Hirdetés

Logitech - kijelző, hullám, kényelem

Logitech Cordless Desktop MX 5000 Laser – I.

Ismét egy adag billentyűzet és egér landolt nálunk Logitech felirattal. A szobadísznek is beillő diNovo szettek után a szintén formás, de azért inkább hagyományos billentyűzetre hasonlító MX-eket és a legújabb, hullámos Wave-et vettük elő. A három készlet szokásosan szép és igényes Logitech dobozokban érkezett.

Időrendben haladva a Cordless Desktop MX 5000 Laser az első; egy ideje már a piacon van. Dobozában MX 1000-es egeret is találtunk – a maga töltőjével – ami arra utal, hogy a vezeték nélküli átvitel nem hagyományos rádiós, hanem bluetoothos. A billentyűzet azért még elemről megy, szám szerint négy AA-sról.

Első látásra a G15 erősen lekerekített verziójának tűnhet a klaviatúra. Nagyon hasonló, méretes kijelző trónol rajta, de a többi részlet már teljesen más. Nincs balra rengeteg kiegészítő gomb, hanem a funkcióbillentyűket szabták át hasonló módon, mint a diNovónál. Kicsit át is rendezték őket. Megmaradt a három négyes csoport, de az F8 után nagyobb helyet hagytak, az utolsó négyest az Insert, Print Screen, Pause/Break trió mellé tolták. Már ebből – mármint az Insert felköltöztetéséből – sejteni lehet, hogy a kurzorbillentyűk fölötti hatost elforgatták. Még egy komolyabb változtatás van a szokásos elrendezéshez képest. A négy kurzorgombot részben betolták a jobb Shift alá, ezzel eltűnt a jobb alsó Start menüt előhívó gomb. Az Enter és a Backspace jó nagy, az Í-t szokás szerint a bal Shiftből lopták el. Kár, hogy angol feliratozás van rajta; magyar verzióról nem tudunk.

A kijelző azért nem olyan okos, mint a G15-ön volt. Felbontása kisebb (102x42 pixel), és háttérvilágítása sincs. Valószínűleg az elemes működés miatt nincs energiaigényes világítása az LCD-nek. Az alatta lévő négy gombbal vezérelhető.

Általában multimédiás vezérlők szoktak lenni ott, ahol az MX 5000-es billentyűzetnek a kijelzője van. Balra, a fő gombsorok mellé költöztették a filmek, zenék irányításához való kezelőszerveket. Fő érdekességük, hogy nem valódi gombok, hanem érintőfelületek. Teljes lejátszópult van itt, húzogatós hangerőszabályzóval és némítóval. Mellette még egy csúszka látható, mellyel nagyítani vagy kicsinyíteni lehet. Felülre is került négy extra gomb, melyekkel különböző állományainkat érhetjük el, vagy Bluetoothon keresztül szinkronizálhatunk külső eszközzel.

A másik oldalon is van négy ilyen gomb. Ezekkel e-mail, üzenetküldő szoftver és webkamera irányítható. Szokatlan funkciója van a numerikus padnak. A fölötte lévő zsebszámológépes gombbal számmódba vált, ilyenkor a négy alapműveletet tudja legfeljebb 10 számjeggyel. Kijelzőnek az LCD-t használja, de az eredmény a vágólapra is rákerülhet. Módosult a NumLock funkciója. Most törölni vagy az utolsó műveletet visszavonni lehet vele. Fölötte látszik a módváltó, amellyel az F1–F12 extrái aktivizálódnak.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Azóta történt

 • Logitech - Szépség és a szörnyeteg

  Nagyot téved, aki úgy gondolja, hogy az MX Revolutionnel vége a fejlesztésnek – itt a G9 játékos és az MX Air repülő egér.

 • Mindjárt itt az év vége!

  Pendrive-ok, memóriakártyák, Microsoft hardverek, notebookok és -táskák garmadáról szól az év utolsó Hazai pályája.

 • Lendületben a hardverpiac

  Alaplapok, VGA-k, processzorhűtők, notebookok és néhány apróság került mai összefoglalónkba.

 • Cseresznyés input

  Három Cherry billentyűzetet és két egeret vizsgáltunk meg. Vajon milyen a műszaki tartalom a gyümölcsös címke mögött?

Előzmények

Hirdetés