Asus alaplapok P55-re építkezve

Hirdetés

Asus Pro és Premium

A P55-ös platform korántsem olyan népszerű, mint ahogy azt az Intel vagy éppen az alaplapgyártók szeretnék. Ez részint a magas áraknak tudható be, másrészt az LGA1156-os foglalat nem túl biztató jövőképe lengi körül az egész platformot, jelenleg ugyanis úgy tűnik, hogy a 2010 után megjelenő Intel processzorok már inkompatibilisak lesznek a most kapható alaplapokkal. Ennek ellenére a három fő gyártó (Asus, MSI, Gigabyte) szokásához híven rengeteg különböző típust dobott a piacra egyazon chipset köré építve. Most arra vállalkoztunk, hogy az Asus kínálatából négy modellt jobban is szemügyre vegyünk, hátha van valami új a nap alatt. Ami azt illeti van, de ahogy az az alaplapok esetében lenni szokott, a világot megrengető érdekességekre tovább kell várnunk, már ha egyáltalán léteznek ilyenek.

A négy vizsgált modell legolcsóbbika 50 000 forint környékén kapható, a legdrágább viszont 70 000-be kerül, ez pedig nem kis pénz, eleve igen kevés olyan ember van (főleg idehaza), aki akár 50 000 forintot hajlandó kiadni egy alaplapért. Szóval akkor mennyi az esélye annak, hogy a P55-ös chipset köré épülő termékek gomba módra szaporodjanak el? Nem túl sok, tekintetbe véve, hogy az alig pár napja kapható kétmagos Core i3/i5 sem éppen olcsó mulatság, egy ilyen alaplap és processzor kombó árából egy tisztességes teljesítményű LGA775-ös vagy AMD AM3-as platformot lehet kihozni. Tény, hogy az új Core gyorsabb, mint a konkurens vagy akár a Core 2, de már ez utóbbiak is bőven megfelelnek minden feladatra. Természetesen nem az alaplapok létezésének jogosultságát szeretnénk kétségbe vonni, de tény, hogy ez a platform az ár/teljesítmény mutató tekintetében nem éppen világbajnok.

Az első két megvizsgált típus a P7P55D-E Pro, illetve a P7P55D Premium nevet kapta. A Pro utótaggal ellátott modell E-s verziója lényegében a sima Pro továbbfejlesztett változata, egy amolyan középkategóriás modell, a Premium viszont a P55-ös alaplapok csúcsa kíván lenni, mint ahogy azt a nevéből is ki lehet következtetni. A két alaplap külsőre igen hasonló, és a korábbi P55-ös cikkeinket olvasók számára egyáltalán nem ismeretlen, hiszen ezek (illetve a korábban tesztelt modellek, a P7P55D, az EVO és a Deluxe) egyazon alapra épülnek, és az integrált kiegészítők, illetve néhány plusz funkció meglétében térnek el egymástól. Éppen ezért az E jelölésű Próról és a Premiumról nincs is túl sok mondanivalónk. A P7P55D-E Pro alapja a P7P55D, annak a felturbózott változata, plusz integrált eszközökkel és egy kicsit jobb BIOS-szal. Most még újdonság, emiatt mondhatni különlegesség, de a P7P55D-E Pro egyike azon alaplapoknak, amik már támogatják az USB 3.0 és a 6 Gbps-os SATA szabványt. Az USB 3.0, alias SuperSpeed elődjénél magasabb sávszélességet kínál (400 MB/s), így az USB-s külső merevlemezekre kevesebbet kell majd várni másolás közben. Ehhez azonban olyan keretre van szükségünk, amely szintén támogatja az USB 3.0-t. Előzetes tesztekből kiderült, hogy egy mai modern merevlemez olvasási, illetve írási teljesítménye kb. négyszeresére gyorsul az USB 3.0-t használva. Természetesen nem a merevlemez gyorsul fel, hanem az új szabvány enged át több adatot. Ez mondhatni egy jó és értelmes találmány, bár lehet, hogy felesleges, ugyanis az eSATA alapjában véve elég a merevlemezek igényeinek kielégítésére és ez utóbbit az emberek már kezdik megszokni. Annyit érdemes tudni, hogy a P55-ös chipset nem támogatja az USB 3.0-t, tehát ennek a használatba vételéhez az Asus egy integrált vezérlőt hívott segítségül (NEC chip), ráadásul annak érdekében, hogy a sávszélesség mindenképpen elegendő legyen, egy PLX gyártmányú PCIe-vezérlőt is ráépített az alaplapra, ami további 16 PCIe sávot biztosít az alaplapi eszközöknek. Mivel egy nem natív eszközről van szó, az USB 3.0 használatához fel kell installálnunk a vezérlőprogramot is, tehát egyelőre még kicsit macerás a használata.


Asus P7P55D-E Pro és P7P55D Premium [+]

A P7P55D-E Pro másik érdekes újítása a SATA 6 Gb/s támogatása. Mint az nevéből is kiderül, az új szabvány több adat egyidejű továbbítására képes, ennél fogva jó szolgálatot tehet majd a jövőben. Főleg az SSD-knek lesz erre a sávszélességre szükségük, azt ugyanis igencsak valószínűtlennek tartjuk, hogy a merevlemezek csak emiatt gyorsulnának majd. Sajnos a SATA 6 Gb/s-ot sem támogatja a P55, tehát ennek igénybevételéhez is külső segítséget hívott az Asus, egy Marvell gyártmányú chip látja el ezt a feladatot, az adattovábbításhoz szükséges PCIe sávokat pedig a fentebb már tárgyalt PLX chip biztosítja. Ezt a két eszközt leszámítva a P7P55D-E Pro nem túl különleges, ismerve a korábban tesztelt Asus P55-ös típusokat. Az alaplap összesen 9 SATA porttal rendelkezik (ebből kettő már az új szabvány szerinti), két PCIe x16-os foglalatot kínál fel, így tehát támogatja az SLI-t és a CrossFire-t, ezen kívül három PCIe x1-es és két PCI foglalattal gazdálkodhatunk. A P7P55D-E Pro is támogatja a Q-DIMM-et, tehát csak a memóriafoglatok egyik oldalán van pöcök, hogy könnyebben hozzáférjünk a modulokhoz, illetve támogatja a MemOK! technológiát is, ami segít beindítani a rendszert, ha nem ismerjük a memóriánk beállításait.

A P7P55D Premium a már amúgy is nagyon gazdag felszereltséghez már nem tesz hozzá túl sokat, sőt ez a modell az USB 3.0-t nem is támogatja az olcsóbbik verzióval ellentétben (erre a P7P55D-E Premium képes). A Premiumon máshogy helyezkednek el a bővítőhelyek és kevesebb a SATA port, viszont találunk rajta Power, illetve Reset gombot és a processzor tápellátó része sokkal komolyabb lett; sőt az alaplap túloldalán is találunk hűtőbordát (Stack Cool 3+). A chipsethűtő is más, mint azt korábbi tesztjeinkből már tudjuk, nem éppen ideális megoldás, ugyanis a hűtőbordára egy matricát tettek, ami nem engedi eltávozni a meleget. Szerencsére a P55 alig melegszik, ezért eleve nincs szükség komoly hűtőrendszerekre. Azért csak van valami, ami miatt a Premium az prémium... Ennek egyik fele az SSD-vel megtámogatott Express Gate – csak a Premiumon találunk SSD-t is, a többi P55-ös alaplap esetében a merevlemezre kell felinstallálni az operációs rendszert. És szólnunk kell még a TurboV EVO irányítására kialakított távirányítóról is.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés