Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #65675776

    törölt tag

    válasz ddt500hu #13477 üzenetére

    A lényegét nem látod a dolognak, azaz, hogy mi vezetett oda, hogy Bey a hajó elsüllyesztése mellett döntött. Addigra már kb csak egy lebegő test volt a hajó, a harcképessége nulla volt. Mind a négy tornyát kilőtték, több ezer tonna víz lassította a mozgását. Az orrát még a Prince of Wales átütötte a Dánia-szorosban, ez okozott kapásból 1000 t-nyi vízbetörést és egy repedést az egyik üzemanyagtartályon, ami miatt folyamatosan folyt el az üzemanyag (az akkor még meglevő készlet ~fele folyt el). Utóbbi két következménye az volt, hogy a britek könnyedén követni tudták, illetve jelentősen csökkent a hatótávolsága. Mindemellett jelentősen megdőlt, ez és az egyik kazánterem víz alá kerülése okozta a lassulást. És a dőlést mivel is lehet kiegyenlíteni? Ellenoldali elárasztással. Az még 1000 t víz pluszba.

    A z utolsó csatában a Rodney egyetlen 16"-es sorozata szétcsapta a hidat, és működésképtelenné tette az A és B tornyot. Emellett megsemmisítette az első tűzvezetőrendszert. Röviddel később a hátsó tűzvezetőrendszer és a C és D torony is működésképtelenné vált. (az A toronyból még le tudtak adni két lövést.) A másodlagos fegyverzete is gyakorlatilag teljesen megsemmisült a hajónak. Szóval gyakorlatilag csak egy úszó fémkupac volt már, nem csatahajó. Ilyen helyzetben már csak annyit tehetett az éppen rangidős tiszt, hogy megakadályozta a hajó ellenséges kézre kerülését. Ettől függetlenül a hajó már jóval korábban megsemmisültnek volt tekinthető.

    Amit írsz a Tirpitz esetén, az csak egyetlen eset.
    Operation Source - minitengeralattjárók támadása során 1400 t víz került a hajótestbe. Ellenoldali elárasztással egyensúlyozták ki a hajót. Emellett egyanez az egy robbanás a D torony csapágyazását is tönkretette, ergo azt is javítani kellett.
    Operation Tungsten - kettő hajó mellett robbant 500 lb bomba feltépte az oldallemezeket. Itt is beömlött ~1000 t víz, amit megintcsak ellenoldali elárasztással kompenzáltak.
    Operation Paravane - Itt történt a Tallboy találat, ami elég csúnyán lerombolta a hajó orrát. 2000t víz tört be.
    A Tallboy 5400 kg tömegű volt, ami nem 6t. De maga az orr és a tat felülről gyengén védett volt. (50 mm első és 60/80 mm másodlagos páncélfedélzet.) Szóval ha a korábbi támadások során nem a hajó közepét célozzák a bombázók, hanem ezt a két területet, akkor könnyedén átüthették volna az 1600 lb páncéltörő bombákkal. Korábbi támadások során nem ütötték át, mert nem ada céloztak, és túl alacsonyról kezdték meg a zuhanást. A Tallboy meg nem átütötte az orrot, hanem majdhogynem leszakította. Annak annyira nem volt akadály, hogy nem is robbant fel, csak miután már átért az egész hajón.

    Egyébként mit ér egy csatahajó ha ki sem merik vinni nyílt vizekre, mert félnek, hogy szembekerülnek egy ellenséges csatahajóval?

    Hogy kihozták-e a maximumot 50 000 t-ból? Nem vagyok benne biztos. A King George V osztály hajói 44 000 t vízkiszorítással jobb védettséggel rendelkeztek, ahogy a Nelson-ok is 41000 t-val. [link]

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák