MSI MAG B650 Tomahawk WiFi alaplap: AM5 valamivel olcsóbban

Lassul-e az AMD platformja, ha a nagyon drága csúcsmodellek helyett egy olcsóbb, B650-es alaplapot választunk?

Fogyasztás, értékelés

Nem meglepő módon az MSI MAG B650 Tomahawk WiFi fogyasztásban (és így a fogyasztás/teljesítmény arányban is) érezhető előnyben van a drágább alaplapokkal szemben. Ennek oka, hogy sokkal kevesebb az extra szolgáltatás, így ezek nem igényelnek plusz energiát. A tuning persze ezen változtatott, a megemelt alapfeszültség a Curve Optimizer ellenére is emelt a fogyasztáson.

Értékelés

Az AM5 platform gondja, hogy a hozzá tartozó alaplapok drágák. Nos, ezen az MSI MAG B650 Tomahawk WiFi valamennyit változtat, de azért olcsónak nem nevezhetjük 100 000 forintot meghaladó árával ezt a modellt sem (a legolcsóbb AM5-ös alaplapok egyelőre 70 000 forintnál indulnak, ezen talán az A620 érkezése változtathatna), de szerencsére azt legalább elmondhatjuk róla, hogy az MSI ott spórolt, ahol szabad, és ott nem, ahol ez kínos lenne. Egyetlen problémát a PCIe 5.0 támogatás teljes hiánya jelenthet, ami a jövőállóság szempontjából lehet kellemetlen.

Az MSI MAG B650 Tomahawk WiFi így tehát alapvetően fapadosnak minősíthető, hiszen hangzatos, de valójában kevesek által használt extrákat nem kapunk vele, és doboza is szokatlanul üres. Viszont a PWM és annak hűtése megfelelőnek bizonyult tesztünk során, és a fontosabb csatlakozókat is mind biztosítja. Az alaplap kivitele is hibátlan, és az olyan kényelmi plusz funkciók sem hiányoznak róla, mint az NVMe meghajtók kézi szerelését biztosító reteszek. Bővíthetősége sem rossz: összesen három M.2-es meghajtót tud fogadni, valamint két x16-os és egy x1-es PCIe sín is került rá (az előbbiek egyike ráadásul fémerősítésű). Fapados létére pedig az UEFI tényleg sokoldalú, és annak ellenére, hogy ez nem egy tuningra kihegyezett alaplap, minden opciót megkapunk, ami a sikeres túlhajtáshoz szükséges.


MSI MAG B650 Tomahawk WiFi alaplap

Wombath

Az MSI MAG B650 Tomahawk alaplapot az MSI bocsátotta rendelkezésünkre.

  • Kapcsolódó cégek:
  • MSI
  • AMD

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés