Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • tpotyka

    junior tag

    válasz Geth #16005 üzenetére

    Geth, nagyon köszi a közös gondolkodást és a további ötleteket. Sorban:

    Videókártya tesztelés
    Nincs változás, ahogy végig próbáltam a kártyás lehetőségeket minden (tkp. 2x2) variációban. Először az ACAD-en belül lightosabban tettem, ahol a Hardware Acceleration offolható, s akkor Virtual Device-t vált. Aztán az idevágóan fellelt Autodesk supportos útmutató alapján az „inverz” célú beállítással offoltam az NVIDIA-t, akkor persze az ACAD is átvált az Intelre, s azon belül is opció még a Hardware Acc. (Azért az „inverz” szó, mert ugyebár inkább arra szokott kelleni megoldás, ha a rsz / prg az integráltat akarná használni a preferált NVIDIA vagy AMD helyett.) Lényegében ugyanazt a villódzó képernyő kezelést látni, csak annyi a különbség, mint pl. ami egy pici gyengus nindzsa és egy nagy erőteljes nindzsa bemutatója között lenne, kötött feladatsor esetére. Mostanra szerintem ezen videókártyák felmenthetők, önmagukban indifferensnek bizonyulnak a problémakörben.

    Windows tesztelés
    Valahol volt egy tartalékos gondolatom, hogy ha már a régi Win10-es laptop referencia kémcső üzemmódban is működik, s miért ne tesztelhetnénk olyat is, amire eredetileg végképp nem volt szándék. Igaz, ekkor még naiv voltam, s feltételeztem, hogy miután szépen körbejártam és prezentáltam, a konstruktív hibakutatásba bekapcsolnak nálam okosabb és ténylegesen épkézláb mérnököket. Picit sajnálnám azért tovább nyüstölni a Win 10-es gépet, mert amúgy elfogadhatóan rendbe ráztam.: Bő hónapja, a szeptemberi Win update után ráugrasztottam minden addigi nem alkalmazott javaslatot, plusz, amiről közben olvastam. A tucatnyi eszközölt lépés közül 2-nek volt érdemi hatása: (1.) egy egyperces novella hosszúságú parancssor fűnyírózott egyet és teljesen használhatóvá élesztette a félig lebénult tálcát (2.) AutoCAD-en belül tök egyszerűen előhozható lett az eltűnt főmenü, kár, hogy nem gondoltam előbb (0.) A BIOS frissítés láthatóan nem osztott szorzott, vegyük közömbösnek. Az volt a tervem, hogy ha lesz idő, esetleg próbálok még pár merényletet, aztán visszaállítom a lemezképet és csak a bevált lépéseket engedem rá. Nem írtam már minderről a Win10-es társalgóban, mert átütő rendszerszintű sikerélménynek nem mondható, az ominózus parancssor pedig a többségnek szerintem nem új (a MS support is előszeretettel ajánlja, kb. utolsó előtti lépésben, mielőtt a „sajnos, újratelepítés kell” ítéletet meghozzák az enyémnél bőven durvább esetekben), az ACAD-es vívmánnyal meg nem akartam untatni az ezzel nem játszó többséget.

    Ha a régi laptopnál Win10-ről fellépni Win11-re:
    - nem akartam ezt erőltetni a Win által támasztott rsz követelmények okán, vagyis nem akartam kicselezni a rendszerüket, bár látom, hogy sokan teszik
    - mivel megvan a korábbi Win10 lemezkép mentés, tényleg csak döntés kérdése, mit próbáljunk még. De ha upgrade történne Win11-re és tesztelés után vissza kellene állítani Win10-re, nem lehet baj abból, hogy Win11-ről kiindulóan kellene a Win10-et visszatenni? Lényegében: lehet? (A múltkor Win10-es pályán belül jártam körbe a kockázatmentességet.)
    - az abszolút tény, hogy jelen helyzetben kisebb vérveszteség lenne a régin tesztelni a másik Win-t, mint az új laptopon ellenkező irányba
    - mindennek van idővonzata, de még mindig értelmesebb, mint alaplapcsere szintről indulóan strapálódni
    - illetve ha a MS-tal végül nekem kell kommunikálnom a konstruktivitás jegyében, akkor folytathatom a bemutatható videók begyűjtését a dropboxomba

    Kérdés: az összehasonlító teszteléshez elegendő lehet
    a) az adott Win10 Home-ot helyben Win11 Home-ra váltani, miután vennék 11-es kulcsot?
    vagy
    b) teljes legyalulás és Win11 Pro (egy másik, külön élő és megvásárolandó kulcs alapján) telepítés volna szükséges a teljesen azonos op.rsz. rekonstruálása miatt?
    Remélném, hogy éppen ebben a szituban a Home ill. Pro totál nem jelentene különbséget, és az a) út, ha kivitelezhető, az könnyedebbnek tűnik.

    Laptop vs épített rsz-ek
    Tisztelője vagyok a jó rendszereknek. Nincs kétségem, hogy vannak brutálisan jó épített rendszerek, és hogy a kezed alatt is jó pár ilyen képes volt előállni és működni. Nyilván adódik a gördülékenyebb variálhatóság is, aminek azért bőséges hátulütőivel is szembesülnek sokan – ahogy olvasom errefelé.
    A jelen helyzetre fókuszálva:
    I. Arra a használatra, ami nálam szükséges, egyszerűen egy asztali konstrukció nem játszik, túl mobil vagyok, a technikai kíséretemnek ezt kell követnie.
    II. Ha tényszerűen nézem, most van az első valódi feladvány, ami rendszerszintűnek tűnik. Se Dell laptop, se Windows akadályt, bajt nem okozott. Nyilván nem kell belevenni ebbe sikertörténetbe a baltás mester epizódot, mert az teljesen más tészta.

    Ha személyesen nézem: 2013-ban beregeltem a PH!, mondván ugye, hasznos lenne szaktanács: milyen notebookot vegyek (nemcsak a Dell volt anno az alaphalmazomban), s okom (bajom) sem volt mégcsak belépni sem erre a fórumra … 2022-ig, amikor a laptopváltást volt időszerű előkészítenem uabban a témában, s nem volt nagy vész a régi fiókom akkori 4db bejegyzésétől sem búcsúzni. Az idecímkézett „rangom” azóta talán „csendes év-tizedes” lehetne már. :B (King Unique, ha épp erre jársz, korábbi belépési kérdésedre nem válaszoltam, most a leírt esetem picit idevágó – az, hogy ki mikor hova tud / akar belépni: nemcsak jelszón múlhat belépés, ill. felhaszn.fiók használat, kérdés lehet a nickname és az email megtartása is.)

    Nem sok (=2) saját laptopot használtam, ezek egyike sem hulladék, kérem, enyhén szólva. :) (Persze vannak gépek, amelyekhez nem is mernék leülni.) Az, hogy megtehetem, hogy 9-10 évente jöjjek a PH!-re okosodni, közben hosszú éveken át nulla rendszergazda alkalmazással, IT végzettség nélkül és összességében gondTALANUL használom a magam kis rendszerét – éppen azt is mutatja, hogy alapból a választott laptop, a Dell, a(z eddigi) Windows-ok megfelelően működnek. Feltehetően az sem mellékes, hogy jómagam sem bizonyultam rendszerbántalmazónak, sem önnönbutavétkesnek.

    Most sikerült belefutni, hogy külső féltől függetlenül valami valahol összeakad, rendszerszinten vmi nem oké.

    [ Szerkesztve ]

Új hozzászólás Aktív témák