SoC és SoM

A SoC rövidítés mögött a system on a chip vagyis rendszer egy chipben kifejezés áll. Olyan lapkáról van szó, ami a számítógép működéséhez szükséges minden (vagy majdnem minden) komponenst tartalmaz. Jellemzően központi végrehajtó egységek (processzormagok), specializált végrehajtó egységek (például grafikus mag, videokódolást gyorsító mag, 2D megjelenést gyorsító mag stb.), memóriavezérlő (esetleg memóriamodulok) és perifériavezérlők (például USB, SATA vagy PCI Express) vannak benne adatbuszokkal összekötve, de más komponensek (például Wi-Fi vagy 3G modem) is jelen lehetnek.

Tesax Instruments OMAP 44xx SoC felépítésének blokk diagrammja [+]
Tesax Instruments OMAP 44xx SoC felépítésének blokk diagrammja [+]

Olyan helyen használják őket, ahol fontos a kis méret, integráltság. Jellemzően okostelefonokban, tabletekben és egyéb kézi készülékekben találkozunk velük, de jelen vannak a tévékben, nagyobb háztartási gépekben, autókban, ipari gépekben.

... és egy ilyen SoC-ra alapozó SoM memóriamodulokkal és egyéb chipekkel kiegészítve
... és egy ilyen SoC-ra alapozó SoM memóriamodulokkal és egyéb chipekkel kiegészítve

Igazság szerint kevés esetben elég pusztán az egyetlen chipbe zárt SoC a rendszer működéséhez, a különböző konfigurációk kiépítéséhez a memóriamodulok, egyéb egységekeket (például 3G modem, GPS, stb.) külön chipben valósítják meg, így születnek a SoM (System on Module) vagyis egy modulon működő rendszerek. Tipikusan ilyenekkel szerelik az okostelefonokat vagy táblagépeket, ahol egy-egy extra chip felhasználásának kérdése a 3G modemmel, GPS-sel vagy éppen több memóriával szerelt változat.

Hirdetés