájlt csinálni a root partícióra, ha akar?
Összeomlás és live USB:
Ez tök jó persze. Tudok magammal vinni pendrive-ot, csak elég vacakul veszi ki magát, ha egy adásvételen elindítom a gépet és GRUB javítással kell kezdeni a szerződéskötést. -
fekete.puma
tag
válasz
Nekton #103516 üzenetére
Tudod, hogy mit akarsz, csak azt nem tudod, hogy kellene azt elvégezni mert nem vagy képes rá.
Ne variáljunk csináld meg manuálisan a videó alapján ott egy formázatlan résszel kezdi. [link]
Fönt van a Windows, meg van már külön a (formázatlan vagy formázott rész) ahová a Linux-t szánod.
A videótól eltérünk mert nem kell a 8GB swap ás a /home részt hagyd ki.
Így fog kinézni.
512mb efi
2-4GB swap
A maradék terület pedig a /-jel. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #103473 üzenetére
Hmm. Akkor még mindig csatolhatod állandóra a /home alatt az fstabon keresztül. Annak mennie kell.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
tordaitibi #103470 üzenetére
Erre a konkrét esetre egy jobb megoldás, ha a háttérvinyódat teszed elérhetővé a /home alatt. Még csatolni sem kell oda, simán egy symlinkkel meg tudod oldani és akkor nem kell többet a csomagot buzerálni.
-
válasz
fekete.puma #103469 üzenetére
leírtam nemrég valakinek válaszba, az sem gyógyír mindenre.
Biztonsági frissítések oké de a szoftvereim fele már használhatatlan. Pláne amelyik pythont igényel de amúgy is döglődik sok szoftver, leragad 3-4 éves verzión és használhatatlan.
Maradt (nekem) a Snap. Fapad sajnos meg meló van vele mivel olyan korlátozott mint a Napot keresgélő emberkék
Volt hogy kicsomagoltam egy snapet, meghekkeltem majd visszacsomagltam és letiltottam a frissítését. Mindezt csak azért hogy a bamba jósuája elléásson a háttérvinyómig mert amúgy csak a /home/tibi a látóköre. Fél éve jól működik de meddig..?
Nem egyszerű.
Én ezzel szórakozok, más meg a nem lts-en van felháborodva. Ilyen ez a világ.
Külön köszönet Ricardo Villalba és csapatának hogy a 15 éve használt kedvenc mediaplayeremet, az SmPlayert még portolják 18.04-re, De egyre kevesebb az ilyn szoftver. -
savior
őstag
válasz
CPT.Pirk #103175 üzenetére
chdir "/media/savior/New Volume/Games/steamapps/common/Diablo IV"
ERROR: ld.so: object '/home/savior/.steam/debian-installation/ubuntu12_32/gameoverlayrenderer.so' from LD_PRELOAD cannot be preloaded (wrong ELF class: ELFCLASS32): ignored.
Game Recording - would start recording game 2344520, but recording for this game is disabled
Adding process 10648 for gameID 2344520
ERROR: ld.so: object '/home/savior/.steam/debian-installation/ubuntu12_32/gameoverlayrenderer.so' from LD_PRELOAD cannot be preloaded (wrong ELF class: ELFCLASS32): ignored.
ERROR: ld.so: object '/home/savior/.steam/debian-installation/ubuntu12_64/gameoverlayrenderer.so' from LD_PRELOAD cannot be preloaded (wrong ELF class: ELFCLASS64): ignored.
Adding process 10649 for gameID 2344520
WARNING: discarding _NET_WM_PID 5 as invalid for X11 window - use specialized XCB_X11_TO_PID function!
WARNING: discarding _NET_WM_PID 5 as invalid for X11 window - use specialized XCB_X11_TO_PID function!
Adding process 10650 for gameID 2344520
Adding process 10651 for gameID 2344520
Adding process 10760 for gameID 2344520
Proton: Upgrading prefix from None to 10.0-200 (/media/savior/New Volume/Games/steamapps/compatdata/2344520/)
Traceback (most recent call last):
File "/home/savior/.steam/debian-installation/steamapps/common/Proton Hotfix/proton", line 1869, in <module>
g_session.init_session(sys.argv[1] != "runinprefix")
File "/home/savior/.steam/debian-installation/steamapps/common/Proton Hotfix/proton", line 1776, in init_session
g_compatdata.setup_prefix()
File "/home/savior/.steam/debian-installation/steamapps/common/Proton Hotfix/proton", line 953, in setup_prefix
os.symlink("../drive_c", self.prefix_dir + "/dosdevices/c:")
OSError: [Errno 22] Invalid argument: '../drive_c' -> '/media/savior/New Volume/Games/steamapps/compatdata/2344520/pfx//dosdevices/c:'
Game Recording - game stopped [gameid=2344520]
Removing process 10760 for gameID 2344520
Removing process 10651 for gameID 2344520
Removing process 10650 for gameID 2344520
Removing process 10649 for gameID 2344520
Removing process 10648 for gameID 2344520Ezek az uzenetek. Lehet az a gond hogy masik ssd-n van a jatek mint a Steam? Sokat nem ertek belole.
-
csixy
addikt
Ha van több telepített linux distróm egy gépen, akkor meg lehet-e azt tenni, hogy a /home/user Downloads, Documents, Pictures, Videos, Musics, és Egyéb_adatok nevű mappái helyett mindegyikben csak symlinkek mutatnak egy tőlük független partíció ugyanilyen nevű mappáira és ez a partíció mindenütt fel van mountolva valahova és tulajdonba lenne véve. Azt már észrevettem, hogy nem szabad a /home/user alá mountolni ezt a partíciót, mert akkor a loginnál a greeter bár felismeri a jelszót, de nem enged be. Van-e olyan mappa, ahová felmountolva ezt a partíciót chown nélkül is lehet használni. Lehet-e ez a partíció NTFS fájlrendszerű (szóval lehet-e ennek a mappáit is symlinkelni ??), mert ezt nem kellene chownolni. Egyszerre úgyis mindig csak az egyik distró fut. Ebben az esetben mindenütt maradna a /home/user a / alatt és lehetne egy állandó stabil adattároló partíció, aminek az adatai megmaradnak újratelepítéskor. Egy kérdés még mindig marad, éspedig az , hogy a timeshift, ha mindenütt metegeti ezt a közös partíciót, akkor az egyáltalán nem lenne gazdaságos (????)
-
válasz
fekete.puma #102766 üzenetére
Nálam volt egyszer egy meghajtón 4 darab Linux. Az efi, swap és /home partícióik közösek voltak, egyedül a root volt egyedi. Csak teszt jelleggel telepítettem így őket, kíváncsi voltam, hogy működnek-e. Nem igazán egészséges, mert mindegyik disztró elmentegeti a maga config fájljait a /home-ba.
-
fekete.puma
tag
válasz
IstvánLászló #102753 üzenetére
Manjaro alatt pl:
/bin
/root/**
/home/miki/** kihagyása. -
csixy
addikt
válasz
fekete.puma #102727 üzenetére
Pl. /home/miki/data
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
fekete.puma #102727 üzenetére
/home/user/data, de leginkább - ha szokatod Magad erre, az hoz rendszert az életbe - /mnt/data például.
Aztán symlink-elni /home/user alá is, hogy ha a fájlkezelő itt indul, azonnal látszódjon
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
fekete.puma #102712 üzenetére
A /home alatt mindenféle konfigok is vannak rejtett mappákban, fájlokban. Ha eljut odáig a szitu, hogy újra kell rakni egy OS-t valamiért, akkor én inkább annak vagyok a híve, hogy a /home az ne az előző rendszerből származzon, kezdjük tiszta lappal.
De ettől függetlenül mehet persze, illetve azt is szokták csinálni, hogy a külön adat partíciót vagy a /home vagy az /mnt alá csatolják be.
Bár Linuxot még csak egyszer kellett újraraknom mert elszállt egy frissítés után és az is 10+ éve volt, de ettől függetlenül én is azt javaslom, hogy a fontos adataid egy másik partíción legyenek, akkor is, ha nincs külön eszközön.
Btw, hdd helyett még Linux alá is célszerű SSD-t tenni, a különbség ég és föld sebességben.
-
válasz
fekete.puma #102710 üzenetére
Én minden rendszeremen 25 éve így élek de egyén és ízlésfüggő
Így nálam a C és a /home szinte üres, minden külön adatlemezen van. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
Lacpac #102665 üzenetére
A /home -ban ugye van egy adag rejtett fájl és mappa konfig célra, így az egész mappát nem célszerű megosztani.
Az szerintem jó, ha oda csatolsz és onnan osztasz meg mappát, mappa alatti partíciót. Én mondjuk a /mnt alá szoktam csatolni partíciókat, mert az tulajdonképpen arra van de igazából mindegy otthoni környezetben.
Scarletiel: inkább a kernelben lévő driverek és a mesa folyamatos fejlesztése ami ezt a többletet adja. Régebben azért láttam a shader fordítás kellemetlen oldalát is, pl. mikor felraktam a Shadow of Tomb Raidert először és 12 percen át nyélgázon ment a VGA, mire legenerálta a shadereket. Persze ezt a területet is folyamatosan fejlesztik, manapság nem is látni már ilyet.
-
urandom0
senior tag
válasz
ubyegon2 #102296 üzenetére
Ahh, értem a mögöttes logikát... én sem használok egyébként Sambát, csak a céges gépen, ott is csak a WINS névfeloldás miatt.
Emlékszem, régebben a /var/lib alatt volt valami default mappa a megosztásokhoz. Most rákerestem, az Arch wiki most is a /var/lib alá írja, a hivatalos doksi viszont a /usr/local/samba/lib/usershares-t írja, a Fedora docs pedig csinál egy külön csoportot a megosztásokhoz, a csoportnak egy /home mappát, és azt osztja meg.
Szóval teljes a káosz abban, hogy ki hogyan csinálja -
válasz
urandom0 #102291 üzenetére
Tudom, de mint írtam, ők a teljes /home-ot kivették a lehetőségek közül. Így a legtisztább, a /media mappába lehet csinálni megoszható mappát. Jó ez így. Nem tudom, hogy alapból ilyen-e a Cinnamon Nemo párosnál más disztrókon, de a Linux Mint ennyit enged. Valamelyik konfig fájlban biztosan lehet állítani ezt is, de épp ezek a megosztásos dolgok azok, amik totál kívül estek eddig a gyakorlatomból. Sose használtam samba-t, miniDLNA-t sem...ami azonos wifin van itthon, azt meg látom a Nemoban, kb itt ki is merült minden hálózatos rutinom.
-
válasz
Pöttön #102279 üzenetére
Igazán nincs mit! Azért is ajánlottam, mert a Cinnamon felület a legfelhasználóbarátabb. Ez néha vissza is tud ütni, mert annyira a laikusoknak van szánva és tényleg szinte mindent be lehet állítani GUI-ból, hogy emiatt van például letiltva a /home mappa megosztása is. Ahogy látod pár hsz-ből, nem is megy onnan, ami teljesen jogos szerintem. Nem lenne szerencsés, ha laikusként valaki a megosztott /home mappában garázdálkodna az alapól rejtettként kezelt konfigfájlok között.
Sajnos ez a rutinosabb fórumtársaknak meglepetést okoz.
-
urandom0
senior tag
válasz
urandom0 #102274 üzenetére
Na, feldobtam Virtualboxba egy Mintet Cinnamonnal. Nemoban default benne van a share plugin. Megosztottam egy mappát, hozzáadtam magam a sambashare csoporthoz, ki-bejelentkeztem, de a Nemo azt írja ki, hogy A(z) "/home/$USER/mappa" megosztás jogosultságai megakadályozzák, hogy másik is elérjék ezt a megosztást. 777-es jogosultsága van a mappának.
Megpróbáltam elérni hálózaton keresztül a mappát, Windows-os gépről nem megy, Linuxos gépről nem megy, jelszóval sem. Úgyhogy ez így tulajdonképpen nem ér semmit, továbbra sem lehet megúszni az smb.conf kézzel történő szerkesztését.Én egyébként SSH-t használok mindenhol, csak ugye az a szerencsétlen Windows hülye hozzá.
-
urandom0
senior tag
válasz
Pöttön #102260 üzenetére
Első körben azt javasolnám, ne a Windowst és a Windowsos programokat keresd a Linuxban. A Linux másképp működik, más elvek alapján épül fel, sok helyen más filozófiát követ. Ezt érdemes észben tartani.
Windows-os megosztást a Samba nevű programmal tudsz csinálni. Fel kell telepíteni a Samba csomagot, a beállítása pedig attól függően megy, hogy mennyire vagy otthon a parancssoros dolgokban. A Thunarhoz van egy thunar-shares-plugin nevű plugin, az tud megosztásokat kezelni. Ha ezzel nem működne, akkor viszont parancssorból kell megpróbálni konfigurálni: https://forums.linuxmint.com/viewtopic.php?p=2200508&hilit=samba+windows+11#p2200508
FTP-t kezelni mindegyik fájlkezelő tud, megosztást csinálni viszont nem olyan egyszerű. De egyébként teljes meghajtót sose ossz meg hálózaton, legyen egy a saját /home mappádon belül egy kitüntetett mappa, azt legyen megosztva.
Total Commander helyett a Double Commander, a Krusader, vagy esetleg a Gnome Commander jöhet szóba, vagy ha nem riadsz vissza a parancssortól, akkor az mc.Én DLNA-t nem használok. Xfce-ben az asztal ikonbeállításai között lehet beállítani, hogy mutassa a home mappát, a fájlrendszert, stb., nézd meg azokat.
Ha elakadsz, kérdezz, vannak itt Mintes kollégák.
-
IstvánLászló
őstag
válasz
csixy #102183 üzenetére
Igen értelek,én is nézek a mai napig is jó Magyar Linuxos videókat,amik szerintem is hiánypotloak.
Arch a fő oprendszerem a pc-men. Full gamingre és mindenre is használom. Minden játékom kíválllóan megy fut jelenleg Steamen;Lutrissal! Kivéve azokat ahol az anti cheat nem enged fel minket.
Az emlitett videós munkáját - nem szeretném degradálni,de vannak gondok azzal hogy kompromisszumot is köthetne,például vitruál-boxban - mutatná-be az instalálást és utána is olvasna - annak is /boot /root hány Gb és /home +swap.
Azt is jelezhetné hogy az instalálás,csak is 1teszt bemútató...
-
daninet
veterán
válasz
urandom0 #102034 üzenetére
Nem tudom nálad hogy néz ki a home, nálam a mostani 1 éves rendszeremen katasztrofális
Egy csomó dolog a /home/szoftver_neve könyvtárba rakja magát aztán létrehoz még egy saját dot könyvtárat is, mert miért is lenne jó a .config
Természetesen ha tudatos vagy és mindent mindig kezelsz hova települjön nem lesz ilyen, de a next-next-next módszerrel gyorsan elszabadul a pokol -
urandom0
senior tag
válasz
Warton #101946 üzenetére
Persze. Én olyan 6-7 éve így telepítek újra. Az egész /home megy a levesbe, arról a pár config fájlról, amit használok, van másolat. Meg minden disztróhoz van egy kis postinstall doksim, amibe le vannak a legfontosabb dolgok (milyen csomagokat érdemes telepíteni, milyen 3rd party repókat érdemes beállítani, stb.).
Telepítés megvan, másik diszkről azt a pár symlinket átlinkelem (doksik, zenék, képek, egyebek), és kész. -
urandom0
senior tag
Én nem támogatom és nem szoktam ajánlani azt, hogy a teljes /home külön partíción legyen. Mert ez addig még csak-csak oké, amíg az ember ugyanazt a rendszert telepíti újra, amit addig is használt (mondjuk ilyet szerintem nem nagyon szokás csinálni, de mindegy). De ha más rendszert telepítesz, még ha ugyanazzal az asztali környezettel is, lehet, hogy a config fájlok verziókülönbség miatt nem lesznek tökéletesek. És csak azt veszed észre, hogy valami nem működik, de fogalmad sincs, hogy micsoda és miért...
Ráadásul a ~/.local-ban, a ~/.cache-ben és egyéb helyeken fel tud gyülemleni egy csomó szemét, amit így telepítésről telepítésre cipelsz magaddal.Én azt szoktam javasolni, hogy a /home legyen ugyanazon a partíción, mint a /root, és a /home alá legyenek belinkelve azok a mappák, amikben a tényleg fontos adatok vannak. A ~/.local, ~/.config és hasonló mappákból másold ki azokat a konfigokat, amikre mindenképp szükséged van, és az újra rendszeren másold be a helyükre. De ne mindent. Én csak a vim, vifm, tmux konfigját és az ssh kulcsaimat szoktam átvinni az új rendszerre.
-
válasz
ubyegon2 #101916 üzenetére
Amiket fórumtársak mondanak, nagyon jó, de totál kezdőnek qrvára kínai az egész.
Ránézésre sem totál kezdő és kifejezetten abban kért segítséget, hogy hogyan tudná "felszeletelgetni" az SSD-jét külön fizikai partíciókra. A /home külön partícióra helyezése kifejezetten érdekes lehet, ha később újra akarja telepíteni a rendszert úgy, hogy a személyes adatai ne törlődjenek. Ha komolyan érdeklődik a Linux rendszerek iránt, akkor igencsak ajánlott ezt megtanulnia.
Szóval én nem tartom jó ötletnek, hogy mindent egy rootra tegyen, mert nem is erre irányult a kérdése, plusz ez ugyanaz, mint a next next next telepítés, amit az előzőekben leírt, amit pont szeretne elkerülni.
-
.-..-.
tag
válasz
ubyegon2 #101917 üzenetére
"Kezdőknek mi a fenéért kéne külön /boot partició?"
Nem kell, leírtam én hogyan használom. És az encrypt, egészen pontosan a cryptsetup open miatt van egy "/boot" partíció, ami nem titkosított.
Itt van esetemben a grub.cfg-ben feloldva a titkosítás.
Ez egy lehetőség, miért ne írjam le egy kezdőnek is akár.
Lehetőség!
És a fórumtárs írta, hogy: "Elkerülném most a next next next telepítést ubuntu telepítésnél""Az SSD egy fura madár, épp akkor van kimaxolva, ha nincs kimaxolva! "
Ez így van, feltéve, hogy arra gondolsz jót tesz neki egy ~15% free terület.
Viszont olyan értelemben mégis ki van maxolva, hogy egyetlen partíció van és csak azon kell a szabad területet fenntartani.
Nincs ilyen-olyan partíciók miatt feleslegesen el nem érhető terület.
Például ahogy kezdetben írta a fórumtárs (/ - 100GB és mellé /home)
De ahogy írtam is a kimaxolást: "... nincs itt-ott feleslegesen fel nem használható terület vagy éppen valami mount alól elfogyó tárhely" -
válasz
.-..-. #101913 üzenetére
/boot - ~512-1024MB (EFI, kernelek, initramfs, etc)
/ - maradék tárhely (luks encrypted, itt van ugye többek között a "/home" is a user adatokkal)Ez nagyszerű, de qrvára nem segít annak, aki totál kezdőként most akar egy használható rendszert felrakni, minél egyszerűbben. Kezdőknek mi a fenéért kéne külön /boot partició? Még /home se kell, kb nulla értelme van, ha van egy külön ADAT partició is.
Így az SSD tárhely is ki van maxolva, nincs itt-ott feleslegesen fel nem használható terület
Az SSD egy fura madár, épp akkor van kimaxolva, ha nincs kimaxolva!
-
válasz
V.Stryker #101906 üzenetére
Szia!
Van egy totál egyszerű megoldás is, ha nem kifejezetten Ubuntut akarsz! A pendrive-ra kiírt iso-ról bebootolsz és totál automata telepítéssel felrakod a Linux Mint Cinnamont.
Nem kell manuálisan particionálni semmit, mert a rendszer csinál swapfile-t és /home mappát is. Ha megvan a telepítés, a Gparted-del a teljes telepített particióból visszaveszel annyit, amennyi /ADAT-nak kell és particionálod. (ezt telepítés előtt is megcsinálhatod live-ból futtatva amúgy)
Innentől kezdve csak a kész rendszer van a meghajtón és nem kell variálnod az EFI, swap, home meg root particiókkal.
Bár itt túl sok lesz egyszerre, de érdemes belenézni ebbe a Kézikönyvbe! a 33. oldaltól képekkel mutat pár telepítési megoldást, de üres meghajtónál egyszerűbb a helyzet.
Linux Mint felhasználói kézikönyv
Amiket fórumtársak mondanak, nagyon jó, de totál kezdőnek qrvára kínai az egész.
-
.-..-.
tag
válasz
Én a következő módon használom a desktop gépemen és a laptopomon egyaránt:
/boot - ~512-1024MB (EFI, kernelek, initramfs, etc)
/ - maradék tárhely (luks encrypted, itt van ugye többek között a "/home" is a user adatokkal)Ha újratelepítem a rendszert akkor boot egy live rendszert, csatolom a "/"-t és delete a /home kivételével mindent.
Ezután mehet fel az új rendszer a "/" formázása nélkül.A swap-al nem foglalkozom már évek óta.
Ezzel kompletten a rendszer titkosítva van és mégis megmaradnak az adatok, ha új rendszert teszek fel.
Így az SSD tárhely is ki van maxolva, nincs itt-ott feleslegesen fel nem használható terület vagy éppen valami mount alól elfogyó tárhely.
Bár az "igazán megmaradós adatok" biztonságban egy külön adathordozón/adathordozókon IS rajta vannak. Ekkor biztosan megmaradnak, mégha tönker is megy a laptop vagy épp ellopják valahol. -
urandom0
senior tag
válasz
V.Stryker #101908 üzenetére
Ezt hogy kell érteni?
Úgy, hogy van egy SSD, ezen a /dev/sda2 partíció, erről fut a rendszer. Ezen van egy /home/urandom0 mappa, abban vannak dokumentumok, képek, zenék, stb. Ez az én home mappám.
És van egy /dev/sdb1 lemezem, ez egy 1 TB-os HDD. Ezen is kialakítottam ugyanezt a szerkezetet, van rajta /home/urandom0 és abban dokumentumok, képek, stb.
És a SSD/home/urandom0/dokumentumok nem egy valódi mappa, hanem egy szimbolikus link a HDD/home/urandom0/dokumentumok mappára, és így tovább az összes többi olyan mappa, amiben személyes fájlokat tárolok...Ha csak egy SSD fér a gépbe, akkor nem nagyon van mozgástered. Külön partícióra rakod az adatokat, ahogy eredetileg kitaláltad, és felcsatolod azt a partíciót indításkor.
-
V.Stryker
nagyúr
-
urandom0
senior tag
válasz
Swapolni lehet fájlba is, ahhoz nem feltétlenül kell külön partíció. Az, hogy kell-e egyáltalán swap, saját döntés, én nem szoktam csinálni, zram swap van nálam (memóriába swapol a rendszer, és tömöríti). De ha akarod, csinálhatsz.
A /home-ot nem szoktam külön fizikai partícióra tenni, szerintem felesleges. A "megmaradós" adatok egy külön HDD-n vannak, be van symlinkelve a /home alá.
A root a root felhasználó home-ja, megintcsak nem külön partíció.Ha UEFI-képes a gép, akkor efi partíció hozz létre.
-
V.Stryker
nagyúr
Sziasztok,
Elkerülném most a next next next telepítést ubuntu telepítésnél és elbúcsúzva a windowstól, teljesen linux lakná be a tanulos notimat.Viszont tök rég foglalkoztam a manuális partícionálással és egyértelmű infót így hirtelen nem találtam.
Szóval lenne egy 1TB-os ssd, amit valahogy úgy szeretnék partícionálni, hogy rendszer / home /Adatok
Első és legfontosabb, hogy tök vegyes infókat találok arról, hogy kell-e swap vagy nem? Hely van neki. ( 16gb ram van a gépben)
Ha emlékeimre hagyatkozom, akkor valahogy úgy kéne csatolási pontoka és partíciókat létrehoznom, hogy/ - ez lesz a rendszer (100Gb)
/Swap - ha jó ha van, akkor megcsinálnám. 16gb
/Home - ezen lesznek a személyes fájlok, ami rendszer újratelepítéskor, másik ubuntu verzióra váltáskor megmaradnak (?) (300Gb)
/Adatok - ez nyilván megmaradós adatok. Mint windowsnál egy adattárolós D: meghajtó. (600Gb)Itt még befigyel a /Root, de már nem emlékszem,hogy az mire való és kell-e.
-
Vasti74
senior tag
válasz
urandom0 #101325 üzenetére
Köszi, de most meg ott akad el a dolog, hogy nincs dnf groupupdate.
root@fusi-d738:/home/vasti# dnf groupupdate core -y
Unknown argument "groupupdate" for command "dnf5". A kapcsolók további információiért adja hozzá a „--help” kapcsolót.
Lehet, hogy egy bővítmény által biztosított parancs, próbálja ki ezt: dnf5 install 'dnf-command(groupupdate)'root@fusi-d738:/home/vasti# dnf5 install 'dnf-command(groupupdate)'
Tárolók frissítése és betöltése:
Tárolók betöltése.
Failed to resolve the transaction:
No match for argument: dnf-command(groupupdate)
You can try to add to command line:
--skip-unavailable to skip unavailable packages
Megy ez, mint a karikacsapás ;-) -
válasz
growler #101078 üzenetére
Kösz, de sajna nem segített.
Ezzel csak gép felejti el a korábbi boot opciókat, de az Os prober ugyanúgy megtalálja kétszer az EndeavourOS-t.
az lenne a cél, hogy a későbbiekben futtatott os-prober ne találja meg duplán egyik OS-t sem.$ sudo update-grub
Sourcing file `/etc/default/grub'
Generating grub configuration file ...
using custom appearance settings
Found background image: /home/juzer/Pictures/grub.jpg
Found linux image: /boot/vmlinuz-6.8.0-51-generic
Found initrd image: /boot/initrd.img-6.8.0-51-generic
Found linux image: /boot/vmlinuz-6.8.0-50-generic
Found initrd image: /boot/initrd.img-6.8.0-50-generic
Warning: os-prober will be executed to detect other bootable partitions.
Its output will be used to detect bootable binaries on them and create new boot entries.
Found Windows Boot Manager on /dev/sda1@/EFI/Microsoft/Boot/bootmgfw.efi
Found EndeavourOS Linux (rolling) on /dev/sda2
Adding boot menu entry for UEFI Firmware Settings ...
Warning: os-prober will be executed to detect other bootable partitions.
Its output will be used to detect bootable binaries on them and create new boot entries.
Found Windows Boot Manager on /dev/sda1@/EFI/Microsoft/Boot/bootmgfw.efi
Found EndeavourOS Linux (rolling) on /dev/sda2
Adding boot menu entry for UEFI Firmware Settings ...
Found memtest86+ 64bit EFI image: /boot/memtest86+x64.efi
done
-
válasz
Petya XT #101080 üzenetére
sudo nemo
Így is lehet, de akkor nem lepődünk meg, ha így járunk a user /home-ban lévő konfig fájlokkal.
GUI-s programokat nem nyitunk meg sudo-val, azokat root-ként nyitjuk meg.
Nemo esetén például jobbgombos menüben open as root / Megnyitás rendszergazdaként a legegyszerűbb megoldás.
De azt hiszem a
pkexec nemo
is működik.sudo nemo
az tilos!& Kacsasült
Ha egy adott meghajtón/partición nincs másolási/törlési jog, akkor...
Jogosultság ellenőrzése fájlkezelőből
Itt be lehet állítani, hogy user-ként megnyitva a fájlkezelőt, lehet másolni/törölni.
-
sh4d0w
félisten
válasz
#47035369 #101006 üzenetére
Szia, a pendrive-on nincs ISO file, a tartalmabol lehet kesziteni ISO-t. Mivel ez Linux topic, feltetelezem Linuxos pendrive-rol van szo (Windows eseteben keresd fel valamelyik Windows topicot), ezert a parancs igy nez ki:
sudo dd if=/dev/sdX of=/home/egoria/egoriaLinux.iso bs=4M
, ahol az X helyen az a betujel szerepel, amelyik device-nak a Linux felcsatolta a pendrive-ot.
FIGYELEM: ha rosszat irsz be, megeshet, hogy olyat irsz felul, amit nem kellene! -
urandom0
senior tag
Fájlok neve előtt a ~ a home mappádat jelenti. Nem tudom, mi a felhasználóneved a gépeden, de ha pl. kisi, akkor a home mappád a /home/kisi lesz, így a ~ is erre fog mutatni.
A .-tal kezdődő fájlnevek pedig rejtett fájlok, be kell kapcsolnod a fájlkezelődben a rejtett fájlok mutatását, különben nem fogod látni őket.Shelltől és disztrótól is függ, hogy a leírásban szereplő fájlok közül melyik létezik nálad, lehet, hogy egyik sem. Én világ életben a ~/.bashrc-be szoktam rakni az ilyen dolgokat, de használhatod a ~/.profile-t is, az elég egységes (de ezt az interactive shell nem olvassa be, csak a login shell).
Ezeken kívül egyébként létezik még ~/.bash_profile és ~/.bash_login is, bár ezek elég ritkák manapság. -
válasz
Petya XT #100855 üzenetére
Véleményem szerint simán ki lehet irtani a snapet mindenestől. Semmi következménye nem lesz.
Én kb. 2 éve vagyok snap hívő, előtte voltak próbálkozásaim vele és 2x gyomláltam ki teljesen a rendszerből.
Majd ezután visszapakoltam, és semmit nem vettem észre.
Annyira mélyen nem lehet benne hisz eleve konténeresek az appok.
Olyan mintha lenne egy összefogott portable, appimage gyűjteményed amihez van egy mini központ ami frissítgei őket és intézi mi mihez férhet hozzá.
Ezt alátámasztja hogyha kicsomagolok egy snap appot és elhelyezem bárhol a mappaszerkezetbe pl. a home alá az simán elindul mint egy appimage.
Sőt pendrájvon átvive egy másik gépembe elindul ott is.
Utána lesznek nyavajgásai természetesen mivel a snap appok is a /home alatt tárolják a beállítási és egyéb adataikat de maga a szoftver nagy eséllyel képes futni így hisz egy csomó függősége mellé van csomagolva.Flatpaket is teljesen ki lehet gyomlálni, következmény nélkül.
Ez is meg az is csupán egy modul a sok közül.Véleményem magánvélemény, tapasztalaton alapul.
Igaz ez egy 6 éves rendszer, nem tudpm mi változott ezen a téren egy mostani Ubuntu kiadásban. -
kisi
aktív tag
válasz
urandom0 #100852 üzenetére
Rowon: A lutrissal elhasal sajnos.
urandom0: Sajnos, úgy tűnik, nem kompatibilis ennyire
isi@kisi-Pc:~/Downloads/vintagestory$ ./run.sh
You must install or update .NET to run this application.
App: /home/kisi/Downloads/vintagestory/Vintagestory
Architecture: x64
Framework: 'Microsoft.NETCore.App', version '7.0.0' (x64)
.NET location: /usr/lib/dotnet
The following frameworks were found:
8.0.11 at [/usr/lib/dotnet/shared/Microsoft.NETCore.App]
Learn more:
https://aka.ms/dotnet/app-launch-failed
To install missing framework, download:
https://aka.ms/dotnet-core-applaunch?framework=Microsoft.NETCore.App&framework_version=7.0.0&arch=x64&rid=ubuntu.24.04-x64&os=linuxmint.22
kisi@kisi-Pc:~/Downloads/vintagestory$
A linken, illetve ha bárhol is keresem, a .net7 már nem támogatott / nem elérhető...Az a gond, hogy ahol játszom, a szerver Dec.25.-én átáll új verzióra (1.20.pre5), ahhoz meg nincs flatpak, csak az 1.19.8-hoz.
-
Petya XT
senior tag
válasz
Rowon #100638 üzenetére
Évek óta használom, a Stacerrel együtt. Azt, hogy szemét lenne, így elég bátor dolog kijelenteni. Maradjunk annyiban, hogy nálad nem működik.
Ami érdekesség, legalábbis nekem, hogy bizonyos programok a /home/user könyvtárba is beledolgoznak, sokszor rejtett mappákba. .local, .cache és .config (emlékeim szerint) fájlokban lehet találkozni ilyenekkel. Ezeket manuálisan szoktam gyomlálni.
Én meg a Bleachbittel.
PPA / COPR / AUR : Rossz napod van?
-
válasz
Kacsasült #100637 üzenetére
Pl. Stacer és társai.
Nekem beváltak.
De ez nem segít a felhasználói fájlokban, pl. a /home egy eldugott rejtett mappájába hónapokkal ezelőtt letöltött majd elfelejtett 50-100GB pornóvideó megtalálásában.
A felhasználói fájlok lesznek nálad túltengésbe, én 6 a éves Ubuntut nem tudom 35GB fölé tornázni pedig ez aztán gyilkolva van.
Mezei Linux telepítés 15-20GB-on bőségesen elfér. A rendszerre, renszerfájlokra gondolok, ha a/home alatt tárolsz mindent akkor ez 1tera is lehet akár.Írtam neked a grafikus Filelight alkalmazást.
Megnézted kipróbáltad, mit mutat? -
válasz
Kacsasült #100637 üzenetére
Van egy Bleachbit nevű szemét, amit előszeretettel reklámoznak főleg tecsőn (Ubi után szabadon), azonban én személy szerintem nem ajánlom a használatát.
Az ideiglenes fájlok eltávolítását meg tudod oldani külön beállítással. A csomagkezelő cache-je (sudo apt clean / autoclean) szintén takarítható. A böngésző nálam úgy van beállítva, hogy sütiket és előzményeket egyáltalán NE is tároljon, kilépéskor törlődnek. A böngésző cachet bele tudod rakni például a memóriába is, ugyanígy a swap (cserehely) is megoldható, hogy RAM-ba dolgozzon. A kuka automatikus ürítése beállítható, hogy hány naponta ürüljön. A naplók és rendszerelőzmények szintén beállíthatóak, hogy mennyi időt követően törölje a rendszer.
Ami érdekesség, legalábbis nekem, hogy bizonyos programok a /home/user könyvtárba is beledolgoznak, sokszor rejtett mappákba. .local, .cache és .config (emlékeim szerint) fájlokban lehet találkozni ilyenekkel. Ezeket manuálisan szoktam gyomlálni. Egyszer pl. letörlés után a Heroic Games Launcher egy komplett Wine prefixet ott hagyott a .var mappában. Mondjuk az ilyenek szerintem rém kényelmetlenek, hogy nem törlődnek maguktól, ezekre nem tudom, hogy milyen megoldást lehetne találni?
-
urandom0
senior tag
válasz
Kacsasült #100629 üzenetére
Terminálban én így szoktam:
du -h ~ | sort -h
Ez csak a /home alatt lévő mappákat listázza ki.
Ha a teljes fájlrendszer kell, akkor így:
sudo du -h / | sort -h
Aztán ha azt látod, hogy valamelyik mappa túl nagy méretű, akkor belépsz abba a mappába, aztán ott megint kiadod a
du -h | sort -h
parancsot. -
growler
őstag
válasz
tordaitibi #100581 üzenetére
Gratula a kitartásodért!
Most hogy megláttam a válaszod, indítottam a letöltőt, és
a yt=dlp mindjárt frissült 2024,12.03-rol 12.06-ra. [link]
Letöltési könyvtárnak a /home/felhasználónév/Letöltések
van megadva. -
Growler,
csak nem hagyott nyugton ez a Media-downloader.
Működik 18.04-en, python2.7 alatt, symlinkelt snap yt-dlp-vel.Természetesen nem jó rögtön, egyelőre fafejű, hiába adom meg neki hogy a másodvinyómra töltsön le, következetesen a /home/tibi alá szedi le a videókat de ezt is orvosolom, addig úgyse hagyom békén.
-
válasz
Warton #100452 üzenetére
Hát ez tényleg nem akarja a 22-re upgrade-et! Mindent végigzongozáztam, amit lehetett, apt-cache törlés, eredeti tükrök visszarakása, Szoftverforrásoknál a kijelölt program downgradelése. Már az Apt-cache ablak után bedobja a Javítás ablakot és ennyi...
De ahogy nézelődtem, rájöttem, hogy Cavintont kellene szednem, mert van egy augusztusi és egy szeptemberi log is a /home-ban, amiben látszik a sikertelenség.
....
Get:88 http://mirror.easyname.at/ubuntu-archive jammy-backports/multiverse amd64 c-n-f Metadata [116 B]
Fetched 51,7 MB in 5s (10,4 MB/s)
Reading package lists...
Check succeeded: APT gyorsítótár
Running check 'Rendszer pillanatfelvételek'
Fixing check 'Rendszer pillanatfelvételek'
mintupgrade-inhibit-power: nem található folyamat
Igazad van, ez így nem fog működni sajna...
clean: remove all unused deps [link]
Ezzel viszont nem tudom, mit csináljak, pedig lehet lenne valami értelme... -
sh4d0w
félisten
válasz
urandom0 #100336 üzenetére
Allj, mikor aktivalod a virtualis kornyezetet?
coresec@executor:~/projects/adventure$ echo $PATH
/home/coresec/bin:/home/coresec/bin:/home/coresec/bin:/usr/local/bin:/usr/bin:/bin:/usr/local/games:/usr/games
coresec@executor:~/projects/adventure$ . ./venv/bin/activate
(venv) coresec@executor:~/projects/adventure$ echo $PATH
/home/coresec/projects/adventure/venv/bin:/home/coresec/bin:/home/coresec/bin:/home/coresec/bin:/usr/local/bin:/usr/bin:/bin:/usr/local/games:/usr/games
(venv) coresec@executor:~/projects/adventure$ deactivate
coresec@executor:~/projects/adventure$ echo $PATH
/home/coresec/bin:/home/coresec/bin:/home/coresec/bin:/usr/local/bin:/usr/bin:/bin:/usr/local/games:/usr/games
-
válasz
growler #100323 üzenetére
media-downloader, sajnos tárgytalan.
Hogy pontosan mi baja az konkrétan nem tudom de természetesen ennek is a pythonokkal van baja, legalábbis én így látom.
Az lehet hogy a yt-dlp a friss benne van a csomagjába, de a szokásos verziónyavajája ennek is megvan, nevezetesen nem képes viszafelé kompatibilisen futni, saját magával nem hozott egy 3,9-et. A kör ismét bezárult egy öreg os viszonylatában.
Tényleg jó ez a python környezet teljesen rugalmasFile "/usr/lib/python3.6/runpy.py", line 193, in _run_module_as_main
"__main__", mod_spec)
File "/usr/lib/python3.6/runpy.py", line 85, in _run_code
exec(code, run_globals)
File "/home/tibi/.local/share/media-downloader/bin/yt-dlp/__main__.py", line 14, in <module>
File "/home/tibi/.local/share/media-downloader/bin/yt-dlp/yt_dlp/__init__.py", line 5, in <module>
ImportError: You are using an unsupported version of Python. Only Python versions 3.9 and above are supported by yt-dlpMarad a snapes mezei letöltögetőm.
-
válasz
kaszas_101 #100035 üzenetére
Nem tudsz downgradelni, legalábbis ugyanarra az állapotra nem tudsz visszaállni.
Ha esetleg megpróbálod, neten több ötlet, megoldás van erre de mindenhol kihangsúlyozák hogy nem lesz tökéletes, már ha egyáltalán működni is fog a downgrade.
[link]Én bármi matatás előtt lementeném az egészet hogy legyen mihez visszanyúlni ha minden kötél szakad,
majd a /home könyvtárat külön menteném, és csinálnék egy tiszta telepítést a régi rendszerrel.
Úgy hogy a telepítésnél a home-nak megadnám a mentettet.
Majd felpakolnám a megfelelő verziójú javat meg a könyvelőprogramot.
Ez is nagyon necces így egyébként és semmi garancia hogy nem dől össze vagy rendesen fog működni.Korrekten csak egy rendszermentéssel lehetne visszaállítani az meg nincs.
Vagy valahogy működésre bírni a programot de java cuccokhoz teljesen buta vagyok, hátha lesz itt valaki aki tud ebben segíteni.
Ha bámi módon de sikerül esetleg megjavítani,
azonnal mentés, klónozás, lemezképbe bármibe, majd letiltani a hálókártyát hogy ne legyen ilyen. -
sh4d0w
félisten
válasz
Petya XT #99981 üzenetére
Annyit hozzatennek urandom0 mondandojahoz, hogy a flatpaknel es a snapnel is az a security beallitas erkezik a csomaggal, amit az alkotoja beallitott, tehat ha pl. full access-t adott a filerendszerre, akkor barhova belenyulhat, amihez a futtato usernek jogosultsaga van, ha meg csak a /home/$(USER)/-re, akkor csak a futtato user home-jaba tud machinalni, ha vert izzad, akkor is (tibi olvtars tudna errol meselni). Azt is erdemes tudni, hogy a kulonbozo image store-ok nem vizsgaljak security szempontbol a feltoltott csomagokat, tehat akar malware is lehet bennuk, de a fejleszto kesobb is belerakhatja a mar bejaratott csomagjaba.
-
urandom0
senior tag
válasz
Necronom #99912 üzenetére
Én is a friss telepítést javaslom, az a legtisztább. De ha nagyon akarod, megpróbálkozhatsz azzal, hogy frissíted 20.04-re, aztán 22.04-re, majd 24.04-re (már ha egyáltalán LTS Lubuntud van, nem non-LTS). Nagyjából ugyanezek a lépések, mint ahogy itt le van írva: https://askubuntu.com/questions/1454762/18-04-22-04-upgrade
Annyi, hogy neked még egy köztes lépésed lesz, amikor 20.04-ről 22.04-re frissítesz, majd onnan do-relese-upgrade-del 24.04-re.
De ennél tényleg egyszerűbb a tiszta telepítés. Az meg úgy megy, hogy lementesz mindent, ami kell (jelszavaid is, minden legyen meg), letöltöd a legfrissebb Lubuntut, kiírod pendrive-ra, bebootolsz róla és feltelepíted, ennyi. Ne hagyd meg a /home-ot sem, én nem ajánlom.
-
Win osszeomlas utan a linux meg ment, de nem akartam a grubot otthagyni a win 10 opcioval, igy toroltem mindent
Célszerűbb esemény előtt kérdezni, ezt is meg lehetett volna oldani a
sudo update-grub
parancs futtatásával, kivette volna a Win indítót a GRUB-ból....teljesen tiszta linux telepitest tettem ra. Kb fel nappal kesobb, amikor inditottam megint a mint-et, mar nem allt fel...
Ennek is több oka lehet, lemez konzisztencai probléma is, de az is, hogy az új telepítéshez csatolt /home konfig fájljai valamiért nem voltak megfelelőek az új rendszernek. Ha nem pontosan ugyanazt a verziót telepíted a /home alá, akkor ez benne van a pakliban. (ilyen meglepetések miatt soha nem használok /home-ot külön)
Az efi particio mekkora kell legyen amugy, ha csak linuxot kell inditani, semmi mast?
Erre nem létezik jó válasz, az EFI hardverfüggő is és disztrófüggő is, utóbbit helyigényre írom, mert egyes disztrók egy 300MB-os EFI particióra kiírják, hogy nem elég nekik a hely, más disztrók simán berakják a saját bootjukat oda. Mostanában fél giga /EFI particiókat csinálok, hogy ne szivasson meg ezzel egy későbbi disztró, de volt már anno, hogy egy külön 1gigás második EFI-t kellett csinálnom.
-
daninet
veterán
Sziasztok!
Abevjava melyik rpm java verzióval működik?Ezekkel próbáltam:
✘ /u/s/abevjava sudo update-alternatives --config java
There are 5 choices for the alternative java (providing /usr/bin/java).
Selection Path Priority Status
------------------------------------------------------------
0 /usr/lib/jvm/jdk-22-oracle-x64/bin/java 369098752 auto mode
1 /usr/lib/jvm/jdk-11-oracle-x64/bin/java 184721408 manual mode
* 2 /usr/lib/jvm/jdk-22-oracle-x64/bin/java 369098752 manual mode
3 /usr/lib/jvm/jre-1.8-oracle-x64/bin/java 139212813 manual mode
4 /usr/lib64/jvm/jre-11-openjdk/bin/java 2105 manual mode
5 /usr/lib64/jvm/jre-17-openjdk/bin/java 2705 manual modeEddig jutok:
/u/s/abevjava java -jar ./abevjava.jar
java.util.Arrays.useLegacyMergeSort = true
main args
Operációs rendszer = linux,unknown
Java verzió = 11.0.21
abevjava 3.33.0-01
file.encoding = UTF-8
cfg = /usr/share/abevjava/cfg.enyk
prop.sys.root = /usr/share/abevjava
prop.sys.helps = file:////usr/share/abevjava/segitseg
prop.sys.templates = nyomtatvanyok
prop.sys.abev = abev
prop.sys.kontroll = kontroll
message = user.home=/home/daninet
userOptionFile.getAbsolutePath() = /home/daninet/.abevjava/daninet.enyk
prop.usr.root = /home/daninet/abevjava
usrRoot = /home/daninet/abevjava
message = KRDIR=
message = KRDIR=
KRDIR = /home/daninet/abevjava/eKuldes
EventLogFile:/home/daninet/abevjava_daninet.log
Nyomtatvány sablonok teljes elérési útvonala = /usr/share/abevjava/nyomtatvanyok
Screen resolution : 81 dpi
Screen size : 1920 x 1080
!!! updateRequired = true
*** TM impl : AnykTrustManagerProviderImplAnykts
message = UBEV_GIT_SERVER_ADDRESS=
message = UBEV_GIT_REPO_NEV=
message = UBEV_GIT_PROD_REPO_NEV=
HelpPanelBusiness.updateHelpPanel: file:/usr/share/abevjava/segitseg/enyk_index.html
Html file charset: utf-8
*** TM impl : AnykTrustManagerProviderImplAnykts
Exception in thread "main" java.lang.NoClassDefFoundError: javax/xml/bind/JAXBContext
at hu.piller.enykp.alogic.templateutils.blacklist.Blacklist.create(Unknown Source)
at hu.piller.enykp.alogic.templateutils.blacklist.BlacklistStore.<init>(Unknown Source)
at hu.piller.enykp.alogic.templateutils.blacklist.BlacklistStore.getInstance(Unknown Source)
at hu.piller.enykp.gui.framework.MainFrame.<init>(Unknown Source)
at hu.piller.enykp.gui.framework.MainFrame.main(Unknown Source)
Caused by: java.lang.ClassNotFoundException: javax.xml.bind.JAXBContext
at java.base/jdk.internal.loader.BuiltinClassLoader.loadClass(BuiltinClassLoader.java:581)
at java.base/jdk.internal.loader.ClassLoaders$AppClassLoader.loadClass(ClassLoaders.java:178)
at java.base/java.lang.ClassLoader.loadClass(ClassLoader.java:521)
... 5 more -
V.Stryker
nagyúr
Ma hajnalban feltelepitettem egy külön ssdre az ubuntut. Napközben windowson dolgoztam. Most átkapcsolnék Ubuntura ..erre wtf?
Nem tudom nem-e azzal tettem vmit keresztbe, hogy a külön ssd-t két külön részre osztottam... 1 terrás... 200gb / , 300gb /home lett és a maradék 500gb-ot formázatlannak hagytam, viszont abból windows alatt csináltam egy exFAT-os partíciót.
-
csixy
addikt
válasz
5leteseN #99224 üzenetére
A telepítő live módjában is tudsz indítani egy gpartedet a telepítési célmaghajtót ábrázolván. Ezután nyomsz egy print screen billentyűt és lesz egy ilyesmi képed valahol a /home/user/pictures mappában, ezt a képet kellene betenni ide. A képfeltöltéskor ne felejtsd el bepipálni a konvertálás jpeg formátumra kockát.
-
30GB-nál kevesebbet ne adj a /-nek, főleg ha a /home is automatikusan ezen belül van. Ha mégis szükséged lesz Flatpak csomagra vagy telepítgetsz sok csomagot, letöltesz dolgokat, jobb ha bőven van hely. Nagyon kellemetlen tud lenni, ha a kevés hely miatt beszorul a rendszer! Én 40gigánál kevesebbet már nem adok a rendszernek, itt látod is az egyik meghajtónál, van hely bőven, de így hosszabb távon is nyugodt lehetek. A p2 partición van a napi használatos Mint 22, annál láthatod is, mennyire szűken lennék a 20GB-tal!
Nem szemetel a rendszer, Linux Mint default törli az egynél több plusz kernelt, amit growler kolléga ír, az meg igen ritka eset, a loghízásnak amúgy is mindegy, mekkora hely van.
-
válasz
Balerik #98893 üzenetére
Lehet az a gond, hogy nem
sudo
-t használsz, bár az épp nincs a képen, hogyan is léptél root módba! Ha a su módot használjuk, akkor annak használatában kicsit érdemes elmélyedni.Ha a
su
használatával lépsz be, elképzelhető, hogy a /home mappában ügyködve előjön az a probléma, hogy a PATH változó nem lesz megfelelően beállítva!Mi történik, ha a
su -
alkalmazásával lépsz root-ba?
Így kötőjellel:
su -Le is ellenőrizheted, nálad mi szerepel a PATH-ban:
$ su -
Password:
# echo $PATH
/usr/local/sbin:/usr/local/bin:/usr/sbin:/usr/bin:/sbin:/bin$ su
Password:
# echo $PATH
/usr/local/bin:/usr/bin:/bin:/usr/local/games:/usr/games
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás a Linux disztribúciókkal még csak ismerkedők számára. A szerveres kérdések nem ebbe a topicba tartoznak.
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Milyen program ami... [link]
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Vélemény Linux Mint Debian Edition 4
- Tudástár MX-Linux 19
- Bemutató Linux a mindennapokban: Manjaro KDE
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Hír Zöld utat adott a nyílt forráskódú Linux meghajtóknak az NVIDIA
- Hír A Steam Play hozza el a Windowsra írt játékokat Linuxra
- Hír Hova jut a világ? Linuxot kínál a Windows Store!
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Építő/felújító topik
- Nem minden Nothing Phone (3) születik egyenlőnek
- Így nézz tévét 2025-ben: új ajánlások, régi szabályok
- Mercedes topic
- NTFS, exFAT, FAT32 – Melyiket válaszd és miért?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Formula-1
- Xbox Series X|S
- További aktív témák...
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Antivírus szoftverek, VPN
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Országosan a legjobb BANKMENTES részletfizetési konstrukció! Lenovo ThinkPad L16 Gen 1 Prémium
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 6000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Beszámítás! Sony PlayStation 5 825GB SSD digital konzol garanciával, hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest