Hirdetés

Aktív témák

  • ArchElf

    addikt

    válasz And #1150 üzenetére

    Jaja 20 dBm (kártya dBm +antenna dBi) a max engedélyezett az EU-ban...

    AE

    Csinálok egy adag popcornt, és leülök fórumozni --- Ízlések és pofonok - kinek miből jutott --- Az igazi beköpőlégy [http://is.gd/cJvlC2]

  • CPT.Pirk

    Jómunkásember

    válasz And #1150 üzenetére

    Hú tényleg, pedig ezt már olvastam több helyen is, nem tudom miért a másik verzió maradt meg bennem. :F

    ArchElf: Jó cucc, de jó ára is van, az én G-s kártyám 1000Ft-s vásári árából is alkudtam. ;]

    Most egy régi, B-s kártyám van csak, mert a nagyot elajándékoztam, ennek meg valaki kitépte az antenna csatlakozójának a belsejét, úgyhogy majd ráforrasztok egy hosszabbítóról származó csatit a nyákra. Elég gány, de jobbat nem tudok, többet meg nem érdemel egy B-s kártya, szórakozni jó lesz. :N

    Egyébként a hosszabbik antennát építettem meg, az volt a leírásban.

    [ Szerkesztve ]

    Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

  • ArchElf

    addikt

    válasz CPT.Pirk #1152 üzenetére

    Ja, most esett le az 1-es drótod volt, nem 2-es :B
    Nem hiszem, hogy a drót vastagság nagyon sokat számítana (beltérben legalábbis), inkább a pontosság. Gondolom spektrum analizátorral nem tudtad bemérni :D

    AE

    Csinálok egy adag popcornt, és leülök fórumozni --- Ízlések és pofonok - kinek miből jutott --- Az igazi beköpőlégy [http://is.gd/cJvlC2]

  • CPT.Pirk

    Jómunkásember

    válasz ArchElf #1153 üzenetére

    Hmm, igazából előző munkahelyemen van egy spektrum analizátor, amivel MHz-es tartományban méricskéltünk, mert kicsi, FM adós (1W körül) riasztókat kellett nézegetni vele, de szerintem magasabb frekire is jó.
    Talán van még egy kis protekcióm ott, hogy beengednek mérni egyet, csak a szerkezet ára tart vissza, valami 300e Ft fölött volt ez előtt 6-7 éve.

    A nagyobb gond az, hogy csak más adók kisugárzását néztük vele, nem tudom, hogy magát az antennát hogyan kell vizsgálni. Tegyek mellé egy wifi-s routert, állítsam be a gépet 2.4GHz-re, majd hajlítgassam az antennát, és nézzem a legnagyobb jel mikor van?

    [ Szerkesztve ]

    Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

  • ArchElf

    addikt

    válasz CPT.Pirk #1154 üzenetére

    Szerintem kösd be a routerhez, állítsd be a 6-os csatit (az a frekvencia-tartomány közepe), és mérjed be az analizátorral. Az elvárt értékek asszem -35dBm 1-2 cstornán belül és -90dBm 2 csatornán túl (ha túl széles a spektrum, akkor nagyon bezavar az egész 2.4 GHz-es sávba...)

    AE

    Csinálok egy adag popcornt, és leülök fórumozni --- Ízlések és pofonok - kinek miből jutott --- Az igazi beköpőlégy [http://is.gd/cJvlC2]

  • szacsee

    nagyúr

    válasz And #1145 üzenetére

    "Ez visszafelé is igaz, vagyis a router szintén gyengébb jelet vesz a kliensek felől, mint korábban? " - igen mind a két oldalon látni hogy gyengébb a jel... ezért is gondoltam, hogy a körsugárzó okozott valami galibát.
    "Nem tudom, mire célzol ezzel, ha a router meghibásodásától elkülöníted a problémát." - Még nem tudni 100%-osan, hogy a router végfoka is károsodott-e, így nem tudtam pontosan mi a hiba oka, ezért keveredtem bele a szövegbe, hol az antennát, hol a routert hibáztatva.

    Köszönöm a válaszokat eszerint fogunk eljárni, ha megvalósul mindenképp jelzem mit sikerült alkotni. :R
    Viszont előtte még hogy megerősítsük a hiba okát kicseréljük a routert egy jóra, így ki tudjuk zárni a hiba okát. (körsugárzó mindenképp repül, a router meg még kérdéses, mivel nem tudjuk, hogy mennyire károsodott).

  • brooaaf

    csendes tag

    Sziasztok!

    Tanácsot kérnék tőletek.
    Haver és a szomszédja vezeték nélküli hálózatot építenének, ehhez van két db TP-LINK TL-ANT2409A 9 dbi nyereségű Yagi antenna és egy TL-WR741D router. A távolság kb. 60 méter, optikai rálátás megoldható.

