Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • *Ropi*

    félisten

    válasz Bici #19331 üzenetére

    "A pentaxoknál sem mér rá utólag a helyes fókuszra?"

    Passzolom: a Pentax rendszert nem ismerem ennyire.

    "a.) - A vázakban lévő AF finomhangolás csak a lencse pontatlanságát, vagy a vázét is tudja korrigálni?"

    A lencséét korrigálja.

    Azért azt érdemes tudni, hogy a mechanikus szenzor kalibrálás a vázaknál csak a középső AF pontot állítja be, a szélsőket szoftveresen korrigálják hozzá.

    b.) - Az ilyen hibák mekkora része adódik a DSLR váz hibája, illetve a lencse hibája miatt?

    Az attól függ milyen AF rendszert használ (éppen) a váz és milyen objektív van rajta. Jellemzően 3rd party gyártók üvegjeivel vannak problémák (ők nem szeretnek fizetni a váz és az objektív közötti kommunikációs protokoll licenceléséért, hanem inkább visszafejtik maguknak több-kevesebb sikerrel). Persze gyártóazonos váz-üveg kombinációk javíthatatlan anomáliái is előferdülnek, mint például a Nikon D7000 és a Nikon 35/1.8.

    Ökölszabályként elmondható, hogy minél kisebb mélységélességgel fotózunk, annál könnyebb összehozni egy AF hibát (itt már a fotós is belejátszik, ugyanis mondjuk egy 85/1.2-vel fotózva a DOF(mélységélességi sík) csak pár milliméter: abból egy nagyobb levegővétellel is könnyen ki lehet mozdulni. Makrózásnál ugyanez hatványozva...

    Vannak extrém esetek, amikor pl. lötyög egy lencsetag az objektívben és decenteres lesz tőle a kép (a fókuszsík nem merőleges az objektív tengelyére, hanem megdől bizonyos mértékben, így a kép egy része frontos, a másik része backes lesz. Pl. egy falra (sík felületre) függesztett újságlap lefotózásával lehet tesztelni. Van ilyen objektív, ami gyárilag, kontrolláltan képes ilyen hatást előállítani: a TS (Tilt-Shift).

    "Illetve mely rendszereket érint leginkább a probléma, mármint ha függ a rendszertől. Van ezekről köztudott infó?"

    Minden rendszert érint így vagy úgy. MILC-ekről szerették terjeszteni, hogy ott nincs AF hiba (mert ugye tükör sincs), aztán kiderült, hogy mégis van (mármint nem tükör, hanem hiba :D). ;)

    "c.) - Jól gondolom, hogy pl. Sony MILC vázaknál az érzékelőre rakott AF szenzorok mellett is ugyanúgy lehetséges back és front fókuszos egy lencse a rekesz állításból fakadó eltolódás miatt?"

    Persze: ez rendszerfüggetlen, csak a mértéke változó.

    [ Szerkesztve ]

    Weboldalam: http://karpatisandor.hu

Új hozzászólás Aktív témák