Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • Failure

    csendes tag

    remélem, végre a megfelelő topicban járok. :)

    van nekem egy Enermax EG365AX-VE tápom. Ez ugye már nem mai darab, elég régóta jól szolgál.

    Most egy különös jelenséggel találtam szemben magam, és kicsit tanácstalan vagyok.

    Esti órákban áramingadozás van a lakásban a hálózaton. Jól látható ez a hagyományos izzók hunyorgásából. Ilyenkor, ahogy ingadozik a feszültség, a gép tápja is jól hallhatóan perceg, gondolom küzd az elemekkel. A gép eddig még sosem resetelt le ilyenkor, a táp bírja tartani a feszt.

    Elsőre teljesen nyilvánvalónak tűnt, hogy ez hálózati fesz ingadozás, márhogy az ELMÜ hálózatán.

    Aztán most elkezdtem gondolkodni, hogy mi van, ha valójában a táp a ludas?
    Az a kérdésem, lehetséges ez?
    Lehet, hogy kondi fáradás van, valójában a táp percegése nem az okozat, hanem az ok maga, és ez okozza a látható fesz ingadozást amitől a lámpákon látom a hunyorgást, mert ennyit visszalök a hálózatra a táp?

    Aki ismeri belülről esetleg az adott Enermax tápot, mit gondol?
    Én sajnos teljesen hülye vagyok a tápokhoz, azért is kérdezem: lehet, hogy a táp okozza a gondot, vagy valószínűbb, hogy a hálózatról jön, és a percegés amit olyankor hallok teljesen természetes?
    Amennyire én tudom, de kérlek oktassatok ki ez ügyben, jobb minőségű tápok rövid fesz ingadozásokat át tudnak hidalni (pár ms), mert vannak bennük kondik, amik töltődnek, és ha esik a fesz, akkor ezek hirtelen kisülnek. Ez lehet a percegés?

    Bocsánat a teljesen naív kérdésekért, de a probléma természeténél fogva nem tudom eldönteni, hogy melyik eset áll fent. Csere tápom nincs, tehát nem tudom teszelni, ráadásul a hiba viszonylag ritkán jelentkezik, mondjuk hogy hetente kétszer, elég sok aktív gépidő mellett, tehát nehéz volna bizonyosságot szerezni.

    Ha azt mondjátok, hogy a márka ellenére van sansz a kondi fáradásra, akkor fel fogom nyitni a tápot, hogy belenézzek.

    Előre is köszönöm a segítségeteket!

    (széljegyzet, hogy sajnos földeletlen konnektorrol üzemel a gép. Sajnos ezzel nem tudok mit tenni, az összes szobai konnektorom földeletlen, abban sem vagyok biztos, hogy a lakásba egyáltalán bejön földkábel. Nem tudom, a jelenség szempontjából számít-e, inkább leírtam, mintsem hogy emiatt rossz irányba tapogatózzatok. Sajnos én nem vagyok jártas az ilyen "delejes" szakértelmekben, nem tudom összerakni a szilánkokat.)

Új hozzászólás Aktív témák