Zyxel Multy: mesh a csúcson?

  • (f)
  • (p)
Teszt – Írta: | 2018-06-26 09:00

A tajvani gyártó faék egyszerűségű üzembehelyezést és használatot ígérő mesh WLAN készletét próbáltuk ki.

Dizájn, belső

Aki szokta olvasgatni a különböző – például nálunk is megjelent – routerteszteket, az tudja, hogy a hagyományos Wi-Fi egyik rákfenéje, hogy egy nagyobb lakásban vagy ahol belső felépítés nem kedvez a rádiójelek terjedésének, sok helyen nem képes biztosítani az elvárható sávszélességet. Ezt a problémát áthidalhatjuk például jelismétlőkkel (repeaterekkel) vagy több hozzáférési pont telepítésével és konfigurációjával, de az első az adatátviteli sebességet lassítja, az utóbbi pedig azért igényel némi jártasságot egy számítógépes hálózat felépítésében.

Mindezeken egyszerre hivatott segíteni a jobb híján egyelőre mesh néven futó megoldás, amely technikailag ugyan nem tekinthető újdonságnak, de az egyszerű, nagymértékben automatizált, okostelefonon át történő beállítással mégis lehetővé teszi a teljesen laikusoknak is azt, hogy pár lépésben több emeletet és száz négyzetmétereket lefedő hálózatokat építsenek ki. Mint általában az új megoldások, így a mesh hátulütője is a szabványosítás hiánya (bár már vannak erre irányuló kísérletek), aminek következtében jelen esetben a vásárlók az alaprendszer megvásárlásával egyelőre be is zárják magukat az adott gyártó ketrecébe.

Tesztünk alanya, a Zyxel Multy X rendszer több szempontból is a korábban tesztelt Netgear Orbi RBK50 szett testvérének tekinthető, az alapok ugyanis nagyon hasonlóak, így bemutatónkban többször is utalunk majd korábbi írásunkra.

Külső

Ellentétben a Netgear megoldásával, a Zyxel készletében nem találunk külön routert és szatellitet, a két egységet tartalmazó dobozban mindkét modul elláthatja mindkét feladatot. Ez elvileg egyszerűsíti a felhasználó dolgát, hiszen eggyel kevesebb dologra kell odafigyelnie a telepítésnél vagy a bővítésnél, ugyanakkor a Multy X modulok igen méretesek lettek, nagyjából akkorák, mint egy közönséges, nagy router (236 x 178 x 52 mm), ami az alapegység esetében még elfogadható, de a szatellitek elhelyezését már megnehezíti. További nehezítés, hogy az egyébként igényes kivitelű, pofásan lekerekített Multy-kra nem kerültek akasztók, így kizárólag valamilyen polcra, bútor tetejére helyezhetőek el.


[+]

A teljesen mobiltelefon-alapú kezelésnek köszönhetően az egységeken csupán egy reset gomb található, mint kezelőszerv, illetve a fenti, lyukacsos rész mögé rejtett, többszínű LED-es fény az, ami még hivatott bennünket a működés aktuális állásáról tájékoztatni (ha már tudjuk, hogy minden rendben van, ezt akár ki is kapcsolhatjuk, így éjszaka sem fog zavarni a sötétben).


[+]

A hátoldalon található csatlakozókínálatban három Gigabit Ethernet és egy gigabites WAN port kapott helyett, illetve van egy (jelen pillanatban még funkció nélküli) USB 2.0 port és egy konnektor a külső tápegység számára is.

Az USB port megléte ebben a pillanatban még nem jelenti azt, hogy NAS funkciót is kapunk, de ez a firmware-frissítések érkezésével bármikor változhat, a Zyxel ugyanis korábban is pótolt már ilyen módon hiányzó szolgáltatást, például a daisy chain támogatását.

Belső

Egy mesh rendszer működésének sarokköve a rádiós rész, hiszen nem elég a standard 802.11ac és korábbi szabványú WLAN-ról gondoskodni, hanem az egyes node-ok közötti kommunikációt lehetővé tévő gerinccsatornának, a backhaulnak is kiváló minőségűnek kell lenni. Bár elvileg nincs akadálya annak, hogy ezt valamilyen vezetékes kapcsolattal biztosítsuk, a legtöbb otthoni mesh rendszer, így a Multy X is dedikált Wi-Fi hálózatot hoz létre ebből a célból, mégpedig jelen esetben egy négycsatornás, elméletileg 1733 Mbps sávszélességű, 5 GHz-es hálózatot. Erről egy 802.11ac Wave 2 kompatibilis Qualcomm QCA9984 chip gondoskodik, és a felhasználó számára gyakorlatilag hozzáférhetetlen ez a hálózat, hiszen ez a node-ok közötti kommunikációt szolgálja csak és kizárólag.

Ami a „látható” hálózatokat illeti, 5 GHz-es és 2,4 GHz-es sávban kapunk 802.11ac és 802.11n-es opciókat, az előbbi esetben maximum 866, az utóbbinál 400 Mbps maximális elméleti sávszélességgel. Mindezeket a Qualcomm IPQ4019 chipje biztosítja, összesen kilenc antennán keresztül, ezen felül pedig egy, a beállítások elvégzéséhez szükséges Bluetooth adapter is rendelkezésre áll, amely 4.1-es szabványú.

Üzembe helyezés

Az otthoni mesh lényege, hogy beállítása a faékhez közelít egyszerűségben – esetünkben ez azt jelenti, hogy miután a központi egységnek kinevezett routerhez csatlakoztattuk az internetkapcsolatot, illetve minden egységhez a tápegységeik konnektorát, csak el kell indítanunk a mobiltelefonra letöltött, iOS-re illetve Androidra elérhetű Multy X nevű alkalmazást, és válaszolni pár egyszerű kérdésre, illetve nyomkodni a Next (a program nem tud magyarul) gombot.


[+]

A nagy egyszerűség előnye, hogy ha nincs gond, akkor tulajdonképpen az SSID és a WLAN jelszaván kívül tényleg nem kell semmit sem kitalálnunk (a rendszer még a node-ok ideális helyének megtalálásában is segít), hátránya viszont, hogy ha valami probléma akad, akkor meg leszünk lőve. Az egyik ilyen, hogy élő, és a mobiltelefonon elérhető netkapcsolat nélkül a Multy X nem állítható be – még akkor sem, ha az appot korábban már telepítettük. A másik, hogy a létrehozott hálózat paramétereibe alig kapunk beleszólást, nincs „Haladó” menü, ahol mondjuk IP-tartományt választhatnánk.


[+]

Mindez nem jelenti azt, hogy minden extra funkcióról le kell mondanunk, a Zyxel ugyanis igyekezett a megcélzott, laikus otthoni felhasználók számára legfontosabb opciókat azért valahogy meghagyni. Ennek megfelelően a porttovábbítás és UPnP rendelkezésre áll, illetve egy hálózati címet teljesen meg is nyithatunk a web felé (DMZ).


[+]

Lehetőségünk lesz még a központi Multy X egység működésénél választani a router és a bridge üzemmód között, illetve szülői felügyelettel kapcsolatos szolgáltatások is elérhetőek, így például az egyes klienseknél beállíthatjuk, hogy mikor ne férjen hozzá az internethez. Sajnos weboldalakra vagy szolgáltatásokra már nem tudunk szűrni, és arra sincs lehetőség, hogy például MAC szűréssel megakadályozzuk új eszközök bejelentkezését – más szóval az IT-ben csak kicsit is járatos csemeténk pillanatok alatt megkerülheti a Multy X védelmét.


[+]

Az eddigiekhez hasonlóan egyszerű lesz majd a hálózat bővítése, amennyiben ez szükségessé válik, egy új node csatlakoztatása gyakorlatilag öt perc és három kattintás, az alkalmazás pedig abban is segít, hogy megtaláljuk az ideális távolságot a régi és az új egységek között.

Magyarországon talán kevésbé érdekes extra az Amazon Alexa támogatása - aki rendelkezik a megfelelő, Alexával kompatibilis eszközzel, az rajta keresztül angolul vagy németül szóban is utasíthatja a Multy X-et például a LED-ek ki- és bekapcsolására. Az app-alapú kezelés egyébként azt is lehetővé teszi, hogy netkapcsolat birtokában az világon bárhonnan hozzáférjünk az otthoni hálózat beállításaihoz, persze a Zyxel szerverein keresztül.

Tapasztalatok, értékelés

Használat közben

Mindegy, hogy milyen hardveres alapokon nyugszik, egy Wi-Fi hálózat akkor jó, ha a lakás minden pontján megfelelő sebességet biztosít. Ennek megfelelően a Zyxel Multy X rendszert is megszokott terepen, egy 110 négyzetméteres, kétszintes családi házban, a földszinten üzemeltük be, helyét a piros 1-es szám jelöli. Házunk 1934-ben épült, és a vezeték nélküli hálózatok számára nem éppen ideális: az alsó szinten tömör téglafalak sokasága árnyékol, a födém pedig kazettás kialakítású salak szigeteléssel, amely szinte minden routeren kifogott már. Az alábbi alaprajzon vastagabb vonalakkal jelöltük a tartófalakat, amelyekben vasgerenda erősítések is vannak.


[+]

A tesztrendszer kialakítása a következő volt: először a földön elhelyezett, egy darab Multy X egységet egy CAT6-os vezetékkel csatlakoztattuk az SSD-t tartalmazó asztali géphez. A 2. pontban a méréseket vezetékkel és vezeték nélkül is elvégeztük, az adatátvitelt pedig a szabványosnak mondható iPerf program 3.1.3-as verziójával ellenőriztük. Miután az összes, számmal jelzett ponton végigmentünk, következett a mesh hálózat kipróbálása, melynek során az alkalmazás segítségével „ideális helyen”, a lépcsőfordulóba telepítettük a második Multy X node-ot, amely gyakorlatilag az emelet lefedettségét biztosította.

A mérés minden esetben 10 szállal történt, a végeredmény pedig egy 30 másodperces folyamat átlagos sávszélessége.

Ami „mozgó” eszközünket illeti, ez a megszokott Acer Swift 7 notebook volt, szintén SSD-vel, hálózati adapterként pedig az ASUS USB-AC68 kétsávos, 3x4-es kialakítású eszközét vetettük be. A mérések az 5 GHz-es sávon történtek, kivéve az emeleti (6.) pontban, ahol a 2,4 GHz-es sávot is kipróbáltuk, annak nagyobb áthatolóképessége miatt. A mért értékeket az alábbi táblázatban foglaltuk össze.

Mérési helyszín Sávszélesség lefelé (Mbps) Sávszélesség felfelé (Mbps)
2./vezetékkel 943 944
2./vezeték nélkül 649 598
3. 564 532
4. 297 272
5. 214 265
6. (első egységtől) 11 81
6. (második egység
csatlakoztatása után)
273 264

Ahogy a táblázatból is látszik, a Multy X önmagában nem fog adatátviteli rekordokat dönteni, a 866 Mbps elméleti maximális sávszélességet kínáló 5 GHz-es egység csak átlagos sebességet nyújt. A megoldás erőssége akkor válik nyilvánvalóvá, amikor a korábban tesztelt, közönséges routerek emeleti teljesítményével vetjük össze a második node telepítése után – gyakorlatilag egy tízszeres gyorsulást mérhettünk ebben a pontban, ami a korábbi, tulajdonképpen használhatatlan kapcsolatból egy csapásra nagyon kellemes netes élményt varázsolt.

Egy mesh rendszer sebessége egyébként a backhaul hálózat képességein áll vagy bukik, ezért ezt külön is leteszteltük: az alkalmazás által ideálisnak talált pontban körülbelül 540 Mbps-ot, a két egységet egymástól 2 méterre elhelyezve pedig 680 Mbps-ot kaptunk.

Értékelés

Nem könnyű dolog a Multy X értékelése, ugyanis megszokott, „prohardveres” szemmel nézve egy elég drága, ehhez képest viszont nem túl sokat tudó eszközről van szó: a két egységből álló rendszer körülbelül 120 000 forintba kerül, a további node-ok pedig darabonként 60-65 000 forintért vásárolhatóak meg. Ha valaki rendelkezik a megfelelő hálózati ismeretekkel, akkor ennél jóval olcsóbban is kiépíthet magának egy nagy lefedettségű Wi-Fi hálózatot, amely ráadásul funkciókban is jóval többet kínál majd – lesz USB-s NAS, széles körű testre szabhatóság, biztonsági beállítások és így tovább.


[+]

A Zyxel a Multy X-et azonban nem ennek a felhasználói rétegnek szánja, hanem azoknak, akik nem tudnak vagy akarnak a beállításokkal, hozzáférési pontokkal stb. bajlódni. Számukra ez a rendszer nagyon kényelmes, hiszen a beállítás viszonylag gyorsan és egyszerűen elvégezhető, a végeredmény pedig sokkal jobb annál, mint amit egy routerből vagy egy router+repeater kombinációból kihozhatnának. Őket vélhetően nem fogja zavarni az extra képességek hiánya sem (a szülői felügyeleti rendszer bővítésén azért még dolgozhatna kicsit a Zyxel), és örömmel vesszük, hogy a közvetlen vetélytárs Netgear Orbi RBK50 rendszernél olcsóbban építhető ki az otthon WLAN hálózat a Zyxel Multy X-szel.


Zyxel Multy X Wi-Fi rendszer

Wombath

A Zyxel Multy X rendszert a Zyxel hazai képviselete bocsátotta rendelkezésünkre. A tesztelt szett nyereményjátékunkban megnyerhető!