- Videós, mozgóképes topik
- CPU léghűtés kibeszélő
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Melyik tápegységet vegyem?
- Vezetékes FEJhallgatók
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Apple notebookok
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Hivatalosan is elkészült az NVIDIA App
-
PROHARDVER!
Xpenology Téma Összefoglaló
Új hozzászólás Aktív témák
-
tibor.adam
csendes tag
Sziasztok!
Építenék én is egy otthoni szerver mindenest. Első körben csak menteném és valamelyes centralizálnám a sok adatot ami szanaszét van a lakásban. Később egyébként szolgáltatásokat is bekapcsolnék.
A vas kb. így néz ki:
Zalman M1
Chieftec 280W OEM (DPS-280GB)
ASRock AM1B-ITX AM1 ITX
AMD Athlon 5350 AM1 2,05GHz BOX
Arctic Alpine M1 Passive
CSX 2x2GB DDR3 1600Mhz CSXO-D3-LO-1600-4GB-2KIT
WD 6TB 64MB SATA3 WD60EFRX x 2Elkezdtem Virtualboxon szimulálni, de bár minden tutorialt, video amit találtam végigtoltam van egy rész aminél folyton elakadok.
Van három SATA lemezDe mikor létre akarom hozni a kötetet, akkor folyton ezt a hibát kapom:
Találkozott már valaki ilyennel? Esetleg van ötletetek?
Köszi,
Tibor -
válasz tibor.adam #3654 üzenetére
Szia!
Én anno ezt és ezt a leírást használtam a virtuális meghajtó létrehozásához.
A három virtuális SATA lemeznek akkor van értelme, ha virtuális SHR vagy RAID köteteket akarsz létrehozni, egyébként teljesen elég egy db 25 Gb-os vdi-t létrehozni és azt beállítani dinamikusnak, hogy ahogy pakolsz bele úgy növekszik az elfoglalt területe.A képedet elnézve az 5.2-5644-et virtualizálod, megmondom őszintén bennem még elég kevés ezzel a bizalom. Tuti inkább a DSM 5.2-5592-vel kezdenék és azt frissíteném DSM 5.2-5592 Update-4-ig. Aztán ha azt már belaktad és kiismerted akkor frissítsd az 5644-re, de ahogy gondolod.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
Möhe
addikt
Üdv!
Milyen programot ajánlotok, hogy win7 alatt a nasból kivett winyót olvassam/másoljak róla?
-
DanaL
tag
válasz tibor.adam #3654 üzenetére
Nekem ilyen hibát akkor dobott mikor, nem megfelelő helyről telepítettem a programot, pl.: saját szeróról húzta le a nas a telepítőt, csak az xpenology.me oldlaról származó telepítőt használj!
-
No igen, van a xpenology.fr oldal is, elég vissza keresni pár oldalt, hogy hányan szívták meg amikor az ott frissen üdén elsőnek kirakott 5.2-5644-re frissítettek. Hangsúlyozom, hogy frissítettek és nem újat telepítettek. Aztán azon ment a küzdés, hogy legalább az adatok visszanyerhetőek legyenek, ha már a rendszer elérhetetlen és a beállítások kinyerése sem működött.
Az emberiséget ősidők óta két dolog foglalkoztatja: 1. Ki találta fel a munkát? 2. A többiek miért nem verték agyon?
-
ooszi
senior tag
Sziasztok egy Hp Gen8 G1610t-re Xpenology- t raknak. Megoldhato hogy kamerat kosek a szerkezetre megfigyeles celjabol?
BY ooszi
-
ooszi
senior tag
Lenne meg egy kerdesem, meilyk lapot erdemeseb megvenni, a J1900 vagy a N3150-t.
BY ooszi
-
tibor.adam
csendes tag
-
DJ. Ru$y
félisten
válasz tibor.adam #3662 üzenetére
Ezt kell letöltened, nem tudom te mivel próbálkozol, de ez a .me-ről van linkelve és simán lejön.
Leesett, te egy frissítésfájlt akarsz letölteni mindenáron... Nem lesz jó. Alappal kell indítani (Ami nem update végződésű és a mérete is párszor nagyobb, mint az update-eknek.) aztán mehet fel U1-U2 szépen sorban, már a futó rendszer alól.
[ Szerkesztve ]
Szakmai kérdésekre privátban nem válaszolok! Használd a fórumot! | R.I.P PH!TV!
-
loxen
csendes tag
Na meglesz, karácsonyra a 2 terrás WDred.
A próba 60gb.-os kikerül a vasból. Kérdésem az irányú ,hogyan ejtsem meg a cserét?
Dugjam rá és másoljak át mindent? Ha ez egyáltalán lehetséges.
Vagy másoljak mindent ki ,majd cseréljem meg és telepítsek mindent újra majd másoljak vissza?
Mi az ilyenkor elfogadott metódus?. -
tibor.adam
csendes tag
Beszarás. Úgy volt ahogy mondtad, az 5.2-5592-es verzió elsőre működik ahogy kell neki. Nem frissítettem még, mert leginkább csak az koncepciókat tesztelem, pl. hogy ha 2 merevlemezből csinálok egy RAID0 kötetet, akkor vajon lehet-e később RAID5-öt létrehozni még egy winyó hozzáadásával.. meg ilyenek
-
bupemko
senior tag
válasz tibor.adam #3667 üzenetére
Ha már így beleásod magad, akkor mindenképp írd meg a tapasztalatokat!
-
Közben rájöttem, hogy enyhén szólva is ma***ságot írtam. Nem a xpenology.fr oldallal van baj hanem az első kiadású 5.2-5644-el.
Hiszen a xpenology.me oldalon is cserélték, az az a mai napig kint van a régi is csak Ne használd felirattal látták el!Más: Nem tudja valaki. Mondjuk aki jobban vágja Shakespeare nyelvét mint én , hogy hova tűntek a xpenology.me oldalról a xpenoboot állományok?
-
tibor.adam
csendes tag
A bootokat én sem találtam "hivatalos" oldalon, ezért galád mód rákerestem a nevére és egy ilyen szép oldalt találtam:
http://pan.baidu.com/share/link?shareid=2770283366&uk=3557044783&adapt=pc&fr=ftwMindenki saját felelősségére használja!
Egyébként mennyire hülyeség, hogy csináljunk egy helyi XPEnology tárolót a boot és DMS image-eknek? Igaz, akkor azt karban kell tartani meg minden.. mindegy, csak egy ötlet, hogy ne kelljen vadászni ezekre és ugye nem mindenki ért Shakespeare nyelvén
-
Mate
nagyúr
válasz tibor.adam #3670 üzenetére
Szerintem felesleges. Mindig megtalálhatóak a működő verziók a hivatalos fórumban található két oldalról. Ha valamiért nem érhető el, annak pedig jó oka szokott lenni.
-
Már volt egy ilyen kezdeményezés, csak abba maradt.
Egyébként ahogy "olvasom" mások is érdeklődnek ez ügyben, de semmi reakció. (mármint a xpenology.me oldalon)
[ Szerkesztve ]
-
Proxy2
aktív tag
válasz tibor.adam #3670 üzenetére
A helyi tároló elsőre tűnik jó megoldásnak, mindíg az vele a baj, hogy ki üzemelteti.
Ugyanis amíg saját célra gyűjtőd össze addig nincs vele gond, de ha megosztod, akkor már más a tényállás.
Ettől még ha valaki kéri akkor privátban tudok/tudunk segíteni, egy hiányzó fájl beszerzésében.
Proxy5
-
tibor.adam
csendes tag
Persze, ahogy leírtam rögtön nekem is eszembe jutott, hogy valóban, de hol és ki tartja karban. Nyílván olyan kéne, hogy feltegye aki kvázi ki is próbálta, tehát nem csak felmásol egy fájlt, hanem tudja, hogy az mi és más nem is piszkálhatja, ezért megbízható.
Nyitva hagytam a kérdés, hátha valaki magára ismer a feladatban, de valóban, megannyi kérdést felvet.És persze megnyugtató, hogy azért ha kell akkor van segítség
-
tibor.adam
csendes tag
válasz bupemko #3668 üzenetére
Gondolkodtam, nem tudnám megírni a tapasztalataim. Az ember mindenfélét csinál.
Rossz elképzeléseket, butaságokat, amiből tanul. Nem biztos, hogy kitenné azt az ablakba, kvázi naplószerűen. Ha meg konkrétan.. hát, nem is tudom. Szerintem marad a kérdez-felelek ha tudok játék itt a fórumon.. amiért a fórum lenni szokott.
Mármint ha van konkrét kérdésed és pont én végigjártam már egy utat azzal kapcsolatban, szívesen leírom, de ki írná le, hogy miket csinál magányában a virtuális NAS rendszerén? .. de tényleg, ki? -
Proxy2
aktív tag
válasz tibor.adam #3676 üzenetére
Én! 😄
Komolyra fordítva a szót.
Vmware ESXi 6.0 alatt fut vm-ben az itthoni xpenology, így napi rutin ha valakinek ebben kell tanács.
Az előző rendszerem HP ML310e G8 volt, fizikai xpenology-val, amit kollégám vásárolt meg, kérdés esetén
tőle is van segítség.Valamint készült nálam HP Microserverből is Xpenology, bár abban Dj.Ru$y tud már inkább tapasztalattal szolgálni.
Igazad van, így a végére rá kell jönnöm, én sem írnék le mindent, mert voltak ballépéseim, felesleges köreim.
Proxy5
-
tibor.adam
csendes tag
Ha már így kitetted ide, leírnád, hogy hogy kell elképzelni ezt a VM-ben futattott NAS rendszert?? Az egész egy nagy vas, amiben van sok tároló és fut rajta egy VMWare ESXi 6.0.
Viszont vmware önmagában nem kezeli a winyókat, hanem minden futtat sok egyéb vm-et. Milyen vas ez?
És az gáz, ha egy dedikált ITX alap+AMD procis rendszer szolgálja ki a NAS rendszert? Ez esetben XPenology. -
tibor.adam
csendes tag
Oh, egy új kérdés (remélem még nem volt, lusta vagyok végigpásztázni az összes hozzászólást.. vagy lehet keresni valahogy?): van valakinek tapasztalata DSM/XPEnology + UPS téren?
-
tibor.adam
csendes tag
válasz tibor.adam #3679 üzenetére
Én arra gondoltam, hogy nem kéne nagyon nagy teljesítményű, csak adjon elég időt, hogy szabályosan lekapcsoljon a NAS és persze nem árt ha védi a villámtól. Védi a villámtól, ugye?
Úgy képzelem el, hogy ha össze vannak kötve, akkor a DSM veszi a jelet az UPS-től, hogy már elemről megy és akkor elindíthatja a leállást..
Szóval valakinek tapasztalata, sztorija ezzel kapcsolatban van-e? -
tibor.adam
csendes tag
válasz tibor.adam #3680 üzenetére
Á, lassúak vagytok így éjfél után! Nem vártam meg a választ, megvettem egy ilyet: APC Back-UPS BE400-GR 400VA / 240W szünetmentes tápegység.
DSM alapból támogatja, azt mondja Vendor recommended,
Meg külföldi DS tulajok is jól megmondták a tuttit a Synology fórumon: http://forum.synology.com/enu/viewtopic.php?f=4&t=75340
Remélem hát a legjobbakat..
-
Möhe
addikt
Srácok!
Azon filózom,hogy újrahúzom az xpenology-t, nem frissítek 4.3-ról. De sajna, nem vagyok már képben hogy melyik verziót is raktam rá. A pent kivettem a seggéből, és letöröltem róla az aktuális boot-ot.
Nah ,most azon agyalok,hogy mennyivel macerásabb virtuális gépen futtatni? A kisgép az adataimnál. 2x3TB+2TB lemez van benn, 80%-ban tele vannak. Az adatokat valahogy lementem,majd újrarakom.
Melyik lenne a kézenfekvőbb? Virtuális vagy nem? (a virtuális megoldás mellé szájbarágós help kellene )köszönöm
-
válasz tibor.adam #3681 üzenetére
Bocsi, hogy nem vagyunk itt intravénásan. Netán tán tartsunk fen egy Help line vonalat, piros telefont?
Egyébként nem kellett sokat vissza keresni , hogy legyen rá találat.Ugyan nem tartozik szorosan a témához, de speciel én anno végig olvastam a teljes topicot mielőtt először hozzá szóltam a témához. Tanulságos volt.
-
Virtualizálni pár esetben van értelme a natív telepítéssel szemben: Tanulmányozni akarod (én), Nincs hozzá vasad (szintén én) , meg akarod úszni egy külön HTPC építését - mivel mint köztudott a Syno-Xpeno nem kezel HDMI kimenetet. Nem akarsz egy komplett épített szervert csak NAS céljára használni.
Van már egy szájbarágós leírás: XPenology ESXi Hogyan Proxy2 írása!
Én még Augusztusban telepítettem Virtualizálva a Xpenot, Oracle VM VirtualBoxra. Itt kell megjegyeznem, hogy én nem beszélek angolul. Koromból fakadólag még az Orosz tanulásban vettem részt. Ennek ellenére Ez és Ez a leírás segítségével pár óra alatt összeraktam a VM-re telepített Xpenot. Viszont én virtuális lemezt adtam hozzá, hogy fizikai lemezt na pláne 2x3TB+2TB-t hogy lehetne vele megetetni azt passzolom. Mindezt azért írtam le, hogy érzékeltessem, hogy 0 angol tudással és 0 előzetes VM ismerettel sem megoldhatatlan feladat a Virtualizált Xpeno elkészítése, de ha nem olyan sürgős, akkor készítek valami leírást, a közeli jövőben. Úgy is kiakartam próbálni az új Xpeno telepítését VM-re. Bár nem biztos, hogy annyira részletes lesz mint Proxy2 kolléga írása, mivel még ilyen telepítési leírást sem gyártottam az életben.
-
GrofUr
csendes tag
válasz tibor.adam #3667 üzenetére
Sziasztok!
Erre futottam rá én is. 5592-vel megy 5644-el pedig nem tudtam létrehozni kötetet. Ja VMware ESXi-re raktam fel a rendszert.
-
tibor.adam
csendes tag
Jaa, nagyon kedves, de én csak érdeklődtem, hogy mi mondjuk az előnye egy dedikált szerverrel szemben.
Esetemben mindenképp egy dedikált szervert építenék, hosszútávra fájl és egyéb kiszolgálónak. Nem a nappaliba szánom, tehát a HDMI kimenet meg egyéb közvetlen médialejátszói képességek nálam nem fontosak, sőt. -
tibor.adam
csendes tag
válasz tibor.adam #3687 üzenetére
Éés persze nem nekem szólt a válasz, de magamra húztam más ingét..
-
GrofUr
csendes tag
Segítség kellene az excel serial-mac kalkulátor használatában. Nem engedi átírni a mac address részt.
-
Tudtommal igen megoldható. Úgy rémlik, hogy alapból max kettő darabot kezel a Survillance Station, vagyis többet is kezelne csak a kettő az ingyenes a Synohoz a többit úgy kéne megvenni. Olvasgass vissza pár hónapot, szó volt róla itt a topicban,
-
b.lajos
tag
Sziasztok,
Egy HP Gen8-ra szeretném feltenni az Xpenologyt, de picit elbizonytalanodtam a hogyan-ban. Szóval simán felrakom a leírtak szerint egy pendrivra stb, vagy pedig VMware segítségével.
Szóval melyik a jobb megoldás, előnyök, hátrányok?!b.lajos
-
GrofUr
csendes tag
válasz b.lajos #3692 üzenetére
Szia!
real vas:
+ bármikor rakhatsz bele új diszket és megeszi;
+ rugalmasabban változtatható az alatta lévő konfig;
- usb-t nem lehet írásvédetté rakni;
- nehézkes menteni és kísérletezni;
- jó ha van ilo licensz;vmware:
- kell hozzá rendes raid vezérlő;
+ vmware-hp image használatával az egész konfig látható (ventilátor, mem, raid)
- a raid vezérlő miatt nem rakható bele dinamikusan diszk a vasba;
+ van hely kísérletezni más dolgokkal;
- vmware esx5.5 vagy nagyobbhoz kell min. 5GB RAM;
+ nem kell ilo licensz, mert vmware konzolból látod az egészet;
- kell egy köztes közeg és program;Hirtelen ennyi.
-
Proxy2
aktív tag
Igyekszem kicsit tiszta vizet önteni a pohárba.
Az hogy ki mit választ és miért az rengeteg dolgon múlhat.
Ha csak játszól-ismerkedsz a xpenology-val, akkor szinte mindegy.
Más a helyzet ha tényleg NAS-nak kell, illetve ha komolyabb feladatok ellátása a cél.
Tervezésnél a legfontosabb szabály, hogyha valaha is előfordulhat az az eset, hogy valódi synology-ba kell költözni.
Akkor az zökkenőmentes legyen, ezt úgy tudjuk a legkönnyebben biztosítani ha a xpenology mindíg a fizikai lemezt éri el. Nos ezt leírni könnyű, de nem könnyű megvalósítani, de nem lehetetlen!Fizikai telepítésnél egyszerű a dolgunk, csinálunk egy pendrive-ot, szerkesztjük a syslinux.cfg-t, és kb kész is.
Persze cizellálni lehet, el lehet rejteni az USB pendrive-ot, így biztosítva, hogy senki ne írja felül, tehát lehet ilyet (GrofUr), és lehet serial és mac addrest generálni, hogy menjen a quickconect, meg a pushnotifi.Virtualizált telepítésnél komolyabb tervezést igényel a telepítés. Az alábbi lehetőségek állnak rendelkezésre:
RDM Disk mapping - a fizikai lemezt "kvázi" oda adjuk a xpenologynak.
PCI passthrough - ebben az esetben egy hdd vezérlőt adunk a xpenologynak. Ebben az eseten a xpenology mintha fizikai telepítés lenne közvetlen kezeli a hdd-ket. És itt jön a lényeg, ezzel a technikával egy másik vm-nek adunk egy HDMI kimenetes videó kártyát, telepítünk erre a vm-re egy KODI-t és kész is a NAS+Média center.Nekem itthon egy ilyen konfiguráció van:
Fractal Define R4 black ház
Supermicro X9SRA alaplap
E5-2620v2 Cpu
8x8G DDR3 Reg. ecc ram
Seasonic S12-II 380 80+ bronz PSU
2 portos NIC
Radeon HD5400 VGAvmware vSphere 6.0 van rajta, benne két XPenology, egy Windows 10, egy Windows 7, egy OSX, egy RockStore.
Kérdésekre válaszolok
[ Szerkesztve ]
Proxy5
-
Proxy2
aktív tag
Szép reggelt!
Érkezett egy új xpenoboot, a szokot helyen megtalálható.
Illetve, ha valaki kéri privátban is elérhető.
Change log
5.2-5644.4 (23/12/2015)
!!! iSCSI issues with this build !!!
Fix latest 5644 pat issue
Fix broadcom issues (add missing firmwares)
Add Marvell 88SE9485 support on ASUS P9A-I boards
Add USB to LAN adapter 10/100/1000 support for asix and realtek (r8152/r8153) chips
Fix black/blank screen at boot with nvidia cards
Disable old crappy realtek r8169 module, update r8101 / r8168 / r8169 driversSzépen sorban kell, mint rendesen,
IMG csere, ha vm, akkor a leírás szerint új vmdk-t kell csinálni
Original pat-al install,
Manuális frissítés update1 reboot,
Manuális frissítés update2 reboot.
És kész is!Szép karácsonyt.
[ Szerkesztve ]
Proxy5
-
b.lajos
tag
Köszönöm a kimerítő válaszokat, és akkor jöjjön a ráadás, csakhogy tiszta vizet öntsek a pohárba.
Tehát:
- előéletem Nas, szerver tekintetében nulla, sokáig vacilláltam melyik legyen, végül a fekete péntek adta magát és beruháztam egy Gen8-ra, igaz a kisebbik proci és csak két Giga ram, de azt hiszem így is nagyon jó ár volt.
- hálózati ismereteim ugyancsak szegényesek, de igyekszem, olvasok, kérdezek. Idővel talán jobban ki tudom használni a szerverben rejlő lehetőségeket.
- a ram előbb utóbb bővítve lesz, de addig az olvasottak alapján a virtuális gép kilőve.
- ILO kulcsom van, tehát már 2-0 a pendrivos telepítés mellett, és akkor egy kérdés, az ILO és az Xpenology futhat egymás mellet, vagy hogy is van ez?
- az 5.2-5592-es verzióval akartam kezdeni, de ahogy látom van már a 5.2-5644-ből is újabb frissítés, inkább érdemes az utóbbit telepíteni?
- ha mégis a ***92-sel kezdem, aztán később a ***44-es verziót akarom feltenni akkor újra formázza a merevlemezt (-eket), vagy megmarad minden adat rajta?Kellemes Karácsonyt Mindenkinek!!
[ Szerkesztve ]
b.lajos
-
Proxy2
aktív tag
válasz b.lajos #3697 üzenetére
Üdv!
Az ILO az nem egy rendszer - vagyis izé de, de mégsem - tehát attól, hogy van ILO bármit telepíthetsz.
Az ILO az olyan mint egy távoli monitor, így a telepítést, és a későbbiekben a karbantartást segíti.A 2GB RAM valóban nem sok, de van egy leírás miképpen lehet eben az esetben is vmware-t telepíteni, bár való igaz nem feltétlen érdemes.
Esetedben a fizikai telepítést javaslom.
- ha mégis a ***92-sel kezdem, aztán később a ***44-es verziót akarom feltenni akkor újra formázza a merevlemezt (-eket), vagy megmarad minden adat rajta?
Az adat tároló lemezeket nem bántja, hacsak nem kéred külön, én javaslom az új 5.2-5644.4 xpenoboot-al elkészíteni, ma reggel kipróbáltam, teljesen új vm-et készítettem és nem volt gond.
Valamint mindenkinek Boldog Karácsonyi Ünnepeket!
Proxy5
-
nemurea
aktív tag
Köszönöm (köszönjük) a gyors összefoglalót! Lehet, érdemes lenne ezeket a részletesebb hozzászólásokat az összefoglalóba belinkelni (akár pl. VM kulcsszó alatt), hogy aki ilyesmiben gondolkodik, legyen egy kezdeti kapaszkodója.
Én kérdeznék egyet: az RDM Disk Mapping és a PCI passthrough BIOS-os képességek, vagy a hypervisor (így hívják a VM-eket kezelő rendszert?) tudja?
-
Proxy2
aktív tag
válasz nemurea #3699 üzenetére
Az, hogy mi kerüljön az összefoglalóba az csak döntés kérdése, persze a szösszenetet amit írtam be lehet tenni, csak valaki lektorálja, mert én szörnyen írok helyesen.
Kérdésedre a válasz:
RDM Mapping a vmware alatti működésről tudok nyilatkozni, mivel azon használok ilyet, ennek a feltétele a hypervisor (igen így hívják). Ha valakinek van ebben más rendszereken tapasztalata majd ossza meg.PCI Passthrough, itt már kell a BIOS/alaplap képessége is, és több virtualizációs rendszerben is ismert.
Proxy5
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A Synology szervereinek a Quickconnect használatával történő visszaéléséről szóló hozzászólások vagy témák előzetes értesítés nélkül törlésre kerülnek!
A párosított generátorok (MAC és SN) linkek vagy eszközök is törlésre kerülnek!
A Surveillance Station feltörésére vonatkozó hozzászólások vagy témák és / vagy a feltört / SS hivatkozások létrehozása törlésre kerül előzetes értesítés nélkül.
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - 2990 Ft-tól!
- Star Wars Outlaws GeForce RTX 40 Bundle - lepd meg magad!
- Bontatlan - BATTLEFIELD 1 Collectors Edition - Játékszoftver nélkül
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, kedvező ár!
- ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / Smart Security Premium
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest