MirrorLink

A MirrorLink alapvetően egy olyan adatátviteli technológia, amivel az okostelefon kijelzője klónozható, tükrözhető egy autóba beépített kijelzőre. Nem csak a képtartalom, hanem az érintéses vezérlés is átvihető, illetve az autó egyéb, kormányon és műszerfalon lévő kezelőszervei is bevonhatóak az irányításba.

A technológia fejlesztését a Nokia kezdte meg 2008 környékén, ami a telefon és autós rendszer közötti kommunikációra olyan szabványokat használ, mint az IP, USB, Wi-Fi, Bluetooth vagy az UPnP és a Miracast, illetve a VNC. A fejlesztésbe fokozatosan több autóelektronikai kiegészítőkre specializálódott cég is beszállt, mint az Alpine, Clarion és Magneti Marelli, 2011-ben pedig megalakult a Car Connectivity konzorcium (CCC), mint a MirrorLink hivatalos fejlesztője. Mára minden komolyabb autógyártó, telefongyártó és autóba szerelhető elektronikai eszközökkel foglalkozó vállalat a tagja.

A MirrorLink jelenleg már néhány sorozatban gyártott autóban gyárilag elérhető, például a Volkswagen konszern legújabb Passat, Golf, és Skoda Fabia modelljeiben, illetve a Citroen C1, Peugeot 108 és Toyota Aygo ikertestvérekben. Továbbá az Alpine, Clarion, JVC, Sony és más autóelektronikai márkák is kínálnak MirrorLinket támogató fejegységeket. Okostelefonok terén egyelőre az Android és Symbian operációs rendszerek támogatottak, a legtöbb gyártó csúcsmodelljei, mint például a Sony Xperia Z, a Samsung Galaxy S és Galaxy Note, HTC One családok kezelik a MirrorLinket.

Hirdetés