Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Fifi

    őstag

    válasz Mezga Aladár #4124 üzenetére

    Mint üzemeltető én inkább ennek az árán egy HP Microserver Gen8 + Debian Linux-ot választanék, mondom úgy, hogy ~1,5 hete ismerkedem a xpenologyval.

    Fenti kijelentésem azon alapvetésből íródott, hogy a későbbiekben egyéb szolgáltatások is fognak ráhárulni és nem csak "Dokumentum megosztás" lesz a feladata, így azonos áron egy erősebb és bővíthetőbb hw-t preferálnék.
    Ha funkciójában nem is változik, a háttértár kapacitása a jövőben valószínű bővítésre kerül és ekkor nem kell eszközt cserélni csak újabb HDD-t vagy HDD-ket vásárolni, a leállás ideje csak annyi, amíg az új HDD-k a fiókba bekerülnek, nem kell adatokat másolni a bővítésnél.
    Ha a gép meghibásodik nem kell speciális hardware-re várni a HDD-k egy "PC"-be berakhatóak és a szolgáltatások elérhetőek addig is, amíg az új eszköz megérkezik (feltételezve, hogy a RAID szoftveresen van kezelve és nem a microserver RAID kártyájával van megoldva).

    Szerintem HW oldaláról nem vitatható, hogy a Microserver jobb választás:
    - A két hw azonos ~55eFt áron kapható: SYNOLOGY DiskStation DS215J és HP ProLiant MicroServer G8
    - Azonos áron jobb CPU, több RAM, több port (4db USB, 2d USB3, 2db LAN, 1db VGA, 1db PCIe), 4db HDD fiók
    - Későbbiekben bővíthető CPU, RAM, HDD, PCIe által
    - Negatívumként a fogyasztást lehetne felhozni, de 50kW (~2eFt) havonta egy cég életében nem hiszem, hogy meghatározó

    Az SW teljesen szubjektív :B
    - DSM-mel most kezdtem ismerkedni, Debian-t '98 óta használok így azt jobban ismerem, így egy NFS és SAMBA beállítása semmivel nem több idő egy "Dokumentum megosztó" rendszerhez, mint a DSM-ben
    - DSM-nél jóval kötöttebbek a dolgok (lemezkezelés: filerendszerek, RAID szintek, LVM, távmanagement: ssh, screen stb. és a megvalósítható szolgáltatások sem ennyire behatároltak), míg egy ennyire nem hw/szolgáltatáscsomag specifikusan kihegyezett linux-szal több minden megvalósítható, rugalmasabb, a disztribúcióban nem lévő csomag (mely sokkal bővebb a DSM-ben elérhetőnél) könnyebben hozzáférhető, fordítható
    - HP-nál az iLO nagy segítség lehet
    - Persze DSM kevesebb tudással is talán és szebb felületen összeállítható, de a végfelhasználó, aki a hálózaton fogja használni, azt nem érdekli, hogy hogyan állították be, ő csak a szolgáltatásokat szeretné élvezni és azok minél gyorsabban szolgálják ki.

    Ha nem produktív helyre kerülne, akkor azt mondanám, hogy a xpenology által a DSM-től sem kell megválnia, így ár-érték tekintetében egyértelmű a microserver előnye.

    Első körben hirtelen ennyi, de azt még hozzá kell tennem, hogy nem vagyok szakmabeli csak egy közgazdász, akinek a hobbija a számítástechnika.

    Bye, Fifi

Új hozzászólás Aktív témák