Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Dißnäëß

    veterán

    válasz dgyuri0123 #113263 üzenetére

    Jó indítás :C

    1 tapasztalat: neeem érzek egyenszilárdságot a zenék között, mármint abban az értelemben, hogy egyik innen, másik onnan. Nem tudom, belenyúlnak-e, vagy ahonnan szerzik, azt 1:1 adják tovább és bocsájtják rendelkezésünkre.

    Spoti lossless-be csak belekóstoltam, nem tudom, hogy stabil-e a véleményem róla. (Jól szólt, de hogy eleget éltem-e vele, passz). Mindenesetre bajom nem volt vele rövid idő alatt.

    Gyorsan jött egy Tidal HiFi family ötlet, CD minőség lossless. Nem találok arra vonatkozó infót, hogy ez tényleg eredeti anyag a forrásukból, szerintem igen, mert az MQA-t tudó DAC-ok ha jól tudom, ezen a szinten még nem jelzik az MQA meglétét, tehát csak a magasabb előfizukkal adja oda, az viszont tökmás enkódolás, tehát - csak feltételezem - külön tárolja a vegytiszta 16/44.1 anyagokat a HiFi szintnek és külön fájlba az ennél magasabb szintű anyagokat, ahol ott van benne az MQA. Ha a DAC-omra nézek, a mostani HiFi szinten 44.1-et ír ki, az MQA-kódolt fájlok viszont 48/16-osak és ha képes dekódolni a DAC, akkor jönnek az eltérő vélemények, ki szereti, ki nem, ha pedig DAC nem képes rá, akkor pedig 3 bitet bukik az ember a 16-ból, ergo 13 bites zenét hallgat. Nem mintha az annyira "gáz" lenne, VoidXs már demózta ezt korábban (mintha....) csak azért ennél tudunk jobbat ma, de már 20 éve is, ezért lepődtem meg a formátum puszta megszületésén, majd terjedésén, de amikor elolvastam a köré kapcsolódó licenszdíjakat meg az alkalmazott technológiát, nem csak az jött le, hogy ez egy csodás pénzpumpa a gyenge elméjűek zsebéből kihúzni valamit, hanem az is, hogy nem lossless, innentől kezdve pedig itt és most, 2022-ben, az 1000-es digin ülve ez nálam szemöldök felvonós. Az a tipik "DAFUQ már megint" érzése.

    Amerikában sok okos ember ül, a jóindulattal és üzleti etikával kellene már "csak" kezdeni valamit, nálam az MQA ezért zsigerből elutasítós és akkor is, ha jobban szól, mert nem szólhat jobban - törvényszerűen - egy veszteséges, mint annak veszteségmentes eredetije, hacsak nem nyúltak bele. Ha pedig belenyúltak, az a mastering érdeme, nem az MQA-é. (Esetleg a kódolásé, ami eltér a PCM-től is és a DSD-től is). Mindenesetre a kapzsiság szülte és számomra "mocskos", ennyi. Ez maradhat az én hülyeségem.

    Volumio (Pi4) csodálatosan szól, mondjuk rendes táppal és még tervezek ebbe ölni hozzá.

    JRiver Linux alatt szintén.

    Roon szintén, de ez így butácska kijelentés, mert ez egy ökoszisztéma, nem egy lejátszó. A Roon Core-ra gondolok most, abból is a Desktop Linux-omra feltett Roon Core szoftver, nem dedikált saját OS-ével indítva a gépet, és ez csak a Core, amikor kiküld vmit DAC-ra. Mi van akkor, amikor egy Roon Ready végpontra küld ki valamit ? (Azt egy másik hangnak tekinthetjük kb. akkor innentől).

    Roon-nál nekem a felület néha annyira sokminden "extrát" elrejt, hogy szokós volt a "butához" alkalmazkodni. Bár még JRiver alatt is néha keresek dolgokat, nem egy Foobar - az volt az igazi szerelem sok éven át, Windows, de hangban megeszi a JRiver. (És szerintem a DSD konverzió miatt, de majd ezt még letesztelem egyszer, mióta a Foobar is képes erre, csak a Foobar Windows-on jó, Linuxon hulladékszar, csak az emulációs réteget látja hangban, nem a DAC-ot közvetlenül, így lényegében játszani jó, amúgy meg semmire sem igazán, Windows kell hozzá, azt meg nem használok játékon kívül semmire).

    Tidal HiFi most úgy mondanám, "pazar" és - szubjektív vélemény, mint talán minden eddig - csakis a PCM-ségében bukik a JRiver DSD-vel szemben. Vannak plugin-ek, amivel lehet Tidal-t JRiver-be átirányítani és online rádióként mutatva magát, lejátszani, azt még nem próbáltam.

    Qobuz kegyetlen jó, valós Hi-Res 24/192-es csomagot próbáltam, hát az más világ, hogy ezt a zeneszámok érintetlensége vagy a pszichém mondja, az szintén más, mindenesetre a DAC felvált, és a filterek is ilyenkor kitolódnak a hallástarományon felülre bőven, úgyhogy ... (én csak emiatt a tradicionális upsampling-ben is hiszek, talán kevesebbet hibázik digitális oldalon egy felkonvertálás, mint amit nyerünk a szűrők eltolódásával magasabb sampling rate-en), de a kezelőfelület rém kretén a Tidal-höz képest, sokáig nem éltem vele + VPN trükköt kellett, mintha Ausztriában élnék (de a magyar bankkártyát megette szó nélkül).

    A Tidal lábönlövés-MQA-val egyetértek, viszont ajánlani és újakat találni nagyon jó. Legutóbb (talán észrevettétek) Jordi Savall munkásságát fedeztem fel fererencz közreműködésének hála és ha már van egy kicsi LP gyűjteményem, eldöntöttem, hogy veszegetem meg a nekem tetsző Jordi Savall műveket SACD-n online. Támogatom a szerzőt. ;]

    Csak mert múltkor felhúzott a streaming, jelentettem is TIDAL-nek, de mire válaszoltak, elmúlt a hiba: friss böngésző mellett DRM error-t jelentett nekem és 5 mp-nél nem játszott többet semmit. Ezt így órákon át, egész este nem ment. Aztán magától megjavult ismét. Ez újabb szöget vert abba a koporsóba számomra, ami az online-t illeti: jó, klassz, meg minden, de ha nincs meg az általam kedvelt zene itt nálam itthon fájlban, az "tragédia", amikor pont ott és akkor hallani szeretném és bemondja az unalmast. És túl gyorsan változó világunk van, gáz helyzet, jog, satöbbi, nem akarom kitenni magam minden hülyeségnek, legrosszabb esetben még úgy is magammal tudom vinni minden zenémet és kedvencemet zsebben, ha csak kiteszem egy marék SD kártyára + egy DAP hozzá és jónapot, oké, nem erre készülök, hogy futni kell a szántón át, mint nagyapám mikor hadifogságból szökött, de azért tőlünk jobbra történnek csúnya dolgok, mi garancia itt ma már bármire is ? Fájl. Enyém. Pont. Ugyanitt már a rippelő szerszámot is kutatgatom, meglesz lassan a döntés.

    Ami még érdekes, a Qobuz Store, itt Qobuz regisztrációval (de előfizu nélkül is) lehet venni digitálisan normál és Hi-Res anyagokat is, utóbbiak zöme (mivel a világ zenéinek vagy 90%-a szalagról jön) nem feltétlen éri meg a Hi-Res-t, de amiről tudja az ember, hogy eleve így vették fel, az aranyat érhet. Így vagy úgy, jó bolt, de VPN ide is kellhet, mondogatja a magáét. [link] Ez most egyébként rossz tanács volt, mert hiába veszed meg, nem jogtisztán veszed meg. Ugyanis jogi okok miatt nem nyitott a Qobuz Magyarországra, volt egy levelezésem velük erről. Szóval inkább csak halványan itthagyom, vagy vetesse meg az ember egy külföldön élő cimbijével, aki jogosult így megvenni-lejátszani a zenét, akitől pedig immár "használtként" mi magyarok is átvehetjük a dolgot - elvileg - mintha egy villanykörtét vagy LP-t, bármi egyebet vennék tőle. (Vagy ahogy én is vettem a Young Messiah CD-met eBay-en az USA-ból, használtan).

    POKE 16017,44 ..... SYS 2077

Új hozzászólás Aktív témák