MSI Vector GP78 HX 13VI: egy marcona notebook

Az egész visszafogott külsőbe a lehető legerősebb hardvert rejtette az MSI, így készült ez a kőkemény gamer notesz.

Bevezető, dizájn

Bár az MSI notebooksorozatai között van a felsőkategóriás Vectornál még magasabbra pozicionált széria is, ez nem jelenti azt, hogy ezt ne lehetne az elérhető legerősebb hardverrel is felszerelni. Pusztán csak arról van szó, hogy ennél a notebookcsaládnál a gyártó kevésbé prémium anyagokat használ, és a dizájn is inkább általánosnak mondható: nincs előtérbe helyezve sem a minél vékonyabb kialakítás, sem a monumentalitás, mint a Raider GE vagy a Titan GT esetében. Ez persze nem gond akkor, ha amúgy is csak a teljesítményre fókuszálunk: mint tesztalanyunk is mutatja, a Core i9-13980HX és a GeForce RTX 4090 párosítását semmi sem hozza zavarba.

Hirdetés

Külső

A Vector GP78 HX 13VI egy nagy, és láthatóan a játékosoknak készült notebook, ez egyértelműen kijelenthető róla – de nemcsak azért nagy, mert egy 17”-es kijelzővel szerelt gép amúgy sem tud kicsi lenni, hanem azért is, mert tervezésekor nem volt olyan lényeges a hordozhatóság és a vékonyság, mint mondjuk Stealth GS esetében. Ez egyben azt is jelenti, hogy itt nem kell kompromisszumot kötni a hardver terén, hiszen a 3 cm vastag gépház (és a 3 kg-os tömeg) lehetővé teszi a lehető legerősebb hardver és a hozzá passzoló hűtés beépítését, na és persze az akkumulátor kapacitása is elérheti a 90 Wh-t.


[+]

A burkolat maga sötétszürke, selyemfényű, az ujjlenyomatokkal szemben viszonylag ellenálló, de nem nyújt prémium érzetet. A formaterv rendelkezik a gamer notebookok klasszikus jegyeivel: hangsúlyosak a szellőzőnyílások, illetve a hátsó élhez képest előrébb elhelyezett zsanérok miatt megjelenő „far” jellemzi. A billentyűzet ARGB világítást kapott (és egyes gombokat külön ki is emeltek), de a díszítés nincs annyira túlhangsúlyozva (gyakorlatilag kimerül a szellőzők rácsozatában és pár más formai elemben), mint mondjuk a Titan esetében – igaz, a szellőzőnyílásokon át azért rálátunk a réz hőleadó lemezekre, nem vagyunk tehát teljesen híján a színeknek kikapcsolt állapotban sem. A cég sárkányos logója egy külön jelvényre került a kijelző hátoldalán, a márkanév pedig belül, a a kijelző keretének alsó részén látható. A káva egyébként nem különösebben vékony, viszont felül a HD webkamera fizikai lezárót is kapott.


[+]

A notebook nagy méretének köszönhetően a csatlakozóknak bőven van hely, és ezt az MSI ki is használta. Ráadásul az a jó hír, hogy átgondoltan tette ezt, és hátulra is rakott portokat, mégpedig olyanokat, amelyekre egy tipikusan asztali gépként használt notebooknál szükség lehet a perifériákhoz: 2.5GbE Ethernet, HDMI, DisplayPort-kompatibilis Type-C is került ide. Mondjuk az utóbbit kicserélhették volna az így a bal oldalra került Thunderbolt 4-gyel, de ne legyünk telhetetlenek.


[+]

A bal oldalon egyébként az említett TB4 mellett egy SDXC kompatibilis kártyaolvasót és egy kombinált 3,5 mm-es hangcsatlakozót találunk még, a jobb oldalra pedig egy harmadik Type-C került (USB 3.2 Gen 2 sebességgel, DisplayPort Alternate kompatbilitással, USB-PD-vel).


[+]

A notebook alján szellőzőnyílások és némi díszítés váltja egymást – a felnyitástól pedig a garancia elvesztésére figyelmeztető matrica veszi el a tulajdonosok kedvét. A szellőzőnyílásokon át egyébként rálátunk a két ventilátorral dolgozó, méretes hűtőrendszerre is, hozzánk közelebb, a két szélen pedig a hangsugárzókat rejtették a rácsozat mögé.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

  • Kapcsolódó cégek:
  • MSI

Előzmények

Hirdetés