Asus és MSI P67-es alaplapok

MSI


MSI P67A-GD65 és H67MA-E45

Az MSI-től két alaplapot "vizsgálhattunk" meg, a P67A-GD65-öt és a H67MA-E45-öt. Nevükből következően ezek a P67-es és a H67-es chipset köré épülnek, melyek között a leglényegesebb különbség, hogy míg a P67 a teljesítményre helyezi a hangsúlyt, és így támogatja a Crossfire-, illetve SLI-módot, addig a H67-es ehelyett csak a processzorban található integrált VGA-vezérlő vagy egy videokártya kezelésére képes. A P67A-GD65 a gyártó legtöbbek által megfizethető árkategóriájú alaplapja lesz (épp úgy, mint a P55-GD65), míg a H67MA-E45 kisebb gépekben és HTPC-kben kaphat szerepet. Előbbihez leírásokat, driver CD-t, hátlapi takarólemezt, SATA-kábeleket, SLI-hidat és USB-kivezetést mellékeltek, míg utóbbi körítése szegényesebb.


MSI P67A-GD65 és H67MA-E45

Az MSI a fekete-kék színű alaplapok bevezetése óta nagyon "nyomul", és rendre érdekes újításokat vonultat fel. A P67A-GD65 egyre inkább hasonlít az MSI-nél csúcskategóriásként beállított GD80-asokra, megtaláljuk rajta a bekapcsológombot, az újraindító gombot és az egy gombnyomásos tuning szerepét betöltő OC Genie gombot is (igaz, ezek egyike sem érintésérzékeny, de emiatt nem dőlünk kardunkba). Ez elvileg már az OC Genie második verziójára épül, amely még gyorsabb működést ígér, mint elődje, ami egyébként ha megkötésekkel ugyan, de egészen jól működött. A három felsorolt gombon kívül CMOS Clear gombot is találunk rajta a hátoldali kimenetek között, ezen kívül az alaplap szélén "ottfelejtették" a V-Check pontokat, amivel a rendszer egyes feszültségeit mérhetjük ki (az alaplaphoz mellékelnek a multiméterre rádugható csatlakozókat, amelyek pont belepasszolnak a V-Check kis dugaszaiba). A P67A-GD65-ön csak két PCIe x16-os foglalat található (melyek kétkártyás módban 2 x 8 sávon működnek), ezen kívül hat SATA 3 Gbps-es és két 6 Gbps-es portot kínál fel hasonlóan az Asushoz (plusz a két eSATA az oldalsó panelen). A H67MA-E45 lényegesen egyszerűbb, összesen hat SATA porttal (4 x 3 Gbps és 2 x 6 Gbps) és a különböző gombok, illetve a V-Check pontok is hiányoznak róla.

Hirdetés

Az MSI, amikor letért a megszokott ösvényről (több CPU-fázis, több réteg stb.), azt a célt tűzte ki maga elé, hogy energiatakarékosabb és hűvösebb deszkákat dobjon a piacra, és ez méréseink szerint sikerült is nekik. Új alaplapjai azonban állítólag már az először az Asus Sabertooth-nál szóba kerülő katonai szabványoknak is megfelelő komponensek köré épülnek (lásd a feliratot a hűtésen, azaz Military Class II) amelyek még stabilabb és hosszabb élettartamot ígérnek. Ezt a kört egyszer már lefutottuk az Asus esetében, a dolog lényege az, hogy a processzor feszültségellátásáért felelős alkatrészeket új anyagok köré építik. Az új módi az alumíniumbelsejű kondenzátor és a "szuperjó" tekercsek. Van valami, ami viszont érdekesnek ígérkezik, ez pedig a magas vezetőképességű polimer felhasználása, amely újraépíti, regenerálja magát (2000-ben Nobel-díjat kaptak a feltalálói). Na erre nem számítottunk, ez már majdnem olyan fantasztikusan hangzik, mint amit a Spektrum tévén láthatunk, amikor a nanorobotok elpusztítják az emberi testben található betegségeket... Hogy mindebből mi igaz, úgyis csak évek múltán derül ki, addig is mondjuk úgy, hogy jópofának tűnik ez az egész.

Az MSI további szolgáltatásokkal bővítette alaplapjai arzenálját, ilyen pl. a Super Charger, amely képes egy SmartPhone feltöltésére, és ezt az ígéretek szerint az USB-s feltöltésnél háromszor gyorsabban teszi, ráadásul mindezt akár a számítógép kikapcsolt állapotában is (S3 vagy S5 módban).


MSI P67A-GD65 és H67MA-E45

A P67A-GD65 IO-paneljén egy megosztott PS2-es portot, hat USB 2.0 portot, két USB 3.0 portot, egy Firewire portot, két eSATA-t, egy Ethernet aljzatot és az audiokimeneteket kínálja fel. A P67-es alaplapon egy THX TruStudio Pro elnevezésű veszteségmentes tömörítést használó audiokodek található, ami egyébként megegyezik az Asusokon használttal, tehát egy Realtek ALC892-es chipről van szó. A H67MA-E45-ön kevesebb az USB port (4 x 2.0 és 2 x 3.0), cserébe, ahogy az elvárható, kapunk háromféle VGA-kimenetet (analóg, DVI, HDMI) és egy optikai SPDIF-kimenetet.

Az EFI felhasználásában az MSI sem fog lemaradni. A P67-es és H67-es alaplapok az MSI által ClickBIOS névre keresztelt EFI-t használják. Ez mondhatjuk úgy is, hogy kicsit bolondbiztosabb, és több ember képes megérteni, mint az Asus verzióját (több a képecske és színesebb), de úgy vettük észre, hogy a menüpontok váltogatása közben picit lassabb a riválisénál, ezen még lenne mit javítani. Egyébként az opciók mennyiségében és tuningban a P67A-GD65 ugyanolyan sokat kínál, mint az előző generációk, tehát ezen a téren nem lesz mitől félnünk (csak az Intel tuningzárjától). Az MSI által felkínált opciók a ventilátor szabályzására szerintünk továbbra is verhetetlenek, a hőmérséklettől függő és a fordulatszám beállításának kombinációja nagyon jó, jobban tetszik, mint pl. az Asus profilos megoldása, ami szintén nem rossz, de jobban megköti a kezünket.
MSI EFI BIOS (ClickBIOS)

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés