- Igencsak szerény méretekkel rendelkezik az Aetina Xe HPG architektúrás VGA-ja
- Miniképernyős, VIA-s Epomaker billentyűzet jött a kábelmentes szegmensbe
- Különösen rendezett beltér hozható össze a Cooler Master új házában
- A középkorra és a pokolra is gondolt az új AMD Software
- Új gyártástechnológiai útitervvel állt elő a TSMC
- Milyen processzort vegyek?
- OLED TV topic
- Rendkívül ütőképesnek tűnik az újragondolt Apple tv
- TCL LCD és LED TV-k
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Házimozi belépő szinten
- Milyen TV-t vegyek?
- Nikon DSLR topik
- Házimozi haladó szinten
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
Hirdetés
-
A Video AI lehet a One UI 6.1.1 ütőkártyája
ma Vagy hogy fogja a mesterséges intelligencia manipulálni a mozgóképeket?
-
Különösen rendezett beltér hozható össze a Cooler Master új házában
ph A 49,73 literes térfogatú, látszólag jól szellőző modell tárt karokkal várja a konnektoraikat rejtő ASUS és MSI alaplapokat.
-
Konzolokra is megjelenik a Deathbound
gp A PC-s verzió mellett megkapjuk a teljes kiadást PlayStation és Xbox platformokra is.
Új hozzászólás Aktív témák
-
sutszi
veterán
Köszi a tippeket. Végül egy Jack Daniels Single Barrel lett rendelve az idő szűkössége miatt. Meglajtuk milyen lesz. Van még az akashi, hibiki glenfarclas alján egy kicsi. Majd hasonlítgatom őket. Amúgy is az a szabály hogy minden évben más legyen. Lehetőleg jobb fajtákból.
Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
Antonio
senior tag
Sziasztok én csak 2-3 éve fedeztem fel magamnak a whiskey/rum/cognac triót... a lényegre törve most először rendeltem magamnak whiskey-t (eddig csak ajándékba kapott Diplomatico-t Hennesy-t illetve kommersz alap whisky-ket iszogattam.
DE most eldöntöttem hogy jobban elmélyedek -amennyire a pénztárca (és az asszony) engedi- a whisky-k világában. Igy kezdésnek rendeltem egy skót (10 éves Arran) és egy bourbont- (Woodfrod reserve) hogy két eltérő íz/típus közt érezzem a különbséget.
Még csak tegnap előtt bontottam fel őket, de nagyon megfogtak. Értékelni még nem akarok.
Amiért ide akartam írni az az, hogy tudnátok e linket dobni ahol whisky (taste)"mátrixban" látom a különböző típusokat és jobban be tudom lőni mil legyen a következő amit kóstolok, melyik irányba érdeklődjek. De időközben kutakodtam és rátaláltam erre az oldalra: [/whiskyanalysis]
persze kismillió whiskys oldal van de eddig ez viszi a prímet a letölthető Excel táblázatával stb, és különböző analizálásaival.
Samsung 65KS8000, Denon AVR-X2400H, White Heco Music Style 500 front, Heco MS Center, Heco MS 200F Satellite, Sub: Dynavoice T12, Zidoo X9S, Synology DS216+II, Dell precision 4800
-
jookomak
őstag
Én scotch single malt párti vagyok, így a kísérletezés nálam kimerült 4-5 márkában. Ardbeg, Laphroaig, Talisker, Lagavulin, Macallan. Esetleg Glenmorangie, Auchentoshan. Ez a néhány darab nagyjából le is fedi az emberi léptékű top kategóriát. Ha ezeket végigkóstolod, utána már nem lesz szükséged semmilyen oldalra, vagy táblázatra.
-
Zanik
addikt
válasz jookomak #354 üzenetére
+1
Én is szépen eljutottam az évek alatt a blended scotch-októl a speyside-i, mély- és magasföldi single malt-okon át egészen a hebridák legjobbjaiig (Islay, Skye). Talán még a Caol Ila-t és a Bowmore-t tenném hozzá a listádhoz.
A bourbon valahogy nem az én ízvilágom, de kóstoltam már egész finomakat is.Origin/Steam: PaJKoS PSN: PaJKoS82
-
Antonio
senior tag
válasz jookomak #354 üzenetére
Köszönöm, a tippeket
Az első 2 Whisky-t, hirtelen felindulásból pár magyar oldal/fórum hozzászólás alapján választottam.
Arran 10 yo/Woodfoord reserve. Talán nekem is jobban ízlik az Arran így elsőre (szinte már desszert whisky). A bourbon fűszeressége talán ami kicsit sok nekem.Most az elkövetkezőkben én is csak scotch SMáre fókuszálok.
Jelenleg az 5 íz tartomány/kategória [flavour kat.] szerint próbálom belőni hogy mit kellene beszerezni (kérni szül/névnapra).minden kategóriába van 1-3 jelölt (értelem szerűen a leg jellegzetesebb legtöbbre értékeltek (10-15 eft tartományban):
ABC: Aberlour 12yo Non-Chill-Filtered, BenRiach 12yo Matured in Sherry Wood, GlenDronach 12yo Original
EF: Nikka From the Barrel (ami valahol 2018 as év Whisky-je is lett), Auchentoshan 12yo, Redbreast 12yo.
GH: az Arran 10yo idetartozik mint utóbb rájöttem, esetleg egy BenRiach 10yo még jöhet.
I:Highland Park 12yo ere kíváncsi vagyok, Benromach 10yo
J: Ere is nagyon kíváncs vagyok Laphroaig 10yonapi egy pohár 4 cl az még normális? most hogy kicsit beleástam magam és sokat olvasok, alig várom hogy este kicsit igyak, de az asszony már most fenyeget hogy nem nézi jó szemmel ne legyek alkoholista.
Persze ha egy pohár bort innék (ami hegyekben áll de egyáltalán nem kívánom) az "normális" lenne. Sajnos érződik hogy sörös/boros ország vagyunk ...
Samsung 65KS8000, Denon AVR-X2400H, White Heco Music Style 500 front, Heco MS Center, Heco MS 200F Satellite, Sub: Dynavoice T12, Zidoo X9S, Synology DS216+II, Dell precision 4800
-
igi
aktív tag
Laphroaig-ból kóstoltam a 10yo-t és a Selectet. Nekem az utóbbi jobban bejött, intenzívebbnek tűnt az íze a sima 10-esnél.
Bourbonből az eddig kóstoltak közül a Jim Beam Signature Craft 12 YO ízlett leginkább. Szerintem megér egy próbát a 10-15 eFt-os ársávból.Érdekes, nekem is külön csatát kell vívnom az asszonnyal minden üveg whiskyért
this is the beginning of a beautiful friendship
-
jookomak
őstag
Nálam pont fordítva. A selectet egy vizes, kevésbé karakteres löttynek tartom a 10-hez képest. Quarter caskhoz volt még szerencsém tőlük, az meg a kettő között van számomra. A 10 a kedvenc, speciel nekem a mai napig a kedvenc whiskym, de én kimondottan szeretem az extrém dolgokat. Lagavulin pl kevésbé füstös, igazából a tökéletes whisky, nem lóg ki semerre sem, épp ezért mondják sokan a világ legjobbjának.
-
igi
aktív tag
válasz jookomak #359 üzenetére
A nem eszméletlen áru whiskyk közül eddig nekem is a Lagavulin a csúcs - meg valamikor régen ittam Glenfiddich 18-at, az is bekerült a Top 2-be, de ennek az ára sajnos már túl van a fájdalomküszöbömön.
Érdekes, nekem a Selectben tűnt erősebbnek a tőzeges-füstös-dízeles íz. Mondjuk ez volt az első Laph, amit ittam - lehet, hogy ezért tett rám nagyobb benyomást.
Persze a 10-est is nagyon szeretem. Igazából még közvetlenül nem hasonlítottam őket össze - muszáj lesz valami kóstolót szervezni a cimborákkal...this is the beginning of a beautiful friendship
-
Zanik
addikt
válasz jookomak #359 üzenetére
Úgy tűnik, hogy nagyon hasonló az ízlésünk. Én is nagyon szeretem a Laphroaig 10 füstös-sós ízét. Egy haverom azt mondta rá: mocsár íz - bármit is jelentsen. A Lagavulin 16 meg tényleg talán a legjobban eltalált íz-összehatású Islay single malt. Ha életem végéig csak azt kéne innom, nem panaszkodnék. Csak hát néha az ember vágyik valami extrémitásra, valami erősre, ami úgy jól pofáncsapja és megdolgoztatja az ízlelőbimbóit.
Origin/Steam: PaJKoS PSN: PaJKoS82
-
Mercutio_
félisten
-
BlacKSouL
addikt
Üssetek, de nekem a Bulleit Bourbon Frontier bejön. Ha már nem scotch.
De ha scotch, akkor én is tennék egy szavazatot a Laphroaig select mellé. A nyersbőr, kémiaszertár, száradó tengerparti szikla, sós ködben szálló füst nagyon bejön. Pont azt vetíti elém, mintha egy öreg, vastagbőrű kérgestenyerű skót tengerésznek a tenyerébe csapnék bele, miután éppen kiugrott a kikötő hajó oldalán, és még szájában a hamvadó pipa szára.
Be is nyújtottam igényemet a négyzetlábnyi földdarabra amit lehet igényelni Aztán hogy eljutok-e oda kimérni, az talán mindegy is. De ha igen, adnak hozzá felszereléstAláírás (nem kötelező megadni)
-
sutszi
veterán
Kellemesen csalódtam a JD Single Barrelben. Nem vagyok nagy íz szakértő de nagyon kellemes lágy íze van. Gyümölcsös, virágos jellegű... Mondhatni itatja magát, de azért eléggé üt benne az alkohol. Szinte észrevétlenül. Viszont jövőre valami Single Malt felé veszem az irányt ismét. Van 11 hónapom kitalálni.
Mellékszál, hogy véletlenül egy olyan dohányboltba tévedtünk be szivar keresés közben, ahol volt Cochiba szivar. 12 ezer / szál áron. Ott egy kicsit meglepődtem, de azt hiszem a szivar már megvan a következő ünnepre.
Mondja, Mr. Babbage, ha rossz adatokat ad meg a gépnek, akkor is jó válasz fog kijönni belőle?" Képtelen vagyok felfogni azt az értelmi zavart, ami valakit egy ilyen kérdés feltevésére késztethet. - by Charles Babbage
-
Milán13
tag
Sziasztok!
Abban szeretném a segítségeteket kérni, hogy van itthon összesen 3-4 üveg prémium kategóriás díszdobozos whiskym és cognac-om (pl. Chivas 19, 21; Rémí Martin XO). Tudtok olyan helyet, ahol érdekelhet vkit?
Köszönöm előre is!
-
Antonio
senior tag
Sziasztok,
Az utóbbi pár hétben sikerült beszereznem 5 db különböző „íz” kategóriába (a flavour map/pénztárca ajánlások alapján) tartozó single maltot és egy bourbont. Röviden leírom ez első élményeimet, mellőzöm a nagy szavak illetve szofisztikált íz analízist, mert ahhoz még kezdő vagyok. Valamelyik palacknak már a fele hiányzik 1-2 még csak most érkezett.
Arran SM 10 éves: Ez volt az első SM amit kóstoltam, és meg kell hogy mondjam jó választásnak bizonyult. Az illata rendkívül gazdag, (a legélvezhetőbb az összes közül) kellemes friss üde (citrusos mézes jegyek), sok a felfedezni való, sokszor percekig csak szagolom, mielőtt belekortyolnék, ezért ezt tudom a legtovább inni. És az ízek is nagyon ott vannak, harmonizálnak az illatokkal ugyanaz a frissesség …, elégedettséggel tölt el minden korty. Összességében örülök, hogy ez volt az első bevezető élményem a Single Maltok világába. Minden kezdőnek nyugodt szívvel ajánlom.
GlenDronach 12 yo Original SM: Elsőre csalódást okozott (pláne ahova előzőleg pozicionáltam). Mivel sherrys „desszert” whisky re számítottam ezért Arran hoz hasonló élményeket feltételeztem sherrys jegyekkel (legyen az bármi is).
De az illatnál már kicsit elvérzett a dolog: elsőre kellemes, de visszafogott illatot éreztem, ami az első szippantás után el is tűnt, mintha kiszippantottam volna az összes illatanyagot a pohárból …. Hiába próbáltam felfedezni később az első illatélmény nem jött vissza … összevetve Arannal, mely egész végig –míg tart az ital- végig pompásan illatozik. Az ízek se voltak magával ragadóak, ott vannak de csak lágyan visszahúzódón, keresni kell. Lehet változik még a véleményem, de így elsőre egy nagyon gyengéd visszahúzódó SM (mintha egy jó whisky-t felvizeztek volna egy kicsit) . Kezdő hölgyeknek talán érdemes ezzel próbálkozni.Highland park 12yo SM: Nagyon vártam ezt a whisky-t, sok jót olvastam róla.
