- Hivatalosan is elkészült az NVIDIA App
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Videós, mozgóképes topik
- Gaming notebook topik
- Androidos tablet topic
- TCL LCD és LED TV-k
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Három oldalról üveggel határolt minitorony huppant le az Antec tervezőasztaláról
- Milyen monitort vegyek?
- Házimozi belépő szinten
Aktív témák
-
törölt tag
De a bejelentkezési jelszó (ha jól tudom) nem azonos a root jelszóval. nem úgy van hogy a rendszergazda (bejelentkezési) jelszó kell hozzá hogy a terminálban kiderítsd a root jelszavad ami egy generált általad addig nem ismert jelszó.
vagy rosszul tudom?
A másik, ha vendégfiókot csinálok neki akkor a telepített progikat se fogja tudni használni amit eddig telepítettem, beállítottam?
A vendég fióknak saját home-ja lesz? és csak azt látja majd, de ha akarom akkor jelszóval beengedhet a saját home-omba is? és jelszóval a vendég profilt úgy használhatom mind ha a sajátom lenne?(kivéve a telepítés)
bocs a sok kérdésért -
aag
őstag
válasz #16820480 #38898 üzenetére
lehet, hogy a lucid tárolójában túl régi verziók vannak ebből a cuccból, és az az oldal meg valami spéci appletet akar meghajtani, aminek kell a legújabb.
Régi oldal ez már. Emlékeim szerint vagy 6-7 éve ugyanígy működik. De nemérdekes. Megvagyok enélkül a görbe nélkül is.
-
MODERÁTOR
válasz #16695808 #38899 üzenetére
Elvileg jó az automatikus bejelentkezős elgondolás is, hiszen ha nem tudja a használt felhasználó jelszavát, akkor nem tud sudozni. De persze jobb megoldás az, ha hozol létre egy korlátozott (nem rendszergazda) fiókot, akkor tudhatja a jelszót, nem lesz sudoer úgysem, így különösebb kárt úgysem tud tenni. Persze ha kicsit jobban konyít hozzá, akkor úgyis megtehet bármit, akkor meg mindegy.
-
törölt tag
válasz Kendek #38903 üzenetére
de ez az elgondolás helyes?
"De a bejelentkezési jelszó (ha jól tudom) nem azonos a root jelszóval. nem úgy van hogy a rendszergazda (bejelentkezési) jelszó kell hozzá hogy a terminálban kiderítsd a root jelszavad ami egy generált általad addig nem ismert jelszó.
vagy rosszul tudom?" -
MODERÁTOR
válasz #16695808 #38904 üzenetére
A nem root nevű felhasználónak nem a root felhasználói jelszavát kell megadni bejelentkezésnél, feltéve persze ha nem adtál neki és megegyezőt.
A rootnak alapból nincsen jelszava Ubuntun, és nem is érdemes vele foglalkozni, esetleg csak biztonsági okokból.
Ubuntun sudoval (gksudoval) emelünk jogosultsági szintet, de persze csak a rendszergazdák sudoerek. Alapesetben egy normál (szabványos) felhasználó nem tud root jogokat szerezni a saját jelszavával. -
válasz #16695808 #38901 üzenetére
A root jelszót úgy tudod belőni, hogy az autologinos felhasználóvan belépsz, és terminálba sudo passwd root
beírod amit kér, és megadod a root jelszót. Ezt jó, ha csak te tudod."A másik, ha vendégfiókot csinálok neki akkor a telepített progikat se fogja tudni használni amit eddig telepítettem, beállítottam?"
Igen, neki is ugyanazok fognak megjelenni az asztalon/menükben."A vendég fióknak saját home-ja lesz? és csak azt látja majd, de ha akarom akkor jelszóval beengedhet a saját home-omba is?"
A vendégnek saját home-ja lesz, a saját cuccaidat kicsit macerásan, de el tudod érni az alól is."és jelszóval a vendég profilt úgy használhatom mind ha a sajátom lenne?"
Terminálban elnyomsz egy su-t, akkor máris azt csinálsz, amit akarsz... de úgy, mint a sajátod, nem fog menni. Az egy másik fiók. Az adataidhoz mondjuk hozzáférsz.Mutogatni való hater díszpinty
-
törölt tag
"A vendég fióknak saját home-ja lesz? és csak azt látja majd, de ha akarom akkor jelszóval beengedhet a saját home-omba is?"
