Thecus merevlemezházak

Thecus N2050

A YES nanónál sokkal nagyobb, de a Thecus termékei közt kicsinek számít az N2050 is. A tetszetős dobozkába két SATA merevlemezt szerelhetünk, melyek RAID 0 vagy 1 üzemmódban dolgozhatnak. A készletben méretes tápot, kábeleket, használati útmutatót, telepítőlemezt és egy PCI csatlakozójú SATA vezérlőkártyát találtunk.

Az áramforrás meglehetősen izmos, 12 volton legfeljebb 5 amper leadására képes, ami 60 wattot jelent. Ekkora táppal szerelik a kisebb notebookokat is. Valószínűleg azért jár hozzá ilyen nagy áramforrás, mert ez a Thecus egyentápja, a több merevlemezes termékekhez is ezt adják.

Sajnos nekünk nem a méregzöld N2050-as, hanem a visszafogottabb, világoskék változat jutott. Ennek megjelenésével sincs semmi baj, sőt, lágy vonalaival nagyon tetszetős. Elején egy nagy bekapcsológomb és egy kisebb reset is található. A fekete betét alatt kék LED-ek rejtőznek.

A hátfalon sorakoznak a csatlakozók, és itt van a pici, 40 x 40 milliméteres ventilátor szellőzőnyílása is. Balra láthatjuk a tápcsatlakozót, mellette két USB aljzatot. A ventilátor túloldalán van a RAID 0 és 1 mód között kapcsoló csúszka, amit biztonságosan besüllyesztettek, nehogy akaratlanul átkapcsoljuk. A jobb szélre került az eSATA konnektor.

Belülre két csavar kitekerésével, majd a tető eltávolításával jutottunk. A két merevlemezt egy fémkeret tartja, amit további négy csavar fog a talapzathoz. Alatta, hátul helyezkedik el a nyomtatott áramkör, elöl csak egy kisebb panel van a LED-ekhez szükséges huzalokkal.

A hátsó nyomtatott áramkör közepén egy borda, alatta vezérlőchip feszít. Az eSATA csatlakozó közelében van az őt vezérlő áramkör. A két merevlemez egy négyszeres PCI Express aljzatra emlékeztető interfészen keresztül csatlakozik az alaplaphoz. A jobb oldalon a táp alkatrészei sorakoznak.

A borda alatt egy Silicon Image SiI 4723CB chip lakik, ez vezérli a két merevlemezt és kezeli a RAID-et. Az eSATA portért Sunplus SPIF215A áramkör felelős.

A merevlemezeket tartó keret hátuljában van egy nyomtatott áramkör, mely a két adattárat kapcsolja a vezérlőelektronikához. Tüzetesebben szemügyre véve erről az alkatrészről is kiderült, hogy több termékben is használják, ugyanis az eggyel nagyobb, N2100 típusjelzését láttuk rajta. A merevlemezeket klasszikus SATA adat- és tápcsatlakozó várja.

A teszteléshez két 320 GB-os Western Digital Caviar SE16 merevlemezt használtunk, melyek szemre különbözőek voltak, de az eltérés csak a felső borítólemez színében volt. A Thecus két egyforma adattárat ajánl az N2050-hoz, de vásárlás előtt tanácsos megnézni a kompatibilitási listát, ugyanis néhány merevlemez-típussal nem működik együtt.

A két adattárat fejjel lefelé kellett beszerelni, közvetlenül a fémhez csavarozni. Közöttük csupán pár milliméternyi rés volt, így az alsó szellőztetéséhez elengedhetetlen lesz a kis ventilátor.

Nagyobb sávszélessége miatt érdemes az eSATA csatlakozót előnyben részesíteni az USB-vel szemben. A Thecus előzékenyen egy Silicon Image Sil 3512 chipes PCI csatlakozós SATA vezérlőt mellékelt az adattárhoz.. Ennek egyetlen baja, hogy míg az adattár a 300 MB/s-os csúcssebességű SATA II szabványt is támogatja, a bővítőkártya csak 150 MB/s-os SATA-t tud. Jó hír viszont, hogy a kártyán egy további, belső SATA konnektor is van. Mindenesetre egy modernebb, PCI Express kártyának jobban örültünk volna, de ma már egyre több alaplapon jelenik meg az eSATA csatlakozó, így sok esetben úgyis mellőzhető a kiegészítő.

Főbb paraméterek:

Termék megnevezése Thecus N2050
Beszerelhető merevlemez 2 db 3,5"-os SATA
Csatlakozó USB 2.0, eSATA
Méret 200 x 160 x 85 mm
Tömeg 1,3 kg
Borítás műanyag
Extrák RAID 0 és 1 támogatás, eSATA kártya
Gyártó weboldala www.thecus.com
Termék weboldala N2050
Forgalmazó Pixel Kft.
Bruttó fogyasztói ár 59 900 Ft

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

  • HDD-keret a Cooler Mastertől

    A házairól, tápjairól és hűtési megoldásairól ismert gyártó új területre lépett. Külső merevlemeztárolóját, az X Craftot teszteltük.

  • Adattárolás profin, ízlésesen

    A Freecom Hard Drive Pro és Data Tank külső merevlemezeket teszteltünk, melyek nem csupán gyorsak, de nagyon szépek is.

  • Két tucat pendrive tesztje

    Vajon vannak jelentős eltérések a népszerű adattárolók között, vagy mind egy kaptafára készül? Tesztünkből kiderül.

  • Hard Disk Sentinel: S.M.A.R.T., okosan

    A merevlemezek, mint minden más, előbb-utóbb elromlanak. Jó lenne erre időben felkészülni, hogy elkerüljük az adatvesztést.

Előzmények

Hirdetés