Netgear Arlo Pro – megjött a hangja

  • (f)
  • (p)
Bemutató – Írta: | 2018-07-12 14:28

Kíváncsiak voltunk, mi mindenben képes többet nyújtani az új Arlo a korábban tesztelt elődmodellhez képest.

Kicsomagolás, üzembe helyezés

A Netgear 2014-ben mutatta be az általunk is tesztelt, Arlo fantázianevű termékét, ami azegyik első teljesen vezeték nélküli biztonsági kamera volt a piacon. A legtöbb hasonló termékhez képest remek újítás volt, hogy nem kellett kábeleket használni az internetelérés és az áramellátás állandó biztosításához, valamint nincs szükség hálózati szaktudásra a beüzemeléshez. Tesztünkben arra vagyunk kíváncsiak, mit tud nyújtani a jól sikerült elődmodellhez képest, amiért megérné beruházni az új eszközbe.

Tartozékok, külső

A kameraszett egy egyszerűsített dobozban érkezett szerkesztőségünkbe, a boltok polcairól egy dizájnosabb csomagolásban vehetjük le kiszemeltünket, amit a gyártó és a termékcsalád logója, valamint néhány specifikáció díszít. A felső részen egy átlátszó bura alatt figyel a kamera, az alsó szekcióban pedig a szükséges tartozékokat találjuk, ami a szokásos papírokon felül egy figyelmeztető matricacsomagot, hálózati adaptert, Ethernet kábelt és egy újratölthető akkumulátort takar, ez utóbbihoz természetesen egy töltő is jár, de bármilyen micro USB töltő megteszi. Kapunk még egy darab falra erősíthető, félgömb alakú falikonzolt, amely egy nagyon erős mágnes segítségével tartja a helyén a kamerát a kívánt szögben. Ez utóbbit a tesztcsomag nem tartalmazta, de előző tesztünkben megtekinthető.


[+]

A dobozban találjuk még a rendszer központi egységét, a leginkább routerhez hasonlítható Base Stationt. Az eszköz elején három darab LED állapotjelző van, hátul pedig két darab USB portot, egy Ethernet bemenetet, a táp csatlakozóját, egy bekapcsológombot, valamint egy hangszórót találunk. A Base Station tetején fedezhetjük fel az utolsó érdekességet, egy „Sync/Siren Off” feliratú gombot, ezzel – ahogy a nevéből is sejteni lehet – tudjuk elindítani a párosítást és kikapcsolni a szirénát.


[+]

Maga a kamera nagyon hasonlít az alap Arlóhoz, szintén megkapta az IP65 szintű vízállóságot, a legszembetűnőbb változás az oldalán elhelyezett logó – ami Netgearről Arlo feliratra változott – és az áramforrást elrejtő mechanizmus. Itt már nem az eszköz alját kell kinyitni, hanem a hátulját, ide kerül az akkumulátor – ez az előd elemes megoldásához képest mindenképp előrelépés. A Base Stationhöz hasonlóan a kamera is rendelkezik hangszóróval.

Netgear Arlo Pro Smart Security System (VMS4130)
Netgear Arlo Pro Smart Security System (VMS4130)
Doboz tartalma 1 db Arlo smart security kamera, központi egység, hálózati adapter, Ethernet kábel, 1 falikonzol, használati utasítás, akkumulátor, töltő adapter, micro USB töltőkábel
Felbontás 720p, 24 fps
Kamera látószöge 110 fok
Extrák Éjszakai mód, mozgásérzékelés, hangérzékelés, sziréna, távoli vezérlés, videók elérése a felhőből, nagyítás, vezeték nélküli használat, opcionálisan megvásárolható állvány
Üzemidő kb. 3-6 hónap
Vízállóság Igen, IP 65 szabványnak megfelel
Üzemi hőmérséklet-tartomány -20°C - +45°C
IFTTT szabvány Támogatott
IP konfiguráció DHCP
Wi-Fi szabvány 2,4 GHz, 802.11n (akár 90 méter hatótáv)
Támogatott mobil operációs rendszerek Android, iOS
Központi egység mérete 5,86 x 17,45 x 12,6 cm
Központi egység súlya 316 gramm
Kamera mérete 7,93 x 4,86 x 7,05 cm
Kamera súlya 136 gramm
Termék honlapja Netgear Arlo Pro
Ár kb. 110 000 forint

Beüzemelés

Az eszköz életre keltése pofonegyszerű, miután csatlakoztattuk a Base Stationt az elektromos és internetes hálózathoz, csak meg kell várni, amíg zöldre vált a két kapcsolatot jelző LED, és már kezdhetjük is procedúrát. Ehhez – a központi egységgel egy hálózatra csatlakoztatott – okostelefonunkon vagy a számítógépünkön létre kell hozni egy Arlo fiókot, ez után már hozzá is kapcsoltuk a fiókunkhoz.

Esetünkben az iOS alkalmazáson keresztül végeztük a műveletet, de ugyanez megoldható Androidos applikációval és böngészőfelületen egyaránt. Funkciók tekintetében a mobilos és asztali verzió megegyezik, csupán az elrendezés más. Aki mégis kíváncsi lenne a webes felületre, az megtekintheti előző tesztünkben.

A fiók létrehozása után következik a kamerák párosítása, ez szintén nem változott az elődhöz képest. Csupán egy-egy gombnyomásra van szükség a Base Station és a kamera „Sync” feliratú kapcsolóján, és már élvezhetjük is a műsort. Fontos, hogy egyszerre csak egy kamerát próbáljunk párosítani, több kameránál nem a legjobb szórakozás kideríteni, melyik van már párosítva és melyik nincs.

Kezelőfelület, funkciók, értékelés

Túl sok újdonságot nem tartogat az Arlo Pro, néhány dolgot azonban ki tudunk emelni, amiért megérheti kifizetni az újabb generáció felárát.

Mint már említettük, a Base Station és a kamera is rendelkezik beépített hangszóróval, ennek segítségével távolról kommunikálhatunk az élő közvetítés szereplőivel. Ez jól jöhet abban az esetben, ha egy esetleges behatolóra szeretnénk ráijeszteni, vagy például a gyerekre kell rászólni, hogy ne nyúljon a konnektorba. A hangszóró minősége nyilván nem alkalmas zenehallgatásra, de az emberi beszéd viszonylag tisztán hallható. Ezen felül riasztóként is funkcionálhat a Arlo, ez működhet automatikusan mozgás vagy hang érzékelésekor, de az élő adást követve bármikor megnyomhatjuk az „Alarm” gombot, ilyenkor a kamera és a Base Station is elkezd hangosan szirénázni, amit az alkalmazásból, illetve a központi egység tetején lévő gombbal lehet leállítani.

Bár a gyártó termékoldalán kiemelik a Pro 110°-os látószögét, kicsit utánajárva kiderül, hogy a sima Arlo is ugyanezt az értéket tudja felmutatni. A kamera képminőség szempontjából megegyezik az elődmodellel, a felbontás és a színhelyesség továbbra is hagy némi kívánnivalót maga után, a célnak azonban nappali és éjszakai fényviszonyok között is megfelel, emberek és cselekvések azonosítására tökéletesen megfelel.

A kamera alapvetően mozgás vagy hanghatás érzékelésekor kezd rögzíteni, ilyenkor a párosított okostelefonra is kapunk egy értesítést arról, hogy valamilyen esemény történt. De bármikor ránézhetünk az élő közvetítésre is, amit manuálisan rögzíthetünk, pillanatképet készíthetünk, illetve elküldhetjük a hangunkat is, ami a kamera beépített hangszórójából fog megszólalni. Lehetőségünk van belenagyítani is a felvételbe, de ez az apró szenzor miatt csak nagyon indokolt esetben ajánlott, az eredmény kismértékű nagyítás esetén is pixeles lesz. A webes felületen és a mobil alkalmazásban egyaránt megadhatunk időintervallumokat azzal kapcsolatban, hogy mikor legyen aktív a kamera, ez hasznos lehet abban az esetben, ha például csak nyaralás vagy munka közben szeretnénk megfigyelni a házat.

Felvételek tárolása

A keletkező kép- és videóanyagokat az előddel ellentétben már USB meghajtóra is rögzíthetjük, de választhatjuk a gyártó saját felhőjét is. Regisztrációnál három tárhelycsomag közül tudunk választani, ezek a felvételek tárolási idejében és a csatlakoztatható kamerák számában térnek el egymástól. Sokaknak elég lehet a Basic csomag, ezt választva hét napig ingyenesen őrzi meg felvételeinket a Netgear és legfeljebb öt kamerát tudunk egyszerre kezelni. Akinek ez nem lenne elég, választhat a Premier és az Elite megnevezésű lehetőségből, ezek 30 és 60 napos visszanézhetőséget kínálnak, csatlakoztatható kamerából pedig 10 és 15 darab a maximálisan megengedett. A Premier csomag havi díja 9,99 dollár, míg az Elite csomagért 14,99 dollárt kell kifizetni havonta. Mindkét fizetős verzió esetén kapunk extra szolgáltatásokat is, többek között egy mesterséges intelligenciát, ami képes felismerni, hogy egy ember okozta a riasztást, vagy csak a fák lombjait fújja a szél, de akár zónákat is megadhatunk a kameraképeken, ilyenkor a kijelölt területen kívül eső aktivitást nem veszi figyelembe a rendszer.

Értékelés

Az Arlo Pro hasznos újításokat hozott be a termékcsaládba, a saját meghajtóra mentés lehetősége mindenképp jó opció lehet azok számára, akik nem szeretnék az interneten tárolni a felvételeiket, a cserélhető akkumulátor pedig mondhatni alapelvárás így a 2010-es évek vége felé közeledve. A kétkamerás verzió 180 000 forint körüli ára első pillantásra húzósnak tűnhet, az egy kamerát tartalmazó csomagért 110 000 forintot kell a kasszánál hagynunk, meglévő Base Station mellé vásárolva pedig az Arlo Pro 90 000 forintért vihető haza. Más gyártó IP kamerái jóval olcsóbban beszerezhetők, a gyors üzembe helyezés és egyszerű kezelés azonban véleményünk szerint sokaknak megérheti a felárat, ezért nekünk tetszett.


Netgear Arlo Pro kamerarendszer

SidCorky

A Netgear Arlo Pro kamerarendszert a Netgear bocsátotta rendelkezésünkre.