A vendégnek saját home-ja lesz, a saját cuccaidat kicsit macerásan, de el tudod érni az alól is.
csak azért kérdeztem ha mondjuk odaülök a géphez az említett emberke után akkor ne kelljen felhasználót váltani, mi a macerásabb , mármint hogy tudom a home-om elérni?
ja és van rá mód hogy a tevékenységét visszakereshessem, megnézhessem hogy a vendég fiókban mit csináltak a gépen. mit böngésztek (firefox)
apropó a firefox könyvjelzők és elmetett jelszavak stb a vendégnek hogy jelennek meg? -
válasz #16695808 #38907 üzenetére
Firefox : Az előzményeket tudod nézni, már ha nem találja meg a privát böngészde gombot
De simán le lehet tiltani a gázabb oldalakat.
Minden usernek saját könyvjelzői lesznek, stb." mármint hogy tudom a home-om elérni?"
Én csak azt tudom, hogy terminálban benyomod a sudo-t, akkor ott megadhatod, hogy melyik user nevében fusson, amit el akarsz indítani. Így indíthatsz a saját usereddel Midnight Commandert, amivel eléred a home-od. Gondolom lehet ezt csinálni grafikus alkalmazásokra is, én még sosem használtam úgy.[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
törölt tag
köszi, még egy kérdés
tehát a firefox tartalma ha jólértem különbözni fog a két fiókban?
olyat tudok (és hogyan?!) csinálni hogy a vendég fiók firefoxán letiltok felnőtt tartalmakat (kiegészítő tippek vagy más egyéb ötlet!) , de a saját fiókon minden menjen firefoxon!
és még egy pl opendns vagy ilyeneket beállítok vendég fiókban akkor a saját (rendszergazda fiók)-ra lesz hatása????????[ Szerkesztve ]
-
-
törölt tag
milyen programmal tudom azt megcsinálni, hogy rákeresek egy könyvtáron belül bizonyos fáj-/könyvtárnévre, és a találatokat mind egy mozdulattal törlöm rögtön a keresési találatokból? persze rekurzívan kereső dologról van szó.
-
törölt tag
válasz floatr #38912 üzenetére
köszi, ez tök jól működik addig, amíg megtalálja, de törölni nem akarja, mivel a kérdéses ojjektumok könyvtárak, amikben vannak fájlok. a helyzet az, hogy valami elmebeteg zenelejátszó ahelyett, hogy a fájlokba írta volna bele a borítókat, teleszemetelte az összes könyvtárat a zenéknél .mediaartlocal mappákkal, amit szeretnék eltávolítani.
-
floatr
veterán
válasz #16820480 #38917 üzenetére
Melyik lejátszó volt az? ... má csak hogy mit kerüljek.
Egyébként van ilyen verzió is:
for i in `find / -type d -name ".mediaartlocal"`
do
rm -r $i
doneesetleg még a -delete kapcsoló, amit (#38913) Siriusb említett
Amúgy, ha nagyon gui-s megoldást akarsz, akkor a double commander hasonlóképpen műxik, mint a tcmd: keres -> feed to listbox -> ésakko azt csinálsz velük amit akarsz. Sőt a nautilus is megcsinálja, ha már ilyen kattintós megoldásokra hagyatkozunk
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz floatr #38918 üzenetére
azt hiszem az amarok talán, de nem vagyok benne biztos, mert elég sokat kipróbáltam mostanában.
nem feltétlenül akarok gui-s megoldást, de nautilus-nál az a baj, hogy nem találja meg ezeket a könyvtárakat, a dolphin megtalálja, de a találati listából nem lehet velük semmit csinálni, a krusader szintén, a gnome-commander szintén nem találja őket meg.
az a -delete meg azt mondja, hogy directory not empty.
ez az alábbi script meg nem kezeli jól a space-t tartalmazó könyvtárneveket (ha jól veszem ki), és nem tudja őket törölni, mert no such directory-val kiakadt.
a double commander meg milyen néven fut? mert nem találom a repóban....[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
válasz #16820480 #38919 üzenetére
Ha csak adott könyvtárban levő fájlokat meg könyvtárakat akarsz törölni, akkor itt van pl. ez:
cd "/könyvtár/útvonala" ; ls -A | grep "névrészlet" | sed "s+ +\\\ +g" | xargs rm -rf
Ha a könyvtár elérési útvonalában nem szerepel a névrészlet és az adott könyvtár alkönyvtáraiból is törölni szeretnél, akkor meg használhatod ezt is:
find "/könyvtár/útvonala" | grep "névrészlet" | sed "s+ +\\\ +g" | xargs rm -rf
Aztán amúgy biztosan van rövidebb megoldás is, de most ezeket írtam meg gyorsan.
(#38920) floatr: Nem hiányzik egy \; a végéről véletlen?
[ Szerkesztve ]
-
Santosh
tag
Sziasztok!
Egy jnlp kiterjesztésű (java) file-t szeretnék elindítani a 11.04-es ubin, de sajnos nem csinál semmit, akár hányszor indítom el. Fel van telepítve az IcedTea Java 6, és azzal van elindítva. Legelőször elkezdett tölteni valamit, de ott megállt sok percig, azóta pedig lényegében nem történik semmi, ha elindítom. A futó alkalmazásokban pedig ott van annyiszor, ahányszor megnyitottam, alvó állapotban.
Ha tudtok segíteni, előre is nagyon köszönöm!
Üdv
-
tomecs
csendes tag
Sziasztok,
(ubuntu) Terminálból szeretnék kapcsolódni az SZTE linux szerverére ssh-val, ezt köpi ki:
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
@ WARNING: REMOTE HOST IDENTIFICATION HAS CHANGED! @
@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@@
IT IS POSSIBLE THAT SOMEONE IS DOING SOMETHING NASTY!
Someone could be eavesdropping on you right now (man-in-the-middle attack)!
It is also possible that the RSA host key has just been changed.
The fingerprint for the RSA key sent by the remote host is
b5:54:c9:d9:22:1e:70:95:58:7a:ad:16:66:58:80:c5.
Please contact your system administrator.
Add correct host key in /home/tamas/.ssh/known_hosts to get rid of this message.
Offending key in /home/tamas/.ssh/known_hosts:3
RSA host key for linux.inf.u-szeged.hu has changed and you have requested strict checking.
Host key verification failed.FTP-szerverre kapcsolódásnál pedig írja, hogy "a gép kulcsának ellenőrzése meghiusúlt".
Korábban mind a kettő működött, mi lehet a gond.
Köszi a segítséget.
Tamás -
Hülye kérdés, hogyan lehet a syslog- és egyéb logok méretét Ubin korlátozni?
Leesett, hogy több száz megányi log van a winyón, azért nincs helyem
(Gugliztam, de sietek, és nem találtam semmi értelmeset.)[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
Mtbsrác
senior tag
KENDEK tegnap küldtem privit amire nemválaszoltál légyszi tedd meg thx.
A most megjelent (tegnapi) catalystal kijavíthatták a folyamatosan lefagyós wine-on belüli hibát szerintetek? OPENGL hibára gondolok itt. Mert nálam az előző (11.8) csomaggal is fagyott. Majd frissítettem erre az openglt erre : 8.881-0ubuntu4 de ez is ugyanugy 3-4perc után lefagy.
-
róland
veterán
PPA tárolót hogyan lehet törölni?
http://logout.hu/cikk/mi_is_az_a_htpc/teljes.html; Három emeleten át egy teljes liftrapszódiát játszik!
-
róland
veterán
válasz tomecs #38926 üzenetére
"RSA host key for linux.inf.u-szeged.hu has changed and you have requested strict checking.
Host key verification failed."gyors fordításban: "A linux.inf.u-szeged.hu RSA host kulcsa megváltozott, és te szigorú ellenőrzésre kötelezett vagy. A host kulcs ellenőrzése meghiúsult."
http://logout.hu/cikk/mi_is_az_a_htpc/teljes.html; Három emeleten át egy teljes liftrapszódiát játszik!
-
MODERÁTOR
válasz róland #38931 üzenetére
Attól is függ, hogy hogyan érted. A felvett tárolót egyszerűen törölheted a Snapticban, a Szoftverforrásoknál. Ha azt szeretnéd, hogy az Ubuntu eredeti tárolóiban levő verziókra fejtődjenek vissza a frissített csomagok, akkor pedig telepítsed a ppa-purge-ot, majd a következő példaparancs alapján töröld a PPA-kat.
sudo ppa-purge ppa:xorg-edgers/ppa
-
RBJ
addikt
most olyan problémám van, hogy terminálba felfrissítettem a firefox ot 7.0.1 re.
ez meg full angol lett.
Látom a régi nyelvi file még nem kompatibilis a 7 el. ha lesz ehhez való nyelvi pack azt automatikusan le fogja szedni?Ubuntu / Realme GT2 / Fitbit charge 6 / Gaggia Classic / Xbox Series S
-
-
ko9
addikt
Láma kérdés:
Van egy mappám, aminek a sok-sok almappájában sok-sok fájl van. Na én azt a sok-sok fájlt akarom egy mappába felmásolni, hogy ne almappákba legyen.
Hogy tudom megoldani?--------------------------- Privátot privátba - Fórumtémát fórumba!! --------------------------- --------- I/DEBUG(3430): debuggerd committing suicide to free the zombie! ---------
-
-
Lacces
őstag
Sziasztok!
Kérdésem: A legújabb Ubin (vagy a most megjelent Bétán), hogyan lehet azt elérni, hogy a háttérképek automatikusan cserélődjenek? (saját gyűjteményt, és automatikusan induljon el minden egyes rendszerindításkor)
Leszedtem két progit, de azokat mindig el kell indítani, manuálisan.
Én meg azt szeretném ha automatikusan elindulna, és a saját képeimet használná fel.
Tudom, hogy van beépített, de az csak az alap a rendszer által adott képeket hajlandó rotálni. -
Noddy
senior tag
válasz Lacces #38938 üzenetére
Én is ezzel küzdöttem nemrég.
Ha van bevált programod, akkor azt be teheted automatikusan elindulónak (Rendszer -> Beállítások -> Indítópult).
De nekem a crebs vált be.For example, in an Ubuntu terminal, enter:
sudo add-apt-repository ppa:crebs/ppa
sudo apt-get update
sudo apt-get install crebsJesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.
-
Logfile-ok méretének korlátozására valakinek ötlete?
Párszáz megányi log keletkezett 10 nap alatt... (syslog, dmesg, hasonlók)Mutogatni való hater díszpinty
-
dr_strange
senior tag
-
aag
őstag
Olvasta valaki a Full Circle Magazin magyar fordításában megjelent 50. számból a Különvélemény: A Különvélemény: Az Ubuntu és a Canonical bukása című cikket?
Véleményeket szeretnék olvasni róla. Előrebocsátom, én egyetértek a cikkíróval. Bár én frissebb (10.10-es) verziót használok, de látom, hogy ez az erőlködés az Unityvel valóban bukáshoz vezethet. Szerintetek?
[ Szerkesztve ]
-
-
Lacces
őstag
Köszi,
Tárolóból nem tud telepíteni sajnos. Valami hibát kap folyton onnan, nem tud néhány adathoz hozzáférni a tárolóhoz.
Rákerestem máshonnan leszedtem.Visszont root-ként kell telepítenem.
Kérdésem: Melyik az a parancs aminek használatával a rootként tudok "garázdálkodni", telepíteni stb?
Most így rákerestem neten, de ajj, root létrehozását írjak, hogy magát a root felhasználót hogyan telepítsem. És nem ez az...
Egyszer találkoztam egy ennél egyszerűbb megoldással, amikor még hackelni kellett az ubit, hogy az alsa drivert felrakja normálisan. Csak azt a példát sem találom.... és passz, hogyan keresek rá.user@ubuntu helyett, root@ubuntu volt a terminálban. Ha valaki megosztaná ezt, vagy hogyan kell rá pontosan rákeresni hálás lennék érte
-
-
Noddy
senior tag
válasz Lacces #38945 üzenetére
Hm...
Hogy van meg a progi? Ha deb fájlként akkor ha dupla kattal rámész kéri a jelszót és feltelepíti.
Nem tudom én se, de ha sudo paranccsal nyithatsz egy új terminált. Egyébként ha bármilyen parancs elé beírod a sudo-t akkor azt rootként hajtja végre.Jesus my savior, not my religion. - Jéghegy nem talál ibolyát.
-
Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest