Apple A7 SoC

Az Apple A7 SoC egy évvel az A6 és A6X után 2013 őszén mutatkozott be az iPhone 5s okostelefonban. Leglényegesebb tulajdonsága, hogy elődjéhez hasonlóan nem az ARM egy konkrét dizájnját (mondjuk a Cortex-A15-öt) használta fel az Apple, hanem alapjaitól saját, Cyclone kódnevű processzormagot tervezett. Ez a mag ráadásul 64 bites, azaz a legújabb ARMv8 utasításarchitektúrával működik. Legnagyobb vetélytársaival ellentétben nem négy, hanem csak két magja van, ráadásul ezek viszonylag alacsony, 1,3-1,4 GHz-es órajelen járnak, mégis az A7 kétszer olyan gyors, mint az A6, tehát felveszi a versenyt a konkurens négymagosokkal, miközben egyszálas végrehajtási sebessége nagyon magas. Megduplázódott az elsőszintű gyorsítótár (64 kB adat és 64 kB utasítás), a két mag között megosztott, másodszintű gyorsítótár továbbra is 1 MB-os, emellett van még egy 4 MB-os, harmadszintűnek jelölt gyorsítótár is, ami az IGP működését segíti. Nem változott a memóriavezérlő szélessége, továbbra is 2 x 32 bites, de már az LPDDR3-at is támogatja.

Apple A7

CPU 2 darab egyedi ARMv8 - Cyclone
Gyártástechnológia 28 nm
CPU órajel 1,3-1,4 GHz
Cache Level 1 - 64 kB utasítás és 64 kB adat ,
Level 2 - 1 MB,
Level 3 - 4 MB
GPU A7 IGP (módosított PowerVR G6430)
OpenGL ES verzió 3.0
RAM verézlő 2 x 32 bit LPDDR3

Az Apple az A7-ben felhasznált grafikus mag kapcsán is titkolózik, annyi biztos, hogy az Imagination áll a fejlesztése mögött, és minden bizonnyal a PowerVR G6430 Apple igényei szerint módosított változatáról van szó. Ez a nagyon modern, többek közt OpenGL ES 3.0-t támogató lapka már nem csak a grafikus megjelenítési feladatokra koncentrál, hanem általános számításban (GPGPU) is bevethető.

Balra az iPhone 5s, jobbra az iPad készülékekbe kerülő Apple A7 rendszerchip
Balra az iPhone 5s, jobbra az iPad készülékekbe kerülő Apple A7 rendszerchip

Az Apple A7 28 nm-es gyártástechnológiával készül. A korábbi gyakorlattól eltekintve, most nem csináltak külön, a tabletek számára tervezett, erősebb GPU-s, X utótagos változatot belőle, az iPad Airben és a második generációs iPad Miniben dolgozó Apple A7 csak tokozásában különbözik az iPhone 5S-be kerülőtől. Egyelőre a 64 bites utasításkészletből nem igazán profitál a legtöbb program, de az iOS operációs rendszer már kihasználja, így idővel az alkalmazások is váltanak, ha a fejlesztők látják az értelmét.

Hirdetés