    Két kérdésem lenne:
    Mennyi koax kábelt érdemes használni ilyen antennáknál?
    Tudom, hogy minél rövidebb, annál jobb, de az egyik helyen az antenna és a gép közötti távolság kb. 10 méter. Érdemes-e ezt még koaxszal áthúzni, vagy ez már sok? Ha igen, akkor H155 vagy H1000?
    Van-e valami átalakító SMA csatlakozóról RJ45-re? Tudnátok mutatni valami példát, hogy kell ezt elképzelni?
    Ha létezik ilyen, akkor ugye az első kérdésem majdhogynem lényegtelen :)

    Köszönöm a válaszokat!

    Egy bónusz kérdés: Tudtok-e valami fórumot, vagy vezeték nélküli átvitellel foglalkozó oldalt, ahol el tudnék indulni ebben a témában. Ez egy hirtelen jött feladat volt most nekem, de megtetszett a téma, szeretném kicsit kiművelni magam.

  • nuendo

    tag

    üdv mindenkinek!
    olyasmit szeretnék elérni hogy kb 1-5km-ig szeretnék befogni wifit!:)

    http://www.secron.hu/vadasz.html

    ilyen vifi vevőm van, ami 11dbi-s! de lehetne egy offset parabolával 22dbi-erősségü antennám is!
    http://www.secron.hu/pic/wifi22.jpg
    igy nézne ki!

    szerintetek igy több mindent tudnék majd befogni?

  • robagp

    tag

    Hello!

    Van egy tp-link routerem, és vlan alatt szeretném, ha csak 2 gép férhetne a routerhez.
    Jelszavasítva van, de szeretném, ha csak 2 gépre tudnám korlátozni valamilyen módon.

    Előre is köszönöm!

  • CPT.Pirk

    Jómunkásember

    válasz robagp #1159 üzenetére

    MAC cím szűrést állítsd be. Nézd ki a kívánt 2 gép MAC címét, és azt add be a routernek, onnan kezdve más nem fog tudni csatlakozni wifin.

    Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

  • And

    veterán

    válasz brooaaf #1157 üzenetére

    A TP-LINK TL-ANT2409 antenna valóban 9dBi-s, de nem yagi, hanem egyszerű panelantenna, a filléres biquad-nál valamivel gyengébb képességekkel. Kérdésekhez:
    1.) Igen, jól tudod: minél rövidebb, annál jobb. De a 60m-es linktáv annyira minimális, hogy ha tényleg megvan a rálátás, akár 10m hosszú H155-ös kábelt is használhatsz (5 dB pluszveszteség árán, de a H1000 is 2,5 dB veszteségű lenne, és utóbbival nehezebb dolgozni).
    2.) "Átalakító" SMA-ról RJ45-re: ezt access point-nak (AP) hívják ;). De egyrészt többféle koaxcsatlakozás is lehetséges egy AP-n, nem csak SMA, sőt a hagyományos SMA kifejezetten ritka. Helyette a 'fordított polarítású' RP-SMA a gyakoril, ill. más típusok, mint pl. az RP-TNC. Másrészt egy AP nyilvánvalóan nem csak fizikai szintű átalakító, hanem egy önálló mikroszámítógép, és nem feltétlenül alkalmas minden lehetséges wifi-módra (az AP csak az egyik lehetséges mód, de lehet, hogy az neked épp nem megfelelő, mivel egy routerhez szeretnél csatlakozni, ahhoz meg kliens-mód kell).
    Bónusz kérdés: a Prohardver fóruma tele van wifi-hez kapcsolódó topikokkal, szóval jó helyen jársz. Ezezn az antennás témán kívül például: [link], [link], hogy csak a kiemelteket említsem.
    Mod. #1159 robagp: Ugyan a legkevésbé sem antennás kérdés, de egy csomó router lehetőséget ad a wifi-kliensek számának korlátozására. Ha meg normális kulcsolást (minimum WPA-PSK AES) állítasz be, akkor úgysincs sok értelme egyéb módon korlátozni a hozzáférést (a MAC-szűrés igazából vicc kategória, felejtős), mert aki nem tudja a megosztott kulcsot, az nem tud csatlakozni.

    [ Szerkesztve ]

  • robagp

    tag

    válasz CPT.Pirk #1160 üzenetére

    Szia!
    A mac szűrést be akartam állítani, de nem sikerült :-(
    A routert is reseteltem.
    Most vissza állítottam, hogy jelszavas legyen wap2 psk. A mac os x -em wlanon nem látta, de meg adtam neki és jól műxik.
    A win7 nem látja, és hiába adtam meg neki semmi, csak kábelről megy.
    Miért nem tud a win 7 wlanozni, és miért nem látszik, ha rákeresek wlanon?
    Köszi!

  • brooaaf

    csendes tag

    válasz And #1161 üzenetére

    Köszi a választ, igazad volt, az antenna valóban RP-SMA csatlakozós.

    Közben feljött egy újabb probléma, az egyik háznál mindenképpen a tetőre szeretnék rakni az antennákat, van is fenn rúd, ahova szerelhetném, viszont a kémény pont a két antenna közé lóg. Nem takarja el egymás elől teljesen a két antennát, de nem is 100%-os a rálátás.
    A panelantennáknál ez számít? Fontos a teljes rálátás? Működhet így a hálózat, vagy rögtön vigyek egy konzolt amit a rúdra szerelek és oldal irányba el tudom tolni az antennát, hogy a kémény ne zavarjon?

  • And

    veterán

    válasz brooaaf #1163 üzenetére

    A rálátás minden antennánál számít, nem csak panelnél. De ez tényleg annyira kicsiny táv, hogy kipróbálhatod úgy is, hogy a kémény (amúgy számít az is, hogy milyen anyagból van, mekkora méretű) belelóg a jelútba, és ha úgy nem megy, vagy nem stabil a jel, akkor ráérsz azon gondolkozni, hogy az antennát konzolra szerelve kikerülöd a kéményt. Egyébként a tetőtér is simán megfelelhet telepítési helyként, ha nincs vastag és / vagy fémfóliát tartalmazó szigetelés alatta.

  • PonPon

    senior tag

    Sziasztok!

    Ha olyan routerem van amin több antenna van akkor az egyik helyére lehet raki külső antennát? Ilyenre gondoltam: [link], a másik pedig maradna és az a beltéri gépet szolgálná ki? ez kivitelezhető?

    előre is köszi

    [ Szerkesztve ]

  • And

    veterán

    válasz PonPon #1165 üzenetére

    "[..] az egyik helyére lehet raki külső antennát?"
    Igen.
    "a másik pedig maradna és az a beltéri gépet szolgálná ki? ez kivitelezhető?"
    Nem! Diversity-s (kétantennás b/g-szabványú) routereken nem azért van két aljzat, hogy azokra különböző helyre telepített, eltérő karakterisztikájú antennákat köss. Egy ilyen struktúra nem fog egyszerre több klienst kezelni, ha azok épp nem ugyanazon antenna által ellátott területen vannak ([link]).

  • csabinka

    tag

    Yagi + wifi adapter

    Sziasztok!Az lenne a kérdésem szerintetek ez így működik hogy egy Yagi-t meg egy adapter összekötünk és ilyen teljesítményű wifi vevőt-t kapunk?

    Venni szeretnék egy Yagi 18dbi-as antennát ami henger alakú és hozzá egy értelmes 1000mw vagy 2000mw-os adapter hogy belássam a környék wifi hálózatait!

    Kérném hozzáértők segítségét hogy milyen megoldással lehetne viszonylag nagy hatótávolságú(3-7 km)-ig terjedő wifi vevő megépítését!Főként privátba de ide is jöhet akár márka megjelölésével is tapasztalatokat is szívesen várok !Köszönöm előre is!

    Sziasztok! :R

  • And

    veterán

    válasz csabinka #1167 üzenetére

    Elég érdekes dolgokat ír az eladó. Eleve: "wifi-vevő". Most kivételesen nem csak a saját vesszőparipám miatt, hogyaszongya' a wifi-kliens nem vevő, hanem adó-vevő, mint minden más wifi-eszköz, legyen az AP, kliens, bridge vagy repeater. Hanem éppen azért, mert a vételi képességeket magasztalja az égig, és arra vonatkoztatja a 45 dBi "nyereséget". Ez pedig bullshit. Hogy miért? Mert a nyereség az antenna sajátja, és nincs köze az adóteljesítményhez. Hogy tisztább legyen:
    P_eirp= P_tx + G_ant, ahol:
    P_eirp: ekvivalens izotropikus kisugárzott teljesítmény (adáskor!), dBm-ben,
    P_tx: adóteljesítmény (antennától függetlenül), szintén dBm-ben, és
    G_ant: az antenna nyeresége, dBi-ben (izotropikus antennára vonatkoztatva).
    Az valóban igaz, hogy ha egy 500mW-os (+27dBm) adóteljesítményű kliensre 18 dBi nyereségű antennát teszünk, akkor 45 dBm (nem dBi!) adóoldali EIRP-teljesítményt kapunk. Csakhogy a vételi képességre az adóteljesítmény nincs semmilyen hatással (az antenna természetesen igen), ezért azzal jellemezni a vételt, hogy mekkora az adáskor kisugárzott EIRP, ráadásul hibás mértékegységgel, nos az finoman szólva is ferdítés. Ettől még a 18 dBi-s antennanyereség természetesen impresszív (lehet, ha igaz egyáltalán, mert a nem egészen 60 centis hossz egy yagi-nál sokat elárul), és a kliens nyers vételi érzékenységétől is sokminden függ, arról pedig nincs adat.
    De még egy érdekes dolog, ami egy idő után feltűnt: a kliens adattábláján leírt 500mW-os teljesítmény már EIRP-értéknek tűnik, tekintve, hogy 5 dBi-s saját antennákkal rendelkezik, a transmitter power (vagyis nyers adóteljesítmény) értéke pedig 802.11g szabványnál mindössze 19 +/-2 dBm, vagyis középértéken 19 dBm, némi szórással, ami 18 dBi-s antennanyereséggel társítva az eredetileg feltüntetettnél kevesebb, 37 dBm EIRP-teljesítményt ad. Erre maga az eladó is utal, mármint hogy a saját antennájával lenne 27 dBm az EIRP (ami pedig az adattábla szerint g-módban sosem teljesül). A limit Magyarországon és az EU jó részén mellesleg +20dBm (100mW) EIRP.

    [ Szerkesztve ]

  • csabinka

    tag

    válasz And #1168 üzenetére

    Az lenne még a kérdésem hogy milyen összeállítást javasolsz ha egyszerűen itthonról wifi jeleket szeretnék vadászni?Köszi előre is!És a választ a másik kérdésemre is! :R

  • CPT.Pirk

    Jómunkásember

    válasz csabinka #1169 üzenetére

    Vadászni, mármint azt nézni, hogy mennyi wifi van körülötted? Oda körsugárzó antenna kell, én linkeltem egy egyszerűet, ami egy kicsit jobb a gyári picikénél, és könnyű megépíteni. Pár hsz-el lejjebb megtalálod...
    Továbbá lehet venni jobbat, de drágák, főleg leskelődésre, stb...

    Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

  • nuendo

    tag

    válasz csabinka #1169 üzenetére

    vegyél egy nagynyereségű antennát, pl wifi11, ezt "megtoldhatod" még parabolával, és egyéb jelerősítővel is!

  • HPAA

    őstag

    üdv

    ez a ketyere
    http://hardverapro.hu/apro/2000mw_os_usb_wifi_adapter_10dbi_antennaval_akcioo/hsz_1-50.html mit takarhat , a 2000mW jelen esetben mit takar ?

    ilyen téren nem vagyok otthon igazán , ugyhogy ha lehet konyhanyelven :)

    [ Szerkesztve ]

    ************* censored

  • club1

    veterán

    válasz HPAA #1172 üzenetére

    2W az adóteljesítménye (ami ugye illegális, viszont jó nagy hatótávolság érhető el vele).

  • And

    veterán

    válasz HPAA #1172 üzenetére

    (Ezen felül megint egy-két hatásvadász kifejezésel, mint pl. "33dBi erősítéssel", brr. ;]. Ilyen fogalom, hogy erősítés wifinél csak kivételes esetekben jön képbe (itt még véletlenül sem), ill. a 33 decibel-akármi meg leginkább a teljesítmény lehet, dBm-ben. A korábban írtakhoz hasonlóan ráadásul ez is inkább EIRP-érték lehet, mint sima adóteljesítmény. Ilyen nagy adóteljesítményhez akkora teljesítményfelvétel társulna, amekkora egy USB-porton már ki sem férne (5V-on max. 0,5A-es áramot, azaz 2,5W teljesítményt tud leadni egy USB2-es port, teljes terhelésnél). Az a hozzáadott körsugárzó meg hétszentség, hogy nincs 10 dBi nyereségű. Mod: félreértések elkerülése végett: ettől még lehet jó teljesítőképességű cucc, csak a mérőszámokat itt-ott megtoldották egy kicsit..)

    [ Szerkesztve ]

  • HPAA

    őstag

    válasz And #1174 üzenetére

    hasonlora gondoltam , koszonom
    igazabol meg igy sem vagyok biztos benne hogy ra mernem e kotni a notim usb-jere

    ************* censored

  • nuendo

    tag

    válasz HPAA #1172 üzenetére

    valóban illegális, mert asszem hogy 0,5W a megengedett..de javítson ki valaki ha rosszul mondom!

  • CPT.Pirk

    Jómunkásember

    válasz nuendo #1176 üzenetére

    #1150-es hsz-t nézzétek meg.

    Az a hirdetés meg, áhh. 100mW az EIRP érték, ez azt jelenti, hogy az adó és az antenna együtt ezt nem lépheti túl. (thx And)
    No, ha az az adó képes is lenne 2W antennába táplálására (vagy itt inkább eirp-re értik), akkor egy kissé túl lenne lépve a szabvány, no meg akármennyire jól tud adni, attól a vételhez az antenna a lényeg, abból meg elég gagyi van rajta, szal még értelmetlen is növelni az adóteljesítményt... ;]

    [ Szerkesztve ]

    Nincs más - csak egy szál gitár - szidom a rendszert - forradalmár. - Én vagyok egyedül 88 telén. (Auróra)

  • forrest85

    senior tag

    válasz CPT.Pirk #1177 üzenetére

    Ha combos utánégető kell, lehet hogy ez jó Neked. [link]
    Már csak egy jó antenna kell hozzá. :F

    A futás csak azoknak való, akik nem elég intelligensek a TV nézéshez!

  • And

    veterán

    válasz forrest85 #1178 üzenetére

    Miért is? Ez egy CE-régióban (Európában) 20 dBm EIRP-teljesítményre képes router, ez az érték pedig teljesen normális, más, hivatalosan nálunk kapható eszközhöz hasonlóan.
    Egy combos utánégető inkább így néz ki: [link], [link], stb.

  • sixer66

    senior tag

    Sziasztok!
    Nekem annyi kérdésem lenne, hogy sajnos vidékre költöztem Pest után, és itt csak lassú és drága net köthető.Ha Én bekötném a kábeles netet,rátenném wifi routerre,de viszont az a másik lakás kb 5 telekkel odébb van, mennyire valószínű hogy veszi onnan a jelet avagy sem?Tudom, kicsit amatőr kérdés, de valami netet jó lenne összehozni, mert 6400 ért a t-mobilos korlátozott lassú internet nem valami gazdaságos. :F
    Szal ha a router is házon belül és neki a wifi adaptere is házon belül van, van e esély rá hogy be tudja majd fogni?

  • nuendo

    tag

    válasz sixer66 #1180 üzenetére

    persze!:) megoldható, kisérletezz a dőlésszögekkel, meg antenna erősítéssel ha nem működne egyből, de ne add fel!

  • And

    veterán

    válasz sixer66 #1180 üzenetére

    Öt teleknyi távolság (mégis hány méter?), eszközök házon belül, router és kliensgép a saját beépített antennájával, főleg ha még van is a két pont között ez-az, ami kitakar: így elég esélytelennek tűnik. Csodák nincsenek. Ilyen linkek már általában megkívánják a külső antennát, a stabil működéshez mindenképp.

  • TGyula

    tag

    Segítséget kérnék!
    Előre leszögezném a leírtak 70% kicsit Kínai nekem!
    Valaki tudna konkrét eszközöket ajánlani 2db ruter összekötéséhez.A távolság 800m-1km
    szabad rálátással/két szemközti domboldalon lévő ház/
    1:T-hom ruter
    2:dir-655
    Mindkét lakásban a belső wifi hálózat megőrzése is szempont.
    Mindkét lakásban van kiépített vezetékes hálózat is.
    Lehetséges -e 1-1 szabad ftp port felhasználásával összekötni a két rutert,
    így létrehozva 1 közös hálózatot a két ház között?
    Ha van valakinek ötlete, kérem segítsen!!!

  • sixer66

    senior tag

    Sziasztok!
    Mostanság nagyon elkezdett érdekelni ez a wifi antennás dolog, tudom valakinek ez már unalmas téma.Nos nekem van egy 9,5cm x 17cm-es konzerves dobozom.Ebből szeretnék antennát csinálni, ha van aki ehhez ért, hogy innen hogyan menjek tovább, és nem csak belinkel egy videót, ahol gyorsan összevágnak egy ilyet, azt megköszönném.Elég amatőr vagyok ezen a szinten, de jó a barkács érzékem.2m kábel sztem elég.Kellene nekem hogy a dobozba milyen mélyen és hova rakjam a csatlakozót,miből mekkora méret, szal minden infó.
    Remélem lesz itt valaki, aki szaki ebben és segítő szándékú. :R

  • sixer66

    senior tag

    válasz And #1182 üzenetére

    Az 5 teleknyi távolság 100m, mindkét eszköz házon belül.Nos az egyik eszközhöz, most lesz egy 14dbi-s antenna, a másikhoz csinálok egy kb 24 dbi-s parabolás biquad-ot, amivel remélem nem lesz gond 100 m-t átlőni rálátás nélkül.Annyi, hogy 2 háznak a tető része bele lóg.
    Bár ahogy itt írtam is most megpróbálok csinálni konzerves antennát is, csak nem tudom, hogy pontosan hogyan induljak neki, mit hova kell rakni a konzerven belül, mert azért a parabolánál adott, hogy csinálok egy kisebb változatú biquad-ot és azt a fej tartó rész helyére rakom, és belövöm pontosan.

  • Hequila

    őstag

    Ismét kérdés:

    Wifi hálózatot szeretnék kialakítani P2P jelleggel. Az már szinte biztos, hogy adó oldalra biquad kerül. Ha vevő oldalra is teszek egy biquadot, (így a két biquad egymásra nézne) az úgy jó lesz?

    ''Nem kell hajó, nem kell repülőgép, | Van mit ennem, van hol aludnom még!'' Tankcsapda

  • And

    veterán

    válasz Hequila #1186 üzenetére

    Persze, miért is ne lenne jó? Ezt az adó- és vevőoldal dolgot nem teljesen értem, "p2p" jellegnél főleg, mivel mindkettő adó és vevő is. Wifi esetén konkrétan az ad-hoc hálózat volna p2p-jellegű, de annak kialakítása csak kényszerhelyzetben javasolt. Hagyományos AP - kliens felállás is lehet hídkapcsolat jellegű, vagyis 'kívülről' nézve egyenrangú, ha nem választja el a hálózatokat (NAT nélkül).

  • Hequila

    őstag

    válasz And #1187 üzenetére

    Teljesen igazad van, nem gondoltam végig, de teljesen logikus amit írsz, laikus is végig tudta volna gondolni. :R
    Következő kérdés: ha a biquad tükre 2 rétegű nyák lemez, az befolyásol valamit a teljesítményen (itt helyben csak ilyet tudok venni hirtelen, nem is aranyáron)? Gondolok arra, hogy a 2 rézréteg között nem-e jön létre valami interferencia vagy hasonló?

    ''Nem kell hajó, nem kell repülőgép, | Van mit ennem, van hol aludnom még!'' Tankcsapda

  • And

    veterán

    válasz Hequila #1188 üzenetére

    Tapasztalat alapján teljesen mindegy, hogy egy- vagy kétoldalas nyákot alkalmazol. Bár hallottam már más véleményt, szerintem a tükröző réteg vastagsága egyoldalasnál is bőven elegendő. Lehetőleg üvegszálas legyen a nyák hordozóanyaga, ne valami ócska bakelit. A kétoldalas a gyakorlatban azért rosszabb, mert annál egy plusz fémfelület korrózióvédelméről kell gondoskodnod. Ha az egészet zárt - pl. mikrohullámú sütőbe is megfelelő - műanyagdobozba rakod, akkor mindegy.

  • hakosh

    tag

    Üdv!

    Lenne egy nagyon egyszerű kérdésem. Van egy TP-Link TL-WN651G PCI-os wifi kártya, ami most AP-ként üzemel egy linuxszos gépben. Van pár fallal arébb egy kliens, ahol nagyon gyenge a jel, ill. instabil a kapcsolat. Ha veszek egy ilyen antennát, akkor megoldódik a gondom? Azaz stabilabb és gyorsabb lesz a kapcsolat? A gyári antennára 2dBi van írva, erre meg 8dBi.

    Más: az említett kártya ki tudna szolgálni 5 klienst? Ez mitől függ? Illetve mik a tünetei annak, hogy ha túl sok kliens csatlakozik (pl drasztikus sebességcsökkenés)?

    Még egy nagyon amatőr kérdés :) Az mire jó ha egy router-en 2 v. több antenna van?

  • hakosh

    tag

    Közben megtaláltam, hogy miért van a routereken több antenna. Ez a rész már tiszta, de a többi kérdést nyugodtan megválaszolhatja egy hozzáértő :)

    [ Szerkesztve ]

  • And

    veterán

    válasz hakosh #1190 üzenetére

    Valamivel jobb lehet a kapcsolat egy ilyen antennával, de csodára azért ne számíts. Az nem derül ki, hogy a kliens miféle, stabilan telepített vagy mozgó, de ha utóbbi, akkor az ingadozás eleve nagyobb lehet annál a 6 dB javulásnál, amit a nagyobb nyereségű antenna adhat. Lehet, hogy többre mész azzal, ha az AP-ként használt kártya jelenlegi antennáját szobán belül nyíltabb helyre, magasabbra telepíted némi kábellel megtoldva. Ugyanez igaz a kliensre is. Nem egészen ide tartozik, de ez a 'szoftveres' AP-mód kevéssé szimpatikus módszer, energiapazarló (már ha az a PC csak ezért van bekapcsolva), és jobban támaszkodik a gép erőforrásaira, mintha egy külön wifi AP-d vagy routered lenne.
    Egy átlag AP elméletben rengeteg klienst tud egyidőben kiszolgálni, valószínűleg igaz ez az AP-módba állított kártyára is. A sávszél megoszlása viszont valóban probléma lehet, de csak akkor, ha több kliens is egyszerre forgalmaz nagyobb mennyiségű adatot. A rossz térerő okozta sávszélcsökkenés más lapra tartozik, utóbbi esetben maga a rádiós linksebesség csökken az auto fallback elve szerint.
    A több antenna oka sokféle lehet:
    - 802.11b/g, és egysávos 'n-lite' routerek esetén: antenna diversity,
    - multiszabványú a/b/g esetén: mint előbb, plusz a kétsávos (2,4 / 5 GHz) működés,
    - 802.11n esetén: a MIMO-elv, plusz a szokásos diversity miatt.
    Ezt aztán lehet tovább bonyolítani, pl. egyetlen antenna is lehet kétsávos egy routeren, ezért a kétsávú működés önmagában nem feltétlenül igényel két antennát. MIMO-nál ellenben a több antenna kötelező, hiszen ez a lényege, és az antenna-diversity is a fizikai elkülönítésen alapul. A diversity-működés viszont nem része a wifi-szabványoknak, az alkalmazása csupán egy olyan opció, amellyel a gyártók előszeretettel élnek, mivel javíthatja a (főleg beltéri) vételképességet.

  • hakosh

    tag

    válasz And #1192 üzenetére

    Értem... nos akkor nem vagyok meggyőződve arról, hogy elég lesz. A konkrét helyzet az, hogy a (szembe)szomszéd lakásba kellene eljuttatni a netet. Ennek a kártyának maradnia kéne, mert a gép még sok egyéb feladatot is ellát (olyanokat, amiket egy router nem tud) és egyébként jelen esetben inkább energiaspórolásról van szó, mivel a gép átvette az AP szerepét is.
    A második bekezdésed már nagyobb örömködésre ad okot. A sávszélességet kliensenként kéne szabályozni, ezt meg is tudom oldani. Azt nem tudom, hogy mi lesz akkor ha ketten elindítanak egy torrentet. Mondjuk ilyen szempontból a mostani AP (ami még nem ez a gép) is elég gyengus, mert én rendszeresen kisebb sebességet kapok azonos terhelés esetén :(((

    Most akkor az lenne a kérdésem, hogy mivel oldható meg a gondom? Azért emeltem ki, hogy szembeszomszéd, mert így az összes kliens beférne egy 90°-os nyílásszögű irányott antenna elé. Ezekkel jobb minőségű kapcsolat hozható létre? Papíron jóval nagyobb a nyereségük, de beltériből nem is láttam irányított antennát. Az esetleg megoldás lenne, hogy gyártanánk a már említett TP-Link antenna mögé egy parabolát (arra az esetre ha nem elég jó a kapcsolat minősége vele)? A későbbi lehetséges felhasználást figyelembe véve egy körsugárzó antenna lenne a nyerő.

    Vagy kár erőlködni? A stabil kapcsolathoz mindenképpen venni kellene a szomszédba is egy AP-t?

    Külön köszi, hogy az utolsó kérdésemre is válaszoltál, így már azért tisztább az is.

  • And

    veterán

    válasz hakosh #1193 üzenetére

    Az a szemben lévő szomszéd házon belül van, vagy kültér választ el tőle? Mondjuk kültérre szánt kisebb antennát beltéren is használhatsz. ilyen esetben nem kell óriási nyereségben gondolkodni, egy szerényebb méretű (tizenvalahány dBi nyereségű) panelantenna is jó lehet, akár mindkét oldalra. Nem azon múlik, hogy a szomszédnál milyen a kliens jellege (beépített kártya, usb-s vagy akár ethernetes multifunkciós, bár a kábelcsillapítás szempontjából az utóbbi egyértelműen jobb lehet, mert közel lehet tenni a leendő antennájához), hanem hogy ő is javítson a kapcsolaton, amennyire tőle telik. Ha ehhez jobb antenna kell, szerezzen olyat, neki még a nyílásszöggel sem lehet gondja, hiszen csak egyetlen állomással állna kapcsolatban. Azt a 90°-os nyílást sem úgy kell elképzelni, hogy azon túl már egyáltalán nem megy az antenna, egyszerűen a főirányhoz képest -3dB-es pontok közötti szögeket adják meg. De sajnos a nyílásszög mindenképp csökken a nyereség növekedésével, hiszen a nagyobb nyereség a kisebb térszögű nyalábolásból ered. Körsugárzóval nehéz nagy nyereséget elérni, mert a nyílást annál csak a vertikális síkban lehet csökkenteni. A körsugárzó mögé tett 'parabola' (profilra hajlított merevített fólia vagy fémlemez) is javíthat a nyereségen, hisz fokozza a nyalábolást, de a tükör mérete alapjában szabja meg az elérhető teljesítőképességet, és egy jobb panelantenna paramétereit azért nehéz utolérni ezzel a módszerrel.

  • hakosh

    tag

    válasz And #1194 üzenetére

    Kültér nem, egy folyosó választ el tőle. Légvonalban kb 15m, ami elég kevés csak az a sok fal...
    "Nem azon múlik, hogy a szomszédnál milyen a kliens jellege"
    Arra gondoltam, hogy ha lenne ott egy router, akkor annak lényegesen nagyobb lenne a nyeresége, mint a laptopokban lévő wifi adatpereknek, ráadásul fix helyre lehet tenni.

    "Azt a 90°-os nyílást sem úgy kell elképzelni, hogy azon túl már egyáltalán nem megy az antenna," Igen ezt tudtam, arra gondoltam, hogy (és úgy néz ki jól) ha egy irányba van fókuszálva az adás (erre biztos van jobb szó), akkor jobb lenne a kapcsolat.

    Akkor a terv a következő:
    - hajtogatok egy parabolát a mostani antenna mögé, ha kevés
    - veszek egy jobb antennát és amögé rakom a parabolát, ha ez is
    - a szomszéd vesz egy router-t egy jó antennával
    Elvileg így már mindenképpen mennie kéne. Kapcsolat most is van csak gyengus, instabil. Ha ezekkel rásegítek, akkor csak mennie kéne, legalábbis nagyon bízom benne :) Szerintem a kültéri antennák már egy kicsit overkill kategória két szomszéd közé , persze ha nincs más...

    Köszi a segítséget, mindenképpen beszámolok majd az eredményről!

