A Raphael fogyasztása: Ryzen 9 7900X a ROG Crosshair X670E Hero lapban

Az ASUS csúcskategóriás alaplapjának segítségével vizsgáltuk meg az új AMD processzor energiaigényét.

Bevezető

Az AMD új processzorainak tesztje elég jó eredménnyel zárult, a Ryzen 9 7900X és a Ryzen 5 7600X is kiválóan teljesített sebességet vizsgáló méréseinkben. Egyetlen terület volt csak, ahol némileg csalódást keltettek, ez pedig a fogyasztás: hiába a fejlettebb gyártástechnológia, az új processzorok bizony nem takarékoskodnak az energiával.

Hirdetés

Kíváncsiak voltunk, hogy ebben mekkora a szerepe az új platformnak, a béta státuszú BIOS-nak, illetve az alaplap beállításainak, az ellenőrzéshez pedig az ASUS ROG Crosshair X670E Hero alaplapját használhattuk, annak a cikk megírásakor rendelkezésre álló, nem béta státuszú, 0611-es sorszámot viselő BIOS-ával, mely már a ComboAM5PI 1.0.0.2 verziószámot viselő AGESA mikrokódot tartalmazza. Ez többek között alaposan felgyorsítja az első bootfolyamat idejét – és a teszt előtt pár bekezdés erejéig még kitérnénk egy kicsit erre a kérdéskörre.

Az AM5-öt bemutató tesztünkben első körben béta firmware-rel tudtuk csak használni az alaplapot, és amíg nem jött meg hozzá a frissítés, igen lassú első bootolást tapasztaltunk. A probléma először az ASRock lapjaival kapcsolatban merült fel, és ugyan a normál használat során nincs nagy jelentősége, hiszen csak a legelső indításkor jelentkezik, sokakban lehet még kérdés azzal kapcsolatban, hogy mi történt, így röviden vázoljuk, miről is van szó.


[+]

Amikor a gyártók tervezik az új platformokat, akkor eleinte egyáltalán nem olyan a működése a rendszereknek, mint amit végül a felhasználó tapasztal a vásárlás után. A fejlesztés korai szakaszában a memória úgynevezett tréningelése még igen erőteljesen jelen van, vagyis a készülő alaplapok az indítások alkalmával számos gyorstesztet hajtanak végre annak érdekében, hogy a memória stabilitásáról meggyőződjenek. Ezek a tesztek akár percekig is futhatnak, de jó okuk van erre az érintett cégeknek, ugyanis eleinte rendkívül sok szoftveres hiba van a platformokban, és érdemes minimalizálni a hardveres stabilitási problémák lehetőségét, amit a rendkívül részletes tesztelés biztosít az indítások alkalmával.

Ahogy közelít a rendszer a megjelenés felé, úgy fut egyre kevesebb ellenőrzőteszt az indításnál, amely valamivel a start előtt már csak az első bekapcsolásra vonatkozik, majd a kiadásra jelölt BIOS-okkal nagyrészt arra sem, ilyenkor már jelentős optimalizálásokkal lehet számolni. Ami itt bekavart, az az, hogy az ASRock olyan X670E és X670 vezérlőhidat használó alaplapokat is leszállított a kereskedőpartnerek felé, amelyekre nem telepítették a kiadásra jelölt BIOS-t, és ezáltal egy olyan alaprendszer fut az érintett deszkákon, ami az első indítás során intenzív memóriatréninget hajt végre. Erre viszont már van megoldás a legújabb BIOS formájában, amit a szóban forgó alaplapokon processzor és memória nélkül is frissíteni lehet.


[+]

Azt nem tudni, hogy van-e még olyan gyártó, amely a kiadásra jelölt BIOS előtti verzióval szállította pár alaplapot. Valószínűleg nem lehet kizárni, de ez egy kezelhető tényező a legújabb BIOS manuális frissítésével, és ezáltal már az első, illetve egy CMOS törlés utáni indítás sem tart majd nagyon sokáig, tehát nem kell perceket várni. Mindenesetre, aki vesz egy ilyen rendszert, és először kapcsolja be, majd nem jelenik meg azonnal a POST képernyő, akkor nem kell megijedni, szimplán várni kell 5-8 percet, mivel van némi esélye annak, hogy a beszerzett alaplapon egy korai BIOS található, amit célszerű azonnal frissíteni.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés