- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen egeret válasszak?
- Hivatalosan is elkészült az NVIDIA App
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Házimozi belépő szinten
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Hogy is néznek ki a gépeink?
- Vezetékes FÜLhallgatók
- Milyen TV-t vegyek?
Aktív témák
-
harry
veterán
Sikerült megcsinálnom a lircet A saját házi gyártású infra vevőmmel. A másikkal nem, de nem is érdekel. A gond az volt, hogy bár tsop1738 infrát kértem, egy másikat kaptam (4838), ami elvileg ugyanaz, az utódja, de ennek nem néztem jobban utána... ugyanis nem ugyanaz a lábkiosztás, a 1738-nál domború felülettel felfelé "- + data", ennél pedig."data - +". Apró kis különbség... amúgy ezen leírás alapján készült: [link], és ez a post is segített [link], na meg még sokan mások
[ Szerkesztve ]
Theoretically, this damn thing oughta work now.
-
harry
veterán
Az lesz... a lircd.conf, avagy a gombok megvannak. Még azt kéne összehozni, hogy minden alkalmazáshoz meglegyen a megfelelő kiosztás. Pontosabban míthtv és mplayer, első körben. Azt hiszem, ez ilyen szöszölős... de megnézem, hátha vannak kész lircrc fileok ehhez a távirányítóhoz (amúgy volt ehhez egy kész lircd.conf file is, csak más értékekkel - ezért csináltam sajátot, de ugyanazokkal az elnevezéssekkel, ezért remélem, hogy találok neten lircrc-t, mivel ott úgyis csak a név a fontos, az meg egyezni fog).
-
harry
veterán
Újabb problémám, most már nfs. Felcsatoltam a mythubuntus gép egy mappáját, és elkezdtem rsync-kel áttolni a dolgaimat, de néha megáll, néztem pinggel, és nem is elérhető a myth gép Pár perc múlva megy nfs, ping, ssh, stb. de egy idő után rsync közben olyan, mintha lekapcsolná magát a hálózatról.
[ Szerkesztve ]
-
dany27
őstag
Nekem is volt egy hasonló esetem. Adott volt egy gép ami benn volt BIXbe Ubuntu nem tom hány futott rajt nah és állandóan azt csinálta h bontotta a kapcsolatot ergo nem értük el kivülről se az operátor kolléga a bentről a teremből sem tudta pingelni. Restart után minden ok lett, aztán megint eltelt egy kis idő s megint nem volt jó.
Nah került bele egy normális háló kari, s ezután minden normalizálódott.Mondjuk máig sem értem mért nem volt jó neki az alaplapi realtek háló kari .
-
n00n
őstag
Sziasztok!
Mostanában a notebookon sorozatosan kifagy (nem tudom mi rá a megfelelő szó) az Ubuntum (9.04). Valahol olvastam, hogy általában ilyenkor csak az X száll el és, hogy átlehet menni másik tty-be vagy valami ilyesmi. Azt hogy tudom megcsinálni? Vagy ti egy ilyen fagyásnál hogyan próbálnátok kideríteni az okát? ctr + alt + backspace -re ilyenkor már nem reagál, az biztos.
-
Votyesz13
tag
Sziasztok
Nekem egy olyan problémám lenne hogy xp mellé raktam fel ubuntut.Megcsináltam a swap partíciót felraktam az xp-t müködik is és utána felraktam a 2. partírióra az ubuntut.az elsőn van az xp.a bootmenüt még behozza de ott csak 4 fajta ubuntu indítás van bent.xp sehol:S így sajna sehogy se tudok átváltani xp-re.a boot/grub ba próbáltam átírni a menu.lst filet hogy xp legyen az elsődleges de nem is engedi hogy átírjam:S az írja hogy nincs jogosultságom hozzá. Ha valaki tudna ebben segíteni hálás lennék érte.
üdv bolvar
-
eldiablo
addikt
Üdv ismét.
Remélem tud valaki segíteni.
Az a problémám, hogy az Ubuntus gépemről szeretnék netet/adatot megosztani switch-en keresztül egy vagy több XP-s gép felé, de sehogy nem akar működni. Próbálkoztam a manuális beállításokkal is mindkét gépen, de nem sokra jutottam. Azt írja mind két OS, hogy csatlakoztatva, de nincs adatforgalom.Fordítva már egyszer sikerült összehozni kb 10 perc alatt, most meg nem akar sehogy sem össze jönni.
Egyáltalán lehetséges az amit szeretnék? Elsődlegesen két (vagy több) gép között szeretnék nagy mennyiségű adatot mozgatni.
Ha valaki tud, segítsen ki tanáccsal.
Hogy ne legyen egyszerű; usb-s mobil netem van.[ Szerkesztve ]
-
Ja működik a d&d, csak ha importálok a gyüjteménybe mondjuk 200 új számot (a benne lévő 5 ezer mellé), szépen berendezi nekem névsorba (előadó, album, vagy mittudomén mi szerint) és elég nehéz csak azokat kiválogatni lejátszásra Mi a f.szért nem lehet egy új listába importálni , mindegy, nem értem...
Más:
Mi a különbség xv és x11 videó kimenet között? Az SMplayer beállításaiba x11-el megy (úgyahogy), pedig azt írja lassú. Holott van xv és xv (ATI Radeon AVIVO) de ezekkel vagy el se indul (AVIVO) vagy full proc terhelés mellett döcög.
A gstreamer-properties (multimédirendszer választó) -ben is van Xv nélküli és X11/XSHm/Xv lehetőség, ráadásul ha az utóbbit választom elérhetővé válik az AVIVO eszköz is. Kérdésem, h mik is ezek pontosan?Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
-
harry
veterán
válasz eldiablo #16819 üzenetére
Tehát van egy linuxos géped voda nettel, és ezt szeretnéd továbbosztani más gépek felé, tehát lényegében a linux lesz az átjáró?
Akkor lesz egy ppp0 eszköz, ami a mobilnet, meg egy eth0, ami a vezetékes, előbbi IP-t kapa szolgáltatótól, másikat neked kell beállítani, mittomén 192.168.1.10, netmask 255.255.255.0, és átjárót nem kell megadni. Ezután kell egy iptables szabály, ami elvégzi a bentre menő/jövő forgalom mszkolását:sudo iptables -t nat -A POSTROUTING -o ppp0 -j MASQUERADE
Valamint engedélyezni kell, hogy továbbítja a forgalmat az interfészek között:
echo 1 > /proc/sys/net/ipv4/ip_forward
Ezt állítsd be itt is, hogy rendszerindulásnál is megmaradjon:sudo gedit /etc/sysctl.conf
net.ipv4.ip_forward=1Az iptables parancs hálózat újraindításnál törlődik, ezért miután kiadtad, célszerű lementeni (sudo iptables-save > filename), majd indításnál visszarakni (sudo iptables-restore < filename), ezt berakhatod a hálókártya beállításokhoz, vagy a hálózatért felelős scriptekhez, vagy hasonló, fejből nem tudom pontosan hogyan.
Kliensgépen meg mondjuk 192.168.1.20 a cím, maszk ugyanaz, átjáró 192.168.1.10. DNS-t meg meg kell nézni a szolgáltató mit ad.
[ Szerkesztve ]
-
SLD
tag
válasz body007 #16820 üzenetére
Tudtommal x11 a standard (amin jön a normál kép is), xv meg egy kiegészítés direkt videókhoz. De itt szólnak erről bővebben.
AVIVO meg valami szebb-jobb-valóságosabb-találjunk ki egy márkanevet rá ATI technológia, ami gondolom azért van a listában mert a kártyád támogatja.
(De pl. nálam sem működik az Xv NV 17-es akármi, de sima Xv-ben szépen megy)ATI driver felkerült? És ha igen melyik?
-
Votyesz13
tag
Vladi bocsi hogy ilyen alapot kérdezek de friss linuxos vagyok.terminált hogy tudom előhívni vagy megnyitni?
üdv bovar
-
Votyesz13
tag
Na az már megvan
Inkább úgykérdeznék hogy akarok egy Xpt és egy Ubuntu 9.03 mat a gépemre rakni.
80 gb os merevlemez megosztva hogy 5gb swap 15gb xp 15gb linux és a maradék még egypartíció.hogy tegyem fel hogy a bootmenübe megjelenjen mind2 oprendszer?
Előre is köszi a helpetüdv bolvar
-
Csakénvagyok
őstag
válasz Csakénvagyok #16738 üzenetére
Vagy hülyeséget kérdezek megint? Engem zavar.
-
Vladi
nagyúr
válasz Votyesz13 #16825 üzenetére
"5gb swap 15gb xp 15gb linux"
Alapvetően jó, de az 5 g swap az rengeteg. Mennyi ramod van?
Srácok! Az adatlapon lévő gép mezőt tessék szépen kitölteni. Ez nem e pénisz növelő, hanem ilyen esetben például egyből látható, mennyi a ram, és ahhoz mérten tudunk tanácsot adni.Felteszed a wint utána az uborkát izé Ubuntut. Ennek az a jelentősége, hogy a win nem kérdezi meg mit csináljon a rendszerbetöltővel, Ubuntu meg van olyan jólnevelt, hogy még meg is keresi a másik oprendszert, és bejegyzi. Tehát elvileg választható lesz. Ha valami gixer adódik, akkor muti a fájlt amit mondtam az előbb és berakjuk utólag. Illetve itt egy leírás a grubról.
(#16826) Csakénvagyok:
Az lokál háló? Biztos? Ha az akkor fizikailag megkersed a gépet és megnézed milyen task nyaggatja a géped.[ Szerkesztve ]
il sole non sorge più ad Est!
-
sh4d0w
félisten
válasz Csakénvagyok #16826 üzenetére
Annyit jelent, hogy vmit blokkolt a tűzfalad a belső háló irányából az Internet felé. IP alapján beazonosíthatod a forrást, aztán utánanyomozhatsz, ki és mit akar bentről kifelé.
https://www.coreinfinity.tech
-
Votyesz13
tag
# menu.lst - See: grub(8), info grub, update-grub(8)
# grub-install(8), grub-floppy(8),
# grub-md5-crypt, /usr/share/doc/grub
# and /usr/share/doc/grub-doc/.## default num
# Set the default entry to the entry number NUM. Numbering starts from 0, and
# the entry number 0 is the default if the command is not used.
#
# You can specify 'saved' instead of a number. In this case, the default entry
# is the entry saved with the command 'savedefault'.
# WARNING: If you are using dmraid do not use 'savedefault' or your
# array will desync and will not let you boot your system.
default 0## timeout sec
# Set a timeout, in SEC seconds, before automatically booting the default entry
# (normally the first entry defined).
timeout 5## hiddenmenu
# Hides the menu by default (press ESC to see the menu)
hiddenmenu# Pretty colours
#color cyan/blue white/blue## password ['--md5'] passwd
# If used in the first section of a menu file, disable all interactive editing
# control (menu entry editor and command-line) and entries protected by the
# command 'lock'
# e.g. password topsecret
# password --md5 $1$gLhU0/$aW78kHK1QfV3P2b2znUoe/
# password topsecret#
# examples
#
# title Microsoft Windows XP
# rootnoverifity (hd0,0)
# makeactive
# chainloader +1
#
# title Linux
# root (hd0,1)
# kernel /vmlinuz root=/dev/hda2 ro
##
# Put static boot stanzas before and/or after AUTOMAGIC KERNEL LIST### BEGIN AUTOMAGIC KERNELS LIST
## lines between the AUTOMAGIC KERNELS LIST markers will be modified
## by the debian update-grub script except for the default options below## DO NOT UNCOMMENT THEM, Just edit them to your needs
## ## Start Default Options ##
## default kernel options
## default kernel options for automagic boot options
## If you want special options for specific kernels use kopt_x_y_z
## where x.y.z is kernel version. Minor versions can be omitted.
## e.g. kopt=root=/dev/hda1 ro
## kopt_2_6_8=root=/dev/hdc1 ro
## kopt_2_6_8_2_686=root=/dev/hdc2 ro
# kopt=root=UUID=ee5322ee-076c-4fb6-b81d-5478a0fac68d ro## default grub root device
## e.g. groot=(hd0,0)
# groot=ee5322ee-076c-4fb6-b81d-5478a0fac68d## should update-grub create alternative automagic boot options
## e.g. alternative=true
## alternative=false
# alternative=true## should update-grub lock alternative automagic boot options
## e.g. lockalternative=true
## lockalternative=false
# lockalternative=false## additional options to use with the default boot option, but not with the
## alternatives
## e.g. defoptions=vga=791 resume=/dev/hda5
# defoptions=quiet splash## should update-grub lock old automagic boot options
## e.g. lockold=false
## lockold=true
# lockold=false## Xen hypervisor options to use with the default Xen boot option
# xenhopt=## Xen Linux kernel options to use with the default Xen boot option
# xenkopt=console=tty0## altoption boot targets option
## multiple altoptions lines are allowed
## e.g. altoptions=(extra menu suffix) extra boot options
## altoptions=(recovery) single
# altoptions=(recovery mode) single## controls how many kernels should be put into the menu.lst
## only counts the first occurence of a kernel, not the
## alternative kernel options
## e.g. howmany=all
## howmany=7
# howmany=all## specify if running in Xen domU or have grub detect automatically
## update-grub will ignore non-xen kernels when running in domU and vice versa
## e.g. indomU=detect
## indomU=true
## indomU=false
# indomU=detect## should update-grub create memtest86 boot option
## e.g. memtest86=true
## memtest86=false
# memtest86=true## should update-grub adjust the value of the default booted system
## can be true or false
# updatedefaultentry=false## should update-grub add savedefault to the default options
## can be true or false
# savedefault=false## ## End Default Options ##
title Microsoft Windows XP
rootnoverifity (hd0,0)
makeactive
chainloader +1title Ubuntu 9.04, kernel 2.6.28-15-generic
uuid ee5322ee-076c-4fb6-b81d-5478a0fac68d
kernel /boot/vmlinuz-2.6.28-15-generic root=UUID=ee5322ee-076c-4fb6-b81d-5478a0fac68d ro quiet splash
initrd /boot/initrd.img-2.6.28-15-generic
quiettitle Ubuntu 9.04, kernel 2.6.28-15-generic (recovery mode)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.28-15-generic root=UUID=ee5322ee-076c-4fb6-b81d-5478a0fac68d ro single
initrd /boot/initrd.img-2.6.28-15-generictitle Ubuntu 9.04, kernel 2.6.28-11-generic
kernel /boot/vmlinuz-2.6.28-11-generic root=UUID=ee5322ee-076c-4fb6-b81d-5478a0fac68d ro quiet splash
initrd /boot/initrd.img-2.6.28-11-generic
quiettitle Ubuntu 9.04, kernel 2.6.28-11-generic (recovery mode)
kernel /boot/vmlinuz-2.6.28-11-generic root=UUID=ee5322ee-076c-4fb6-b81d-5478a0fac68d ro single
initrd /boot/initrd.img-2.6.28-11-generictitle Ubuntu 9.04, memtest86+
kernel /boot/memtest86+.bin
quiet### END DEBIAN AUTOMAGIC KERNELS LIST
-
Votyesz13
tag
Na a sudo parancs működik.Át tudom írni a menu.lst-t.Átírtam és a végére is beraktam a title Microsoft Windowsot.Akkor berakta a boot listába az XP-t de nem indítja el.Error 12ír ki.:S
üdv bolvar
-
Votyesz13
tag
2 gb ramom van.
ezt írta:
fdisk: invalid option -- '1'Usage: fdisk [-b SSZ] [-u] DISK Change partition table
fdisk -l [-b SSZ] [-u] DISK List partition table(s)
fdisk -s PARTITION Give partition size(s) in blocks
fdisk -v Give fdisk version
Here DISK is something like /dev/hdb or /dev/sda
and PARTITION is something like /dev/hda7
-u: give Start and End in sector (instead of cylinder) units
-b 2048: (for certain MO disks) use 2048-byte sectors -
Votyesz13
tag
Pontosan ezt írja amikor az Xp re kattintok a bootmenube:Error 12 : Invalid device requested.
-
Votyesz13
tag
leesett
Disk /dev/sda: 80.0 GB, 80026361856 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 9729 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Disk identifier: 0xc358c358Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/sda1 * 1 637 5116671 82 Linux swap / Solaris
/dev/sda2 638 9728 73023457+ f W95 Ext'd (LBA)
/dev/sda5 638 2549 15358108+ 7 HPFS/NTFS
/dev/sda6 2550 4461 15358108+ 83 Linux
/dev/sda7 4462 9728 42307146 e W95 FAT16 (LBA)Disk /dev/sdb: 1018 MB, 1018691584 bytes
16 heads, 63 sectors/track, 1973 cylinders
Units = cylinders of 1008 * 512 = 516096 bytes
Disk identifier: 0x00000000Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/sdb1 1 1973 994267+ 6 FAT16 -
Votyesz13
tag
Disk /dev/sda: 80.0 GB, 80026361856 bytes
255 heads, 63 sectors/track, 9729 cylinders
Units = cylinders of 16065 * 512 = 8225280 bytes
Disk identifier: 0xc358c358Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/sda1 * 1 637 5116671 82 Linux swap / Solaris
/dev/sda2 638 9728 73023457+ f W95 Ext'd (LBA)
/dev/sda5 638 2549 15358108+ 7 HPFS/NTFS
/dev/sda6 2550 4461 15358108+ 83 Linux
/dev/sda7 4462 9728 42307146 e W95 FAT16 (LBA)Disk /dev/sdb: 1018 MB, 1018691584 bytes
16 heads, 63 sectors/track, 1973 cylinders
Units = cylinders of 1008 * 512 = 516096 bytes
Disk identifier: 0x00000000Device Boot Start End Blocks Id System
/dev/sdb1 1 1973 994267+ 6 FAT16 -
Votyesz13
tag
Van benne sokújdonság köszönöm
-
sh4d0w
félisten
válasz Csakénvagyok #16840 üzenetére
Esetleg ha tényleg az internetszolgáltatód gépe, rákérdezhetsz náluk, hogy ugyan már, mi a fenét csinál az a bizonyos gépük...
https://www.coreinfinity.tech
-
Vladi
nagyúr
válasz Votyesz13 #16839 üzenetére
Akkor a menu.lst-be a win bejegyzést így kéne írni:
title Microsoft Windows XP
rootnoverifity (hd0,1)
makeactive
chainloader +1Ez jelenti az első merevlemez második partícióját. Mert 0-val kezdi a számozást mint a Richard Stallman.
(#16837) &rew :
Hát igen, a Vladi már csak ilyen beszólogatós.[ Szerkesztve ]
il sole non sorge più ad Est!
-
Pubszon
veterán
Hali.
Egyik ubunturól a másikra hogy tudok hálón átrakni adatot, ha az egyik IP-je 192.168.1.6, a másiké pedig 192.168.1.9?
Meg kell osztani előbb vmit vagy hogy kezdjek bele?ASRock X79 Extreme6, i7 4930K, 32GB DDR3, GTX 1080 G1, Corsair RM750x...
-
-
n00n
őstag
Ubuntu hol tárolja a felhasználók jelszavait? Ha egyáltalán van erre valami mód, hogy megnézem.
-
dbius
veterán
Nem írtad mit is akarsz a jelszóval, csak megtudni vagy módosítani.
Viszont nem kell túrkálnod sehol, módosítani nagyon könnyű bármely elfelejtett jelszót ubuntu alatt. (szerk. megtudni a jelenlegi jelszót viszont annál nehezebb.)
Indítsd el recovery módban, majd miután megkapod a root shellt, add ki az alábbi parancsot:
sudo passwd root
majd add meg a root új jelszavát. szerk: mivel root shell van, ezért a sudo el is hagyható...
Ugyanígy tudod átállítani a többi felhasználó jelszavát is, anélkül, hogy tudnád mi volt az előző jelszó...
Vagy kövesd ezt a leírást, ami majdnem ugyanaz, amit írtam: [link]
[ Szerkesztve ]
Aktív témák
Hirdetés
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Cégek számára kedvezmény! Irodai programok: Office, Word, Excel
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap
- Windows 10/11 Home/Pro , Office OEM/Retail kulcsok
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest