- Kábeleket és csövezést rejtő "kirakatház" a GameMax logójával
- Felvarrták az Arctic rackmount rendszerekhez szánt CPU-hűtőjének ráncait
- Háromféle kivitelben, és nem kis kapacitásokkal jönnek a Micron 6550 ION SSD-i
- Már a Samsung sem szolgálja ki modern AI lapkákkal Kínát
- Havazáshoz igazított kiadás kap a Steam Deck OLED
Új hozzászólás Aktív témák
-
Apollo_21
addikt
Sziasztok,
immár tökéletes vízhűtéssel ami éjjel lett kész
Hőfokok is rendben.
1 gond viszont felütőtte fejét.
A korábban írt 4.5hez még mindíg elég neki az 1.152-1,168, de 5g-hez már a 1,24 nem, csak 1.33al stabil.
Feltételezhető hogy az azóta update-lt bios az oka?Asus ROG STRIX /ROG-Join the republic/
-
Apollo_21
addikt
válasz IO.sys #46257 üzenetére
Zsír a válasz amit kapok...itt ezen is gondolkodni kellene...szedd le kiderül ...ha érted akkor jó..?????
Akkor elkéne magyarázni hogy mi a fene köze van a proci feszemhez.
Tudom hogy lassít a rendszeren ezzel nincs baj, a baj azzal van hogy bekér +1tized V-ot az 1héttel ezelötti állapothoz, és nemtörtént más mint egy merevcsöves ujraépítés és egy bios frissítés.Asus ROG STRIX /ROG-Join the republic/
-
IO.sys
őstag
válasz Apollo_21 #46258 üzenetére
Kb 20 cikk jelent meg a témában az elmúlt évben csak a Prohardveren. Például: Két sebezhetőség is pánikban tartja a világot
20 cikkel később azt is említik, hogy nem jellemző ez a fajta támadási mód, pláne nem végfelhaználóknál. Ezért merem ajánlani a védelem kikapcsolását. Igen, ha mind a kettő NO, az jó.
Elég sokszor volt téma itt is, például rögtön 5 hozzászólással lejjebb. Nem sokkal régebben rövid használati utasítást is írtam hozzá.凸_(ツ)_/¯ // -Valamit kiírt a gép!... -Az a dolga!...
-
zsolti_20
senior tag
válasz Nagyzoli27 #46266 üzenetére
Próbáltad ez alapján?
-
törölt tag
Üdvözletem!
1 hónapja lejárt hővezető paszta használható?
-
F4ther
tag
Sziasztok,
Kezdő vagyok OC területén, első nekifutásra megpróbálkoztam az Asus AI tuninggal. Már napok óta 44%-on van. Az normális?
Esetleg felejtsem el a dolgot, és csináljam az egészet manuálisan? Sajnos nem sok időm van foglalkozni vele, így az AI tuning kézenfekvő volt.
Egyébként a konfiguráció a következő:
ASUS Rog Strix Z390-e gaming
Intel core I7-9700K
Gigabyte Geforce 2060 RTX OC (gyári OC, nem a pro változat, 3 ventis)
32gb Kingston memoria 2200 mhzA hűtésre is AI optimalizációt alkalmaztam bios-ból. Egyébként alapvetően elég halk a gép, játék közben meg egyáltalán nem hallom, de nem is igen melegszik fel a hőmérséklet hogy felkapcsoljanak a ventik magasabb fordulatra.
A procit egy Noctua NH-D15 hűti, 2x 140-es ventivel felszerelve. Bár valamiért a CPU_OPT rossz fordulatot olvas ki, és ilyen 6000+ RPM értékeket ír ki.. egyébként nincs különösebb baja.
Cinebenchet futtattam, processzor 1356 pontot ért el, nem tudom hogy az mennyire számít jó / rossznak ebben a felállásban.
Jelenleg az AI tuning 5,2ghz boostot állapított meg, és 170 pontot adott hűtésre.
-
-
F4ther
tag
válasz IO.sys #46270 üzenetére
Mind a két venti ugyanolyan. Mind a kettőnek 4 csatlakozója van, PWM-esek. Igaz, nem cseréltem fel a kettőt (CPU_FAN, CPU_OPT), hogy megnézzem, hogy változik e a helyzet vagy csak a CPU_OPT fan csati ír hülyeséget Ezt megnézem majd.
A 44%, az AI overclocking. Ha bekapcsolom a funkciót, minden újraindításkor / bekapcsoláskor kiír egy bizonyos %-ot, hogy hogy áll az AI tuning. Az elején ilyen 10 / 20% körüli érték van, aztán hamar elmegy 40% körülre, de 44%-on megáll. Azóta nem változott. Ez úgy műnködik az ASUS leírása szerint, hogy ahogy használom agépet, ő fokozatosan figyeli a paramétereket, és az alapján állítja be az overclock értékeket, és biztosítja a rendszer stabilitását a "legjobb" beállítások elérésének érdekében. (Persze ez erősen marketing gyanús, de annak akinek nincs ideje erre, vagy nem akar belefolyni, jó dolog lehet, így nekem is). De kicsit olyan mint ha megakadt volna, vagy pedig egyszerűen lehet több idő kell neki, ezt nem tudom.
[ Szerkesztve ]
-
IO.sys
őstag
válasz F4ther #46271 üzenetére
A CPU_OPT a vízhűtés szivattyújának van kitalálva, de ventinek is ugyanolyan jó kéne legyen. Több ventit úgy jó árammal ellátni, hogy veszel egy közösítőt, ami MOLEX-en kapja az áramot, és úgy van az alaplapra dugva, hogy csak az egyik ventitől kap PWM jelet (ezt a közösítő megcsinálja).
Értem már a 44%-ot. Az AI Overclock nem tuning, csak egy funkciója a lapnak, ami valamit csinál. Lemérheted, hogy mit tud, mondjuk Cinebench-csel, először AI nélkül, aztán AI-val, aztán manuális tuninggal.
[ Szerkesztve ]
凸_(ツ)_/¯ // -Valamit kiírt a gép!... -Az a dolga!...
-
F4ther
tag
válasz IO.sys #46272 üzenetére
Nem javasolnám a CPU_OPT-ot vízhűtésnek, van külön dedikált W_PUMP ami 3 amperes, a többi csak 1 amp. Persze el tud rajta futni, csak nem túl hatékonyan, és csak alacsony fordulaton, amíg nem vesz fel több áramot. AIO-ra is van külön dedikált csatlakozó ezen a lapon, AIO_PUMP néven. A CPU_OPT adatlap szerint is arra van, hogy több CPU venti tudjon futni. Igaz, lehet állítani minden csatlakozót PWM és DC üzemmód között. A lényege az lenne, hogy a fordulat külön szabályozható, igaz nem sok értelme van CPU esetében az én szempontomból. Igazából bármelyik csatlakozót lehet használni szabadon.. végülis ez nincs megkötve Főleg ha külső tápot használunk.
Félretéve a fan headereket, megpróbálom újra ezt az AI overclockot. Ha cinebenchet futtatok, szükséges a háttérben futó alkalmazásokat, bezárni, vagy prioritást módosítani? Hogyan lenne optimális ezt futtatni, hogy a lehető legpontosabb értéket adja?
[ Szerkesztve ]
-
Pakmara
őstag
Sziasztok!
OC-beállításban szeretnék segítséget kéri. Volt egy működő beállításom de BIOS frissítés csináltam (RAM OC miatt) és azóta sokszori nekifutásra sem tudom összehozni azt amit előtte.
Prime; IBT, AIDA minden ok. Az egyetlen "problémám", hogy nem veszi vissza a vcore feszt idle. Tudom, hogy nem jelentősen több a + fogyasztás, de idegesít, hogy nem tudom beállítani azt ami eddig ment.
Lap: Asus Prime B350-Plus, CPU: Ryzen 5 1600, BIOS: Legfrissebb 4207; beállítások: XFR kikapcs, 37-es szorzó; -1 lépcső Vcore offset; próbáltam auto és enabled Global C-State control; EPU Power saving, low idle power beálításokkal is. Windows energiagazdálkodás kiegyensúlyozott, és ryzen kiegensúlyozzott, windows energiagazdálkodás min. proc teljesítmény 40%.
Köszi, Pakmara
[ Szerkesztve ]
-
IO.sys
őstag
válasz F4ther #46273 üzenetére
Nekem csak CPU_OPT van, túl sokat gondolkodni nem kell rajta.
Úgy szoktam mérni, hogy az automatikusan induló programok közül mindent letiltok, ami nem kell, és a netet letiltom. Win elindulás után mindig várok legalább egy percet, amíg idlébe megy a gép.
-
IO.sys
őstag
válasz Pakmara #46274 üzenetére
A Ryzen topikot ajánlom.
-
Hector2018
csendes tag
Sziasztok!
Egy kis segítségre lenne szükségem. Szeretném picit megrángatni a cpu-m bajuszát (kezdő vagyok e téren).
1. kérdésem, hogy érdemes-e?
2. kérdésem, hogy ezt miképp tehetem?
3. kérdésem, a gépezetem alkalmas-e erre a célra?Tehát a gép adatai:
Videokártya Msi GTX770oc 4Gb
Alaplap neve Asus P8Z77-V
CPU típusa QuadCore Intel Core i5-2500K
CPU hűtés Noctua NH-U12P
Számítógép ház HAF 912 Plus
Modul neve 8GB 1866MHz DDR3 RAM Patriot Intel Extreme Masters Kit CL9 (2x4GB)
Modul neve Kingston HyperX Blu 2 x 4 GB-is DDR3-os 1600Mhz memória kit (KHX1600C9D3B1K2/8GX)
Tápegység FSP Hyper M 600W
Merevlemez Seagate Desktop SSHD 1TB 7200RPM 64MB SATA3 (ST1000DX001)A cél nem az, hogy a maximumot kihozzam belőle, csupán annyi, hogy érezhető legyen a különbség.
Segítségetek előre is köszönöm. -
wasdffafaaff
junior tag
válasz Hector2018 #46277 üzenetére
nekem is régen 2500k volt meg ugyanez a hütés és kb 4.7 ghz volt amit stabilan birt
-
kabdzsi
tag
Sziasztok! Adott egy i5 4690k proci ami 4,5GHz-en megy jelenleg, viszont van mellette ez a CPU Ring Ratio vagy más néven Uncore Ratio. Ezt ennyire kellene beállítanom?
-
IO.sys
őstag
válasz kabdzsi #46285 üzenetére
Hát fene tudja, ugye az uncore az mindennek az órajele, ami a processzorban van és nem mag. Biztosan van az a helyzet, amikor sokat számít. Sajátomon nem is emlékszem, hogy lehet-e állítani. Nem rég költöztünk és még dobozban van.
-
FaRkaS1991
csendes tag
Sziasztok. Érdeklődésképp kérdezném, adott egy 3570k, ami 4,4-en ketyeg. Jó áron hozzá tudnék jutni egy 6600k-hoz, z270-es lappal. Érdemes váltani rá, tud annyit hozni hogy megérje? Esetleg húzva mennyivel job (nyilván későbbi fejlesztések végett jó lehet) Előre is köszönöm.
-
IO.sys
őstag
válasz FaRkaS1991 #46287 üzenetére
https://cpu.userbenchmark.com/Compare/Intel-Core-i5-6600K-vs-Intel-Core-i5-3570K/3503vs1316
Csak ha nagyon olcsón hozzá tudsz jutni. Inkább i7 irányban gondolkozz. Egy 3770k nem sokban marad el a 6600k-tól.凸_(ツ)_/¯ // -Valamit kiírt a gép!... -Az a dolga!...
-
FaRkaS1991
csendes tag
válasz IO.sys #46288 üzenetére
A jelenlegi félkonfigomra cserélném, Csak ramot kellene vennem hozzá, kb 40k-ba lenne az egész. Már csak azért is gondolkodom platformváltáson, mert később lehet azt is fejleszteni akár 7gen-re. Egyébként még a hőmérséklet miatt félek egy kicsit, mert van egy ilyenem http://www.thermalright.de/en/cooler/7/macho-rev.a-bw?c=9. A 3570k-t 4,4-en járatva maxi terhelés mellett ilyen 40-45 fokon tartja, közepesen szellőző házban. Most ha a 6600k-t is tudná 50-55 körül tartani, mondjuk 4,5-en járatva, akkor akár még jó is lehet.
-
IO.sys
őstag
válasz FaRkaS1991 #46289 üzenetére
Ha nem csak a számok érdekelnek, hanem vágysz is rá, akkor hajrá! Meg tudom érteni.
-
m4rk.89
aktív tag
Sziasztok!
7700K processzort szeretnék húzni ASUS ROG STRIX Z270G GAMING alaplapban jó léghűtéssel.
4.5 és 4.8 GHz a cél, hőfoktól és tuningpotenciáltól függően.
RAM-ot XMP profillal állítanám és az alaplapon az alábbiakat próbálnám:1) Reset the bios to defaults (F5)
2) Set the AI Overclock Tuner to Manual
3) Set the CPU Core Ratio to Sync All Cores
4) Set the CPU Core Ratio Limit to 48
5) Set the CPU Core/Cache Voltage to 1.30v.
6) In DiGi+ set LLC to Level 6.Ezen kívül szükséges még valamit beállítani?
-
IO.sys
őstag
válasz m4rk.89 #46292 üzenetére
Az XMP tudtommal szorzót is állít, nem csak RAM-ot. A beállításokat csináld meg, kapcsold még ki a spread spectrumot. Ha nem indul, a szorzót venném lejjebb, vagy emelnék a feszültségen. Az LLC-nél viszont a minél alacsonyabb szintre kell törekedni, különben idlében is enni fogja az áramot. Ha a sweet spotot keresed, akkor nem a legmagasabb LLC melletti szorzó lesz az.
-
czinegebeni
csendes újonc
Udv mindenkinek.
Van 1 ASUS M4A79 Deluxe lapom, meg 1 AMD Phenom X3 8450 2.1 Ghz 95W TDP procim. OC-ztam.
Fsb-t megemeltem es 2.56 ghz lett. A Voltaget hagytam auton. (Ilyenkor ha tobb kell adagolja maganak nem? )
A ram az fsb emeles miatt felment 800mhzrol 960ra, de az alap 667re vettem vissza es igy pont ujra 800mhz.Ilyen ht link speed es ilyenekhez nem nyultam. Kellene? Ernek el vele jelentos teljesitmenynovelest?
Elore is koszi a segitseget.
[ Szerkesztve ]
"Ki itt belépsz, ragadd meg a reményt!"
-
EgyipTomiii
újonc
Sziasztok,
Lenne egy kérdésem XFX MI-9300-7AS9 alaplappal történő tuninggal kapcsolatban.
Nem nagyon vagyok képben Intel S775 tuninggal, eddig csak AMD processzorom volt.Ahogy olvastam az már tiszta, hogy a processzor órajele a szorzó és az FSB rendszerbusz szorzatából jön ki, ahogy pl ennél a Gigabyte alaplap esetében is:
Viszont az én esetemben ami állítható az a szorzó, de az FSB órajel estében így néz ki (youtube példa):
Mi lehet a különbség a CPU FSB frequency illetve a CPU host frequency között?
Köszi a segítséget
-
Szaki Bácsi
tag
Sziasztok. Kis OC-zásra adtam a fejem, lévén annó pont ezért vettem 4690K-t. Na most olyan dologba ütköztem, amivel még nem találkoztam. 10 perces stressz tesztekkel dolgozom első körben, és úgy ugrálok, feljebb vagy lejjebb. 4,3Ghz-n (43x100.0), 1,140v-s feszültséggel hiba mentesen le ment a teszt. Hőfokok is szépen 50-56 között mozogatk (mármint magonként). 4,4-en egyszerűen halott a gép. Kékhalál, kifagyás, amit el lehet képzelni. 4,4-en (44x100.0), 1,280v-n is 1perc 30 körülig bírja a gép, és kifagy, kékhalál, mikor milyen kedve van. Hőfok nem megy 65 főlé egyik magnál sem. Létezik, hogy egy 4690K-nak ennyi a vége?
Gép spec:
Z87-es Maxmimus VI Formula lap
Leadex Platinum 1200W táp
Maelstorm 120 hűtés
Delildet proci
Trident X 2400C10-es ramok. Ramokat fixen 2400-on tartam, első körben csak a procit szerettem volna stabilizálni.Most belőttem 4,2Ghz-re (42x100.0), 1,085v-n teljesen stabil. A magok 10 perc teszt alatt 47-51 fok közzött ingadoztak.
Én cseszek el valamit, vagy valóban ennyi lenne a prociban?
A segítséget előre is köszönöm.
[ Szerkesztve ]
Ne feledd az értékelést! Ha megfelelt az üzlet kérlek értékelj!! :) \"Az überbrutál SSD 8000, de a Bacsis okozta mosoly megfizethetetlen. Minden másra ott a lekvár."\
-
oettinger01
őstag
A jó öreg 775-ös lapomat szeretném a csúcsra járatni, ami egy Abit IP35. Van hozzá Intel Xeon X5460 proci és Geil Black dragon 4x2Gb 1066-os ramok. Szerintetek ki lehet hozni 4Ghz körüli stabil futást így?
A széles mosoly titka, VTEC szelep nyitva!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Vodafone otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Assetto Corsa Competizione
- alza vélemények - tapasztalatok
- Windows Insider Program
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- BestBuy topik
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Ukrajnai háború
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- További aktív témák...
- Intel Core i7-7700K (8M Cache, up to 4.50 GHz) OEM Processor!
- AMD Ryzen 5 2600 6-Core 3.4GHz (up to 3.9 GHz)OEM Processzor!
- AMD Ryzen 5 1600 6-Core 3.2GHz (up to 3.6GHz) AM4 OEM Processzor
- AMD FX-8320 8-Core 3.5GHz AM3+ Processzor
- AMD Ryzen 7 5700X3D 3.0GHz (96MB Cache, up to 4.1GHz) OEM AM4 Processzor!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: HC Pointer Kft.
Város: Pécs