Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • PROTRON

    addikt

    válasz csubuka #7402 üzenetére

    Szerintem a PEN-t úgy értette, hogy a meglévő 3 eres kiskábelből ami jelenleg ellátja a kisházat, annak a földelését lekötni és a nulla vezető a főépület nulla sínjéről indítva, taktikailag PEN vezetőként kerül felhasználásra. Persze jó lenne ezt a fő PEN sínről indítani, de vészmegoldásként elégséges ha a FI relé betáp nulla vezetékét elágaztatod egy sorkapoccsal.

    Majd a kis háznál a saját földelőszondáról megkapja az új ponteciálrögzítést és PE+N szétválasztást itt megejteni.
    Ehhez elvileg nem kéne semmit sem behúzni, csak a jelenlegi földelést mind a két végén lekötni.

    Ha behúzol még 1 vezetéket, akkor a jelenlegi 3-al együtt már 4 ered lenne, gyakorlatilag 3 fázisra tudnád átalakítani az ábra szerint eredeti kiépítésben 1 fázisú kisház betáplálást.
    A 20m adaton felül nem írtad meg hogy eredetileg ez a jelenlegi kábel milyen keresztmetszetű, mert lehet egyébként is problémás a feszültség esés max terhelések alkalmával ha már írod hogy 4mm-es vezetéket húznál be PEN-nek.
    Azért 16A-nél kevesebbel nem kéne operálni, de mivel nem ismerjük a felszereltségét az épületnek, kis lakásoknál is azért a 20-25A nem ördögtől való.
    Sose tudni mivé lesz a jövőben átalakítva, pl ha nincs külön műhelye az öregnek.

    A Te eredetileg kigondolt változatodnak is megvannak a maga műszaki indokai hogy miért jó, meg ennek is.
    Ebben a változatban ha a betápláló kábelezésen csak a nulla vezető megszakad de a fázis megmarad (pl mert véletlen valaki a pincében megrántja a kábelt és kiugrik a bekötési pontnál a nulla), még ott van hogy a kisépület saját szondája a védelmek bekapcsolásának idejéig átmeneti jelleggel segíti az áramkör fenn maradását.
    De ez főként 3 fázis esetén kulcs fontosságú, mármint 3 fázisú energiaelosztásra kötött egyfázisú fogyasztók esetén.
    Múltkor a kollegákat kihívták egy olyan folyosóhoz, ahol a szinti elosztó betápláló nulla vezetéke megszakadt, de a 3 fázis megérkezett...a folyosón eredetileg 3x1 fázisú fénycsöves lámpák voltak, ezek korábban cserélve lettek 1-1 db egyfázisú LED lámpára, de a folyosó egészén váltogatták a fázis elosztást. Az összes eldurrant, mert az asszimetrikusan terhelődő hálózaton az egyes LED tápegységeknél a nulla vezetőn keresztül az egyes fázisok harcoltak egymással. A védelmek nem védték meg őket durranás előtt.
    Ha lett volna PEN-re kötött földelő szonda az adott folyosón, akkor az egyes fázisok nem találkoznak a tápegységekben hanem elindulnak azon keresztül a föld irányába.

    De nagyon fontos hogy azért az a szonda a kis épületnél valószínűleg így is messze van a szabvány szerinti elérendő értéktől, lehet érdemes lenne mellé leütni még 1 db 3 m-es új földelőt és összekötni a kettőt. Aztán a PEN kapocsról mehet a PE+N szétválasztás.
    Aztán ide kerülhet az elosztóba a Fi relés védelem+kmsz.

    A fő épületből induló betáp kábelen történő Fi relés védelem a kmsz mellett már egyéni szájíz kérdése, egy esetleges pincében történő véletlen maszekolásos balesetre gondolván én jobb szeretem, mondjuk 100mA-es, míg a kisházban 30mA-es.

    [ Szerkesztve ]

    Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.

Új hozzászólás Aktív témák