Elsőre kicsit „megijedtem” az illattól mivel másra számítottam. Egy kellemes „bódító” édes mézes illat fogadott. Én meg valami férfiasabb frissebb enyhén füstös (szofisztikáltabb) illatra készültem. Szóval az illata kicsit csalódást okozott és féltem vajon az ízek is hasonlóak lesznek, de nem, mert az íze az valami fenomenális! Minden ott van benne határozottan bátran, és most már értem miért írják sok helyen, hogy minden whisky rajongó polcán helyett kell hogy kapjon. Sokat kell még ezt ízlelni az biztos. És a hosszú határozott lecsengés pedig tovább nyújtja az élvezetet.Laphroaig 10yo SM: na ez volt a másik itóka amit vártam. Első találkozás egy Islay whisky vel : Palacknyitás /kitöltés után, pár „azt a k@rva” elhagyta az ajkamat miközben szélesen vigyorogtam. Kezdő lévén nem tudtam mire számítsak, de erre nem is lehet előre felkészülni, az brutál erős füstön percekig nem tudtam túltenni magam, majd jött a második pofán csapás az ez erős sós íz, mely mögött egy számomra még kicsit meghatározhatatlan édesség is megbújik. Teljesen más nyújtott mind az eddigiek. Elsőre nem is tudtam hova tenni … ez most akkor jó vagy nem? Egész este ezen morfondíroztam aminek az eredménye hogy másnap este már a 2. pohár Laphroag ot elemeztem. Furcsa egy jószág, nem egy kifinomult jellem (így elsőre) de hihetetlen erős illatával és jellegzetes faragtalan sós „whiskységével” szerintem mindenkit visszacsábít.
Auchentoshan 12yo SM: ezt kostóltam legutoljára (konkrétan még csak 1x, tegnap este). Előzőleg valahova GD és az Arran közé lőttem be, kicsit félve hogy ez is lightos lesz mint a GD. de hála istennek annál azért markánsabb. Az igazság az, hogy az „értékeléseket” sose a kóstolás után írtam tehát tényleg csak a markáns/meghatározó élményeket írtam le. Auch illatát nem tudom felidézni, de tudom jobb volt mind, amire számítottam. Lehet korai még írnom róla, mert valószínűleg több idő kell hozzá, összetettebb illat mint pl Arran vagy HL, talán ezért-is- kevésbé éreztem dominánsnak, mert így másnap nem tudnék kiemelni egyetlen illatot sem.
Ízt nehéz felidéznem (hasonló okokból mint az illatnál), bár nem tudtam mire számítsak 3x desztilláció után, én egy lágy harmonikus íz világra számítottam, s mivel elég komplexnek éreztem elsőre (kezdőként nem olyan könnyen beazonosítható) szárazsága (már ha egyáltalán az amire gondolok) meglepett, kicsit zavaró volt elvonta a figyelmemet (de csak azért mert nem erre számítottam)
De mindenképpen több időt igényel.Woodford Reserve Bourbon: ezt „csak” azért rendeltem, hogy legyen rálátásom egy SM és Bourbon közti különbségre. Illatra nagyon erős határozott karakteres, (ezt anno közvetlen Arran után kóstoltam). Nekem talán már sok is, sőt tovább megyek kicsit talán túldimenzionált, mesterkélt is … ahányszor szagolom, egyszerűen nem tudom kiverni a fejemből azt, hogy tulajdonképpen a pohárban egy hagyományos (szocreál) somlói galuska esszencia van belesűrítve a maga sütő rumos mazsolás illatával…. Az ízét, nem is tudom felidézni pár nap elteltével nem rossz, de inkább a SM okat fogom felfedezni az eljövendő pár évben, évtizedben
így elsőre Arran és Higland Parkot emelném ki ez a kettő amit legszívesebben kóstolgatok. De Laphroaigh is ott van csak ő más szemszögből kívánatos.
Ezekkel el leszek egy ideig, (meg a nejem a fejemet is venné ha a közeljövőben megint beállítanék egy új palackkal. Aztán ha kérdezik hogy mit kérek mondjuk névnapra vagy karácsonyra akkor új ként Lagavulin 16 és Nikka From the Barell biztos köztük lesz bár ezek már magasabb árkategóriájúak.
Samsung 65KS8000, Denon AVR-X2400H, White Heco Music Style 500 front, Heco MS Center, Heco MS 200F Satellite, Sub: Dynavoice T12, Zidoo X9S, Synology DS216+II, Dell precision 4800
-
Antonio
senior tag
update
a GlenDronach idővel javított a helyzetén (illat és íz terén is hangsúlyosabb lett)
Vagy én lettem kifinomultabb, de inkább szerintem az is számít mit ettem, ittam utoljára a whisky előtt illetve milyen hangulatban voltam.Samsung 65KS8000, Denon AVR-X2400H, White Heco Music Style 500 front, Heco MS Center, Heco MS 200F Satellite, Sub: Dynavoice T12, Zidoo X9S, Synology DS216+II, Dell precision 4800
-
Mercutio_
félisten
GoT és/vagy Single malt kedvelőknek vasárnap éjfélig akciós áron: 1, 2, 3 a teljes sor. (szvsz elég vastagon fogott a cerka)
De van a hétvégi akcióban Oban 14y, Dalwhennie 15y, Caol Ila 12y, Talisker 10y is!
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
igi
aktív tag
Ma a családom meglepett egy Nomaddal.
Nagyon finom, különleges. Kár hogy itthon nem kapható - vagy legalábbis én még nem találtam.
this is the beginning of a beautiful friendship
-
Hedon
tag
Üdv!
Remélem, él még ez a topic.
Kezdő és tudatlan, de a mai naptól számítva lelkes sinlge malt whisky rajongó vagyok. A sörökkel sajnos révbe értem, mert megtaláltam a számomra legtökéletesebb IPA és APA, valamint Porter főzeteket. Ebben a kategóriában nincs tovább, így vége a felfedezésnek.
A JD-re és a populáris blended skót whisky brandekre ráunva ideje az amerikai posztapokaliptikus filmekben félüvegnyi leletként rendre felbukkanó, titokzatosan, sejtelmesen, homályosan agyondicsért sinlge maltok világát is megismernem.A topic elejét és végét hanyagul átfutva a Talisker SM 10-re esett a választásom, ez az első single malt az életemben. Lenyűgözött, ahogy az illatát megéreztem, aztán az első kortynál is, és azóta is. Asszem, édesanyám tarjalevesével került egy szintre, ami nagyon nagy dolog.
20-30 év dohányzás után én nemigen fogok ananászokat meg papaákat kiérezni egy gabonapárlatból, de ez a kellemes sós hangulat nagyon bejött. Ugyanakkor félek, hogy ez a Talisker eléggé speciális, és én ebben a whiskyben nem a legtipikusabb single maltot találtam meg.
Kétféle single malt whiskyt keresek: Az egyik a legtipikusabb, a műfaj legmeghatározóbb jegyeit viselő ital, a másik különleges, extrém, túlzásokba esik, a végletekig hangsúlyoz valamit (mint egy jó IPA, amibe mégtöbb komlót sikerült belefacsarni). Van tippem a legvagányabbra, lehet, hogy az Ardbeg az, de az is lehet, hogy a Laphroaigh. A legtipikusabbra viszont nincs tippem.
Számítok a hozzáértő közösség tanácsaira. Előre is köszönöm.
-
Hedon
tag
válasz Mercutio_ #374 üzenetére
Kösz, ebből így úgy tűnik, hogy nem lesz egyszerű. A Taliskert elsőre nem találtam egyikben sem.
Ha statisztikai alapon közelítem meg a kérdést, akkor lehet, hogy a Glenfiddich a legtipikusabb single malt, mert azt írják, hogy ebből adnak el a legtöbbet. Talán ebből következhet, hogy ha megkérdezzük az single malt fogyasztók egészét, akkor a többségük szerint a Glenfiddich a legtipikusabb single malt, mivel ezzel azonosítják a whiskyfajtát. Persze ez valószínűleg nem jelentené azt is egyben, hogy ez feltétlenül egy jó whisky.
-
BlacKSouL
addikt
-
Hedon
tag
válasz jookomak #376 üzenetére
Kösz, megkóstolom mindkettőt.
És egyben módosítanám is az igényeimet. Ezzel a Taliskerrel egyszerűen nem tudok betelni, annyira bejött. Anélkül, hogy ismerném a single maltokat, megállapítom, hogy ez bizony különleges. Részben a felvilágosításomnak köszönhetően, másrészt a fenti megállapítás nyomán eljutottam odáig, hogy kizárólag fasza és kifejező sinlge maltok érdekelnek. A tipikust hagyjuk a fenébe - ha egyáltalán van ilyen.
Bakancslista eddig: Laphroaig, Ardbeg, Lagavulin.
(20.000-nél sokkal többért csak akkor érdekel egy pia, ha nem én fizetem, azaz ajándékba kapom.)
-
Hedon
tag
válasz adamssss #380 üzenetére
Köszönöm!
Rendben: Talisker, Laphroaig, Ardbeg, Lagavulin, Caol Ila, Kilchoman Sanaig. Van ezek között legalább két olyan, ami nagyon hasonló? Csak hogy szűkítsük a listát első körben.
A Laphroaig, Ardbeg, Lagavulin, Caol Ila csomagból mind legyen alapverzió? Tehát Laphroaig 10, Laphroaig, Ardbeg 10, Lagavulin 16, Caol Ila 12?
-
veterán
-
Zanik
addikt
Szerintem nincs két egyforma whisky. Viszont az adott régiókból származóak eléggé hasonlóak tudnak lenni. Szóval nem biztos hogy rögtön 4-féle Islay-el kezdenék a helyedben. Inkább minden régióból szereznék egy alap whisky-t mondjuk.
Az én tippjeim:
Felföld: Old Pulteney 12, Tomatin 12
Speyside: Glenfarclas 10 vagy 12, Glenfiddich 12, Tomintoul Peaty Tang
Mélyföld: Glenkinchie 12
Szigetek: Arran 10, Highland Park 12, Isle of Jura 10De olvasgass itt, esetleg bújd a whiskynet értékeléseit, de úgyis mindenki maga jön rá, hogy pontosan mi ízlik neki, és mi nem.
Origin/Steam: PaJKoS PSN: PaJKoS82
-
Hedon
tag
Kösz, pont ilyesmi miatt aggódom. Ugyanakkor hozzáteszem, hogy bejött a salted viszki, és a füstöt is komázom. Persze azt sem zárom ki, hogy a papajás-mézes-mázos light single maltok kellemes hangulatot teremtsenek bennem egy önazonosság-újraértékelés erejéig, és új identitásom kellékeként rendszeresítsek egyet közülük.
Jóemberek! Történt valami. Eddigén a whiskyt szivarral nyomtam az erkélyen. Majdnemmindegy volt. Most, ez a Talisker bekényszerített a monitor elé, mert a szivar elveszi az ízlelőkém a Talisker kárára. Ti sem szivaroztok whisky mellett?
-
Zanik
addikt
Én egyáltalán nem dohányzom, de amúgy nem is igazán értem, hogy miért lett trendi a szivar-whisky kombó, mert a külsőségeken túllépve bizony rontja az élvezeti értéket az italnak, ha a dohány miatt nem érzed ki az ízeit. Velem volt olyan, hogy egy megfázás után nem éreztem kellemesnek egy akkor kapott whisky ízét, pár héttel később, egészségesen mintha egy egész más ital lett volna. Nagyon sok minden befolyásolhatja az íz érzékelését, és hát a dohány nagyon elviheti rossz irányba azt.
Origin/Steam: PaJKoS PSN: PaJKoS82
-
Hedon
tag
Pontosan. Tegnap bedugult a fülem a huzattól, mert letekert ablakkal száguldoztam. A Talisker este nem is volt olyan hűdehajjaj, mint amilyen egyébként. Pedig ez még csak nem is igazi megfázás.
És így szokik le az ember a sörkorcsolyáról is - legyen az akár egy beef jerky -, vagy így választja szét a szivart a whiskytől. Amint igazán ráérzünk egy ízre, egyre inkább keressük abban a bizonyos italban, és minden sallangot száműzünk a szertartásból.Bár lehetnek kivételek, mert jó párosítások hasonló élményt nyújthatnak. Például egy porterhez a kesudió vagy a camembert ha el is vesz valamit, másvalamit hozzátesz. Vagy egy nagyon száraz kecskesajt sem szokott csalódást okozni, ha éhesen jön rám a borozhatnék.
De azért inkább csak a középszerű italokkal érdemes ilyesmiket játszadozni.
[ Szerkesztve ]
-
Mercutio_
félisten
nem is igazán értem, hogy miért lett trendi a szivar-whisky kombó
Trend(i)Amúgy olyan, mint narancslé a 6 puttonyos aszúba Max úgy látom értelmét, ha előbb whisky aztán ha elfogyott 1 szivar.
Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, Garis keskeny MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP
-
Zanik
addikt
Tavaly voltam csokoládé-bor kóstoláson. Ott egy borász és egy csokoládékészítő-mester együtt rakott össze párosításokat. De ott is az volt, hogy először a bort kóstoltuk magában. Hagytuk lecsengeni. Aztán a csokit, magában. Aztán előbb ettünk egy kis csokit, és úgy ittunk bort, majd megint ettünk egy kis csokit a borra. Érdekes volt, mennyire meg tudja változtatni egy bor ízét mikor előtte csokoládét eszel, vagy a csokoládé ízét, ha közvetlenül előtt bort ittál. Szuper volt.
Origin/Steam: PaJKoS PSN: PaJKoS82
-
BlacKSouL
addikt
Itt nálunk rendszeresen tart borkurzust már hosszú évek óta egy helyi vállalkozó, kisebb és közepes borászatok (kézműves borászok, bár ezt a sörészek által elcsépelt szót a borászok 99%-a nem szereti) borait kóstoljuk, bemutató keretében, inkább a borkészítésre, a borászatra koncentrálva, nem konkrétan a borokat elemezve szakmai szempontból, de néha karcolva azt.
Itt történt egyszer az, hogy a bemutatón kóstolt egyik bor nagyon ízlett mindenkinek, ezért a végén vettünk belőle egy üveggel, majd elsétáltunk egyikünkhöz haza, felbontottuk, kitöltöttük, és már teljesen más volt, mondhatni nem ízlett senkinek. A hangulat, a környezet is hozzátesz vagy elvesz az ízleléshez.Hogy on legyek: én próbáltam többféle whiskey-t és whisky-t is néhány csepp vízzel lágyítva ahogy sokszor ajánlják, nekem egyik sem volt jobb. Többek között ezért is utálom, ha bárhol véletlenül jégkockát tesznek az italba, az első dolgom, hogy kihalászom; kitudja milyen vízből készítették, és mennyi port szedett össze a fagyasztóban. Jellegzetes dolog, hogy a nagyon sokáig, főleg NoFrost hűtőben hagyott jégkocka elpárolog, és a helyén csak sárgásfehér porszerű anyag marad. Ez simán látszik a whiskys pohárban is, hogy a tisztán kitöltött ital felszínén elkezd valami szennyeződés elterjedni.
Pálinkát és whiskyt sem érdemes hűtve fogyasztani, azonban ha valaki mégis lehűtené az italát, annak javaslom ilyen beszerzését. Nem párolog el hosszú ideig fagyóban hagyva sem, és ami fontosabb, nem hígítja, nem szennyezi el az italt. Én olyat vettem Metroban, aminek van egy műanyag tokja, abban a felszíne sem szennyeződik. Kipróbáltam, nekem bejött. Talán nem hűt annyira, mint azonos méretű jégkocka, persze a marketing szerint de, viszont nekem épp azért tetszett, mert nem hűtötte túl. Azt viszont sokáig tartja, mert 2 adag(5+5 cent) italt is lehűtött egymás után, sőt még 20 perccel és 2 itallal a fagyasztóból kivétel után is hűvös volt, szabad levegőn párásodott.Aláírás (nem kötelező megadni)
-
Frogged
aktív tag
Sziasztok
Az elmúlt 6-8 évben szinte teljesen kimaradt az életemből a Wiskey gyűjtögetés/iszogatás.
Szeretnék egy kicsit nosztalgiázni és gondoltam hátha tudtok ajánlani álltalam még nem próbált finomságokat a 10-20K közötti kategóriában olyasmitt ami paszolna az ízlésemhez.Alpvetően a Bourbon és a blended wiskey híve vagyok, a malátás verziókból keveset próbáltam , a scotch amiből sokat kostóltam de nagyon kevés ízlett.
A tölgyfahordós fanyar utóíz nem a barátom, se a nagyon tőzeges füstös íz világ.Eddig ami nekem legjobban bejött: A Jim Beam Signature, a Jim Beam Distillers, és a sima Fekete Johnnie (az egyetlen Johnnie ami télleg ízlett), mind3 gyümölcsös édeskés és semmi fanyar utóízt nem éreztem .
Amiket próbáltam még és ízlet a Grants, Tullamore és Jameson wiskeyk nagy része , Szinte az összes Jim Beam a rozsos verziók és a Duble Oaked verziót kivéve.
Makers Mark , Four Roses, és a Kanadai wiskeyk sem voltak rosszakRégi kiszemeltjeim a Dimple és Chardhu, maláta és bourbonből sok ismert márka kimaradt első sorban ezt szeretném pótolni.
Szivesen fogadnék ajánlásokat -
BlacKSouL
addikt
-
Hedon
tag
Na, eldöntetett: A Talisker 10 lenyomta a Laphroaig 10-et.
A Laphroaig első benyomásai: Gyógyvíz és füst illat, illetve kissé sós gyógyvíz íz. Mások gyümölcsökről és fűszerekről számolnak be, és füst ízről, amit én jelenleg nem tudok értelmezni.
(A füstíz belefogalmazása a beszámolóba szerintem akkor lesz aktuális, ha megérkezik a Glenmorangie kóstolóm, és így lesz alkalmam egy várhatóan kevésbé füstös whiskyvel összehasonlítani a füstösöket.)
A gyógyvíz nem jött be, de nem érzem kidobott pénznek a Laphroaig árát. A 0,7L-es palack legvégét kiöntöttem, mert nagyon ráuntam, és nem akarok többé ilyet inni, mindazonáltal átjött a minőség, és különleges élmény volt. Teljesen érthető, hogy lehet ezért rajongani is.
Talisker: A második 0,7L-es palackot bontottam, mert már nagyon fájt, hogy elfogyott. A legelső dolog ami eszembe jutott ízéről, illatáról, az a tengervíz. A füstös sót még másnap is lehet érezni az üres pohárban.
Erőltettem a dolgot, és mégiscsak kivittem a teraszra egy szivarral, hátha megbarátkoznak. Most viszont egy nagyágyúnak mutattam be a Taliskert, ugyanis beszereztem pár doboz Cohiba minit. Hát, uraim, ahhoz tudnám hasonlítani a dolgot, mint amikor két filmet néz egyszerre az ember, és mivel ez egyébként képtelenség, ezért egyszer az egyiket, máskor a másikat pause-olja, amig próbál odafigyelni valamelyikre.
A jó hír, hogy felfedeztem: A szivar és a whiksy párosítását lehet hasonlóan értelmezni, mint a párlatok házasítását. Tehát van olyan páros, amit érdemes együtt IS élvezni. Persze okosan, ráérősen és odafigyelve - hol az egyiket, hol a másikat, aztán keresni, mit adnak egymásnak, azaz nekem.Elkanyarodtam. A talisker egyben van, nincs benne avokádó, vattacukor, meg nénikém akácvirágillatú bugyija sem, ez az íz szétválaszthatatlanul egy tengeriviszki íze, talán ezért tegeződtek össze a Cohiba halszagú dohányával már az első találkozáskor. Kezdőként egyetlen szóval azt tudom mondani, hogy tökéletes. Kell hozzá a magasabb alkoholfok is, gondolom.
---
Útban van idefelé egy Glenmorangie 10 éves Original mini (0,05 l, 40%), egy Glenfarclas 105 Cask Mini (0,05 l, 60%) és egy Ardbeg 10 éves Mini (0,05 l, 46%). Remélem, jól választottam.
-
Hedon
tag
Nikka from The Barrel: Nem bántam meg, jó erős, különleges, nem foglal helyet, illetve elbújik a polcon. Nem az én világom, de néha kell ilyen is. Édes, friss, virágos, gyümölcsös, de nagyon komoly pia.
Félve nyitom ki nemsoká a két highlandit, egy Genmorangie, és egy Genfarclas 105 van még a 3db ma érkezett kóstolóból. Ha a Nikka-tól nem ájultam el, szerintem ezektől sem fogok.
Amitől elájultam: A R D B E G 1 0.
Elmondom, mi ez:
Egy kalózcsata után hánykódsz a tengeren egy félig elszenesedett kabinajtón kiterülve. Körülötted füstölgő hajóroncs maradványok, félig elsüllyedve a sós, mondom SÓS tengerben. Füst és só. Füstös só. Sós füst. Valamelyik hajó árpamalátát szállított, kevés jódot, mégkevesebb fűszert - ezek mind elégtek, és keverednek a sós tengervízben a félig elégett hajóroncsok füstjében.
Most nemtom, hogy mondjam el a Talisker 10-nek a dolgot.
Új hozzászólás Aktív témák
- Autós topik
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Mobilinternet EU-n kívül, eSIM adatcsomagok használata
- Milyen processzort vegyek?
- A Watch7-tel debütálhat a Samsung vércukormérője
- OLED TV topic
- Milyen légkondit a lakásba?
- Milyen autót vegyek?
- További aktív témák...