Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • #78032384

    törölt tag

    Ahogy pörög a topik biztos elveszik a zajban, de itt a nyár óta lett tapasztalatom azoknak akik azt hiszik most már érdemes frissíteni 7-ről vagy 8.1-ről. Röviden: nem ajánlom. Én a Vistával se bosszankodtam ennyit. Hiába remek a sebesség, ha a használhatóság a béka segge alatt.

    Bővebben:

    Nyár óta annyi kevés pozitívum volt a novemberi frissítés a memóriagazdálkodást kicsit rendbe tette, a system memory process már nem száll el. Végre elfogadja a 7-8 kulcsokat kapásból is.

    Ami rossz:
    Az Edge még használhatatlan béta, talán a kiegészítők és a Redstone után valami lesz belőle. De addig is lehetett volna javítani rajta, hónapok után nincs se TPL támogatás, se normális kedvencek, se swipe navigáció, címsor gyakran nem fókuszál, nincs jobb klikk keresés (Cortana nem az)
    A legnagyobb vicc 8.1 alatt volt az érintőképernyőre szánt Modern IE, volt benne TPL, volt swipe, stabil volt. Erre azt megölték az új béta Edge miatt.

    A Microsoft által megváltónak tekintett univerzális appokról a véleményem, hogy desktop gépen egérrel rossz vicc az egész. Instabilak, bármikor képesek elszállni hibaüzenet nélkül, és lassúak. Számológépre várni kell 2 mp-et mire írhatom a számokat. Amiből van desktop program messze jobb az, mint az új app. Pl. OneNote eszembe se jutna az appot megnyitni, amikor a rendes program gyorsabb és többet tud. De még az app is rosszabb lett a 8.1 apphoz képest, abban emlékszem volt egy jópofa és gyorsan használható gyűrű menü jobb klikkre, mivel tök jó volt az MS kiherélte.

    Egyéb okokból nyár óta csináltam clean installt is, lássam gyárilag milyen felhasználói élményt tesznek a user elé. Katasztrófa.
    A start menü tele minden vacakkal candy crush és ilyen baromságok. A Skype "élmény" most az hogy külön Messaging és Skype Video appok, egyszerűen használhatatlanok. De semmi baj ott a start menüben a Get Skype hát mit ajánl a Microsoft? A régi hagyományos programot. 8.1 alatt legalább a metro Skype valamennyire működött.
    A Groove Music minden szempontból szánalom a régi Zune-hoz képest, Xbox app hivatalosan nincs uninstall. Mivel bénák nincs rájuk szükségem, powershellből kell megszabadulni tőlük. Eddig régen még a Windows Media Playert is el lehetett távolítani a Vezérlőpultból. Külön őrjítő az MS accounthoz a szar Xbox app magától csinált valami külön Xbox fiókot egy generált névvel. Ez gondolom szinkronizálódott a Lumiámra vagy a telefonról vissza már nem emlékszem és azóta nem működik a Cortana zenefelismerő funkció. Ami tavaly ment szépen, mert angolul és UK régióval használom a telefont és a gépet is. De most az általam nem is kért Xbox fiók magyar régiós lett, ezt nem lehet átváltani másik régióra egy semmitmondó hibaüzenet miatt, törölni sem lehet, csak ha az egész MS fiókot törlöm amit meg nem akarok. Így most már nem működik a zenefelismerés. Nagyon szar hogy minden egyben van és nincs felette kontroll lehetőség. Soha nem volt Xboxom, nem akarom, mégsem lehet törölni.

    A Photos app nyár óta képtelen megjegyezni a képek forrásainak beállítását, minden újraindítás után visszaállítja a már eltávolított alapértelmezett mappákat. Explorerben képre kattintva néha el sem indul. A régi gyors képnézőt (ahogy a régi számológépet is) kukázta az MS, érdekes Notepad van még mindig, azt nem metrosították. Ami meg 8.1 alatt volt jó Onedrive metro app, az meg kuka, visszaköltözött az Explorerbe. Ők se tudják mit akarnak. Nem értem nincs még mindig egy gyors, beépített preview program. Nyomsz egy ctrl space-t és bamm ott a kép, videó, hang, dokumentum.

    A Lumiámhoz a telefonos app is sokkal bénább lett a 8.1-hez képest. Rengeteg appot kipróbáltam, a Store tele van szeméttel, rémes a keresés és a vége mindig az szinte minden funkcióra jobb a hagyományos programokat vagy weboldalakat használni. Zenére Spotify, videó MPC-HC, IE11, OneNote 2016, emailre az outlook.com kitűzve tálcára, még valami normális képnézőt kellene keresnem. Mail app képtelen azonnal szinkronizálni, egy napja elolvasott leveleket mutogat a start menüben és az action centre is egy vicc. Igazából semmit nem lehet rajta eksönözni. A naptár csak egy eseményt mutat, annyira mégsem élő csempe...

    A Sport appnál hiába adom meg a kedvenc focicsapatom, a live tile továbbra is mutat mindenféle érdektelen krikett hírt. News ugyanez, hiába adom meg az érdeklődési köröket, 10-ből 8x mindig az éppen körözött gyilkos vagy terrorista köcsög fejével spammel az app, ki is kapcsoltam a live tile-t. People app kiherélve sajnos nincs már minden egy helyen, persze ez nem csak az MS hibája, a Facebook azt akarja a Facebook appot használjuk. Ami szintén egy kalap szar a változatosság kedvéért. Telefonon is annak idején a Windows Phone 7 és 8 alatt legalább az egyedi design, a hub szisztéma és a gyorsaság rendben ezzel a metro témával, most a Win10 egy öszvér bénaság. Egyébként is kezdek kiábrándulni telefonon is a live tile rendszerből. Használható, minőségi appok hiánya miatt több év Lumia után már kevés hogy szép a start screen, használni is szeretném.

    Az ablakok címsorának színét nem lehet külön beállítani. Rendszer és app szinten is 3-4 féle design összevissza, jobbról-balra hamburger itt, 3 pötty ott, semmi egységes arculat, szóval vicc az UI. Kedvencem az új Settings küldözget a régi Control Panelre és fordítva. Azt se tudják mit akarnak. Tálca gyakran nem reagál jobb gombra, vagy nem rejti el magát. Alapértelmezetten ki van kapcsolva a System Restore, azt értem a kis tárhelyű tabletek miatt ez jogos, de egy desktop gépen minek? Telepítésnél tudja a Windows milyen hardverre települ és gond esetén a Reset PC funkciónál gyorsabb ezzel visszalépni egy korábbi jó rendszerre.

    A Lock screen testreszabásnál beállítottam egy mappát hogy onnan vegye a képeket a slide show-hoz, erre az első kép még mindig valami gyári fotó. Mint kiderült MS logikával először be kell állítani egy darab saját képet lock screenhez, majd aztán beállítani vetítés is legyen a megadott mappából.

    A Microsoft ajánlja a PIN kódot gyorsabb bejelentkezéshez, de a NUM LOCK-ot minden rendszerleállításnál kikapcsolja az új Windows. Szánalom. Szerencsére én többnyire csak altatom a gépet, de az is vicc hogy alapértelmezetten a Win10 hajnali 3-kor felébreszti a gépet karbantartáshoz és random éjszakai időpontokban update miatt. Skynet.
    Update miatt nem normál figyelmeztetést ad a sarokban a tálcán, hanem csinálj bármit, teljes képernyős üzenettel zaklat. Volt hogy a beállított időpontban nem történt meg a frissítés és restart.

    A legrosszabb hiába várja az ember na talán a Treshold, na majd a Redstone. Alapvető dolgokat nem javítanak évek, hónapok óta.

Új hozzászólás Aktív témák