Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • *Ropi*

    félisten

    válasz Bici #19328 üzenetére

    Maradva a két nagy gyártó termékeinél, már itt is különbözőképpen történik az AF beáll(ít)ása. Ami közös náluk, hogy van egyfelől a fázisérzékelésen alapuló AF (ez külön szenzort igényel a tüköraknában és mivel a féligáteresztő tükör veri vissza a képet rá, ezért ha a tükör nem ezredmilliméter pontosan ott áll, ahol kell neki akkor elhúzza magával a PDAF pontosságát is), másfelől a kontrasztérzékelésen alapuló AF (CAF). Utóbbi, mivel a szenzor maga az AF szenzor is ebben az esetben 100% pontosságú, viszont cserébe sokkal lassabb a másik megoldásnál és mivel értelemszerűen csak felcsapott tükörrel működik ezért több hátránya van mint előnye.A Canon a 70D-ben bemutatta a Dual Pixel AF-et, aminek az a lényege, hogy a szenzorban a pixelek effektíve két felé vannak osztva, így képesek a fázisérzékelésre, tehát egyesítik az előző két AF rendszer jó tulajdonságait a hátrányaik nélkül.

    "2.) - Miért mondják azt, hogy az újabban a képérzékelőre rakott AF szenzorok megszüntetik a front és back fókusz problémát?"

    Mert az előbb említett szenzor alapú AF-nél ki van iktatva a képletből a mérési pontatlanságot okozó mozgó alkatrész: a tükör.

    "Ha ez igaz lenne, akkor az azt jelentené, hogy nem a lencse hibája, hanem a vázé, nem?"

    Két ismeretlenes az egyenlet: a sima fázisdetektálásos AF-nél a váz és az objektív is hibázhat:

    "1.) - Ha a lencse rossz helyre állítja a fókuszt, akkor a váz miért fogadja el ezt a rossz eredményt, és miért nem finomít?"

    Az AF célra állása mindig nyitott blendével történik: amikor célra tartva félig nyomod az expógombot, akkor a váz először a legtágabbra nyitja a rekeszt hogy a lehető legtöbb fényt tudja felhasználni, utána elvégzi a kellő méréseket, behúzza a munkablendét és kiadja a parancsot az objektív AF motorjának (Nikonok esetében a házon belüli AF motornak ha az van), hogy x mennyiséget z irányban mozdítson a lencsetagon. Canonnál a lencsetag megállása után még rámér és ha kell pontosít, hogy jó helyen állt-e meg, Nikonnál viszont ahogy esik úgy huppan alapon ellenőrzés nélkül valahova beesik...Értelemszerűen az előbbi megoldás pontosabb de lassabb, utóbbi gyorsabb de pontatlanabb.

    A szűkebb munkarekeszből adódik a leginkább a nagylátó üvegeknél jelentkező "fókuszdrift" is, amikor a tágabbtól a szűkebb felé haladó blendeállásoknál elcsúszik a fókuszsík: ez a szükséges rossz, ami vele jár.

    Weboldalam: http://karpatisandor.hu

  • Bici

    félisten

    válasz *Ropi* #19330 üzenetére

    Kössz, az infót!
    Egy Pentaxforum-os cikkben azt írják, hogy ez a hiba a lencsén múlik, és nem is említik a vázat, mint lehetséges hibaforrást. A pentaxoknál sem mér rá utólag a helyes fókuszra?

    Régebbi Olympus DSLR vázatknál először ide-oda tekerte a lencsét, és a végén, amikor élesnek gondolta, akkor csipogott. Ha nem tudta élesre állítani, akkor nem csipogott. Sőt, chip-es m42 adaptereknél is tudott csipogni, vagyis ott mérnie kellett folyamatosan, hogy éles-e a kép a megadott fókusz pontban.
    Épp emiatt nehezen tudtam eddig elképzelni, hogy miért nem lehet korrigálni ezt a dolgot, de akkor pl. a Canon tudja korrigálni.

    Három új kérdés merült fel bennem a válaszodat olvasva:
    a.) - A vázakban lévő AF finomhangolás csak a lencse pontatlanságát, vagy a vázét is tudja korrigálni?
    b.) - Az ilyen hibák mekkora része adódik a DSLR váz hibája, illetve a lencse hibája miatt? Illetve mely rendszereket érint leginkább a probléma, mármint ha függ a rendszertől. Van ezekről köztudott infó?
    c.) - Jól gondolom, hogy pl. Sony MILC vázaknál az érzékelőre rakott AF szenzorok mellett is ugyanúgy lehetséges back és front fókuszos egy lencse a rekesz állításból fakadó eltolódás miatt?

    [ Szerkesztve ]

    Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

  • nyikszi

    őstag

    Sziasztok! Mondanátok olyan helyet Bécsben, ahol olcsóbban lehet DSLR-hez ill. objektívhez jutni? Nemsokára kimegyek és akkor megoldanám a vásárlást is egyúttal. Egyáltalán érdemes körbenézni? A Mediamarkt honlapját néztem, de ott nincs nagy árelőny. Előre is köszi.

    ''Ha az agyunk olyan egyszerű lenne, hogy megérthetnénk, olyan egyszerűek lennénk, hogy nem értenénk.''

  • *Ropi*

    félisten

    válasz Bici #19331 üzenetére

    "A pentaxoknál sem mér rá utólag a helyes fókuszra?"

    Passzolom: a Pentax rendszert nem ismerem ennyire.

    "a.) - A vázakban lévő AF finomhangolás csak a lencse pontatlanságát, vagy a vázét is tudja korrigálni?"

    A lencséét korrigálja.

    Azért azt érdemes tudni, hogy a mechanikus szenzor kalibrálás a vázaknál csak a középső AF pontot állítja be, a szélsőket szoftveresen korrigálják hozzá.

    b.) - Az ilyen hibák mekkora része adódik a DSLR váz hibája, illetve a lencse hibája miatt?

    Az attól függ milyen AF rendszert használ (éppen) a váz és milyen objektív van rajta. Jellemzően 3rd party gyártók üvegjeivel vannak problémák (ők nem szeretnek fizetni a váz és az objektív közötti kommunikációs protokoll licenceléséért, hanem inkább visszafejtik maguknak több-kevesebb sikerrel). Persze gyártóazonos váz-üveg kombinációk javíthatatlan anomáliái is előferdülnek, mint például a Nikon D7000 és a Nikon 35/1.8.

    Ökölszabályként elmondható, hogy minél kisebb mélységélességgel fotózunk, annál könnyebb összehozni egy AF hibát (itt már a fotós is belejátszik, ugyanis mondjuk egy 85/1.2-vel fotózva a DOF(mélységélességi sík) csak pár milliméter: abból egy nagyobb levegővétellel is könnyen ki lehet mozdulni. Makrózásnál ugyanez hatványozva...

    Vannak extrém esetek, amikor pl. lötyög egy lencsetag az objektívben és decenteres lesz tőle a kép (a fókuszsík nem merőleges az objektív tengelyére, hanem megdől bizonyos mértékben, így a kép egy része frontos, a másik része backes lesz. Pl. egy falra (sík felületre) függesztett újságlap lefotózásával lehet tesztelni. Van ilyen objektív, ami gyárilag, kontrolláltan képes ilyen hatást előállítani: a TS (Tilt-Shift).

    "Illetve mely rendszereket érint leginkább a probléma, mármint ha függ a rendszertől. Van ezekről köztudott infó?"

    Minden rendszert érint így vagy úgy. MILC-ekről szerették terjeszteni, hogy ott nincs AF hiba (mert ugye tükör sincs), aztán kiderült, hogy mégis van (mármint nem tükör, hanem hiba :D). ;)

    "c.) - Jól gondolom, hogy pl. Sony MILC vázaknál az érzékelőre rakott AF szenzorok mellett is ugyanúgy lehetséges back és front fókuszos egy lencse a rekesz állításból fakadó eltolódás miatt?"

    Persze: ez rendszerfüggetlen, csak a mértéke változó.

    [ Szerkesztve ]

    Weboldalam: http://karpatisandor.hu

Új hozzászólás Aktív témák