  • And

    veterán

    válasz hakosh #1195 üzenetére

    "Arra gondoltam, hogy ha lenne ott egy router, akkor annak lényegesen nagyobb lenne a nyeresége, mint a laptopokban lévő wifi adatpereknek"
    A routereknek, vagy általában a wifi-hardvereknek nincs nyereségük. Vételi érzékenységük van, a nyereség kizárólag az antennák tulajdonsága. Utóbbi pedig a hardverek saját antennája esetén közelítőleg megegyezik, egy-két kivételtől eltekintve 2 dBi körüli. A zajhatárolt érzékenység természetesen eltérő lehet, de az sem annyira a fizikai kiviteltől vagy csatolófajtától függ, inkább a rádiós chipsettől.
    "- veszek egy jobb antennát és amögé rakom a parabolát [..]"
    Egy 'jobb', nagyobb nyereségű antenna eleve irányított, a mögé (feltételezve, hogy az ellenállomás irányába van állítva) hiába tennél tükröt. Paraboloid vagy grid kivitelű antennánál az alapantenna (feed) a tükör felé néz, azt táplálja, méghozzá olyan karakterisztikával, hogy a tükröző felület a lehető legjobban ki legyen használva.
    Egy antenna attól kültéri, hogy időjárásálló. A gyári kivitelű, kifejezetten beltéri antennák általában kisebb nyereségű körsugárzók, kábé olyanok, mint amit a #1190-ben linkeltél. Egyszerűen nincs (vagy csak elvétve) kifejezett beltéri irányított antenna, mert a beltéri kliensek általában nem fix telepítésűek, ill. főleg az extrém nagy nyereségű irányított antennák nem kicsi méretűek. Ezért lehet jó kompromisszum egy kicsi, lapos panelantenna (pl.: [link]), vagy egy házi kivitelezésű biquad. Utóbbi feed-nek is használatos, de tükörrel kiegészítve a méretek okán az már tényleg nem beltérre való ([link]). A másik lehetőség a kábelezés, amely lehet, hogy még egyszerűbben megoldható, kábelcsatornában elrejthető, de ez itt már offtopik ;).

  • hakosh

    tag

    válasz And #1196 üzenetére

    "A routereknek, vagy általában a wifi-hardvereknek nincs nyereségük. Vételi érzékenységük van"
    Igaz, bocs, keverem a dolgokat ill. rosszul fogalmaztam. Az antennára gondoltam én is. Abból gondoltam ezt, hogy a mi router-ünkön (tehát nem a tp-link-es allinone gépről van szó, ez másik) 4dBi nyereségű antenna van gyárilag, ami hát több mint a kettő. Nyilván megnézném az antenna "milyenségét", mielőtt router-t vetetek a szomszéddal. Abban egészen biztos vagyok, hogy sokkal jobb lenne a vétel egy külön AP-vel, mert a szomszédban egyik gép gagyibb mint a másik. Tesztelve volt: lakótárs új laptopja még tartotta a kapcsolatot stabilan a mi AP-nkkel (bár gyors nem volt), miközben a mellette lévő két gép már csak instabilan és csak bizonyos helyeken.

    "Egy 'jobb', nagyobb nyereségű antenna eleve irányított,"
    Nem, itt még mindig a körsugárzó 8dBi nyereségű TP-Linkről van szó. Ha esetleg nem lenne elég, akkor még ezt "tuningolnám" egy parabolával. Egy irányított mögé, annak ellenére, hogy kezdő vagyok, azért nem akarnék én sem parabolát tenni :)

    Ha ezek után nem lesz stabil kapcsolat, akkor tényleg kifúrom a falat :D

  • flash-

    veterán

    sziasztok
    az lenne a kérdésem,hogyha ilyet vennék a pci-os wi-fi kártyámra,akkor jobb jelerősséggel tudná venni a jelet amit a routerem sugároz a házban??
    [link]

    "Embrace our fellow man, no longer vilified"

  • Hequila

    őstag

    Ismét itt.
    Még mindig a biquadnál maradva: találtam itthon némi rézlemezt, amit szeretnék használni a biquad tükreként. A gond azzal van, hogy nem teljesen sík. Ez nagyban ronthatja a hatásfokot?

    ''Nem kell hajó, nem kell repülőgép, | Van mit ennem, van hol aludnom még!'' Tankcsapda

  • Major Major

    őstag

    Sziasztok!
    Én is egy "falas" kérdéssel jövök. Laikus vagyok, kíméljetek :)
    Van egy TL-WR941ND Router és egy asztali gép TL-WN951N kártyával. A két egység légvonalban kb. 7m-re van egymástól. A router szekrény tetején van, kb 2,2 m magasan, a kártya pedig földön álló midi ház egyik alsó slotjában.
    A gondom az, hogy van köztük egy 45 centis téglafal, és némi beépített szekrény, így elég gyenge (átlag 50%) és instabil a jel.
    A kérdésem, hogy mivel lehetne használható szintre javítani a kapcsolatot? Elég egy 5-ös vagy 8 as körsugárzó antenna a routerbe az egyik mostani helyett? Vagy jobb lenne egy 9-es irányított?
    Ilyenkor nem gond a routernek, hogy csak az egyik antennát cserélem?
    Barkácsoláshoz nincs eszközöm/időm, de azért szeretném minél olcsóbban megoldani :)
    (Ja, és el akarom kerülni a kábelt, pedig tudom, hogy sok szívástól kímélném meg magam vele)

Aktív témák