Az Asus is várja a Sandy Bridge generációt

Hirdetés

A Sandy Bridge processzorok startja egyre közelebb van, ám a CPU mit sem ér egy megfelelő alaplap nélkül. A gyártók ebből a szempontból gőzerővel dolgoznak az új fejlesztésű rendszerekhez készített termékeken. A felhasználók körében népszerű Asus is képviselteti magát ezen a piacon, és kezdésnek rögtön be is mutattak négy darab P67-es lapkára épülő megoldást. A DDR3 memóriát kezelő újdonságok LGA1155-ös foglalattal rendelkeznek, továbbá képesek a processzor szorzójának állítására is, amennyiben az adott CPU támogatja azt. Ez a funkció okvetlenül fontos a Sandy Bridge tuningolása esetén, hiszen a buszórajel emelése mellett a rendszer gyorsan instabillá válik, ami a nem fixálható PCI órajelre vezethető vissza.

Asus P8P67 Pro
Asus P8P67 Pro [+]

A P8P67 Pro és Deluxe nagyon hasonló kiépítéssel rendelkezik. Mindkét ATX-es alaplapon található temérdek USB aljzat, melyek közül kettő 3.0-s verziójú, van Bluetooth, FireWire és két port erejéig 6 Gbps-os SATA támogatás is, továbbá a Gigabit Ethernet sem hiányzik, amiből a Deluxe változaton rögtön kettő van. A hangkodek szerepét egy Realtek fejlesztés tölti be, míg a bővítőkártyák számára a két PCI mellett PCI Express foglalatok találhatóak, melyek közül kettő x1-es, kettő, x8-os és egy x16-os. Az Asus újdonsága még a Dual Intelligent Processors 2 technológia, ami lényegében a TPU és az EPU szolgáltatások mellett az előzőleg alkalmazott megoldásoknál pontosabb DIGI+ VRM-et jelent.

Asus P8P67 Deluxe
Asus P8P67 Deluxe [+]

Annak sem kell csüggednie, aki többet szeretne a fenti kiépítésnél és hajlandó egy vadabb összeget is kifizetni az alaplapért. Nekik készül a ROG, azaz a Republic Of Gamers termékcsalád új versenyzője a Maximus IV Extreme, ami egy igazi csúcsalaplap lesz a szériától megszokott finomságokkal. A termékről eltűntek a PCI foglalatok, így a vásárló négy darab x16-os, egy x1-es és egy x4-es PCI Express csatolóhoz jut. A processzor 16 darab csatornáját a NF200 jelzésű lapka osztja szét a teljes szélességű portok között. Pár USB 3.0 és 6 Gbps-os SATA port ezúttal is lesz, továbbá a hűtés is robusztusabb méreteket ölt. Az alaplap része egy NPU is, ami a játékosoknak lesz kedvező, hiszen a hálózati vezérlő előtérbe helyezi a fontos csomagokat, így akár letöltés mellett is lehet vívni az internetes csatákat.

Asus ROG Maximus IV Extreme
Asus ROG Maximus IV Extreme [+]

Az Asus csúcstermékek másik ágát a TUF, vagyis a The Ultimate Force sorozat képviseli. A SABERTOOTH P67-es megoldás nem feltétlenül a játékosoknak ajánlott, mivel a termék inkább a többnapos stabil működést igénylő környezetekbe készült. A drágább megoldások esetében elmaradhatatlan USB 3.0 és 6 Gbps-os SATA portok most is az alapfelszereltség részéként vannak jelen, sőt a PCI foglalat sem maradt le, amit egy x16-os, egy x8-os és három x1-es PCI Express csatoló egészít ki.

Asus SABERTOOTH P67
Asus SABERTOOTH P67 [+]

A termék képéről rögtön felfedezhető egy speciális, Tactical Vest névre hallgató borítás, mely a nyomtatott áramkört védi a különböző behatásoktól, továbbá meglehetősen jól szigeteli a hőt, így a sokat fogyasztó grafikus kártyák kevésbé melegítik fel az alaplapot. További érdekesség a Thermal Radar technológia, ami a terméken elhelyezett hőmérsékletérzékelő diódák segítéségével felméri a szükséges hűtési teljesítményt, és igény esetén megemeli az alaplapra csatlakoztatott hűtők fordulatszámát.


Forrás: SweClockers

A BIOS esetében is vált az Asus. A fenti termékekre már az úgynevezett UEFI felület kerül, ami a BIOS utódjának tekinthető. Az új rendszer sokkal igényesebb felhasználói felületet biztosít, sőt a navigálás is könnyebb az egér támogatása miatt. Az UEFI-nek hála a 3 TB-os merevlemezek sem jelentenek problémát az alaplapoknak, így az adattárolás szempontjából is időtálló technológia kerül bevezetésre.

  • Kapcsolódó cégek:
  • ASUS

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés